Gå til innhold

RuneT

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  11
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Selv om de fleste koser seg ved veien har nå jeg litt trang til tur av og til Den planlegges da nøye da jeg ønsker å overleve, og det blir ikke mer enn 2-3 turer i året. Det er ikke slik at noen sier, kom igjen karer, nå fliser vi over vidda i 190 km/t!
 2. Etter at jeg tok Master of Reindeer (nå blir Kryk sint på meg...) så har jeg blitt såpass oppegående at jeg er forstår hva Kryk mener. Skal dyrene overleve må bestanden reguleres etter mattilgang og isoleres fra forstyrrende elementer. I et filosofisk perspektiv er Rondane i ferd med å bli en dyrehage hvor gjester har ingen adgang til å se de sjeldne dyrere da vi skremmer dem. Stammen må reguleres i antall og herbariet må holdes i før Kristus tilstand til enhver tid. Er det i det hele tatt mulig å få til en slik gigantisk dyrehage i vår moderne tidsalder? Er reinen så skjør så det påstås er vi med vår livsstil alle med på å ofre den siste gjenlevende villreinstamme på alteret. Ja, du og. I stedet for skyldspørsmål bør vi kanske finne ut hva vi, nasjonen med den moralske pekefingeren, egentlig vil. Lobbyvirksomhet for "reindeers" må intensiveres med søte reinkalver og profesjonell PR. Villreinen må få venner og ikke fiender. Slik planen legger frem i dag er halve Norges befolkning så forbannet at de kveler rein i søvne i stedet for å telle sauer. http://www.mysuseter.no/NOK har ikke et kosereindyr på sengestolpen akkurat.. Oppsummering lynkurs i hvordan redde villrein er: - The american way, bruk egennavn som rudolf, osv - Søte bilder - Bilder av lidelse - Lokale grupper med oppslutning, ala altavassdragprotester på national TV - Vedta tiltak som parter kan leve med og som virker samlende og retferdig - Bruke media og få dem på reinens side - Informasjon, informasjon og informasjon. Skaper forståelse for upopulære avgjørelser og vil føre til at brukere av område vet hva de driver med.
 3. Takk for sist Kryk Har du fått muligheten til å teste kiting ennå? Om du ikke er grei så kommer jeg til å gjemme en sjelden bille i nærheten av der du bor så vil vernemyndighetene kaste både deg og naboene på dør og du vil aldri se huset ditt igjen! Området vil bli inngjæret og fri ferdsel vil bli strengt forbudt! ...Bortsett fra testing av granater, regulert billejakt, bygging av kraftlinjer, maurslukere, hunder, traktorer, motoveier, rikinger på jakt etc. Neida, fra spøk til alvor Vi ser det fremdeles som en gjettelek når vi ser argumentasjonen for å regulere oss som en særskilt gruppe. Om det blir faktiske problemer med kitere vil jeg lett forstå at en regulerer, men disse problemene gjenstår det å finne. Generelle problemer må få generelle løsninger mht regulering eller så monner aldri tiltakene. Jeg mener at jeg har satt meg godt inn i sakene og vurderer snart å ta doktorgrad på villrein. Jeg leser det jeg kommer over og jeg synes at de er ålreite dyr som fortjener en sjanse i livet, men uten litt tilpasning til menneskeilig aktivitet vil villreinen dø ut, kiting eller ikke. I min fremferdsel i naturen tar jeg alle hensyn jeg kan. Og fra alvor til litt spøk igjen Om 200 år tror jeg ikke reinmora sier til reinkalven sin at i en gang for leeeenge lenge siden i 2008 ble levekårene våre mirakuløst bedret ved at kitere(LES: Reindraugen) ble regulert bort fra rondane. Og tilbake til alvor Reguleringer i Norge stiller ofte presedens for andre områder, selv om det ikke er årsaksammenhenger. Akkurat som Domskraftige avgjørelser i retsvesenet. Når en først er på fy liste en plass sklir du lett inn på neste. Det er noe av årsaken til at kitere over det langstrakte land viser interesse for Rondane. Vi tok denne fighten i Hallingskarvet og vi tar denne fighten her. Vi mener godt, og har ikke til hensikt å leke reinsamer på fjellet. Vi håper at reguleringer som er nødvendig kommer på plass slik at villreinen får bærekraftige forutsetninger. Enten får alle is eller så får alle pryl, sånn skal det være i retferdige Norge. Vi vil følge generelle retningslinjer.
 4. Så du erklærer deg selv fritatt for regulering fordi du bedriver enkelt friluftsliv? Hvilke egenskaper har du som vi ikke har? Vi har kitet i hele Norge siden før år 2000. Ingen har i det hele tatt sett noen grunn til å gjøre undersøkelser av vår påvirkning på villrein. Dette har muligens sammenheng med at vi så langt ikke har skapt problemer. Hele argumentasjonen i denne tråden er basert på feile fakta og synsing. En kan ikke detaljregulere store områder på bakgrunn av gjettelek, vi levertross alt i et DEMOKRATI. Jeg har i gjentatte poster forklart hvordan sporten foregår, aktivitetsmønster, forutsetninger og fakta. 2 + 2 er fremdeles 4. Det er ikke behov for å regulere kitere som en egen gruppe Om det finnes områder som skal forbys for ferdsel vil vi falle under et generelt påbud og vi vil respektere dette
 5. Takk for det, nå slipper jeg å bli paranoid alikevel Takk for info, jeg skal slå av en prat med han. Er vi veldig nær reinflokker blir kiten stor. På avstand tror jeg ikke den merkes. Er det sansynlig at vi kommer så nærme? Må først påpeke at hverken jeg eller mine nærmeste kitevenner har noensinne sett reinsdyr mens vi kiter. Rype ser vi mye av så vi er ikke helt blind Teorien om at vi overumpler reinsdyr sliter jeg litt med. Dersom det er dårlig sikt legger vi ned kitene og går på skia. Er det sikt kiter vi. En kiter som ikke kjenner terrenget vil aldri bombe over et fjell eller en tue i 40 km/t med sekk og pulk. Det er for farlig da vi ikke vet hva som er på andre siden. I slike områder smyger vi oss frem i gangfart. Når terreng foran oss er visuelt verifisert til å kunne passere setter vi opp farten om mulig. Er det rein og god sikt tør jeg påstå at vi vil se dem lenge før en eventuell konfrontasjon. Vi søker ofte opp på høydedrag for å få overrsikt eller for å hente vind. Herfra ser vi normalt veldig godt. Vi seiler i gruppe (minimum 2 personer), og har derfor flere øyne. Situasjonen virker derfor noe konstruert for meg. Jeg kan ikke påstå at en turkiter aldri vil støte på reinsdyr, men med å sjekke på forhånd og bruke øynene tror jeg ikke at vi har et problem som må reguleres særskilt.
 6. Det skrives her at vi lettere kan overumple reinen og dermed skremme dem mer enn nødvendig. Må først påpeke at hverken jeg eller mine nærmeste kitevenner har noensinne sett reinsdyr mens vi kiter. Rype ser vi mye av så vi er ikke helt blind Teorien om at vi overumpler reinsdyr sliter jeg litt med. Dersom det er dårlig sikt legger vi ned kitene og går på skia. Er det sikt kiter vi. En kiter som ikke kjenner terrenget vil aldri bombe over et fjell eller en tue i 40 km/t med sekk og pulk. Det er for farlig da vi ikke vet hva som er på andre siden. I slike områder smyger vi oss frem i gangfart. Når terreng foran oss er visuelt verifisert til å kunne passere setter vi opp farten om mulig. Er det rein og god sikt tør jeg påstå at vi vil se dem lenge før en eventuell konfrontasjon. Vi søker ofte opp på høydedrag for å få overrsikt eller for å hente vind. Herfra ser vi normalt veldig godt. Vi seiler i gruppe (minimum 2 personer), og har derfor flere øyne. Situasjonen virker derfor noe konstruert for meg. Jeg kan ikke påstå at en turkiter aldri vil støte på reinsdyr, men med å sjekke på forhånd og bruke øynene tror jeg ikke at vi har et problem som må reguleres særskilt. Nå må kulden snart sette inn! Det er altfor varmt sør i norge. Slaps på Finse, huff!
 7. Når det gjelder hardangervidda ringer vi til Hardangervidda Fjelloppsyn. Vi får ikke GPS posisjon men de sier gjerne østvidda, imingen, sør etc. Vidda er stor og vi holder oss langt unna de aktuelle områdene.
 8. Det er bare å hive seg med , Kryk! Det er lettere enn du tror!
 9. Tar utfordringen og skriver litt fritt om kiting. Da snakker vi om noe hyggelig Kiting i praksis (OPPDATERER POSTEN ETTERHVERT SOM DET DUKKER OPP UBESVARTE SPØRSMÅL OK KITING) Kite En kite er det mest effektive ”seilet” som finnes. Grunnen til dette er at i tillegg til vinden som dytter i duken har kiten også en vingeprofil. Jo mer fart kiten har jo mer vil vingen løfte. Vingen, eller kiten som den egentlig heter står som oftest på høykant og løftet i vingen vil derfor føre til ytterligere trekkraft. Kiten er festet i 25 meter lange liner noe som også muliggjør å hente vinden høyere oppe ved behov. Styresystem Styresystemet til kiten og kitens retning, fart og posisjon gjør at en stort sett har meget god kontroll på både kraft og retning når det blåser jevnt. Kastevind rokkerer en del på dette og medfører noen ganger at du slenges ufrivillig medvinds eller krasjer kiten i bakken. Med erfaring tar du fort inn kontrollen igjen. Kontrollbaren festes på en trapes du har rundt kroppen slik at du slipper å håndtere all kraften med armene. Seiling Vi får stor fart på kryss av vinden, passelig fart medvinds og noe sakte på kryss opp mot vinden (vi seiler sikk sakk mot vinden akkurat som en seilbåt). Dette betyr at vi kan seile fra A til B og tilbake til A, uansett vindretning så lenge det blåser mer enn 4 meter pr sekund. Der er ikke noe problem å seile i oppoverbakke og vi kan seile brattere enn folk klarer å gå. Om vinden skulle dø ut går vi på skia. Mange oss har randone bindinger som muliggjør at hælen kan løses ut. Det er ikke komfortabelt å gå med, men en overlever. Seiling er ikke bare avslapping. Karen på bildet seiler mot høyre mens kraftvektoren går opp langs linene til kiten, altså nesten 90 grader feil. kroppen må være stiv nok til å lede kraften ned til skiene som fungerer som kjøl da du kanter skia hele tiden. Samtidig skal beina fjære av underlaget mens armene styrer kontrollbaren. Hopping De fleste finner det mest artig med kiting er hopping. En hopper ved å kanalisere den horisontale energien du har vertikalt ved å svinge kiten tilbake slik at du pendler fremover mens du røskes kraftig opp fra bakken. Er du tøff og forholdene ligger til rette kan du hoppe 5 til 10 meter opp, mens de fleste hoppene i fjellheimen er på et par meter. Hoppene kompletteres med triks som rotasjoner og grabs. Utstyr De fleste har 2, 3 kiter og alpinski, telemarkski eller snowboard. Størrelsen på kitene ligger oftest mellom 5 og 15 kvadratmeter. Eliten Eliten konkurrerer om fete triks. De har kule klær, stygge luer og utstyr som ikke egner seg for fjelltur. De holder seg alltid nær vei. Her finner vi også majoriteten av kiterne. Eliten er muligens trekkplasteret til de nyankomne kiterne vi ser nå. De fleste Det er ikke mange som tør eller har nok utstyr med seg til å dra innover fjellet og en og annen dristig kiter våger seg kanskje 3 km fra veien. 3 km er langt når du har alpinski eller snowboard på beina og det er mye svette og tårer for å komme hjem dersom vinden gir seg. Det sosiale, å vise seg frem samt å lære av hverandre er en viktig del. Derfor ser en ofte klynger med kitere nært vei. Områder som benyttes For de fleste er småkuperte områder og frossne fjellvann er ofte en gjenganger. Helst i avstand fra større fjell som bare roter til vinden. Hardangervidda regnes som en av de beste plassene i verden da terrenger er småkuppert (forholdsvist jevnt men med tuer og åser å leke seg med) og vinden er temmelig sikker. Turseileren velger terreng etter ferdigheter og mot. jo mer fjell jo mer endring i vinden. Noe som fungerer dårlig er områder med trær eller høyspentmaster. Turseileren Noen få av oss bruker mesteparten av tiden som ”de fleste” men tar en tur av og til. En slik tur er gjerne planlagt, sekken eller pulken full av kiter, telt og overlevelsesutstyr, værmeldingen og reinposisjon er sjekket nøye og adrenalin og frihetsfølelsen oser når vi seiler innover terrenget. Med motvind kan en slik seilas være fysisk krevende. Vi opplever også ofte sterkt nedsatt sikt grunnet snødrev og veldig skiftende vind og værforhold forskjellige steder i terrenget. Seiler du over en fjeltopp blåser det ofte dobbelt så mye som i dalføret. Sammen med is og stein og nedsatt sikt er det ofte en nervepirrende utfordring. Vi overnatter i telt eller på DNT hytter. Alle bruker GPS da vind stort sett alltid betyr nedsatt sikt og stikketløyper kan ikke alltid følges da vi tross alt seiler. Fra tid til annen opplever vi også episk blå himmel sammen med vind. Noen ganger klarer vi å seile tilbake til utgangspunktet, mens andre ganger søker vi til nærmeste sivilisasjon dersom værforholdene krever det. Turseileren liker vind og snødrev og kan ikke fordra blå himmel og vindstille (møkkavær). Det er åpenbart at det er selvmord å dra på en slik tur uten riktig utstyr. Seiler du 2 mil inn på vidda, som du klarer på under en time under gode forhold, med snowboard i puddersnø og vinden gir seg er du død dersom du ikke finner ly. Du kan glemme å gå. Tilsvarende problem har du med alpinski uten randonee bindinger, eller dersom du har glemt feller. Eller varme klær osv. Det er derfor ganske åpenbart at turseiling ikke er hverdagskost for alle. Folk som ikke har så god greie på kiting plasserer desverre ofte alle kitere i denne kategorien mens de fleste kiterne verken har utstyr eller interresse for turkiting. Alderssammensetting De fleste nye er unge mellom 15 og 25 år. Personlig er jeg 38 år og har tenkt å kite til jeg dør. Jeg kjenner mange i miljøet som er over 60. Aldrer er ingen hindring og kiting er ikke så ekstremt som mange skal ha det til. Du kan velge bort mye av det ekstreme når du velger størrelse på kite, vind du seiler i og hvor du seiler. Du da? Kiting er vanskelig å forklare og må prøves. Normal fysisk form og normale skiferdigheter er eneste forutsetningen du trenger. Kiting er fantastisk og gir deg mye nytt hver gang du forsøker deg. De fleste som starter med kiting slutter aldri. Du er herved advart Mer om kiting http://www.kite.no http://www.kiter.no
 10. Men Kryt, et sammesatt problem bør ha en sammensatt løsning, en strategi som gjelder over hele fjøla slik at en får resultater, enig? Du er persolig overbevist om at å forby kiting er til det beste for reinen i området mens du påpeker at det er masseturismen som er det egentlige problemet. Skjønner du ikke at jeg blir hårsår og forbannet av dette? En liten gruppe som oss er et piss i havet i en store sammenhengen, det vet du, men vi må ta trøkken for at villreinen har det vanskelig NOK EN GANG. Har dere ikke baller nok til å slåss mot turistforeningen, folk og fe, statkraft, forsvaret, allemannsretten etc og må bruke oss uorganiserte kitere som hoggestabbe for å få de generelle argumentene deres frem i lyset? Er det virkelig slik det er? Vi er ikke uenig i at en skal verne om villreinstammen, tvert imot. MEN Vi nekter på å bli fremstilt som fæle fugleskremsler som fliser over vidda i 100 mens vi tygger partydop, og har i denne argumentasjonen som mål å bli behandlet på linje med en skiløper, noe vi faktisk er. Jeg ønsker dere all lykke med en fornuftig forvaltning og håper at en kommer frem til gode løsninger som folk vet om og forstår. Jeg har ikke førstehånds kjenskap til behandlingen av hallingskarvet men vet at mye av problematikken der hadde rot i total missoppfaning av snøkiting. Etter at vi kom skikkelig i samtale løste ting seg og forslaget til forbud ble fjernet. Mener du at de gjorde feil der?
 11. Denne saken er et kaldt gufs fra verneplanen på Hallingskarvet. Vi kitere reagerer på forbud/regulering i områder hvor ferdsel og aktivitet (fottur/ski/jakt militær aktivitet etc) normalt aksepteres. Hvilke forhold gjør at vi blir en særgruppe som må behandles spesielt? Vennligst del svaret inn som følger: Kiteren Forhold som gjelder en kiters personlige holdninger til lover og regler. Forhold som gjelder oss som gruppe sin manglende respekt for dyreliv eller andre som ferdes i fjellet. Sett oss gjerne opp mot andre relevante grupper friluftsfolk som slipper forbud/regulering fordi de er bedre enn oss. Utstyret Hvilken innvirkning har det på villreinen å se ett seil eller en kite i horisonten? Hvilke andre forhold er problematiske? Sett oss gjerne opp mot andre relevante grupper friluftsfolk som bruker utstyr som reinen ikke bryr seg om. Dersom det er lukten av oss, og ikke utstyret som er et problem vil jeg gjerne få det klarlagt. Fart og utbredelse Hva er riktig fart og hva er for høy fart? Det er mest sannsynlig å treffe rein når en er på tur. Vennligst forklar hvor fort en kan kite på langtur med oppakning i sekk eller i pulk og fortell gjerne hvorfor denne hastigheten er et problem. Kiting har stor utbredelse for tiden, uten at jeg har eksakte tall for meg nå. Hvilken utbredelse har øvrige brukere av fjellet og i hvilken sammenheng er vår utbredelse og antall relevant for ideer om regulering/forbud? Poenget mitt er at vi ikke er noen særgruppe. Vi har de samme forutsetninger som andre til å respektere bestemmelser og vise hensyn. Vi er en gruppe som har blitt HAKKET på i flere år nå og vi er provosert da mye av hakkingen har hatt vikarierende motiver eller baserer seg på feilt faktagrunnlag. De fleste kitere viser i dag ekstra mye hensyn til rein da vi har lært mye om reinen de siste årene samt at vi vet at det er mange som vil oss til livs. Jeg og andre kitere ringer å sjekker hvor reinen står på hardangervidda slik at turen kan legges utenfor. Vi samarbeider og utøver sporten uten å skade miljøet rundt oss. Vær snill å respekter oss for det vi er, ikke det dere tror vi er.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.