Gå til innhold
  • Bli medlem

Oddvins Fjellforum

Aktiv medlem
  • Innlegg

    8
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Oddvins Fjellforum

  1. Jeg hadde de prebøyde stengene i mitt warmlite-telt fra 1980-tallet. De var ekstremt lette og tynne i godset, selv om det var brede stenger sammenlignet med hva vi er vant til. Jeg var litt skeptisk til styrken, men de holdt bra. Mener å huske at jeg fikk en skade i hard vind, men at det var på grunn av at de ikke satt helt sammen i en skjøt, og det er jo dumt. De må monteres nøye. De spiller på lag med stramt oppsatt telt.Hele teltet kan strammes opp mens man er inne i teltet, nylig utvider seg når fuktig.
  2. Har selv tre telt med pustende innertelt som henger 5-15 cm fra ytterveggen (Helsport, Hilleberg, Marmot). Det stjeler mye av plassen. Tenkt deg en opphengt innervegg 3 cm fra ytterveggen, og hvor mye mer plass det gir. Mulig bildene ikke viser det.
  3. Det er litt forvirrende å snakke om yttertelt/innertelt her. Warmlite-teltene har dobbelt vegg, kan vi heller si, som begge er vann/luft-tette. Det er vanlige luker som tar seg av ventileringen. Dette er ventileringen i det innvendige rommet som begrenser dannelse av kondens. Vanlige luker lavt (luft inn) og høyt (luft ut). Altså ingen ventilering av lufta mellom veggene. Det trengs ikke, der er det stillestående luft som gir varmeisolasjon. Det kan godt tenkes at ventileringen vil bremses hvis innerveggen er pustende (det kan hindre «chimney-effekten» som sørger for utskifting av luft). Når vi skal ha god trekk/lufting i en ovn eller i et hus, så lager vi ikke hull i veggene , men vi har åpninger oppe og nede. det mest interessante her, synes jeg, er i hvilken grad en varm, tett innervegg fører til lite kondensering, sammenlignet med det som skjer på en kald yttervegg som blir eksponert for varm/fuktig luft.
  4. Foto der viser nok varianten som er lav i ene enden, og kanskje slapt satt opp i tillegg. Det med vindopplysningene skjønner heller jeg ikke noe av. Telt kan leveres med barduner, dog. Det teltet jeg hadde var uten barduner, faktisk, og tålte en god del vind, men lurt er det ikke. Luftingen fungerer fint, vanlige luker oppe og nede, som drar effektivt. Hvis innerveggen er betydelig varmere enn ytterveggen , vil det dannes mindre kondens på den. Det er teorien, interessant å få data på det. Men har de erfaring med tette innervegger?
  5. Rommet er ikke tett, men har vanlig lufting, men veggene er tette slik at varm/fuktig luft går ut lufteluke og ikke ut til ytterteltduken.
  6. Lufting som vanlig, luker høyt og lavt, i «innerteltet», selvsagt. Luftingen på warmlite funker fint, god trekk, chimney effekt i «innerteltet»
  7. Har forsøkt å ta opp dette tema med norske teltprodusenter, men har foreløpig ikke fått noe svar. Det virker som om de ikke er spesielt interessert. Jeg irriterer meg stadig over telt med «pustende» innertelt da denne konstruksjonen tar ekstremt mye av rommet inne i teltet og at teltet blir tungt (og dyrt). I tillegg blir det godt med kondens på ytterteltets innside, når forholdene ligger til rette for det. Tett innertelt/vegg: Jeg hadde et telt for mange år siden med tett innertelt, og var veldig fornøyd med det (se warmlite.com). Det var ekstremt romslig og lett. Det lille som ble av kondens la seg på innerteltets innside, hvor det var lett å tørke det av med en klut, eller det tørket av seg selv raskt. Innerteltet var sydd på ytterteltet (den hang i ytterteltet, på en måte) ca 3 cm fra ytterteltet. Teltet hadde et tett fór, kan man si. Teorien er da: Varm/fuktig luft inne i teltet kommer ikke i kontakt med det kalde ytterteltet, så der dannes det ikke kondens. Luftlaget mellom ytter- og innertelt isolerer bra, noe som betyr at innerteltet (stoffet altså) er varmere enn ytterteltet. Den fuktige lufta kommer altså bare i kontakt med den varmeste veggen. Det betyr mindre kondens, som evt kjapt kan tørkes av med en klut. I telt med pustende innertelt kommer fuktig luft i kontakt med det kalde ytterteltet, altså dannes det mye kondens der, hvor den er vanskeligere å bli kvitt (med det resultat at du ofte vil bære med deg et tyngre telt på ryggen, hvis du ikke har tid til å få tørket teltet skikkelig). Hvis Bergans og Helsport gjør det «riktige» med å bruke pustende innertelt, hva er da feil med den teorien jeg nevner her? Jeg kan bare se for meg én fordel med pustende innertelt, og det er å få mindre kondens inne i oppholdsrommet i teltet. Men kondensen blir altså liggende på ytterveggens innside i stedet, og det blir trolig mer av den. Finnes det norske eller europeiske produsenter som lager telt med tett innertelt? Det er dyrt å kjøpe fra USA for tida. Mvh Oddvin Lund, Nesodden
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.