Gå til innhold
  • Bli medlem

Dinger

Aktiv medlem
  • Innlegg

    19
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Dinger

  1. ole_brum skrev (På 20.12.2023 den 8.59):

    Tarpstenger er det samme som teltstenger, gjerne med større diameter for å unngå fleks når den står rett opp og ned. Når de brukes på tvers av tarpen kan jeg tenke meg at man ønsker en viss fleks og derfor kan gå for mindre diameter, men jeg har ikke prøvd dette selv. Jeg ser at bildet ditt er hentet fra Dutchware som skriver at deres tverrgående tarpstenger er av typen DAC NSL 8.5: https://dutchwaregear.com/product/tarp-pole-mods/

    Dette virker derfor som et trygt valg. Disse kan du kjøpe fra Extremtextil: https://www.extremtextil.de/en/tent-poles/dac-featherlite-nsl/8-05mm.html

    Selv har jeg laget tarpstenger av typen DAC NSL 10.25. Jeg valgte noen tykkere fordi jeg ville unngå fleks. Dette har fungert bra.

    Hvilken type du skal velge for å kunne bruke de samme tarpstengene til begge formålene du beskriver vet jeg ikke. Jeg tror jeg kunne gått for en noe lavere diameter uten problem. Jeg tror også at lengden på stangsegmentene har mye å si for fleks. Lenger segmenter gir mindre fleks. Lykke til! 

    Jeg antar at fleks i tverrgående ikke er et behov med mindre jeg misser en viktig detalj her. Det eneste potensielle problemet jeg kan se for meg, er om vekta på 2x tarpstenger blir for mye liggende på tarpen (med snor langs lengden). Kunne alltids hatt et ekstra tjukkere tau gående parallelt som tarpstengene kunne hvilt på, men det blir for mye styr.

  2. Har en tarp med pull-outs (Hammock Gear Journey), og har planer om å kjøpe tarpstenger som kan støtte i porchmode, men også henges slik som på bildet for å lage mer plass inni tarpen. Produktanmeldelser tar ikke for seg nøyaktig dette, så lurer på om noen kan anbefale tarpstenger som kanskje vil funke med dette formålet. Vekten vil kanskje være hovedutfordringen da de kommer til å ligge på tarpen/tarp-lina. Har aldri hatt tarpstenger før, så vil ikke kjøpe blindt for å etterpå oppdage problemer som kunne vært unngått. Eventuelle erfaringer, råd og ting jeg ikke tenker over blir jeg bare glad for.

    Takk for svar

    photo_2.jpg

  3. Skogens Stønn skrev (51 minutter siden):

    Jeg mener det følger med dyse for sprit til min 111C ("stillebrenner"). Jeg kan ikke helt forstå hvorfor rødsprit skulle være noe mer bombe enn bensin. Parafin varmere enn ~35 grader avgir også brennbar gass (flammepunkt ~35 grader), og tank med innhold blir minst så varm under bruk med parafin.

    Det som er farlig med rødsprit (og bensin) er at flammepunkt er så lavt at det blir brennbare gasser selv ved romtemperatur (mange kuldegrader for bensin). Det er derfor farlig å søle eller veive rundt med ei åpen flaske der det finnes åpen flamme eller andre ting som er varm nok til å antenne dampen. For parafin vil ikke dette skje før den blir varmet opp til ~35 grader. For at dampen skal eksplodere må den være passe blandet med luft, ikke for tynn og ikke for fet (mellom 3,5 og 15 % sprit i forhold til luft for ren sprit). I en tank må det derfor være ganske mye luft for at blandingen ikke skal bli for fet til at den eksploderer, og eksploderer den ikke vil den bare brenne opp oksygenet og så slukne. I tillegg må det være noe i tanken som blir varmt nok til at dampen antennes, over 400 grader for ren sprit. Det er temmelig varmt. Her ville jeg faktisk vært mer bekymret for parafin.

    Sprit krever mindre oksygen enn parafin og bensin ved forbrenning. Man må derfor skifte til ei større dyse når man brenner sprit (eventuelt strupe lufttilførselen). I motsatt fall vil jeg tro at du får liten effekt, eventuelt at det brenner veldig dårlig.

    Ja jeg observerer generelt at mange har meninger men ingen kan begrunne meningene.
    Så når en offiser kommenterer at "det må du jo ikke gjøre, da lager du en bombe" gidder jeg ikke bry meg så veldig mye om det når det viser seg at han "bare vet det fordi han vet det"
    Men samtidig setter jeg såklart ikke sett pris på å bli tvunget inn i å sitte på en fjelltopp i 5 dager for å bare pumpe primus, fordi dette visstnok er viktig for kongerikets sikkerhet, hvis rødspriten de gir meg lager en bombe, så det er greit å høre hva andre sier. Jeg kjenner ingen kjemikere/fysikere som kan fortelle meg hva som skjer med rødspriten når jeg pumper trykket, så hvem vet.

  4. Var på HV-øvelse tidligere i år - som jeg må stikke inn at jeg absolutt hatet til tross for at det ikke er relevant for det jeg skal til å spørre om.

    Men vi fikk utlevert forsvarets Primus Optimus 111, med kun rødsprit som drivstoff. Jeg var den eneste som var kjent med primusen, og til tross for at jeg stusset på mangel på parafin (stolte på at de som hadde valgt kun rødsprit hadde sjekket at det var ok) brukte jeg rødsprit til både oppvarming og drivstoff, dog med unntak av første gjennomføring under opplæring av de andre, var det bare problemer fram til at vi tilfeldigvis fikk parafin.

     

    Men på et tidspunkt fikk en offiser nyss i at vi brukte rødsprit i tanken og sa at "det er jo faen meg en bombe som venter på å eksplodere."

    Høres ut som en overdrivelse, men jeg lurer litt på hvor mye sannhet det er i dette og hvor farlig situasjon HV satt meg i som improvisert instruktør i bruk av Primus Optimus 111 med bruk av rødsprit som drivstoff og med ukjent dyse

  5. Skogens Stønn skrev (2 minutter siden):

    Magasinet foreslår å impregnere de garvede som de selger med Fiberprotector spray: https://www.magasinet.no/reinsdyrskinn-garvet-til-utebruk

    På kammeret.no foreslås kokt linolje: https://www.kammeret.no/topic/22207-impregnering-av-skinn-for-liggeunderlag/

    Hvis det er garvet og ikke impregnert ville jeg ha impregnert det. Hvis ikke må du i hvert fall passe på å tørke det grundig etter bruk.

    Gode råd. Takk :)

    • Liker 1
  6. Skogens Stønn skrev (6 timer siden):

    Ellers vil jeg vel si at det skinnet der er såpass pent å se på at jeg nok ville vurdert å bruke det til pynt. Jeg ville ikke hatt det i en stol eller sofa pga slitasje, men heller på en vegg (reinsdyrhår er hule og brekker over tid har jeg lært). Du kan jo også få det impregnert hvis det ikke er det og du har lyst til å bruke det på tur.

    Blir nok tur, jeg er ikke så glad i pynteting. 

    • Liker 1
  7. Skogens Stønn skrev (6 timer siden):

    Jeg tenkte litt (igjen) og fant ut at den riktige måten å finne ut dette på er jo å bare sprute litt vann på med ei sånn dusjflaske som finfordeler vannet. På det uimpregnerte trakk vannet rett inn i skinnet, spesielt når jeg gned på det. Det ble en mørk våt flekk på skinnet. På det impregnerte perlet det og ble liggende på overflaten, selv om du gned på vannet. Det ble ingen mørk våt flekk. Var det uimpregnert må du la det tørke før du eventuelt ruller det sammen igjen. Det impregnerte er det bare å tørke vekk vannet med ei tørr fille, et papir eller noe.

    ;-)

    Takk for godt forslag

  8. Espen Ørud skrev (13 timer siden):

    Der er ca sånn innsien av huden blir seende ut ved garving...


    Anbefalt bruk - bruk det i godstolen på terrassen osv. Jeg ville hatt et lengre og mer robust skinn til turbruk...

    Sier du at tørkede skinn er mer robuste og passende som liggeunderlag? Hva angår størrelse mener jeg å huske de vi brukte i hæren var vesentlig større.

    Men uavhengig bedre alternativer, kommer nok til å bruke det jeg har til tur. Ingen stor samler av pels til pynt.

  9. DFM62 skrev (9 minutter siden):

    Omtrent som bildet under. Har brukt masse ugarvet reinskinn - i "gamle dager" - les 70-tallet var det omtrent eneste brukbare alternativ - ihvertfall for oss med dunsoveposer. Isolerer veldig godt, men : hvis du skal bruke det for å sove på  kan det dog hende du finner ut at det er for kort.... Det kan også beskjæres til en hensiktsmessig bredde - litt lettere å surre det fast på toppen av sekken - helst i en søppelpose, for det trekker vann uansett....

    Jeg var speider på 70-tallet og har spist kilosvis med reinshår på brødskiver med syltetøy, hapå, banos etc etc... "what doesn't kill you only makes you... stranger"

    image.png.eb4ec0d63f6fb069f081db3df7b72f55.png

    Aha. Det jeg tar fra det bildet er at garvet skinn ser mer behandlet ut. Husker reinsdyrskinna fra førstegangstjenesten i nord så ut som det på bildet ditt.

    Det hvite på "innsiden" av reinsdyrskinnet mitt er kanskje bare et naturlig lag av dyret, men det ser nesten ut som et tapet-aktig stoff som er limt på pelsen.

  10. torese skrev (På 23.4.2022 den 16.21):

    Hei, 

    Ser garvet ut på bildet. Da kan det trekke litt vann om det ikke behandlet med noe. Jeg har hatt skinn som har vært tørket og de ser litt anderledes ut pa baksiden. Altså siden uten hår. Veldig forskjellig hvir mye de røyter hsr jeg merket. Noen mener røyting har med slaktetidspunkt å gjøre. 

    Fantastiske underlag som isolerer svært godt. 

     

    Tore

     

    Takk for svar. Jeg ser at garvet skinn anbefales å impregneres på "baksiden."

    Av nyskjerrighet, hvordan ser skinn som er tørket ut på baksiden?

  11. Fikk et reinsdyrskinn i gave fra familie som hadde vært en tur i nord. Selv har jeg aldri hatt skinn og ville spurt selger om ymse, men den som kjøpte skinnet gikk egentlig bare inn i en butikk og tok det med til kassa.

    Så nå har jeg et reinsdyrskinn, vet ikke hvor mye det koster, hvordan det er behandlet, eller en gang om det er laget for camping, i tilfelle det er slik at noen skinn er behandlet for pynt mens andre er behandlet for bruk.

    Så hvor begynner jeg? Er det ting på skinnet som forteller meg hvordan det er behandlet? Er vel garvet eller tørket som er greia, hvor en av de krever impregnering før bruk?

     

    Guitar for scale:

    IMG_0655.thumb.JPG.8869bd48aa390ccff14c99ccb019adbf.JPGIMG_0654.thumb.JPG.b1c8363a8148ac19e43a4dba896a501f.JPGIMG_0656.thumb.JPG.2ac0b5ef1f6d21db8a1c88c375d927fd.JPG

  12. Hei,
    Har som tittel sier sett enormt mye på youtube og lært en god del, men er nå nesten mer forvirret enn hva jeg var før jeg begynte med dette hengekøye-prosjektet. Har og lest tilbake på dette og andre forum og fått svar, så blir noen delvise repetisjoner i spørsmålene her. Beklager lang post, har så til de grader overtenkt hengekøyelivet.

    I tillegg må jeg si at jeg skjønner svarene på mye av det jeg lurer på kommer best med egenerfaring og turer ut i skauen, men da jeg må reise et stykke for et passende område og ikke har bil å frakte utstyr i, håper jeg å luke unna noen feil her.

    Køya jeg har er forøvrig en Hennessy Explorer XL asym zip.

    Sikkert noen dumme spørsmål her, men setter pris på alle tilbakemeldinger.

    Utstyr
    Betaler gjerne for kvalitet, uten at jeg dermed vil betale en formue. Lite vekt og størrelse er såklart kjekt, men mest av alt vil jeg ha utstyr som er så anvendelig som mulig. Jo mer av året utstyret kan brukes uten at jeg må kjøpe flere underquilts og tarper, jo bedre, samt jo flere situasjoner utstyret kan brukes i. Et liggeunderlag kan man f.eks bruke på bakken om nødvendig, har man kun underquilt er det dårligere løsning...
    Uansett, får inntrykk av at underquilt og et bra oppheng ikke er must have- men løfter turen ganske mange hakk, så det er der jeg satser på å bruke penga.
     

    1. Snakeskins – er det hensiktsmessig? Om man har et godt system i ned- og oppakking (henger opp utifra pakkposen, henger opp tarpen først på regnværsdager osv), så slår det meg at snakeskins bare bidrar med mer bulk. Nå har jeg forsåvidt allerede kjøpt snakeskins..

    2. Tenker å kjøpe en større tarp enn originalen. Regner med det er bedre alternativer enn Hex-tarpen til Hennessy, men regner med man kan fort ende opp med en tarp som er for stor og ift. teigen? Tenker det hadde vært praktisk med en stor tarp for camp (rom til å lage mat, slappe av osv) man kan brette inn i seg selv om man ikke trenger/har plass til hele/tarp som til dels kan tilpasses teigen.
    Foreløpig titter jeg på denne: https://www.revir.no/products/tarp-ripstop-3x4-meter-m-teltplugger

    3. Er underquilt virkelig så overlegent som mange mener, eller er det spesielle pads som gjør en like god eller bedre jobb? Og trenger man underquilt-protector?
    Mange vids anbefaler en ¾-quilt for mindre vekt og plass. Noen meninger her? Vet ikke hvor mye bulk man sparer, men angår en full quilt er mer anvendelig, og kan justeres på varmere dager.

    Har og sett folk som strekker større underquilter rundt hele og bruker den og som overquilt. Vet ikke hvor bra det funker men mtp. plass og vekt virker det praktisk.

    Jeg har vært skeptisk til underquilt, virker mer sårbart og utsatt enn noe man har i køya (våte vestlandet...). Selv har jeg bare en del av forsvarets liggeunderlag, men har lest om kondens ved bruk av liggeunderlag.

    Uansett så vurderer jeg denne: https://www.hektapatur.no/sove-ute/hengekoyer/underquilt-og-liggeunderlag/dd-underblanket-quilt

    Skeptisk til liggeunderlag da man ligger på skrå i køya, men har og tittet på disse:
    Liker denne da jeg liker hvordan den åpner køya, men er ganske mye dyrere...: https://www.hektapatur.no/sove-ute/hengekoyer/underquilt-og-liggeunderlag/klymit-insulated-hammock-v
     

    Denne var rimelig på pris: https://www.hektapatur.no/sove-ute/hengekoyer/underquilt-og-liggeunderlag/yate-hammock-x-tube

    4. Opphenget til Hennessy funker, men er opplagt ikke det mest lettvinte å justere. Skal bytte ut tauet med amsteel continious loop.
    Mange klager over at daisychains ikke kan finjusteres, men trenger man ofte å finjustere innen ca 5 cm?
    Titter på disse da de virker bra:
    https://www.hektapatur.no/sove-ute/hengekoyer/opphengstau/kammok-python-strap-opphengstau
    https://www.hammocking.no/produkt/hammock/tilbehor/ultralett-daisy-chain

    Har i tillegg skjønt at cinch buckles er lettvint, og vurderer en av disse. Om disse er et komplett system eller om jeg må kjøpe tilleggsutstyr er litt uklart for meg.
    https://www.hammocking.no/produkt/hammock/tilbehor/cinch-bug
    https://www.milrab.no/sea-to-summit-suspension-feste/cat-p/c1000194/p10762824
     

    Ellers tar jeg gjerne imot utstyrsanbefalinger som gjør turen bedre. Tau og snorer, kroker og klips..

    Til slutt, noen brukstanker/spørsmål:

    5. Tenker å henge opp tarpen seperat for å unngå sægg når jeg setter meg i køya, men så en video med en kar som mente at tarpen festet til køya ikke vil sægge om man får en 30 graders heng på køya? Høres merkelig ut for meg, men mulig det stemmer.

    Kjører paracord gjennom hele tarpen med prusik knot for å kunne justere tarpen etterhvert som jeg ser hvor køya henger. Ulempen med paracord er riktignok bulk.

    I tillegg har jeg oppfattet at det er greit å ha tarpen seperat hvis det regner.
    Vet ikke om det er fordeler/ulemper med å henge tarpen over paracord framfor å la den henge under paracord.

    6. Har tarpen en inside og utside (tenker på sømmer).

    7. Vektbegrensning. Antar denne ligger i køya og ikke i oppheng. Er det slik at man unngår å sitte to i køya en sommerdag? Skal jeg nekte fruen å slå seg ned ved siden av meg? Tåler sikkert litt mer enn oppgitt, men vil ikke risikere å skade køya.

    8. Hvordan er det med vind i fot/hodeende, må man bare satse på at man har hengt køya opp riktig og heller ha en plan B ila. natten?

    9. Er det noen tommelfingerregler på når man kan sove i bare køya, og til hvilke temperaturer man bør ha underquilt/pad e.l.?

    10. Er ridgeline på Hennessy ment å kunne justeres eller har produsenten simpelthen bestemt seg for at den er perfekt?

    11. Mange på youtube som har moddet myggnettet på Hennessyen sin, de har fått glidelås på begge sider og kan brette den helt opp og henge den i en pose på enden. Vet ikke hvor vanskelig det vil være å gjøre dette selv, ev. hos en systue, noen som har vært borti dette?

    12. Har ett par ekstra hengekøyer typ. park (bedriftsgave, velkomstgave boklubb etc.). Regner med de vil være god nok for camping, men vurderer å bruke til bagasjekøye eller muligens å sy inn dobbellag for liggeunderlag. Noen som har forsøkt noe lignende?

    13. 30 graders regla. De 4 gangene jeg har funnet en 30 graders heng på hennessy kommer stumpen alltid i kontakt med bakken, dette selv når jeg henger den godt over hodehøyde. Begynt å lure på om dette ikke er tilfeldig og om det er noe designmessig ang. hvordan Hennessy skal henge sammenlignet med andre. Mange vids hvor folk mener at hennessy skal henges stramt

    14. Noen grunner til å ikke pakke køye og underquilt ilag. Tenker blir lettere ved oppsett.

    Takker for alle svar.

     

     

     

     

  13. Siste spørsmål der.

    Er det vrient å sitte i køya pga. fast myggnetting? Fått det inntrykket, og å sitte tilbakelent i køya slår meg som noe man ofte ender opp med å gjøre, så redd for at det ville blitt et irritasjonsmoment

    Regner med å måtte kjøpe større tarp enn medfølgende. Da vil jo prisen bli høyere, og jeg vurderer da om det er bedre å kjøpe en litt dyrere køye med større tarp til å begynne med.
    Regner forresten med man kan kjøpe billigere tarp til køya, dog jeg foretrekker tarp som matcher med køya.

     

  14. Hei,
    Søkte etter OSA på forumet her, men kunne ikke finne noe.

    Tenkte å kjøpe min første hengekøye og har tittet på denne: https://www.123friluft.no/hengekoye/osa-adventure-hammock-mmyggnett-og-tarp
    Noen som har erfaring med denne?
    Meget grei pris for det meste inkludert, men jeg liker å lese produkttester. Etter å ha lest litt på ymse tester av hengekøyer har jeg fått et inntrykk av at det alltid er noe som trekker ned, og har lyst å unngå en køye med irritasjonsmomenter.

    Ellers så har mener noen at det absolutt er verdt å investere i en dobbel, da den ekstra plassen kan gjøre en stor forskjell på komforten.

    Titter på denne, https://www.tickettothemoon.no/collections/kampanjer/products/trevennlig-deluxe-pakke-tarp-myggnett-original-hengekoye-tauverk-velg-farge
    Mer enn dobbelt så dyr som OSA sin, og rik er jeg ikke, men ser at TTTM scorer bra på flere tester.

    Setter pris på all input og råd.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.