Gå til innhold
  • Bli medlem

Zarathustra

Aktiv medlem
  • Innlegg

    54
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Zarathustra

  1. knaper skrev (6 minutter siden):

    En liten örettsluk eller spinner er gjerne 5-6 gram eller tillochmed mindre. En "sjösluk" veier gjerne 30-40 gram. Om man ska vara pirkete kan det alltså vara vanskelig å kombinere, men jeg bruker min ni fots Shimano Beastmaster (7-25 gram eller noe) til det meste: Liten eller stor brunörret, surfmeite etter rödspette, agnfiske og sjöfiske fra land etter sjöörret och sei på 2-3 kg. 

    Jeg tänker at en sån stang er en skikkelig allround. Lawson Explorer G4 i ni fot med passande kastevekt er en lignende stang som er god, men det finns mange mange fler. 

    Hvis jeg tenker hovedsakelig å fiske i ferskvann og stå på land er en slik stang som denne "bedre"?

  2. Har vurdert lenge å prøve meg på ferskvannsfiske. Men jeg har null peiling på stenger. Har sett på noen brukte stenger med kastevekt på 20 til 50g. Er dette overkill for ferskvannfiske da målet ikke er å fange svære fisk? Vil det påvirke fiske på mindre fisk? Vil gjerne ha én allround-stang som kunne brukes til sjøfiske også...

  3. REJOHN skrev (10 timer siden):

    Det  avhenger litt. Hva mener du med turstier (merkede stier, eller bare "sti") og hva du mener med "i området"

    Ut fra selve plassen Byrkjedalstunet, går det så vidt jeg vet, to stier. En sti går rett opp bak bygningene, og opp i høyden, en annen går i fjellsiden høyt over tunellen og ned mot Gilja. Jeg har aldri gått noen av disse,

    Oppe i bakken mot Maudal går det merket sti mot Vinjakulå, og det går også en sti østover i Stølsdalen (viser på kartet.)  Nede i Maudal går det sti vestover mot Lanes  og i øst går det sti mot STF sitt rutenett mellom Kvitlen og Tomannsbu.

     

    Mot nordvest ligger Madlandsheia med mange nye - og gamle stier og ruter. Her  er det et helt stinett som er vel verdt å bli kjent med.

    Tusen takk :)

  4. REJOHN skrev (21 timer siden):

    Jeg mener det er et skilt som viser vei.    "gamle marker2 er min beskrivelse av hva som tidligere har vært dyrket mark  -   ikke lett for andre å forstå...

    Er det området hvor det pleide være en gård for lenge siden? Da jeg var liten stod det rester av en gammel, rusten traktor der også. Ofte ølbokser og andre rester fra fest der vet jeg...

  5. REJOHN skrev (8 minutter siden):

    Slettene (gamle marker) ved Lundekvam er mye brukt til telting.

    Parkering på Myrland og så gardsvei en drøy kilometer opp og innover.

     

    Takk. Da går man gjennom porten fra Myrland, ikke sant? Ikke tilbake over feristen? Er det skiltet mot Lundekvam? (synes å huske skilt mot Lundekvam).
    btw er det kjent som "gamle marker"?

    • Liker 1
  6. borgern skrev (På 2021-8-3 den 9.56):

    Ei jeg kjenner tok turen Grua til Oslo med bare en overnatting, men det blir mye gåing. Evt ta tog til Hakadal, gå Elvann/Langvann. Så videre mot Helgern. Går av en sti like før Store Gørja som går ned lamgs Kalvsjlen, den går et stykke opp i terrenget. Fin plass ved Gørja og nord i Kalvsjøen. Derfra kan du gå via Liggeren og lamgs Øyungem til Skar, eller ta sti over Tømte og Mellomkollen. Fra Øyungen kan du evt forlenge turen via Fagervann å gå til Hammern.

    Prøvde å finne noe sted å telte nord i Kalvsjøen men klarte bare å komme meg ned til vannet på sørsiden og der stoppet tilsynelatende noen vei videre (den ene plassen på sørsiden var allerede okkupert). Hva er trikset? 

  7. Omnilite skrev (21 minutter siden):

    Hvilken primus er det?

    Det er ikke alltid primuser tenner på første knepp på tenneren, trykk gjerne flere ganger.

    Skru også opp ventilen en god del, selv om det hizzer litt, er det ikke sikkert gnisten treffer gassen.

    Prøv også med en fyrstikk.

    Som nevnt over kan også selve gassboksen være en issue, spesielt de fra Coleman. Da er problemet at det ikke kommer gass (eller for lite gass) ut når du skrur opp.

    Takk. Den kom etter hvert når jeg fiklet litt med ventilen. :)

  8. Kjøpte min første "primus" for en stund siden og ventet selvsagt til kvelden før utflukt til å teste den. Gjør jeg noe galt eller er den defekt? Jeg skrur på toppen på primustanken, hører at det hisser med gass og trykker inn tenneren. Det kommer gnist men ingen flamme.
    Hjelp!

  9. Skogens Stønn skrev (8 timer siden):

    Jeg har det kartet her, og der er det ikke merket noen sti langs veien på østsida av Harestuvannet. Det er fra 2010 da.

    https://braasport.no/produkter/romeriksasene-ovre-romerike-dnt-150-000-turkart/56409/2225

     

    Skummelt. Litt n00b spørsmål, men når en vei er merket privat men står på kartet (altså en hvit linje) er den fremdeles mulig å bruke, ikke sant? Ellers ville den kanskje ikke stått der? Ser jo at flere av veien rundt Åklungen er merket som privat vei. 
    Prikket linje er skogsti?
    Og har du noen forslag til en rute fra Grua til Maridalen jeg kan bruke some template for en tur?

  10. Skogens Stønn skrev (2 minutter siden):

    Det som er merket "sommerstier" i menyen i margen står beskrevet som "alle sommerruter og stier som er merket av DNT - på fjellet, i skogen eller langs kysten - samt ruter og stier som blir vedlikeholdt og merket av andre lag, grupper og organisasjoner i hele landet. [...] Rutene og stiene blir hentet fra Kartverkets nasjonale database for turruter".

    Dette kan være alt mulig fra T-merkede stier, blåmerkede sommerstier, sykkelruter, vandringsleder (f. eks. pilgrimsleden) osv. osv. Langs veien øst for Harestuvannet tipper jeg det er sykkelrute. Det er i hvert fall der det er anbefalt (lovlig) å sykle. På vestsida er det forbudt.

    Kjøp for eksempel det kartet jeg lenket til lenger opp (eller enda bedre et sett i 1:25000). Der står merkede stier (sommerkart) og merkede skiløyper (vinterkart) eller begge deler alt etter hvilket kart du kjøper. DNT-butikken selger også kart, samt bokhandlere rundt om kring. Bokhandlere er jo praktisk siden man da kan se hva kartet inneholder før man kjøper det.

    Jeg kjøpte det kartet på fredag. Det er nettopp det kartet jeg mener med "Nordecas kart" tidligere og på dette er det en blåmerket sti på østre side av Harestuvatnet.
    Men samma kan det være siden det uansett virker som en kjedelig sti langs riksveien. :)

  11. Skogens Stønn skrev (11 timer siden):

    Jeg ville startet turen fra Jevnaker ved å gå opp til Svarttjernhøgda som med sine 716 meter er Nordmarkas høyeste topp. Jeg ville fulgt skogsbilveiene og stiene som kommer inn mot Svarttjernhøgda fra nordvest. Fra Svarttjernhøgda ville jeg gått sydover og fulgt ryggen av Pershusfjellet sørover og svingt over mot Spålen for å få med meg noe av den mer urørte delen av marka. Derfra er valg,mulighetene videre mange.

    ;-)

     

    Skogens Stønn skrev (12 timer siden):

     

    Det er ingen sti på østsida, bare gamle Rv. 4, asfaltvei (kjedelig å gå, artig å kjøre motorsykkel). På vestsida går nyveien (Rv. 4), så der er det vel heller ikke særlig spennende å gå (har ikke prøvd, men har aldri sett på det som et turmål etter at nyveien kom). Hvis man vil gå fra Harestua er det vel best å komme seg fortest mulig til skogs fra Stryken og opp mot Sandungen, Daltjuven/Katnosa eller Gjerdingen. Det er også veldig fine turområder på østsida av dalen. Paradiskollen er for eksempel et kjent og veldig fint utsiktspunkt. Rundkollen og Bukollen lige så (det går stier mellom disse). Og man kan gå lange turer både nordover og syndover. Sydover kan man for eksempel komme seg ned til Skedsmokorset og ta buss til Oslo. Nordover kan man gå langt, så langt man bare vil, for eksempel Maura, Hurdal eller Lygna og videre nordover.

    Hvor mange overnattinger eller dager snakker vi om på disse to turene fram til Maridalen ca?

  12. Skogens Stønn skrev (12 timer siden):

    Det er ingen stier der. Den røde linja er bilvei, den svarte streken er jernbanen og den tynne svarte streken med små tverrstreker på er kraftlinja. Mulig det går en slags sti langs bilveien, men hvem gidder å gå der? Fiskere kanskje?

    Det er det jeg mener er forvirrende. På Nordecas kart er det en blåmerket sti der. På ut.no sitt kart er det en tynn rød linje for bilvei, men hvis man aktiverer "sommerstier" dukker det opp en sommersti som går parallellt. Greit nok at stien ikke er noe interessant, men forvirrende hvis det ikke stemmer at det er noen sti der.

  13. borgern skrev (11 minutter siden):

    Går å ta tog til Harestua. Så gå rundt nordenden av vannet. Det er merket sti og skiløype der. Etter den krysser RV4 så følger den veien et kort stykke. Skiløype går opp på en grusvei som følger RV4 litt sydover. Men det tar av en sti til høyre som går opp til en grusvei lenger inn. Den kan du følge for å komme til nordenden av St Skillingem

    Mener du å gå på vestsiden av Harestuvatnet? Er det merket sti der? Eller mener du stien på østsiden som følger riksveien?

  14. simenru skrev (16 minutter siden):

    Det som på ut.no er merka som sti på østsiden av Harestuavannet er bare bilveien ned til Stryken. Hvis du tenker å gå fra Harestua stasjon er det bedre å krysse til vest for vannet på bra merka stier, og så gå sydover på grusveiene til Store Skillingen der du kommer inn på det fine stisystemet mot Skinnskattberget og Hakkloa. 

    Ok. Takk. Forvirrende da. På både DNT/Nordecas fysiske kart og på ut.no går det en sommersti parallellt med bilveien. Sammen stien som går mellom Harestuvatnet og Strykenvatnet.

  15. borgern skrev (På 8.7.2021 den 21.39):

    Kart bør du ha. Ikke alltid så lett å vite hvor stier og veier starter og slutter. Det er mange skilt i marka en kan følge men bør ha et kart hvis man er lite kjent. Har du gps eller klokke med navigasjon kan du jo legge inn gpx track i denn som hjelp. Fra Grua ville jeg gått sti via St Klattertjern til Svartbekken P-plass. Derfra videre til Gjerdingen. Her er det to større veivalg ned til Store Sandungen. Enten gå rett syd via St Daltjuven eller gå over åsen og via Katnosa. Fra Sandungen gå langs Hakloa ned til Bjørnsjøn. Så gå veien til Hammern for buss. Alt her er å ta av til Rottungen og så sti langs Øyungen og ned til Skar for buss. Det er bra skiltet hele veien. Det er ganske strake veien gjennom marka men da er det grusvei mye av veien. Tur kan gjøres mer variert med stier men da er det greit å være kjent med navigering etter kart. Det fine er at man kan ta en slik tur flere ganger og velge forskjellige ruter gjennom marka. 

    Ser det er en sti som går langs Harestuvatnet (men denne går kanskje helt opp i riksveien et stykke?)

  16. Skogens Stønn skrev (3 timer siden):

    Det var litt lite informasjon og vanskelig å svare konkret. Det er et vell av mulige turer for deg i markene rundt Oslo, uansett nivå. Du må bare finne turen som passer for deg.

    Du sier du er helt nybegynner, men nybegynner i hva? Nybegynner i å overnatte i telt eller nybegynner i å gå på tur i skogen og/eller fjellet? Hvor langt er du vant til å gå på en dag på tur med ryggsekk? Og hva slags turer?

    Mener du 1-2 overnattinger (2-3 dager) eller 1-2 dagers tur (0-1 overnatting). I siste tilfelle synes jeg det høres i overkant ambisiøst ut å gå fra Jevnaker til Oslo for en helt nybegynner, kanskje også i første tilfelle.

    Er du fortrolig med å bruke kart og kompass eller GPS?

    Mitt stalltips er å følge en bit av Jotunheimstien/Rondanestien (de går sammen i Nordmarka og Romeriksåsene). Det første skiltet er satt opp der stien går inn i skogen i krysset Maridalsveien/Brekkeveien (sydvest av Maridalsvannet). Det er godt skiltet i hvert fall til Brovoll og stien krysser Hadelandsveien ved Hakkadal stasjon (Rv 4). Se https://jotunheimstien.dnt.no/etapper/ Bare husk at mange steder peker skiltene bare den ene veien, mot Oslo eller mot Jotunheimen/Rondane, så du må ikke bare følge pilas retning helt uten å tenke. Det kan tenkes at du skal gå mot pila en del steder. (husker ikke hvor pilene pekte den ene veien og hvor de pekte den andre veien, og om det var slik i Oslomarka eller lenger nord, men rart at de ikke har vært konsekvent på akkurat dette). Du bør uansett ha et kart eller en GPS.

     

    Jeg mener nybegynner på telturer i marka. Jeg er vant til 10-12 timers dagsturer i Nordmarka, men da er det enklere å holde oversikten over hvor man går. Og i den delen av marka er jeg godt nok kjent til å navigere meg fram via hytter og vann jeg kjenner fra før skulle jeg gå meg vill.


    Jeg er vag på antall overnattinger i utgangspunktet, men ønsket å ha et mer spesifikt mål enn å sette opp teltet ved Åklungen én natt. Å gå fra Jevnaker (som bare var et eksempel ettersom jeg er kjent i Jevnaker) og til Maridalen, hvor jeg bor, virket som en ambisiøs men overkommelig oppgave.

    Jeg er ikke spesielt "kjent" med kart men har lært kart og kompass i speideren for utallige år siden.

  17. borgern skrev (23 minutter siden):

    Går å starte ved Jevnaker men det er ikke noe offentlig transport opp til f.eks Tverrsjøen. Er et stykke med oppoverbakker opp dit. Skiforeningen har sykkelbuss til Ringkolen søndager men vet ikke om den går nå i ferien, ring de og sjekk. Annet alternativ er å ta Gjøvikbanen. Kan gå av på Hakadal, Stryken betjenes kun på vinteren i helg. Evt ta helt til Grua å gå derfra. Rutevalg gjennom marka er mange det er både grusveier og stier. På strekning som fra Ringkollen eller Grua er det nok greit med 2 overnatringer eller flere. 

    Takk. Keep in mind jeg er helt nybegynner her. Hvis jeg starter i f.eks Grua må jeg finne skiltete stedsnavn som fører i rett retning?

  18. TOT skrev (11 timer siden):

    Du kan jo også ta lokaltoget opp Hakadal og gå av på en av stasjonene der, feks Stryken.  Så Kan du legge opp en tur som ender i Maridalen. 
     

    Om du vil ha et konkret mål, kan du jo sikte deg inn på Kjerkeberget nord for Sandungen, som er Oslos høyeste punkt (634 moh). 

    Hvordan mener du "legge opp en tur"?

  19. Er det noen som har noen gode tursforslag til en 1-2 dagers telttur i Nordmarka? Er i utgangspunktet bare bevegelig til fots og bor i Oslo men har lekt med tanken på å ta bussen til Jevnaker og vandre tilbake til Maridalen. Hvilken vei kan jeg følge da ("Byveien"?) som nybegynner eller finnes det mere interessante forslag? 

  20. Skogens Stønn skrev (2 timer siden):

    Personlig ville jeg gått for to skummatter i første omgang (eller bare ett hvis du ikke skal ligge ute på vinteren). To oppå hverandre for vinterbruk. Dette har jeg brukt i mange år.

    (...)

     

    Takker! Tenker det blir skum i første omgang. Billigere og mer pålitelig. Komfort er ikke så nøye men var mer bekymret om det kunne være noen eventuelle problemer med å drasse med en slik rull jeg ikke hadde tenkt på.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.