Gå til innhold
  • Bli medlem

Smaltur

Aktiv medlem
  • Innlegg

    116
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    4

Innlegg skrevet av Smaltur

  1. Gikk gjennom Børgefjell i august i fjor, fra Susendalen og ned til Namsvatnet. Jeg valgte å trekke opp i høyden da jeg forflyttet meg, og syntes det var overraskende tørt og lettgått terreng i høydedragene, så kan man heller gå ned til vassdragene for leir og fiske. Fottøy avhenger kanskje også av om du planlegger å krysse noen elver, jeg lot det være pga stor vannføring. Brukte høye marsjstøvler, men kunne nok klart meg greit med et par lave hiking-sko som tørker raskt. Fra Susendalen og inn til Tiplingelva var det skikkelig gjørmete, men du skal antagelig ikke opp dit. Kratt en del steder, jeg hadde nytte av å ha med høye gamasjer. Det hjelper jo en del i myra også, hvis du velger lave støvler.

     

    • Liker 1
  2. Artig å lese turrapporten din fra Sørøya i 2015, Jan Erik. Jeg har lagt inn ei drøy uke på Sørøya nå i sommer, fra 5. august, det blir mitt første møte med naturen og fiskemulighetene der. Godt med inspirasjon, og nå kjenner jeg at jeg begynner å glede meg. Jeg legger ingen stor plan utover å starte nord på øya og vandre sørover i rolig tempo og ta dagene som de kommer.

    • Liker 2
  3. Da er det et døgn til avmarsj. Meldt en del nedbør, i tillegg til at det allerede er i meste laget med snø, så vi er forberedt på tungt føre. Satser på proviantering i Bograngen på svensk side etter 2-3 dager, så blir det litt mindre å dra på. Det er lenge siden det har vært så mye snø i området som det er nå, vi har med en kraftig spade til leirbruk. Nå kjenner jeg den gode kriblinga i kroppen som alltid kommer når villmarka kaller. Beste følelsen som finnes... Turrapport kommer etter hvert : ))

    • Liker 4
  4. Bra turvalg! Jeg hadde mitt første besøk i Børgefjell sist sommer, da jeg gikk fra Kroken i Susendalen (privatskyss inn fra Hattfjelldal, men det går også buss) inn til nasjonalparkgrensa ved Tiplingelva, videre til Kjukkelelva, Gaukarvatnet, Jengelen, Blyvatnet og ned til Storelva for skyss med båt over Namsvatnet. Turen gikk fra 26. juli til 1. august, det var mye snø ennå og stor vannføring, så jeg valgte å holde meg på østsida av Jengelvassdraget hele veien. Blir nok lettere å krysse vassdraget senere på året, som du tenker på. Jeg hadde ei kjempeflott uke, med alt fra skikkelig kaldt og vind og høljaregn til knallsol og vindstille. Jeg valgte å holde meg i høyden da jeg forflyttet meg, og opplevde terrenget som overraskende lettgått. Det var såpass tidlig på sommeren at jeg ikke fikk særlig med fisk i elvene, men fikk derimot fin fisk i et par småvann (3-4 hg) og også i et par av de større vannene (ingen over kiloen, men et par stykker tett på). I de større vannene opplevde jeg at fisken kun tok etter at sola var gått ned. Prøvde en del med mark og kastedupp på dagtid, uten hell, men bedre resultat med litt større skjesluker med en gang sola var gått ned og fisken kommer inn på grunnere vann. Var ganske artig, fisken begynte å vake akkurat samtidig med at sollyset på vannet forsvant. I de små vannene fikk jeg fisk midt på lyse dagen. Overraskende fin og sprek ørret i vann som var kun et par hundre meter fra den ene enden til den andre.

    Det er bare å glede seg, Andreas! Det er noe spesielt med å oppsøke ekte villmark. Når det ikke er merkede stier, så merker man heller ikke så mye til de andre menneskene som er der. To ganger opplevde jeg F16 i lav høyde rett over hodet, men det får man leve med (men bikkja skvatt skikkelig, jeg også..) Jeg var på en 25 dagers tur fra Umbukta og sørover, der Børgefjell utvilsomt var rosinen i turpølsa! Hadde stor glede av å lese Monsens bok "90 dager i Børgefjell" før turen. Hadde også stor nytte og glede av å ta en hviledag i Hattfjelldal og drikke noen kaffekopper med gamlekara utenfor Coop-kafeen der. Det er noen år siden de var som ivrigst med sekk og fiskestang, men tur- og fisketipsene deres er like gode fremdeles.

    Slenger ved et par bilder som inspirasjon : ))

     

    FullSizeRender 57

    Monsen har rett i at ingen steder er ørreten så rød i kjøttet som i Børgefjell.

    FullSizeRender 82

    Ved Jengelen. Mye snø ennå i slutten av juli.

    • Liker 6
  5. Har vært på utkikk etter vintertelt lenge. Hadde en plan om å kjøpe Helsport Fjellheimen pro, men så la Helsport ut et Reinsfjell X-Trem2 (nytt men brukt i en fotoreklame) nå i kveld for kr 6.000,-. Så da kom jeg i skade for å gjøre vinterens investering på boligfronten... Liker at det har to innganger (en til bagasje og en til primus og matlaging), er selvstående og at det er passe stort, og relativt lett. Så jeg tror det blir bra, og at det er telt som tåler vintervær. Hvis noen har erfaringer, så hadde det vært artig å høre. Så da er det vel bare å komme seg ut på tur : ))

    Tipper det blir helårstelt for høyfjellet, men har planer om flere overnattinger ute vinterstid enn det har vært de siste årene.

    http://www.helsport.no/reinsfjell-x-trem

     

    • Liker 1
    • Hehe 1
  6. På 10.2.2018 den 13.51, Kjell Iver skrev:

    Flott rapport! Hadde helt glemt denne. Ser at det det mangler bilder eller at nettstedet det var lenker til ikke har bilder. Om du har bilder fra turen kan vi legge det inn.

    Kjell Iver, om du vil, så kan du legge inn bildene i teksten. (jeg har ikke redigeringsmulighet på den lenger, tror jeg)

    Storrosta etter mandag.

    Dividalen etter onsdag.

    Havga etter torsdag.

     

  7. På 10.2.2018 den 9.38, AK74 skrev:

    Måtte lese denne rapporten en gang til:) Det frister veldig med en tur i samme området på vinterstid. Men det er kanskje lurt å legge en slik tur til mars/april vil jeg tro :-)

    Virkelig et flott område, ønsker deg god tur! Mars/april (kanskje enda senere) er selvsagt sikrere både mtp varmere vær og lengre dager, men det er såpass godt utbygd hyttenett at man sikkert kan gå tidligere også.

    • Liker 1
  8. På 10.2.2018 den 13.51, Kjell Iver skrev:

    Flott rapport! Hadde helt glemt denne. Ser at det det mangler bilder eller at nettstedet det var lenker til ikke har bilder. Om du har bilder fra turen kan vi legge det inn.

    Legger ved 3 bilder, ett fra Dividalen i herlig vær, et fra Havga og et fra Storrosta. Fantastisk fin følelse å våkne på Storrosta i godvær, når du har kommet dit i null sikt og ikke aner hvordan det ser ut.

    dividalen1.jpg

    havga.jpg

    storrosta1.jpg

    • Liker 3
  9. Jeg har ofte brukt høye gamasjer sommerstid, (Norrøna med goretex) både med høye og lave støvler. Jeg synes det er suverent i kratt og f.eks når man vader over elver og bekker. Hvis man har strikkene under skoen, så slites de fort, så jeg pleier å feste strikkene bak hælen istedet. I fjor droppet jeg gamasjene, kjøpte ei Fjellreven Keb Gaiter zip-bukse, med smart løsning der den nederste delen av buksa fungerer som gamasje når man har zippet den av. I praksis tar jeg aldri av den nederste delen av buksa, bare bretter den ned og bruker den som gamasje.

  10. 15 timer siden, Tessatroll skrev:

    Enkel sak. Hårføner som varmar opp eit og eit stykke (kanskje 15-20 cm i slengen) , skrap av med metallskrape. Legg på ny lim. 

    Ikkje ver redd for varmen når du nyttar føna. Det skla vere godt og varmt så går limet av enkelt. 

    Om du er på Instagram finn du nok bileter av prosessen på min profil, therese.moe.oye

    Tusen takk for info, Tessatroll!

    • Liker 1
  11. 30 minutter siden, Björn skrev:

    Tänk på att i Sverige så är det inte tillåtet att ta något annat som ved än på marken liggande lösa pinnar. Vindfällen eller stående träd är inte tillåtet.

    Tja. De som lager lovene har neppe prøvd å grave frem tørre kvister under en meter snø. Jeg synes det er en vesentlig forskjell på å fyre opp ei 400 år gammel fururot i Femundsmarka og ei knekt tørrgran inne på svensk side av Finnskogen.

  12. 1 time siden, turthomas skrev:

    Jeg hadde tatt med langfeller. Det kan være kupert mellom myrene. Fiskebein i løssnø er ingen høydare. Gjorde den feilen når jeg fikk mulighet for kortfell. Du kan tro jeg var glad når kompisen fiska frem reserve fellene sine

    Takk, veldig bra tips! Og minner meg på at langfellene trenger nytt lim. Har ingen erfaring med å tilføre nytt lim, men det er det sikkert en annen tråd her på forumet som tar opp.

  13. 6 timer siden, Tessatroll skrev:

    Bålpose, dasspose, førstehjelp, medisinar personleg, vest , solbriller, ytterbekledning, noko til hovud og hender om det skulle bli kaldt/jævlig varmt? Kart, kompass, kniv, matbolle og skei.

    Hva mener du med bålpose? Er det en pose med kokeutstyr osv?

    • Liker 1
  14. Neppe spesielt godt tips til deg, men hadde en veldig fin Norge-på-tvers-opplevelse i dag. Har hytte i nærheten av Osensjøen (Åmot, Hedmark) og var en tur nede ved stranda i dag (nordenden av sjøen). Der kommer det to karer slentrende med diger oppakning og rallarhatt. "På langtur?" "Ja, vi startet ved Ljørdalen/Trysil for noen dager siden og skal ende opp i Florø om en måneds tid", var svaret. Så da ble det selvsagt en turprat. Gutta var på sin første langtur, og de hadde en veldig fin tilnærming til det. Blant annet hadde de gamle, men solide sekker som sikkert veide 5 kg før man puttet noe i dem, og hadde basert seg på å sove under tarp mens de sikkert byttet på å jage knott. Og selv om det sikkert er mange butikker underveis, hadde de en plan om å proviantere kun en gang på turen (på Tretten). Og de hadde like godt lagt igjen smarttelefonen, klokka og gpsen hjemme (sjansen for at de blogger er under null). Gode gutter, ønsker dem en alle tiders tur. Og det samme til deg Silj3, selvsagt!

    • Liker 2
  15. Jeg ville gått for 18,5 DR. Jeg har selv hatt 16.5 i mange år, men har prøvd den lengre varianten noen ganger. Opplever at 18,5 er en del mer retningsstabil å padle enn min, både med full båt og solo. Med folk og bagasje ombord er en Ally en drøm å padle. Skal man padle solo eller ta en tur utpå for å fiske litt etc, er den fremdeles ganske stødig, men mye vanskeligere å padle/holde på kurs, og blir lett tatt av vinden fordi den er ganske flat under. Da kan det være lurt å legge i litt vekt foran og for min del foretrekker jeg da å sitte mer midt i båten. Synes det fungerer fint å sitte bak fram på det fremste setet, altså padler jeg den baklengs, da blir det mye bedre vektfordeling og man får åretaket lenger frem, lettere å ta styretak. Men altså, jeg tror dere blir fornøyd med Ally uansett, og dere får med mye bagasje i en 16,5 også, fordi man kan pakke helt ut i enden av båten (det er ingen flyteskott som tar opp plass). Men tror dere blir aller mest fornøyd med den lengste.

    • Liker 1
  16. Jeg gikk fra Haukeliseter til Finse sist sommer, med en ung og sprek breton. Overnattet delvis i telt og delvis inne, og gikk også en del utenom T-løypene. Erfaringen er at om ei DNT-hytte er "tilrettelagt for hund", kan det bety så mangt. Det kan bety alt fra at de har eget rom eller egen hytte hvor du kan ha hunden inne, til at det står et hundebur eller to i vedskjulet. Jeg overnattet på Hellevassbu, Sandhaug og Kjeldebu med hund, med disse erfaringene:

    Hellevassbu: Hyttevakta henviste bikkja til bur i vedskjulet. Greit nok hvis hunden slår seg til ro med det.

    Sandhaug: betalte en hundrings ekstra for å få ha hunden inne på rommet, da var det også bur tilgjengelig om jeg ønsket det - helt storveis!

    Kjeldebu: halvdelen av hyttevakthytta er tilrettelagt for hund, eget bur og stort rom. Jeg var heldig og fikk dette, mer enn storveis! Men om noen andre hadde kommet dit med hund før meg, så vet jeg ikke hva som ville vært mulig.

    Min erfaring generelt er at det alltid ordner seg, såfremt du har en hund som slår seg til ro med det den får servert, f.eks vedskjulet. På sommeren på Hardangervidda er det sikkert hyttevakt på de selvbetjente hyttene, og da er dere litt prisgitt hyttevaktas innstilling.

    Kollektivtransport med hund: Haukeliekspressen tar ikke med hund, mens du på toget betaler halv eller hel personpris (avh av størrelse) for å ta den med. Logistikk fra Møre, ser for meg at det kanskje er enklere å gå vidda på tvers enn på langs, og sikkert enklest å gå i en sirkel og komme tilbake til bilen. F.eks med Dyranut som utgangspukt og gå nordover rundt Jøkulen alternativt en runde sørover.

  17. 4 minutter siden, Smaltur skrev:

    Hei, de vannene på nordsiden av Suoppatjavri, Avzanjavri og de to småvannene på nordsiden av det igjen, er veldig fine ørretvann. Jeg var der noen dager for noen år siden, veldig sprek og fin fisk!

    Så det er et godt valg å legge ruta forbi der, slik du har gjort. Jeg var også i området der sommeren 2015, overnattet både på Reinbukkelvhytta og Bojobeaskihytta - gode hyttevalg om du vil ha ei natt eller to innendørs.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.