Gå til innhold
  • Bli medlem

jangk

Aktiv medlem
  • Innlegg

    168
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av jangk

  1. Kanskje du ikke er så vandt til å bruke telt på vinteren? :shock:

    Beste måten å beskytte deg mot drivsnø, eller fokksnø som vi kaller det, er å bygge en levegg av snø på lo side av teltet.

    "Beste måten" - du mener, "måten som tar lengst tid"? Skal en bygge levegg kan en like gjerne bo i snøhule.

    Eneste formålet med mitt telt er som sagt å skape et rom i fjellet der en ikke blir snødd på og som gjør at en slipper å overnatte rett på snøen.

    Har du dobbel duk så drysser snøen ned på innerduken og videre ned på sidene av teltet, men har du enkel duk så faller den ned på det som er inne i teltet.

    Dette er vel en ganske grov forenkling? Tror ganske mange har opplevd kondens på innsiden av innerduken.

    Hele poenget mitt var å bruke énduks telt. Men altså av innerteltstoff som vinden blåser "noe" i gjennom for super ventilasjon :D. Har ennå ikke klart å se noen argumenter mot dette som hindrer meg i å teste ut å kun ta med innerteltet på neste tur.

    Koking inne i teltet er ikke noe must for meg.

  2. Black Diamond Lighthouse og andre modeller fra Black Diamond kommer ganske nær opp mot teltet du beskriver Jankj, uten ulempene - Nanoshield stoffet deres er helt vindtett og så og si vanntett. Vet ikke hva stoffet veier.

    http://sportsnett.no/s/p.aspx?pid=406&cid=177

    Jeg har Firstlight i Nanoshield fra før. Dette stoffet er meget lett, sterkt og bra. Det skal være ganske så vanntett. Men det puster selvfølgelig ikke like godt som et ikke-vindtett innertelt.

  3. Med ventilene på ytterteltet på mitt Keron åpne, og innerteltet helt lukket er resultat minimalt m rim på innsiden av ytter og rim på innsiden av inner, så jeg er skeptisk...

    men med et ikke engang vindtett stoff vil d nok funke fint.

    Bare for å forstå deg, mer rim på innsiden av innerteltet en på innsiden av ytterteltet?

    Er Hillebergs innertelt vindtette evt "vindresistante"?

  4. Har hørt flere som har brukt pustende enduks telt si at de er avhengige av å ha ventilasjon fortsatt.

    når fuktig luft møter en kald flate, vil det dannes kondens uansett om stoffet puster.

    tror mye av utfordringene ligger i å finne et stoff som er sterkt nok også

    Ja, men disse teltene er som regel vanntette og jeg tror disse som regel puster dårligere enn innerteltstoff...

  5. Helsport hadde tidleg på nittitalet eit lite kuppeltelt i mikrofiber som var spesialkonstruert for turar i høgden og i kaldt vér. Kjøpargruppa var sikkert ekstremt marginal, men opplegget fungerte sikkert til sitt bruk.

    Spennende. I norske høyfjell midtvinters er jo vanntett duk av mindre betydning.

  6. Silikonerte nylonstoffer øker betydelig i styrke på grunn av silikonbelegget som legges på for å gjøre dem vanntette! Vet ikke hvor mye det er snakk om i prosent, men tror det er nært like mye som prosent vektøkning.

    Interessant.

    Vurderer å bruke dette:

    http://www.extremtextil.de/catalog/Fabrics/uncoated/Ripstop-Nylon-impregnated-inner-tent-44-g-sqm::463.html?XTCsid=355f2c2f3bbe71ee334cfa0411f7b343

    Hvis det stemmer at det kan være noen i nærheten av lineær sammenheng mellom g/m2 og styrke så skulle dette stoffet kunne sammenlignes med sil-nylon..

    Et apropos angående styrke: siden duken ikke er vindtett, får jo ikke duken samme vindfanget som vindtett duk og trenger vel dermed ikke å ha like stor strekkapasitet f.eks.

  7. Idé:

    Hva med å lage et ultralett énduks telt bestående kun av vanlig innerteltstoff, kanskje med enkelte partier med vindtett (og litt pustende) stoff.

    Teltet skal kun brukes under kalde forhold, så jeg tror derfor at vanntetthet ikke er nødvendig.

    Teltet vil beskytte mot snøvær og drivsnø. Kondens vil være fraværende. Tanken er at soveposer/klær vil være det som isolerer og beskytter mot vind.

    Kommentarer?

  8. Jeg har sett hvordan Himalaya-klatrerne ascender faste tau. Da bruker f.eks Petzl Ascension tauklemme.

    Men hvordan pleier de å gjøre det i lett-moderat terreng når de skal ned?

    Bruker de en slags rappel - med vanlig taubrems?

  9. Har laget pulkdrag sammen med en kamerat.

    Kjøpte 2 meters VP-rør (rette rør for elinstallasjon, finnes i Ø16 mm eller 20 mm), førte seiltau igjennom og avsluttet med en løkke til karabiner i hver ende. Dersom man bruker tynnere tau (dobbelt) kan man evt. inni røret ha en bøyefjær av metall. Dermed får man fjæring mellom seg selv og pulk. Vi monterte ikke inn fjæring. Kostnader er mikroskopiske dersom man kjøper dette på f.eks. Biltema.

    I en nedoverkjøring skled pulken til min kamerat ut, den og han havnet på hver sin side av et tre. Ingen skade skjedd selv om pulken la seg godt rundt tre, tildels mye bøy på ene draget men rettet seg selv ut i løpet av kort tid. Da var det ca. - 6 grader. Har ikke testet plastkvalitet i lavere temperatur enn ca -11. Men ser ut til at konstruksjon duger så langt.

    Mvh.

    Martin

    Kan man oppnå greit resultat ved å ha f.eks dobbel bilstrikk i ene enden av 20mm plastrøret?

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.