Gå til innhold
  • Bli medlem

Det enkle Friluftsliv

Aktiv medlem
  • Innlegg

    27
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Det enkle Friluftsliv

  1. johaan skrev (På 21.2.2023 den 10.27):

    Jag tycker jag har varit extremt försiktig med pumpen då den är i plast, men efter två användingar har jag redan lyckats få en spricka på plungern/stempeln. Det är väl ingenting som leder till läckage, så den fungerar väl fortfarande att använda men man vill gärna ha en som är hel när man ger sig ut på tur så jag får väl gott köpa en ny...

    Jag upplever MSR:s pump som väldigt trög jämfört med Primus som jag van med, även efter jag smörjt pumpeskålen. Stämmer det med er erfarenhet?

     

    Än så länge kan jag inte påstå att jag helt nöjd med MSR :(

     

    image.thumb.png.39ae277c5c775549ec423d5bfeeda101.png

    Vil bare føye til at min erfaring med MSR-brennere er at også på dem bør man ta en skikkelig rens/gjennomspyling før de taes i bruk. Pga. produksjonsrester.

    Det burde det forøvrig informeres om ved salg, da de fleste uten erfaring med hvordan den faktisk skal brenne neppe tenker på dette.

  2. Kristoffer Sandnes skrev (På 20.2.2023 den 22.13):

    Gjengene til dysa på gammel xgk setter seg langt bedre enn på min xgk ex.

    Det hjelper å stramme til dysa når brenneren er varm, men pass på at du ikke brenner deg. Jeg strammet til med et stort skrujern å da ble jeg kvitt problemet. Får ikke mye kraft av verktøyet som følger med.

    Ser ut til at flere har spurt om samme problem tidligere, liten gul flamme under bruk som kommer av at det er en liten lekkasje mellom dyse og brennerhode.

    Jeg mener man skal være litt forsiktig med å etterstramme dysa når brenneren er varmt. Er det minusgrader, og man skulle få behov for å ta ut dysa for å rense den, så kan man risikere at den sitter bom fast. Fordi det ekspanderer ift temperaturen. Hørt om et slikt tilfelle. Da må man forsøke å få brenneren varm igjen om man skal få av dysa. Ikke noen hyggelig jobb. ..og i hvert fall ikke om man ikke har med ekstra brenner. 😬

    • Liker 1
  3. Skogens Stønn skrev (21 minutter siden):

    Bare for sikkerhets skyld: jeg snakker ikke om å løfte flaska, men snu den og la den ligge akkurat som under bruk, men med støtta opp og ventilen ned i stedet for omvendt. Da vil sugeslangen som er inne i flaska komme opp i lufta i flaska. Denne lufta vil ikke brenne selv om den har bensindamp i seg, så når denne lufta har presset seg ut slangen og dyttet bort alt flytende srivstoff vil brenneren slukke av seg selv. Det tar neppe mer enn maksimalt ett minutt, sannsynligvis mye kortere tid fordi apparatet ditt har en nokså kort slange.

    Du kan eventuelt se på denne videoen jeg laget for en stund siden som viser hvordan jeg slokker Koveaene mine.og mak 

  4. Kristoffer Sandnes skrev (22 timer siden):

    Mulig de ikke ønsker å bruke matrialer fra dyr i sine produkter. Ser ikke for meg at artic pump står for det helt store salget kontra standard duraseal pumpene. 

    De aller fleste bruker nok ikke primusen sin veldig mange ganger ila et år å da forventer de at den skal fungere. Et pumpelær i lær vil kreve noe vedlikehold i form av olje/fett for å ikke tørke ut, ser for meg gummien tåler dette noe bedre over tid. 

    Kan også tenkes at gummilærene er billigere å produsere enn de i lær 🤷 

    Likevel om MSR bare tilbyr gummilær i sine repkit er det ikke noe problem å skaffe til veie pumpelær I lær, er en Tyrker på ebay/classic camp stoves forumet som lager alt av pumpelær på bestilling, god kvalitet og grei pris. Tenkte å legge inn en bestilling på noen pumpelær til msr pumpene.

    Ja, sant det. Uansett merker jeg i alle fall ingen forskjell fra Ergo-pumpa med lær kontra MSR-pumpa med gummi. Da opplever jeg faktisk MSR-pumpa som den beste. Men det er gjerne mer pga. patenten da.
    Her er et par linker til Memento Mori’s blogg, hvor han skriver litt om Arctic-pumpen, bedre justeringsmuligheter og trykk, og fikk visst tak i rep-set med div. deler. Litt synd å skulle måtte kjøpe rep-set få å få seg et nytt pumpelær da. Da kan man jo like gjerne kjøpe en ny pumpe for damme pris. 🙂 Men allikevel.

    https://www.tur1.net/2018/12/11/msr-xgk-artic-rep-sett/

    https://www.tur1.net/2022/10/12/msr-arctic-msr-fuel-pump/

  5. Tomine81 skrev (8 minutter siden):

    Blir ikke helt klok på dette, men jeg skal ikke mase mer om dette nå. Men bare for å avslutte: Har prøvd med tre pumper, og den bruker allikevel veldig lang tid på å slukke helt. Selv når jeg løfter flaska. Har pumpet trykk i flaskene når de er frakoblet brenneren, og ser ingen lekkasje. Så i så fall skjer lekkasjen når slangen er i. Men rart om det skulle skje med samtlige pumper. I så fall må det vel være den delen av slangen som koples inni som lager tull. (Har fjernet rødmalingen fra o-ringene).

    Så nå blåser jeg bare ut flammen. Men hører at den fremdeles står å fiser en veldig lang stund. Og selv om jeg lar den gjøre seg helt ferdig, er det fremdeles bensin i slangen når jeg kobler ifra. Så da må det jo være at det blir en form for lekkasje når slangen står i, som resulterer i at trykket i flaska allikevel klarer å pushe ut brensel, til tross for lukket ventil. Men jo svakere trykket i flaska blir, jo mindre brensel vil bli presset ut ...helt til trykket er helt borte, og det slutter å komme ut brensel. Det er det eneste JEG klarer å se kan være problemet i alle fall.  Men nå skal jeg ikke gruble mer på dette. Skal bruke brenneren en god del nå fremover.

    Det er ett fett for meg om brenneren bruker for lang tid på å slukke. Jeg kan i så fall bare blåse ut flammen og sette den utenfor til den har prutta fra seg. Så det er ikke det som er problemet. Vil bare ikke risikere at den har større problemer som kan lage trøbbel for meg fremover. Så om jeg blir usikker på om den fungerer som den skal, så får jeg benytte meg av garantien. For jeg risikerer ikke å nok en gang ende opp med en brenner som ikke fungere optimalt! :-D

    Takk igjen for hjelpen folkens! Jeg vet at det gjerne blir litt mange (og sikkert også noen dumme) sp.mål. Men håper dere kan bære over med meg. :-) 

    Det er ingen grunn til at du skal føle at du ikke kan spørre her inne om det du lurer på. Er det noe jeg angrer på fra skoletiden, så er det at jeg ikke spurte nok. Det som er så kjekt med friluftslivet er at det har et så bredt spekter, og at man derfor aldri blir utlært. 

    Spør når du er usikker på noe! Om noen synes det blir plagsomt mye, så er det så enkelt som at de kan la være å delta i samtalen. Lykke til da! Jeg syns du er flink. Og post gjerne en oppdatering om du kommer frem til noe mer.

    • Liker 2
  6. Tomine81 skrev (1 time siden):

    Pleier det å ta lang til før alt dette belegget detter av? Blir mye gris. Slapp det på Omnifuelen min. 

    5A70D106-80F8-416F-A714-8EB901304DAE.jpeg

    93F2FA26-2411-40EA-AA17-323078A1D5B4.jpeg

    Det belegget løsner her og der ja. De sorte partiklene som ligger i skåla er sot fra undersiden av flammesprederen. Hev bunnen på flaska eller blås ut den lille gule flammen. Og sett den et stykke unna til den er ferdig. Da slipper du så mye soting. Å forvarme med rødsprit hjelper også. Min erfaring er også at EX’en bruker lang tid på å slukke. Ja, faktisk opp imot 5 min. (Mener da til den er HELT slukket. Stearinflammen også). Så naturlig at det første man tenker er lekkasje på pumpa.
    Gratulerer med ny brenner da! 🙂 En robust og stabil brenner. 💪

    • Liker 1
  7. Kristoffer Sandnes skrev (10 timer siden):

    De selger bare deler til standard pumpen, msr har gått bort fra lær i pumpelærene sine og ser ut til å bare tilby dette om man kjøper en artic pump. 

    Fikk taki en ubrukt msr pumpe av eldre årgang, pumpelæret var helt strøkent og mykt så dette læret satt jeg i en standard duraseal pumpe. Syns læret tar mye bedre enn pumpelæret av gummi.

    Merkelig at de valgte å gå bort ifra lær.. 🤔

  8. Marius Engelsen skrev (2 timer siden):

    Jeg har brukt min standard i -25C.

    Dersom pumpen er smurt og vedlikeholdt før tur, ingen problem.

    Dersom pumpen har malt o-ring som ikke er gnukket ren, så har jeg fått lekkasje rundt ventilen.

    Betryggende å høre. Tenker jeg holder meg til standard-pumpene. If it ain’t broken don’t fix it. 🙂

    • Liker 2
  9. Omnilite skrev (16 timer siden):

    Det følger faktisk vindskjerm med standard pumpe om du eventuelt har bruk for det.

    Hvis du kjøper artic og har rep-sett til brenneren din, kan du forøvrig bytte O-ringene til standard, la pumpelæret sitte, og ha et "artic rep sett" i reserve. Du må vel uansett demontere en ny pumpe og gnukke bort fargen på O-ringene på ny pumpe.

    Ja, det er jo en mulighet. Tenker uansett jeg holder meg til standard-pumpa enn så lenge. Ja, litt overrasket over at det følger med vindskjerm til dem. De koster jo litt. Var i manko på vindskjerm, til plutselig å sitte det med flere enn jeg klarer å bruke. 😄

  10. Kristoffer Sandnes skrev (18 timer siden):

    En fordel med artic pump slik jeg ser det er at den benytter seg av pumpelær i lær, standard benytter gummi lær.

    Man får ikke kjøpt repkit til artic pump over disk, så hvis noen går istykker er alternativet å gjøre den om til en standard pumpe. Dårlig av MSR å ikke tilby repkit til artic pump.

    Bruker standard pumpe så å si alltid men har med en artic pump som backup pumpe på vintertur+ repkit til standard. Så har vel god dekning hvis noen problemer skulle oppstå.

    Kommer ikke til å kjøpe flere artic pumps før de klare å få på plass et repkit.

    Takk for info! Ja, rart man ikke får repkit til dem. Tenker jeg holder meg til standard-pumpa enn så lenge. 🙂

    • Liker 1
  11. Hei

    Trenger ei ny pumpe, og ser at Arctic-pumpene til MSR nå ligger til samme pris som standard. Har jo lest spesifikasjonene, at de/pakninger fungerer bedre i streng kulde og at de ikke bør brukes i pluss-grader.

    Men er det noen som har erfaring med disse? Er det egentlig noen merkbar forskjell så lenge man ikke skal campe i -30? :-)  Og kanskje vel så viktig, er det ulemper med dem? ..Bortsett fra at de slites fortere i pluss-grader og at de må ha en egen type pakninger?

    Har alltid ei ekstra standard på innerlommen, og det har fungert fint i alle fall i -15. Så hvorfor endre på det.

    Tipper jeg går for standard igjen, så spør mer av nysgjerrighet. :-) 

  12. Det enkle Friluftsliv skrev (17 minutter siden):

    Der fant jeg utav det tror jeg. :-) Må visst ha egen brenselpumpe til Dragonfly. ..Skal ikke alltid ta for gitt at de som jobber med produktene vet helt hva de snakker om. Begge kundebehandlere hos Fjellsport mente at de var identiske. 

    -Men ang. Whisperlite International. Går ut ifra at man ikke trenger egen pumpe til den?? ..Finner i alle fall ikke det.

    ...Og der fant jeg utav mitt andre spørsmål også. :-D Man kan bruke standar pumpen til Whisperlite International.

    Beklager, jeg var visst litt kjapp i avtrekkeren i dag. :-) Noen som kan forklare meg hvordan jeg sletter innlegget mitt?

    • Liker 1
  13. Hei!

    Er det noen som kan svare meg på om jeg kan bruke MSR standard pumpen på Dragonfly-brenneren? Jeg finner nemlig også en som heter Dragonfly fuel pump. Men de ser jo helt identiske ut, bortsett fra at Dragonfly-pumpen er rød.

    Det var ingen på Fjellsport som kunne si dette med sikkerhet. Jeg sitter allerede med to standard MSR-pumper, og bestiller ikke en til om jeg kan bruke de jeg allerede har. :-D

    Og hvordan er det med Whisperlite International? Kan man bruke standard fuel pump til den?

    Håper noen har sjans til å svare meg, da det er litt bråttåm.

    På forhånd takk! :-)

  14. Hei. Har en gammel Primus Omnifuel som jeg har hatt i alle år. Nå har jeg fått et godt tilbud på en brukt Omnifuel II. Da vil jeg jo få en masse ekstradeler rutte med. Men så må jeg være helt sikker da:

    - Er delene, pakninger, pumpe etc. helt identiske med delene til den gamle Omnifuel-modellen? Slik at jeg evt. kan bruke dem om hverandre/bytte deler ved behov..?

  15. dsk skrev (1 time siden):

    Hvis du kikker litt rundt så har flere merker nå pumper med gassflaskegjenger, og da kan de brukes om hverandre.  Ikke alle pumper er gode i sterk kulde, tror de med lærpakning er tryggest i kulde, men slett ikke sikker.

     

    Takk for tips! 🙂 Jeg ferdes vanligvis ikke i temp. lavere enn 15-20 minus. Har til nå hatt en ekstra pumpe som jeg holder varm, og det har gått greit til nå. Har i alle år kun brukt 0,6 l flaskene til min Omnifuel. Men lei av å måtte skifte så ofte når jeg fyrer for varmen. 🙂 Så får kjøpe et par større. Godt jeg kan bruke samme pumpa. (Kan jo nesten kjøpe en ny Omnifuel m. pumpe og flaske for samme prisen Fjellsport selger Omni-pumpa separat for nå). Om jeg nå går for en Whisperlight, så må jeg jo ha nye flasker da. Så da får jeg vurdere om jeg skal gjøre det skikkelig med en gang, og gå for lær. 🙂

  16. Hei igjen. :-)

    Jeg har nå et par 0.6 l Primus-flasker til min Omnifuel. Tenkte å kjøpe et par større flasker. Tipper 1 eller 1.5 l. 

    - Lurer på om det er samme pumpa man da bruker, eller trenger man en lengre pumpe? Eller har ikke lengden på pumpa noe å si ift lengden på flaska?

    - Og sp.målet mitt gjelder egentlig også for MSR-flaskene og pumpe, da jeg vurderer å gå til innkjøp av en Whisperlite.

    På forhånd takk!

    • Liker 1
  17. Kristoffer Sandnes skrev (10 timer siden):

    Aspen Alkylatbensin er oppgitt til en holdbarhet på 3-5år mens vanlig bensin 3-5mnd.

    Uansett så vil jo drivstoff fungere lenge etter det er utgått på dato, men det vil kanskje gi noe mindre effekt.

    Tvilsomt brenneren tar noe skade av å brenne en liter med gammel coleman

    Takk for svar 👍🙂👍

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.