Gå til innhold

smaug

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  16
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Nå som vi vet litt mer hva som er blitt vedtatt tar jeg opp tråden litt igjen. Jeg tror frykten bunner ut i uvitenhet og fordommer. Det sier seg nesten selv at hvis noe er ulovlig så vil kun de mest "lovløse" være brukerne mens de som er lovlydige finner på noe annet. Resultatet er at man får en kultur hvor "gi faen" tankegangen får blomstre og hvor kun gleden av å "herje" vokser fordi alt annet ikke gir noe mening. Ingen fornuftig person som bare vil på fjellet for enten å kjøre seg en tur eller dra å fiske osv gidder å kjøre steder hvor man må se seg over skulderen hele tiden. Støyen er høyst overdrevet men klart, monterer man på ettermarkets sluttpotte vil scooteren bråke mer men dette går det altså an å gjøre noe med. Andre land klarer det helt fint og reaksjonene kan være så mangt. Hadde vi brukt tid på å diskutere løsninger på uheldige saker vi vet vil oppstå hadde alle kommet mye bedre ut av det. Selv kommer jeg fra et område hvor det har blitt kjørt snøscooter siden den kom på slutten av 50 tallet, hvor jeg selv har kjørt i snart 30 år og fortsatt er det store viddeområder hvor jeg aldri har vært og kjørt rett og slett fordi det ikke er noe løypenett i de områdene. Det er flotte områder også med fiskevann og nydelig natur men jeg tviler på at noen har gått på ski der de siste 20 årene. Skigåere drar dit scooterfolket drar(i allefall de som kjører til de nærmeste vannene). Jeg kan komme på mange problemstillinger som sannsynligvis vil skje de første årene men så langt har jeg ikke lest om et eneste innlegg noen steder hvor tilsvarende saker blir nevnt. Skal vi begynne å diskutere hva vi kan gjøre for å forhindre realistiske problemstillinger? Jeg kan begynne: Hvordan forhinder vi at, vel jeg kaller det for "rikmannsunger", kjører seg ihjel? Hvordan lærer vi nybegynnere hva som er dumt, hva som mindre smart og annet skikk og bruk på fjellet? Hvordan forhindrer vi at nybegynnere går i fella og "bare" kjører 10min inn på vidda og får stopp før de innser at 10min inn på vidda er 15km før de fryser ihjel?
 2. Se nå begynner vi å komme noen vei her. Du vil ikke ha noen inne på fjellet, bare dyr og "natur" skal være der. Det er en ærlig og redelig holdning til saken. Jeg er med på å fronte at vi kutter ut all turisme og DNT løyper på fjellet. Det eneste fornuftige er å kun la kommunens eller kanskje fylkets innbyggere bruke sitt nærområde uten noen form for merkede spor. Hytter fjerner vi, de har ikke noe der å gjøre. Jerv, og gaupe er ikke sårbare arter meg bekjent, hvor har du det i fra? Det er veldig merkelig om det skulle være lite jerv og gaupe her i Sør-norge fordi i Finnmark er det flust av det og de koser seg sikkert glugg ihjel. Bjørn er det vel også "nok" av iht tellinger, dvs problemet er ikke at levekårene er så dårlige, det er vel heller ønsket om å ikke ha så veldig mange flere, det at ingen vil ha de i nabolaget. Jeg er ikke motstander av rovdyr i Norge og kan gjerne ha de som naboer men jeg forstår meget godt problemstillingen det er for andre at spesielt ulv er i bakgården. Fjellrev skal meg bekjent ikke befinne seg så veldig langt sør og er igjen er oppe i Finnmark hvor scootermonstrene kjører hele dagen og natta lang. Min erfaring er at ville dyr driter litt i snøscooter - og her kunne vi ha startet en mer fornuftig debatt fordi det kan bli et problem i framtiden at folk begynner å jakte fra snøscooter siden det er så lett å komme innpå de. I Finnmark har nok dette vært et større problem enn det som folk flest har hørt noe om, men siden playstation generasjonen ikke er noe særlig til jegere heller, er nok denne typen jakt sterkt redusert...heldigvis. Aldri så gærnt at det ikke er godt for noe. I det hele tatt er jeg åpen på at det vil komme utfordringer mellom snøscooterbrukere og andre grupper, jeg er ikke så pro-snøscooter at jeg har klart å innbille meg selv at alt er gull. Statistikken om fluktstrekning osv på villrein skjønte jeg ikke så veldig mye av, annet enn at man kunne lese ut fra de tallene at villreinen faktisk flytter seg unna om du kommer, om den flytter seg 300m eller 400m er for meg flisespikkeri. Igjen dette er holdninger som må læres brukere av snøscooter. I Finnmark er det en selvfølge at man svinger unna en reinflokk, det skulle bare mangle(jadda det finnes helt sikkert en avisartikkel om en dust som ikke gjorde det). Nå er rein relativt stasjonære om vinteren og flytter seg ikke veldig fra område til område så det ville være fullt mulig å ungå løyper i villreinområde, noe annet ville jo vært helt tullete. Hvorfor kjøre gjennom en reinflokk? Koster jo meg nada kalorier å ta en stor bue rundt flokken eller velge en annen trasé, kanskje kjedeligere for en skigåer som har gått 4 timer på ski og oppdager at en flokk med rein står midt mellom dem og DNT hytta 3km lengre borte?
 3. Synes du ærlig talt at du har nok erfaring til å si så veldig mye reindrifta? Kjenner du noen i reindrifta? Vet du noe historie bak reindrifta? Vet du hvor mange det er som har rein? Vet du noe om motstanden i Finnmark mot reindrifta? Vet du noe om den indre konflikten i reindriftsnæringen? Hvis du kan svare ja på alt dette er du på god vei til å forstå litt om en svært lukket del av kulturen i Finnmark. Glem reindrifta i denne debatten, du kan ha rett i mye annet rart i denne debatten men å trekke inn reindrifta som et moment er bare feil. Reindrifta er ikke grunnen til at "alle" har en eller to snøscooter i Finnmark ei heller har de noe med scooterkulturen i Finnmark. Den er ene og alene oppstått ved prøv og feil metoden. Poenget mitt er, og har alltid vært med "jeg er fra Finnmark og jeg er en scooterbruker" er at skrevne og uskrevne regler må læres og jeg vil gjerne gjøre det. Ungdom må læres opp i hva som er jævla dumt, hva som er "gjør det på eget ansvar" dumt og hva som er kjempe flott. Søring-ungdom er ikke dummere enn andre ungdom lengre opp i landet(noen hevder de er smartere faktisk) og kan læres å kjøre snøscooter, og jeg tenker ikke bare på få start på den og klemme inn klipa(gassen), men skikk og bruk. Ja jeg innrømmer at du kan lett gå en i fella og terge på deg feil personer og det er lett å være en drittsekk. Ungdom er vel ikke kjent for å tenke så mye på andre så dette må det snakkes mye om og vi i miljøet må tidlig si i fra(og det gjør vi også) at det er ikke kult å leke Cory Micku i nærheten av folk som synes karbonski og blå swix er kult nok. Jeg ble lært fra jeg var en ølkasse stor at kjøring nært andre folk, om de gikk på ski eller også kjørte scooter, i hundre og helvete var rødt kort og null kjøring resten av den uken. Dette må læres! Jeg synes dagens ungdom oppe i Finnmark er veldig "skikkelige" og er flinke til å "forsvinne" så man hverken ser eller hører de. Lyden kan høres godt i fjellheimen men som oftest gjør den ikke det, spesielt i løssnøen blir lyden dempet veldig mye. "Effektanlegg" på snøscooter er heller ikke veldig "in" for tiden siden de ikke gir noe effekt heller kanskje mindre siden produsentene er ekstremt dyktige til å lage et eksosanlegg som gir mest effekt, minst forbruk og minst støy(nå har de ikke noe valg, de blir målt på dette og lavest mulig støynivå er blitt en salgs-pich i statene og har vært det i mange år nå). Har helt glemt av dette med "Slednecks". Har faktisk aldri hørt det bli brukt om noen andre enn de som faktisk er med i Slednecks filmene. Ja de er gærne hvis du lurer på det.
 4. Og der kom budskapet fram. Ja det er utrolig egoistisk og vet du hva, jeg bryr meg ikke om noen røde T'er. Vet du hvorfor? Fordi jeg sjelden ser de men poenget er gyldig. Jeg tror første gangen jeg så røde T'er var når jeg kjørte ATV langs en av rutene deres, og siste gang når jeg gikk ned fra Nissefjell etter en klatretur. Det som er "ødeleggende" for meg kan være fint for andre, jeg klarer ikke å irritere meg over alt jeg enten ikke liker eller opplever. Har du sett Madagaskar(filmen) og de pingvinene? "Just smile and wave boys, smile and wave". Sånn er jeg. Alt er ikke tilpasset meg, alle liker meg ikke og alle er ikke enig med meg og sånn er det bare og det er ikke bare greit, det er sunt. Får litt mark kjenner jeg av denne påstanden om at DNT er så bra for folkehelsa. Det er en sovepute, de gjør ikke en dritt for noen andre enn seg selv. De "selger" en gratis vare til folk som ikke gidder å sette seg inn i hva det virkelig betyr å være i skauen og i skogen. Kan du ikke gå i skauen uten en rød T bør du seriøst vurdere om du har noe der å gjøre. Kanskje burde du heller først lære deg basic kunnskap om å være ute, bruke kompass og kart og deretter ta turen. Før DNT gikk så knallhardt ut mot snøscooter ga jeg i grunnen blaffen i hele DNT og tenkte at det er en greie for byfolk som fortsatt ikke klarer å riste av seg saueflokkmentaliteten som ikke gjør meg noe. La de nå holde gå på turene sine sammen med naboen. Nå derimot klarer jeg ikke å bare la de bli framstilt som fasiten for hvordan norsk natur skal oppleves. Opprinnelig trodde jeg at snøscooter og DNT er litt på samme siden av skyttergraven. DNT har god greie på hvordan kanaliserer en haug med mennesker til sine "stasjoner", få de til å levne igjen en haug med vaffelpenger, selge vann på flasker osv. Fra DNT sin side trodde jeg at snøscooter var gode nyheter, Svenske turistforening har ikke noe i mot snøscooter og ønsker de velkommen med løyper som går inntil hyttene. I går var jeg på tur med samboeren min på hest til en DNT hytte. Tror du jaggu ikke at det kom DNT folk dit med to biler for å selge vafler dagen etter? Er det dette som menes med nyttekjøring? I ekte DNT stil kunne jeg nå ha hylt og bært meg over støyen fra bilene og at de helt fint kunne gått fra bommen med sekk og litt stæsj for å lage denne vaffelrøra. Tror jaggu de sa de måtte ha med seg vann, enda et stort vann ligger 20m fra hytta. DNT er de som ligger lavest på troverdighetsskalaen min når det kommer til slikt. Det er som om den lokale gokart foreningen skulle klage på støy fra skytebanen ved siden av.
 5. Ingen er nok i mot fritidsbåter i Oslofjorden, men det er problematisk synes mange av oss at fritidsbåter i Oslofjorden er greit med svært få restriksjoner, du kan ha hekken full av påhengsmotorer og alle synes det er kult men du kan ikke kjøre på fjellet med en vanlig scooter. Mange krever stillhet der de selv ikke bor fordi de selv har valgt å bo i et miljø som støyer. Jeg kan ikke bo i en by og jeg liker svært dårlig å være i en stor by men det er det valget jeg har gjort og jeg får mer enn nok stillhet. Stillhet er enkelt å finne på bygda. Det det sier mange av oss er at miljø er i allefall ikke det som er argumentet mot snøscooter, det kan det bare ikke være. Jeg er temmelig sikker på at en fjellkommune innerst i Aust-Agder eller Telemark klarer å styre sitt nærmiljø bedre enn det stortinget klarer å gjøre med Oslofjorden. Jeg er også temmelig sikker på at kortreist styring er mye bedre en fjernkontroll. Det det koker ned til er at vi som bor i bygdene er like glade i vår nærmiljø som hvilken som helst grønt parti, DNT eller miljøorganisasjon men vi deler ikke samme syn på hva som er skadelig og det er det heller ingen grunn til. Ingen har så langt klart å dokumentere at snøscooter tar livet av noe som helt annet enn en og annen snøscooterkjører som driter seg ut, så ja, kjører du idiot kan du dø - helt klart! Dette ansvaret overlater jeg til enkeltmenneske å finne ut av.
 6. Hva er det med denne reindrifta du messer om? Reindrifta har ingenting med Finnmarks eller Troms forhold til snøscooter å gjøre. Det er svært få reindriftsutøvere i Finnmark men mange flere snøscootere, "alle" har en. Reindrifta kjører mye ATV mens svært har en ATV i Finnmark og de som har en bruker den til noe helt annet. Endring i motorferdselsloven har da lenge vært et tema og noe alle på stortingen utenom SV var for. Siste periode hadde SV MD-posten og satt seg på bakbeina slik at denne 40 kommuners forsøksordningen ble lansert. De Blå/blå mente da vel at det var ikke det alle hadde i tankene før SV satt seg på bakbeina og gjorde det nest beste, de lot alle som har søkt og visst interesse prøve å få til noe. Kudos til de blå/blå for å ha gjort det de lovet de skulle gjøre. Dette er jo et demokrati i praksis og jeg må si det er lenge siden jeg har følt at vi faktisk har et folkestyre hvor man stemmer fram noen og at de faktisk gjør det de sier de skal gjøre. Når de da ønsker å delegere ansvar nedover til kommunene er det jo bare helt topp. Igjen, kommuner kan vedta løpetraséer så mye de vil men uten samtykke fra grunneiere er man like langt, derfor mener jeg at hele debatten er sterkt farget av følelser og synsinger som nødvendigvis ikke er riktig. La oss nå si at det ble en løype gjennom Telemark og mot Vest-Agder en eller annen plass. Løypa vil da gå igjennom veldig mange eiendommer sannsynligvis følge linjetraséer der det er mulig ellers over vann og åpne områder, skogsbilveier osv. Skulle de da utvikle seg en ukultur hvor for mange ikke klarer å beherske seg vil selvsagt en grunneier få vite dette, og det er slutt på morroa. En grunneier kan og vil gjøre dette så mao, vi som kjører scooter er dønn avhengig av å oppføre oss og påvirke andre til å oppføre seg. Blir det klabb og babb i starten, ja helt sikkert? Noen vil helt sikkert gå helt amokk når de endelig får lov til å kjøre scooter men dette vil normalisere seg. Mange vil kjøpe snøscooter i starten og akkurat som med ATV blir det lagt på is når nyhetens interesse har lagt seg. Snøscooter er ikke for alle, du blir kald, det koster en del å kjøre, scooteren skal vedlikeholdes og kan man ikke skru selv kan det også fort bli dyrt for å ikke snakke om hvis du kjører noe i filler. Jeg spår at vi få en scooterboom i starten og at den kommer til å vare i 3-4 år.
 7. Så det du sier er at hvis snøscooter blir lovlig, er det greit med ulykker?
 8. Jeg blir så utrolig rørt når andre som skal late som det er et argument at det kan skje noe gærnt med meg på scootertur. Dette bryr du deg ikke om og alle vet det. Skal jeg finne fram statistikk over skadde i norges skibakker?
 9. Det er så utrolig lett å være tastaturmiljøverner. Ofte men ikke alltid og gjelder sikkert ikke deg er slike mijøvernere mest opptatt av å verne andre sitt miljø. Alle må vel innse at det ville vært rart hvis befolkningen i Finnmark skulle regulere bruken av nordmarka. Ville være helt absurd hvis motstandere av løypemaskiner i nordmarka alle skulle befinne seg i Finnmark eller i Telemark for den saks skyld. Er så jævla ødeleggende å komme til nordmarka for å gå på ski også skal den forbaska løypemaskinen røre rundt. En som bor i Telemark eller hvor som helst i bygdenorge kunne vel ikke gitt mer f*** i hva Oslos beboere bestemmer skal skje i nordmarka. Så kan man spørre seg. Er det fordi folk i bygdenorge ikke bryr seg om andres ve og vel eller fordi de mener at de ikke har noe med det?
 10. Der jeg tar denne "svingomen" er det ikke en skigåer å se og jeg kan ikke skjønne at jeg skal måtte ta hensyn til noen som ikke er der eller plager noen. Er det mange turister til stedet noe det bare blir sjeldnere og sjeldnere å se klarer jeg helt fint å ligge å rulle rundt bålet hele dagen.
 11. Vet ikke helt om ting dokumentert på fjellforumet er den hele sannheten, nå vet jeg ikke helt hva du refererer til da. Tror ikke du kjenner Finnmark så godt som du liker å tro. Reindrifta har ingenting med snøscooterkulturen der å gjøre. Det er ingen som prøver å begrense snøscooterkjøring for andre mer enn reindriftsnæringen. Nå vet jeg litt om den næringen og den interne konflikten der også. Selv om man kjenner en som heter Mattis som har rein, betyr ikke at man vet noe om reindriftsnæringen, derfor ikke bland de inn i denne diskusjonen. Finnmark er riktignok Finnmark, det skal du ha rett i men bruk og skikk kan læres her nede også. Folk er ikke idioter her. Det er ingen tvil om at det er en egen kultur å kjøre snøscooter på fjellet. Mye skal læres og mange kommer nok til å trå feil i starten, men på en annen side tror jeg ingenting på at folk her på fjellforumet tenker på folks ve og vel når de er bekymret over flere leteaksjoner, dødsfall osv. Det er en vikarierende unskyldning for å male saken så svart som man klarer. Vi skal nok klare å ta vare på oss selv, bare gi oss muligheten til det. Jeg tipper at 100% av motstanden her inne og ellers i landet er ene og alene pga høyst personlige grunner. Det er den ene turen i året(på en annen manns grunn) som står i fare for å måtte vike for de lokales forlystelse. Rent moralsk ser jeg ingen grunn til å ikke la lokale beboere få en egen stemme i hva deres bakgård kan brukes til. At fraflytta samt byfolk skal legge føringer for hva som er riktig bruk av naturen i bygdenorge synes jeg direkte er forkastelig. Nå kommer jeg selv fra en liten bygd i Finnmark og det kunne ikke falle meg inn å sette meg på bakbeina for å forhindre endringer selv om det krasjer med mine gamle vaner. Skal man ha noe så si får man flytte til der det skjer og melde seg inn i styre og stell, ellers bør man kjenne sin besøkelsestid. Jeg tror at når snøscooter blir mer normalisert vil man også se at også "normale" folk kjører snøscooter, dvs politifolk, lærere, prester, ledere i idrettsforeninger, snekkere, elektrikere osv, kort og godt alt annet enn det jeg forbinder med idioter. Jeg ser ikke bort fra at slik det er nå er det stort sett ungdom med litt for mye lommepenger som trekker til scootermiljøet men det kan vi normalisere. Idioter er idioter om de går på ski eller kjører snøscooter, la oss nå ikke i dette landet la oss styres av alle idiotene. Jeg tenker at litt "internkontroll" innad i scootermiljøet over tid kan luke ut visse uromomenter. Jeg ser også at mange her fortvilt prøver å holde lystbåt debatten adskilt fra snøscooter men det tror jeg er litt for lett. Kulturen er nemmelig temmelig lik. Folk kjører båt fordi det er gøy eller for å komme seg til sin favoritt vik. De alle fleste kan båt, og har holdt på med det hele sitt liv og har dertil kunnskap om hvordan man oppfører seg, hva som er innenfor og hva som ikke er greit. Noen er idioter og klarer å lage kvalme ung eller gammel mens ungdom er ungdom og gjerne skal prøve litt. At det blir sett på som bortimot dødssynd at ungdommer prøver ut noen grenser tjener ingen på, det blir ikke folk av noen som aldri gjør noe gærnt eller går på en smell. Jeg kjørte selv det reimer og tøyler kunne holde og sparte ikke på konfekten men man lærer rimelig fort at enkelte ting gjør man bare ikke som feks lavtflygende over en bakketopp, full skilett forbi familifolk det være seg om de går på ski eller selv kjører scooter. Perioden med ungdomskjøring er ikke lang og når man blir litt mer voksen er det andre ting som lokker mer. Bålkosen blir viktigere hos de fleste med tiden, selv tar jeg en liten svingom en eller annen plass før jeg slår meg til ro ved bålet og ser ikke noe galt med det.
 12. Overraskende fin debatt her og jeg må innrømmet at jeg har spolt fram fra side 6 fordi det ble skrevet lite nytt så tilgi meg hvis det jeg skriver er tatt opp ørten ganger. Først, jeg er en slik vill scooterramp selv, dvs jeg er blitt eldre og liker å tro at jeg er det men er vel bare for gubbekjører å regne blant mange. Jeg har bodd mesteparten av livet mitt i Finnmark med dertil scooterkultur som jeg har tatt med meg sørover. Det er et par påstander en del her inne brer om seg som jeg ikke kjenner meg igjen i og som rett og slett virker litt, hva skal man si, unaturlig. Hvorfor tror mange her at lokale folk er mindre glad i sin "egen" natur enn det turister er? Hvorfor vil lokale beboere forsøple sitt eget nærmiljø mer enn tilreisende? Jeg skjønner ikke den tankegangen. Det mest skadelige for naturen slik jeg ser det er jo DNT. Ingen kan vel mene at naturen har hatt godt av flere DNT hytter og stier? Vi må jo ta innover oss at alt vi mennersker gjør er på bekostning av noe og i så måte er vel DNT de som burde trå lettest. Ingen har vel fått transportert mer skrot og luksusartikler på fjellet, fått lokket til seg turister lang veis fra og kranglet til seg traséer gjennom sarte områder? ATV er blitt nevnt som en stor stygg ulv, jeg har det selv(det også) og kan se hvordan den har større potensiale på å gjøre skade men her er jo også ramaskriket sterkt overdrevet og rett og slett urealistisk. Litt morsomt i grunn fordi for en som sitter på andre siden av skyttergraven fra mange her, ser jeg det som totalt urealistisk og utopi at vi i dette landet noen ganger får noen form for frikjøring. I Finnmark hvor snøscooter har vært en egen religion de siste 40 årene, er ikke noen form for frikjøring noe tema. Alle vet at det kommer ikke på tale så ingen gidder å prøve på å få det til engang. Ingenting hadde gledet meg mer enn å få til samme forhold som i Sverige men jeg har absolutt null tro på at vi noen ganger klarer å få det til. Ikke om vi vil engang klarer vi noen gang å dra noe sånt i land. Garantert! Hvis det er frykten trenger ingen å tenke på det. Skjer ikke. Jeg er forøvrig jeger, har et par hunder, har kjørt med hund i mine ungdomsår før jeg kunne kjøre lovlig snøscooter og mener at måten snøscooterfolk blir satt i bås på, er fryktelig sort/hvit. De fleste er noe annen enn scooterkjører også. Mange er jegere, går på ski(ikke jeg, har ikke greie på det), bruker naturen om sommeren, fisker, går turer og er med i mye frivillig arbeid. Du blir ikke automatisk idiot selv om du kjører scooter. Ja ungdommen tar av, ungdom er ungdom og skal de lære må de også drite seg ut men tross alt mener jeg det er jævla mye bedre at ungdommen faktisk kommer seg ut i naturen, lærer seg å beherske den og kanskje får litt mestringsfølelse uten at man må være helt Lars Monsen og gå 20 mil på ski for å være godkjent som friluftsmenneske.
 13. For å si hva som er et problem, må vi nesten bli litt enig i hva et problem er. Hvis jeg hadde vært en skigåer og hadde møtt en snøscooter overalt hvor jeg hadde ferdes, så ville jeg vært enig i at det er et problem. Enig? Hvis jeg kun hadde møtt en snøscooter noen få ganger i løpet av en vinter så kan man vel neppe kalle det et problem, eller? Saken er at dette kan reguleres helt fint ved å danne "ikke motoriserte områder". Scooterfolk ville ha respektert slike områder og jeg tror at internjustisen ville ha vært knallhard her. Jeg lukker ikke øynene når jeg er ute å kjører. Får å nyte turen så vil jeg ha mest mulig med meg. Har gjerne kikkert med meg for å speide litt rundt og jeg kan bare si med en gang at jeg kjenner nok mitt lokalmiljø bedre enn noen skigåere. Vil et fly ødelegge opplevelsen for deg? Poenget er at verden kan ikke ta hensyn til at bare du skal være i et område. Du vil rett og slett legge beslag på for store områder. Vi som scooterkjørere tenker ikke i de banene i det hele tatt. Selvsagt er det deilig å kjøre plasser der ingen er og kanskje campe en plass der man håper at ingen kommer, men jeg kan på ingenmåte kreve at bare jeg skal være "her". Jeg har nettopp kommer fra Svalbard der de har store områder med scooterfri sone fra 1.mars. Dette pga turismeferdsel med ski og hunder osv. Fungerer helt toppers og alle kan leve med det. Noe sånt kunne aldri vi som scooterkjørere forlange men det er også fordi vi kan lett forflytte oss. Det er noe sånt vi også burde få til her på fastlandet. Her røper du din aroganse så det holder! Du uttaler deg nå om folk som dag ut og dag inn lever med naturen så tett til og likevel påstår du at de samme folkene ikke har et godt forhold til den? Barmarkskjøring er også et veldig lite problem(ikke tro alt du leser i media). Ta en titt selv engang og se selv. Det finnes en del barmarksløyper i Finnmark, men det skulle da bare mangle at folk som bor der ikke får lov til å benytte seg av den. Jeg er mer skeptisk til tursisme og barmarskkjøring dog. Det kan da ikke være slik at det lokalbefolkningen ikke skal kunne gjøre det de alltid har gjort slik at turister skal få "ekte villmark". Forsøpling er jeg også sterkt i mot over alt. Jeg har ikke vært med noen fjellfolk som forsøpler. Du har kanskje det, hva vet jeg. Overbeite osv er et stort tema. Jeg kan i korte trekk nevne noen ting der. Tamrein i Finnmark er bare noen få hundre år gammel. Samene(fjellfinner på godt finnmarks) har egentlig ikke noe lengere tradisjon for dette. De tilpasser seg regler som andre folk lager(ja du gjetter riktig, søringer), og de er ikke dummere enn at de utnytter det til det fulle(mye mye større grad før enn nå). Det er også deres største tabbe gjennom tidene og det får de svi for nå. De lot seg rive med, og tenkte kortsiktig. Det finnes likevel noen få som virkelig skjønte dette og som ikke tok helt av, og det er også de som enda driver med dette i dag. Hvis du nå kommer å fortelle meg at de som driver med reindrift i dag ikke har et godt og ekstremt nært forhold til naturen, vil jeg si at din aroganse er forkastelig og kunskapsløs. Jeg tør å garantere at du hadde ikke overlevd en uke midt vinters i de forhold som de lever til dagelig.....med snøscooter! Tabloid så det holder! Du får det til å høres ut som en snøhule som holder på å rase sammen. Reality check: Det bor 4,641,500 mennesker i Norge og vi har 324,220 km² med areal. Det er altså 14,31 mennesker pr kv Km. Ikke akkurat overbefolket og med tanke på at rundt 1mill bor i de største byene... Alt er relativt og når jeg mener at forurensing er lik null så er det relativt til alt mulig annen teknologi som forurenser. Moderne scooterer skal oppfylle EPA2006 kravene, men noen oppfyller allerede kravene for 2012. Sammenligner vi hvor langt en snøscooter går i året og forbruk skjønner de fleste at de er utrolig lite samenlignet med det meste. Er vel nesten så alle verdens gressklippere forurenser mer, uten at jeg har noe tall. Ser du ofte til alle disse skadene?
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.