Gå til innhold

Fjelltoppen

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  13
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Fjelltoppen

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Begge hyttene har tilgang fra fjellheiser, men for å nå Cosmiques hut er det nødvendig å bruke litt mer tid, samt ha litt mer kunnskap? Jeg synes det er vanskelig å få informasjon om Cosmiques, både selve hytta og å komme seg dit. Først og fremst. Mitt mål med å besøke en av hyttene er å få kjennskap til hvordan kroppen reagerer på tynn luft. Jeg tenker å være på hyttene i 2-3 dager. Hva kreves for å komme seg fra Aiguille du Midi til Cosmiques hut? Kan jeg gjøre noe med egenhånd rundt hytta? Turer? Eller må jeg ha guide? Jeg ser at jeg bare kan bestille rom per telefon. Er det deres erfaring også? Det er 238 meters forskjell på hyttene. Hvor mye har dette å si for å få kjennskap til høyde? Jeg vet at den store forskjellen skjer etter 3500m. Er det slik at jeg burde velge Cosmiques, eller vil jeg egentlig ikke mer den store forskjellen? Jeg skal ikke akklimatisere meg i forkant. Jeg skal rett opp, og være der i 2-3 dager.
 2. Starter nok på Umbwe gate, og den ligger på 1800m. Jeg mistenker jeg går den vanlige turen på 6-7 dager til toppen for å akklimatisere meg, men da blir det en annen rute en den jeg skal løpe. Skal planlegge med et firma og høre hva de sier. Noen jeg pratet med tidligere mente det var greit å finne fram på de fleste rutene. Der det er vanskelig kan jeg få hjelp til å merke ruten.
 3. Jeg vurderer sterkt å ta akklimatiseringen et annet sted, men har ikke helt bestemt meg enda. Det e litt kostnader i dette bildet også, så må vurdere litt. Kan være jeg får tak i noen sponsorer når det nærmer seg og jeg og prosjektet blir mer kjent. Kristina Schou Madsen som har verdensrekorden for kvinner (kun opp) skulle vel egentlig løpe sammen med en annen kvinne, men hun måtte gi seg, selv om hun var akklimatisert på forhånd. Så det er ingen garanti at jeg kommer opp, uansett hvor godt akklimatisert jeg er. De to danske jentene akklimatiserte seg ved å gå opp til toppen, hvile 2-3 dager for deretter å løpe på rekord. Jeg trenger mer kjøtt på beinet før jeg avgjør hvordan jeg skal akklimatisere meg. Nei, fysisk form har absolutt ingenting å si for høyden sin del, men for å gjøre dette raskest mulig og for å tåle 50 km må jeg trene mye og riktig. Derfor får jeg hjelp fra Eirik Haugsnes (en av Norges beste motbakkeløpere). Kult at du følger med. Husk å sjekk ut blogg og Facebook ( fjelltoppen.blogg.no facebook.no/fjelltoppen ). Der oppdaterer jeg. Har riktig nok ikke oppdatert på en stund på grunn av store mengder skolearbeid.
 4. Det var det som var utgangspunktet, men så ble jeg anbefalt å holde meg på rundt 4500m. Men jeg har altså ikke oppnådd riktig kunnskapsnivå for å kunne ta denne avgjørelsen selv. Jeg studerer bioingeniør og lærer veldig mye, og konkluderer vel egentlig med at en toppturen er bedre.
 5. Jeg skal ikke krangle på høyden jeg må på, så jeg tar det med i vurderingen. Grunnen til at jeg nevner 4500m som et minimum er at oppstøtet normalt skjer fra denne høyden. Er jeg akklimatisert for 4500m, så takler jeg 5895m, så lenge jeg kommer meg fort fra 4500m til 5895m og ned til 4500m. Dette er ikke min vurdering, men to legers anbefalinger. Bare det å vite hvordan 5895m føles er jo absolutt verdt å ta meg seg! Så jeg kjøper absolutt argumentet ditt. Jeg er fast bestemt på at akklimatiseringen skal foregå rolig. Foregår akklimatiseringen som en tur opp til Kilimanjaro, så skal den foregå med flest mulig dager. Jeg har det ikke travelt under akklimatiseringen. Jeg skal sjekke ut Crater Edge camp. Jeg skal snart i dialog med et firma for å begynne planleggingen. Jeg har i grunnen lyst å gjøre kroppen vant til å fysisk anstrengelse i store høyder, så mot slutten av akklimatiseringen, tenker jeg å få opp pulsen. For selv om jeg er godt akklimatisert, kan jeg få trøbbel når jeg begynner å løpe under selve løpeturen. Må lese meg litt mer opp på akkurat denne biten. Takk for innspill. Jeg tar imot det dere har
 6. Takk for innspill, Curling-generasjonen! Jeg tar imot alle bidrag og leser de nøye. Jeg skal ikke akklimatisere meg på 3000m. Jeg skal akklimatisere meg på minimum 4500m. Eventuelt går jeg en vanlig tur til Kilimanjaro på 6-7 dager rett i forkant. Jeg skal i løpet av 2019 erfare høyder på minimum 3500m uten akklimatisering. Derfor er det perfekt med Rifugio Torino, for der kan jeg i tillegg sove. Jeg vurderer også å Mont Blanc uten akklimatisering. Bare gå rett opp til det eventuelt sier stopp. Da får jeg evt. kjenne på kroppen hvordan høydesyken er, samt hvilke symptomer jeg må være på vakt etter. Så, for å korte det ned, skal jeg altså akklimatisere meg på minimum 4500 m rett i forkant og i løpet av 2019 erfare høyder på minimum 3500m uten akklimatisering. Jeg vil egentlig også kjenne på høyder over 4500m (med akklimatisering) for å kjenne hvordan det er å puste og drive med fysisk anstrengelser på denne høyden.
 7. Det er fortsatt usikkert hvilken rute jeg velger, men etter all sannsynlighet blir det den korteste, Umbwe (enten via Western Beach eller Barafu. Barafu er vel 3-4 km lenger). Mweka ned. Vi har snakket litt om å benytte Mweka opp, men det er lite sannsynlig at jeg får tillatelse til å gjøre det. Slik jeg tenker er at jeg skal kjenne på kroppen hvordan det føles å være i høyden. Jeg kan gjøre det på to måter. Enten ta en helt vanlig tur i høyden, rolig og avbalansert eller gå rett til stor høyde. Fordelen med sistnevnte er at jeg slipper å bruke masse tid og penger på å teste kroppen. I starten er jeg egentlig bare ute etter å lære meg symptomene. Og det kan jeg gjøre ved å ta fjellheis til høyder uten akklimatisering. Da vil jeg også få en pekepinn på hvordan kroppen reagerer på høyde. Men ingen høydeopphold er vel like, sies det. Det siste høydeoppholdet før løpingen er akklimatiseringen, og kan egentlig gjøres hvor som helst. Det viktigste er å få til en optimal akklimatisering.
 8. Ja, det er lett tilgang til overnattingsplass i høyden som er ett av kriteriene. Hmm, Rifugio Torino virker interessant. Det er jo forholdsvis høyt også. Jeg skal sjekke den ut. Takk! Det er jo kort vei fra Chamonix til Courmayeur, så tipper det blir Skyway Monte Bianco.
 9. Jepp, jeg har god kunnskap og vil få bedre. Selv om jeg er godt akklimatisert må jeg forberede meg på at jeg må snu. Fordelen min er at jeg ikke skal være der i en lang periode. Jeg skal opp og ned på kortest mulig tid. Det viktigste er å lære meg å kjenne igjen symptomene slik at jeg ikke ignorerer faresignaler. Dette er ikke noe heisatur. Det skal planlegges og forberedes godt. Det er gjennomtenkt og helt klart mulig å gjennomføre, men jeg kan ikke ta lett på det. Det blir en stor utfordring, med det er derfor jeg ønsker å gjøre det.
 10. Jeg har snakket med Jarle Trå. Han er en travel mann, så jeg har blitt henvist til andre. Selve løpeturen er under planlegging. Det er forberedelsene som tar litt tid. Jeg har vært på både 3100 og 3200 m (også løpt på sistnevnte) uten å merke høyden noe særlig (på 3100 tok jeg heis fra 1000m. Det først jeg gjorde var å løpe i trappene. Ikke så lurt. Ble litt dårlig etter et par timer, men gikk raskt over). Jeg var bare en kort periode på disse høydene, så jeg er nødt til å oppleve å være i minst 24 timer på høyder over 3500, derfor er nevnte hytter en mulighet. Nesten så jeg heller vurderer La Paz, men det blir jo da i en litt annen prisklasse...
 11. Der er en mailadresse jeg ikke har sett før. Jeg prøver den. Forstått det sånn at Refuge ikke er åpen på vinteren, så jeg får se om jeg er heldig og får svar nå. Takk!
 12. I januar/februar 2020 skal jeg løpe opp og ned Kilimanjaro på under 24 timer. Det skal jeg gjøre for meg selv og for kreftsaken. Målet er 1 million norske kroner til Kreftforeningen. Jeg er allerede godt i gang med planlegging, men det gjenstår fortsatt en del før alt er på plass. Før jeg reise ned skal jeg ha noen opphold i høyden for å gjøre meg kjent med hvordan lite oksygen føles på kroppen. Jeg har blitt tipset om to aktuelle hytter som jeg kan overnatte på: Margherita Hut og The Refuge des Cosmiques. Det er ikke enkelt å komme i kontakt med noen av hotellene for å avtale det ene og det andre. Hvis noen har vært der og har noen tips, så kontakt meg gjerne. Hvis dere ønsker å følge meg til toppen og senere støtte kreftsaken (innsamlingen starter om ca. ett år), så kan du gå inn å Facebook: Facebook.no/fjelltoppen eller bloggen: fjelltoppen.blogg.no
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.