Gå til innhold
  • Bli medlem

Lintfuljo

Aktiv medlem
  • Innlegg

    7
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Lintfuljo

  1. 10 hours ago, REs said:

    Den så ut som en stor orange sovepose uten glidelås, men med borrelås. Varmeaggregatet var en grønn boks med en liten batteridrevet vifte og plass til en kubbe med kull som ble satt fyr på og som produserte varmen. Jeg husker ikke hvordan den var foret, men når man skal pakke inn en person med våte klær så er det en fordel at innertrekket er vann- og diffusjonstett slik at man hindrer fordamping av vann/tørking av klær. Våte klær trekker varme ut av kroppen for å fordampe vannet, men hvis man hindrer vann i å fordampe så får man det som kalles en "våtdraktseffekt". Derfor ligger det ofte regntøy i redningsflåter for at mennesker som har vert i sjøen kan ta på dette regntøyet for å hindre at klærne tørker, og at personen fryser i hjel.

    Var dette lenge siden? Kan høre med en kollega som jobber nå i luftambulansen om hun kjenner til dette. :)

  2. 1 hour ago, REs said:

    For en del år siden var jeg medlem av en skredrednings gruppe under Rogaland Røde Kors. Vi ble flydd ut med redningshelikopteret til 330 skvadronen når det var behov for redning av skredtatte. 

    Jeg husker fra den gang at vi hadde noe lignende som denne "banak modellen". Det var en stor isolert pose som kunne brettes helt ut, og som var beregnet på å pakke inn pasienter med hypotermi. I tillegg så hadde den et lite kullfyrt varmeaggregat med en liten batteridrevet vifte som sendte varmluft ned i posen gjennom lange fleksible rør som var sydd inn i posen. Jeg mener den het "Heat pack" eller noe lignende. Den var ikke beregnet på oppvarming av pasienten, men kun for å hindret videre nedkjøling. Det fantes også en kjeledress som ble varmet på samme måte, men som var beregnet på redningspersonell.  Hvor disse er blitt av vet jeg ikke, men prinsippet var det samme som for "banak modellen". Unngå videre nedkjøling siden nedkjølingen går mye raskere når pasienten er brakt ut av snøen enn da han lå begravd.

    Hørtes ut som "Warm touch" https://www.medtronic.com/covidien/en-us/products/temperature-management/warmtouch-full-body-multi-access-blanket.html eller "Bear Hugger" https://www.3mnorge.no/3M/no_NO/p/c/b/bair-hugger/i/health-care/. De er 2 lignende produkter fra 2 forskjellige merker. Da brukes det konvektive systemer (forced-air/tvinger oppvarmet luft inn i kanaler) i tepper laget av papir og plast.

    Det finnes også sånne her, som har lommer med heat packs (sånne som man får kjøpt på butikker til å varme hendene) i et spesifikt mønster/område. De har flere forskjellige typer og størrelser, spørs på hva man skal varme opp. https://www.molnlycke.no/SysSiteAssets/master-and-local-markets/documents/norway/surgical-documents/produktblad-barrier-easywarm.pdf

    Brukes hele tiden under operasjoner for å varme opp/vedlikeholde normal kroppstemp. 😊 

    Den sistnevnte er dessverre ganske stor og litt tung, så jeg tror den hadde egnet seg litt dårlig for tur, den er også engangsbruk og papiret er litt tynt. Og de 2 første kan ikke brukes uten strøm/batteri. 

  3. On 4/19/2023 at 11:18 PM, Skaubjønn på truger said:

    Regnestykket blir jo ganske annerledes midt uti Canadas ødemark eller på Sydpolen. Da bare MÅ man lukke såret, koste hva det koste vil. Alternativene blir da et valg mellom et garantert stort problem og et mulig stort problem. Velger heller bingo enn med overlegg å gå inn i problemer. Ville lært meg å sy i forkant og sydd ved behov under en slik ekspedisjon. 

    Man sutuerer ikke igjen et urent sår, da kan det kun bli problemer. Man pakker da bakteriene inn i et flott og varmt miljø, hvor de kan trives, formere seg og kanskje gi sepsis (blodforgiftning) som kan føre til at man dør.

    Man kan lukke et sår uten å sutuere. Man kan bruke kompresjon og enkle bandasjer for å få til blødningsstopp + sårtilheling. 

    Jeg kan suturere men hadde aldri tatt med meg det utstyret på tur, for høy risiko for at jeg gjør vondt verre ved å suturere. Jeg har mer kontroll over såret ved å bruke bandasje.

    Først rengjøring; avkjølt koktvann/saltvann/klorheksidin 0,5%, -> så Bacimycin salve, -> så et passende bandasje/plaster. Er det et sted som er langt ut i gokk og vekt ikke er så viktig, så tar jeg med meg 1x https://www.apotek1.no/produkter/klorhexidin-05mg-ml-liniment-spyleampulle-20x30ml-395911p og forskjellige typer bandasjer + liten tube Bacimycin. 

    • Liker 1
  4. 6 hours ago, Kris87 said:

    Hei

    Jeg gikk mesteparten av turen i tynn ulltskjorte og fjellrevenbukse brettet opp som shorts. På bena hadde jeg klassiske halvhøye fjellsko fra alfa. 

    I sekken hadde jeg netting over og underdel, tynn langermet ulltrøye, tykk mellomlags genser / jakke i ull (brukte denne på kvelden i teltet) og skallbukse og skalljakke. Hadde et skift sokker og underbukse som jeg skiftet til når vi tok inn på hytte, midtveis i turen. Jeg har også et sett stilongs og ulltrøye pakket i tørrsekk sammen med soveposen, kun for bruk i teltet. Da har jeg alltid noe tørt å skifte til hvis jeg er våt og kald etter å ha slått leir. 

    Alt nevnt ovenfor er alltid med på fjelltur. Forrige gang jeg var på Hardangervidda i samme tidsrom var det 2 grader og snø / iskaldt pøsregn fra morgen til kveld turens tre første dager.  Værmeldingen gir jo en god pekepinn, men det er greit å være forberedt på at det ikke alltid treffer. 

    En annen ting jeg alltid har med er crocks. Fantastisk å ta på seg i camp eller på hytte etter 2 mil i fjellstøvler. 

    Takk for svar :)

  5. On 4/13/2021 at 5:31 PM, zimwalker said:

    Så noen artikler for et par år siden som tok for seg hvordan mixe ulike smertestillende for god effekt når smerten er kraftig, og eller for de som ikke får særlig effekt av bare en type:. Fant ikke disse nå, men her er noen generelle råd når det gjelder blanding:

    Det var helt sikkert paracetamol og NSAIDS (ibuprofen, naproxen, voltaren osv). Det er en super blanding som forsterker hverandres effekt (synergi). Tenk 1+1= 3. I Norge er ibuprofen mye mer vanligere enn de andre preparatene, så jeg tar personlig Ibux. 400mg Ibux (eller 600mg dersom store smerter*) + 1g paracetamol som én voksendose inntil 4x i døgnet. Som regel holder det fint med 3 doser, så da tar jeg med 6-8timers mellomrom :)

    *OBS! Kun 3 doser 600mg Ibux. 

    • Liker 1
  6. On 3/25/2023 at 12:12 PM, Kris87 said:

    Gikk denne i fjor, men motsatt vei. 

    Kjempefin tur. Litlos - sandhaug var litt seigt. 

    Sov i telt mellom hyttene, bortsett fra en natt på Litlos. Anbefales, du vil ikke angre 👍 

    ps: du kan følge traktorslepet nord for Sandhaug (se bilde) så sparer du deg for mye tid, med mindre du absolutt vil innom der.

     

    IMG_20220813_132403.thumb.jpg.b77fae88037e49373700779233712585.jpg20220813_202939.thumb.jpg.66ea0e7f5b86860977681a1943d77675.jpgIMG_20230325_121618.thumb.jpg.0fdb5b0ecc860aee8dabcaf8aeb67267.jpg

    Hva slags sko og klær hadde du på og med deg på denne turen? Jeg vurderer Hardangervidda i år jeg også men jeg er ganske ny på lange turer og er redd jeg tar med feil sko. 

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.