Skogens Stønn Skrevet 2. februar 2022 Skrevet 2. februar 2022 Myriameter skrev (1 time siden): Hadde det vært en krefttjuke, ville det vært personlig rekord. Men ingen chaga-te denne gangen heller. En ganske ålreit drikk på smak, som kan minne om kaffe med sin bitterhet. Dette har jeg ikke hørt om før. Lager du te av kreftkjuke? Siter
+Myriameter Skrevet 2. februar 2022 Skrevet 2. februar 2022 Fortrinnsvis av den jeg finner selv, ja. Brekker den opp i passende biter, og lar den småkoke i kvarters tid og oppover. Bitene kan brukes igjen par ganger etter det, men mister selvfølgelig futten mot slutten. Kan og drikkes kald. Noen mener den ikke skal koke, men trekkes over tid, slik at enkelte virkestoffer blir ivaretatt. Er på jakt etter mer fra egen natur, men ikke alltid så lett å få øye på(sies at en av titusen bjørk har denne utveksten). Den jeg fikk kjøpt på nett, som på bilde herunder kommer fra Kina, og smaker mye søtere, så ikke helt tilhenger av den. Mer bitter smak på slutten, lik kaffe er å foretrekke. Men finnes der ute også norsk kjuke å få kjøpt. Dette er gjerne i pulverform eller kapsler. Kan variere et sted mellom 1000,- og 1500,- pr. kilo. Ganske fin syssel ute vinterstid, da andre vekster ikke kan jaktes på. Anbefales! Holder med en liten kopp om dagen. (Egenplukket er som nevnt best, men innholdet er uansett imponerende) 1 Siter
Hege P. Skrevet 2. februar 2022 Skrevet 2. februar 2022 Chaga med ei teskje honning er nydelig! Siter
Skogens Stønn Skrevet 5. februar 2022 Forfatter Skrevet 5. februar 2022 Hvordan ser jeg at det er kreftkjuke og ikke noe annet? Siter
+Myriameter Skrevet 5. februar 2022 Skrevet 5. februar 2022 (endret) Godt poeng. Har selv i iveren begynt å sage, hugge med øks og slikt, og ganske raskt kommet inn på treverket, da det "bare" er en kote. Men tar man seg litt tid, og ser i randsonen mot bjørkestammen at never følger fast form før den sprekker opp i grov sprukken bark, har man en pekepinn. Skårer man på en kjuke, er den umiskjennelig i farge og konsistens. Svart i barken ytters, kaffebrun og korkaktig under, før man kommer innover mot kjernen som er spettet gyllen brun og mer mykt fuktig. Alle lag kan brukes. Triks er å bryte den opp i passende små biter, før den blir tørr og knallhard. Tror best før datoen ikke eksisterer de første åra. Endret 5. februar 2022 av Myriameter 3 Siter
Likse Skrevet 16. februar 2022 Skrevet 16. februar 2022 Skogens Stønn skrev (På 5.2.2022 den 19.32): Hvordan ser jeg at det er kreftkjuke og ikke noe annet? Det eneste som kan ligne er utvekster på treet. Ingen andre sopper ligner som vokser på bjørk. Smaken er unik, jeg har i alle fall ikke smakt noe som smaker lignende. https://www.rolv.no/bilder/galleri/medplant/inon_obl.htm 3 Siter
Hege P. Skrevet 16. februar 2022 Skrevet 16. februar 2022 Skogens Stønn skrev (På 5.2.2022 den 19.32): Hvordan ser jeg at det er kreftkjuke og ikke noe annet? CHAGA / KREFTKJUKE 😀 2 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.