Gå til innhold
  • Bli medlem

burle

Passivt medlem
  • Innlegg

    2
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av burle

  1. Er du helt sikker på dette?

    Jeg har lest en god del historiske beretninger om fjellene vestenfor Børgefjell; nemlig Bindal, Velfjord, Lomsdal og Visten. Her er fisken satt ut nylig. Mange fiskevann ble ikke "befolket" før på 50 - 60 tallet av samer o.a. som bar opp fisk og satte dem ut. Jeg vet ikke om det er slik i Børgefjell, men jeg mente at disse vannene også har fisk av nyere dato, dvs de siste 100 - 200 år eller så.

    Jeg er for så vidt helt enig med deg i at bruk av stormasket garn er forkastelig.

    Jeg er ellers motstander av å fiske for så å sette ut igjen. Men det er vel en annen diskusjon.

    Du har helt sikkert rett i dette. Det kan nok hende at fiskene som vandret innover i landet etter forrige istid ikke nådde lengre enn til Fiplingdalen, hvis de nå i det hele tatt kom seg så langt :?: . Når jeg ser på kartet, kan det imidlertid se ut til at det er elveforbindelse et godt stykke inn i selve nasjonalparken, uten at jeg greier å se uforserbare fosser og stryk. Det hadde jammen vært morsomt å finne ut av, dog. Du har uansett rett mht de vannene som ligger høyt og uten forbindelse til andre vassdrag. Der er fisken satt ut, leser jeg på http://www.miljolare.no/tema/planterogdyr/artikler/ferskvann/fisk.php

  2. Hva er tullball i mitt innlegg?

    Jeg vet ikke akkurat hvem som driver med "synsing og våsing", men min påstand er at det er et større problem at fiskevannene ikke blir fisket enn at de blir fisket av for mange fiskere! Overbefolking er stikkordet, og da snakker vi ikke om fiskere men om fisk :D

    Det er jo ganske snedig å tro at om man nevner at det er tatt stor fisk i ett vann, så blir dette vannet tømt for fisk. Jeg kan ikke komme på noen eksempler på det. Da Lars Monsen skrev detaljert i Villmarksliv om hvor det var storfisk i Børgefjell medførte det riktignok en del flere fiskere der noen år etterpå, men det ble aldri tomt for fisk.

    Tror du hadde blitt overrasket over hvor lang inn i utilgjengelig terreng jeg har opplevd å finne rester etter (og bortgjemte) stormaskede garn. Hva som foregår bak pannebrasken hos folk som drar rundt med den slags utstyr langt inn i fjellet kan man bare lure på. Tror noen simpelthen ikke forstår hvor skjør balansen i et fjellvann er, mens andre gir blaffen. Heldigvis er den slags faunakriminalitet sjeldent forekommende langt fra bilvei.

    Hvorvidt et vann kan fiskes tomt for fisk er egentlig uinteressant. Poenget er at vi turgåere overfører fangsttradisjoner fra havet til fjellvann, hvor småfisk kastes ut "for å bli stor", mens storfisken tas vare på som mat og trofeer. Fiskebestanden i fjellvann er som regel veldig gammel, og har kultivert seg naturlig mer eller mindre uten innblanding siden forrige istid (9000 år siden). Bestandene består naturlig av store og små fisk, hvor stor fisk holder bestanden nede, noe som i sin tur fører til at man får større gjennomstnittsstørrelse på fisken. Stormaskede garn som fisker opp stor fisk og lar småfisk bli igjen er derfor svært ødeleggende for små vann. Balansen blir brutt, og du får det du kaller "overbefolkning". Derfor bør man sette ut igjen de største fiskene man får, spesielt i små vann. Dette gjelder også anadrome arter (sjøørret og sjørøye).

    Vekstpotensialet målt i antall kilo fisk i et vann er forøvrig konstant uavhengig av hvor mye fisk det er. Dersom det for eksempel står ti fisk per kubikkmeter vann hvor næringsgrunnlaget tilsier et kilo vekst per år, vokser hver fisk 100 gram. Står det bare en fisk der, vokser denne 1 kilo per år (inntil en vis grense, selvsagt). Fisker man ut storfisken mister småfisken fiender, og vannet blir overbefolket, og veksten for hver fisk blir veldig liten.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.