Gå til innhold
  • Bli medlem

CHLOFK

Aktiv medlem
  • Innlegg

    17
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av CHLOFK

  1. Hei, jeg er helt ny når det kommer til innlandsfiske, har fisket mest langs svaberg ut i havet. I sommer skal vi på ferie til området rundt Sunnmørsalpene/Ålesund. Det blir en del dagsturer og toppturer, men vi har veldig lyst til å planlegge overnattinger i nærheten av fiskevann. Vi sover i telt, kan fint gå inn til fiskevannet. Har med fullt utstyr til hiking. Word dokumentet under beskriver reiseruten vi planlegger. Takknemlig for alle tips og råd. 

     

     

    Ålesund.docx

  2. Gabs88 skrev (53 minutter siden):

    Dette er det jeg hadde anbefalt en kompis i din situasjon:

    * 5-25 9 fots stang, finnes mye forskjellig som er bra i forskjellige prisklasser. Daiwa, Shimano, Berkley, Lawson, alle har gode stenger i forskjellige prisklasser. Og det merket som er best på dyre stenger er ikke nødvendigvis like flinke med billige stenger men det meste er stort sett greit. Beastmaster er en fin stang.

    * 2000-2500 str snelle, jeg liker Shimano sine best. Miravel er en prisgunstig, lett og meget god snelle.

    * 0.10 eller 0.12mm multifilament snøre, feks Fireline

    * 0.25mm monofilament til fortom, hvis du gidder.

     

    Sluker:

    * Sølvkroken Classic 12g, Kopper og Rød + Sølv med røde prikker.

    * Sølvkroken Aura Flake 12g, Grønn, Sølv og Svart.

    * Møresilda 22g, Sølv og Blå + Kopper og Rød + Sølv og Rød.

    * Atomsilda 20g, Svart og Rød + Sølv og Svart

    Spinnere:

    * Blue Fox Vibrax 8g, Kopper m/Røde Prikker + Sølv m/Røde Prikker + Svart m/ Røde Prikker

    * Mepps Aglia 4.5 gram, Kopper m/Røde Prikker, Sølv m/Røde Prikker

    * Mepps Black Fury, 4,5 gram, Farge BL/G

    * Panther Martin har også en del gode spinnere. Spesielt 7 grams spinnerene de har men mye utsolgt i Norge.

     

    Små sluker og spinnere kan ofte være veldig effektivt, men noen ganger kan fisken også stå langt fra land og da hjelper det veldig hvis du har muligheten til å sette på en 20-22 grams sluk slik at du kan fiske langt ute og dypt.

    Takk dette var veldig oversiktelig og informativt for en nybegynner! Tusen takk!

    • Liker 1
  3. Hei, jeg har tenkt å forsøke meg på litt innlandsfiske i sommer. Skal på norgesferie. Gjorde litt research for 2 år siden og landet på Shimano Beastmaster som en god fiskestang. 3 - 14, 8' for ørretfiske. Kom aldri så langt at jeg fikk kjøpt fiskestangen. Har prøvd å lese meg litt opp, men det er så utrolig mye informasjon der ute og forskjellige fiskestenger. Tar gjerne imot gode råd og tips. 

  4. sneakyowl skrev (På 10.2.2024 den 1.15):

    Telefonen din fungerer veldig bra som GPS. Sjekk ut Norgeskart eller Topokart-appene for gode kart f.eks.

    En egen dedikert GPS-enhet er helt unødvendig for bruken du nevner, synes jeg i hvert fall. En telefon er vel så presis og pålitelig.

    Telefonen er touch basert som er ekstremt smertefullt i minusgrader når man tar av votten. Den dør også etter 1 ut5 minutter i seriøse minusgrader. Inreach mini koblet til telefonen gir GPS funksjon så det har jeg alltid uansett

    • Liker 1
  5. Hei, har vært en del på hytte til hytte med ski og ønsker å prøve med telt nestegang. Spørsmålet mitt faller på GPS for en tur på 3 - 5 dager. Jeg har allerede en Garmin Inreach Mini, men føler behov for noe mer sikkert i tilfelle whiteout. Har sett litt på Garmin 66i vs Garmin inReach explorer +. Er det noen her som har erfaring eller anbefaler én av disse? Noen andre bedre forslag?

  6. Gode tilbakemeldinger her og kjempebra med bilder! Det finnes så lite på nett og youtube i vintervær med dette teltet. Særlig norske forhold. Alle bruker disse store ekspedisjons Hilleberg teltene. Jeg tenkte å bruke Ultamid med innertelt som nødly på Hardangervidda når jeg går hytte til hytte. Jeg var mest redd for at den åpne løsningen langs kantene kom til å blåse masse snø inn. Det skjer sikkert til slutt i de rette forholdene uansett, men jeg får grave og bygge og tette igjen så godt det lar seg gjøre. 

     

    Hvis andre her har flere erfaringer med teltet sommer som vinter så er det bare å kjøre på. Men det er gode kilder på sommer/vår/høst der ute, men ikke vinter.

  7. Trenger en dunjakke til pauser når man går på ski over Hardangervidda eller liknende. Står mellom Thorium og Annapurna. Bruker  Acclima lightwool + doublewool polo. Har også en ullgenser jeg kan ta utenpå der igjen før dunjakken kommer på. Thorium virker lettere mtp vekt, men den virket ikke like tykk og varm som den litt tyngre Annapurna. Er det noen som har erfaring med disse jakkene?

  8. aico skrev (2 timer siden):

    Hvis en følger med på værmelding og avstand mellom hyttene ikke blir for lang, så går det jo helst greit.

    Om dere er flere som går sammen, så kan dere evt. dele på vekten av ett passe stort 4-sesongstelt. Hvis dere har tilgang på ett. Jeg har aldri brukt vindsekk / jervenduk som noe annet enn pause-ly, men i skikkelig (vedvarende) nødly-vær trur jeg komfort-fordelen med telt er i en helt annen liga.

    Finnes sikkert mange filmer/historier om folk som blir mer eller mindre overrasket av uvær, bl.a. denne https://youtu.be/zXVBK38-650 fra Fjäll-Anders, som viser hvor raskt været kan skifte, og hvor lenge det kan holde seg dårlig.

    Jeg har et HMG Ultamid 2 telt som er veldig godt egnet i vind og storm samtidig som det ikke veier mye. Kan eventuelt ta det med på ekstra, eller bytte det ut med jervenduken. Får nok høre fra følget at det ikke er populært med telt når man skal på "hytte til hytte" unødvendig vekt osv...

  9. Wille skrev (På 11.12.2022 den 12.32):

    Ja du har nok rett i mye der. Jeg er ganske analfabet når det kommer til klær generelt, men vindtett goretex med fleece hørest bra ut. 

    Hva mer brøt sammen? Jeg har prøvd å nevne det meste i utstyrslisten. Votte-skall av bomull frøs fast, som gjorde det traurig å bøye fingrene rundt stavene. Det var som å bøye aluminium. https://i.imgur.com/Rrt7Fmm.jpg Forsøk på å tørke det over kjøkkenet tok selvfølgelig én og en halv evighet. Her vile jeg ikke anbefalt bomull i dele hele tatt, men lengden på vottene var gull. Bedre med litt for lang enn litt for kort. Rimeligere elektronikk som var reklamert for "utfordrende forhold", bare ga opp på livet, som Protrek ABC klokka fra Casio jeg hadde på armen. Derimot Garmin 6 klokka sviktet aldri, så der får man det man betaler for. Skibindingene fikk is inni seg(?), så jeg brukte 30-45min for å få skiene av skoene den ene dagen. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor mekanismen låste seg, da de er standard og relativt nye. Billige snøbriller var ubrukelige etter litt bruk, så jeg gikk mesteparten av turen uten de. Da var det bare å bøye seg i respekt for motvinden. Småting her og der, for eksempel billig plastikk på enkelte ting knakk under bruk i kulda, spesielt bøyelige ting. Låsemekanismer av tilsynelatende robust plast sluttet å klemme ting i spenn, som på den ene drybaggen til bensinflaskene. Plastikk-delen på toppen av den ene staven, som holder løkka rundt hånden, bestemte seg for å gi opp en dag. Mistet nesten staven under høy vind der. Knuter på tau som ikke var smidd sammen med lighter hadde en tendens til å løsne seg under friksjon i kulda over tid. Samme knuter holdt fint og fast under litt kortere/mildere omstendigheter. Nybegynner feil, så jeg er glad jeg hadde tenkt ut reparasjon/backup løsninger.

    Dette var veldig interessant å lese om turen og erfaringen din. Jeg har sikret meg omtrent alt som er nevnt i DNT videoen over om tur fra hytte til hytte på vinteren. I stedet for vindsekk så har jeg skaffet en Jervenduk Hunter med 60g primaloft vattering. Garmin mini 2 som SOS. 

    Planen ville da vært å grave hvis det lar seg gjøre. 3 sesongs sovepose + Thermarest skumgummi underlag + jervenduken + tøyet man har på seg. 

     

    Men du får meg til å tenke her. Det skal nok bli ganske vanskelig å smelte vann i slikt vær som du beskriver hvis jeg ikke får gravd snøhule. Poenget med tråden er er jo å pakke så forsvarlig men samtidig lettest mulig. En pulk med et godt telt ++ er såklart det aller lureste. Hvis jeg går på ekstreme steder som vidda så er kanskje pulk en must uansett. Jeg ser for meg at med mitt utstyr på den turen du beskriver så måtte jeg nok ha trykket på SOS på Garmin, forsøkt å skaffe ly og plantet meg godt i jervenduken. 

  10. Hei, ser etter en skibukse som kan brukes på hytte-til-hytte-turer. Har en Fjellreven Keb G 1000 som jeg bruker fra før. Den fungerer fint, men blir jo våt hvis det snør mye eller man graver seg en rasteplass i snøen. Noen gode forslag? Bør jeg skaffe nye bukser eller legge til et vanntett skall over Keb?

  11. Hei, jeg er veldig glad i å dra på tur året rundt. En god blanding av hiking over distanser og bushcraft i nærmiljø. Sover for det meste i telt. Sommer + tidlig høst/sen vår - utstyret er komplett for de fleste scenarioer og såpass ultralight som jeg ønsker/får til (baseweight på 8kg). På vinteren og i de kalde delene av høst/vår har jeg dratt på korte etapper inn i skog og mark og overnattet med tilgang på bål, leir og aldri mer enn én halv dagstur fra sivilisasjonen. Har nylig utforsket hytte til hytte konseptet på ski og det falt i smak. Reisefølget mitt pakker sekken lett og dropper sovepose eller telt, noe jeg i starten følte var risikabelt hvis noe skulle oppstå. De er minst like erfarne om ikke mer og pakker utenom mat og drikke kun godt med tøy, lakenposen til DNT hytta og en lett vindpose. 

     

    Tar utgangspunkt i hytte til hytte turer på vinterstid. Prøver å optimalisere sikkerheten på vinteren dersom man blir strandet ute i en storm eller liknende på etappen mellom hyttene. Samtidig vil jeg forsøke å kutte ned vekten så mye som kan være forsvarlig. Reiser med sekk og ikke pulk. (Det sikreste er selvfølgelig å skaffe en pulk og stappe ned sovepose, telt og alt man skulle trenge)

     

    Det jeg har kommet fram til er: 

    1) Garmin in Reach mini. Alltid med på tur. 

    2) Spade på vinter. Alltid. 

    3) Droppe sovepose + telt og skaffe Jerven Fjellduken Extreme 102x220cm som nødløsning. 

    Graver en snøhule, SOS på Garmin hvis det er nødvendig. Thermarest z-lite som underlag + fjellduken + lakenposen og tøyet man har på seg. Vente på at stormen gir seg eller redningsmannskap. 

    Jervenduken veier 1500g for Hunter vattert og 2000g for den varmeste extreme. Alternativt kan jeg droppe fjellduk og ta med en Western Mountaineering ultralight sovepose og skaffe et soveposetrekk som folk sover ute på vinteren med under åpen himmel for å skjerme soveposen mot kondens? Ca. 900g. Men tviler det varmer like mye. 

     

     

    Kom gjerne med innspill. 

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.