Gå til innhold
  • Bli medlem

Fjelltoppen

Aktiv medlem
  • Innlegg

    19
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

13 Neutral

Om Fjelltoppen

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

  1. Jeg gjennomførte opp og ned Kilimanjaro på 14 timer. Ble mye tøffere enn ventet. Var to ganger på toppen i forkant. Først på dag 4 (Barranco - Western Breach - Uhuru Peak - Barafu - Karanga). På dag 6 (toppnatten) gikk jeg fra Barafu (etter å ha gått fra Karanga til Barafu på dag 5). Dag 7 gikk jeg ned til hotellet. Dag 8, 9, og 10 ble benyttet til hvile. Dag 11 løp jeg opp og ned Kilimanjaro. Umbwe gate - Barranco - Karanga - Barafu - Uhuru Peak - Barafu - Mweka gate. For de interessert kan du lese her: https://fjelltoppen.blogg.no/kilimanjaro-lopeturen-finalen-eksamen.html Video finnes her: https://fjelltoppen.blogg.no/kilimanjaro-lopeturen-video-edition.html Ellers blir jeg veldig glad om noen har lyst å støtte Lungekreftforeningen: https://www.facebook.com/donate/1019871225055432
  2. Kan informere om at jeg hadde 1,5L på camelbak. Dette ble etter hvert redusert til 1L. Jeg hadde så 2L fordelt på 2 Nalgene på dagsturene. Etter hvert klarte jeg meg med 2L. Camelbak og én Nalgeneflaske. Jeg drakk rikelig til frokost, lunsj og middag. Hadde temperaturen vært høyere, måtte jeg nok hatt med mer drikke mellom campene. På toppnatten hadde jeg 0,5L sportsdrikk hengende på utsiden av sekken, lett tilgjengelig. Valgte 1L på camelbak, og drakk av den til den frøs. Kunne ikke benyttet meg av camelbak om det var kaldere. Hadde 0,5L varm drikke i sekken. Jeg drakk uansett ikke mye på toppnatten. Gikk så fordømt sakte, så jeg brukte svært, svært, svært lite energi. Brukte vel mer energi på å fryse. Behovet for væske meldte seg på tur ned. Da ble det varmt! Jeg puttet rensetablett i flaskene, men mot slutten gjorde jeg ikke det. Gikk helt fint.
  3. Tusen takk for gode svar! Da blir det nok Camelbak og to drikkeflasker + thermotrekk. Tar sikkert med en termos til toppdagen. Høres egentlig mye enklere ut, selv om jeg bekymrer meg litt for at jeg blir lei av å suge, men så er det bare et par stykker som nevnte det for meg i forbifarten da de hørte om turen min. Brukte dere rensetabletter i tillegg til det kokte/rensede vannet fra guidene/bærerne?
  4. Stappe den ned i jakka, ja. Det kan fungere. Hvordan er det å suge på denne dag ut og dag inn. Blir det slitsomt?
  5. Hei! Jeg klarer ikke bestemme meg for hvilken type drikkesystem jeg skal velge. Camelbak eller flasker. Jeg vet det er fordeler og ulemper med begge. Dette er ulemper jeg har hørt fra et par stykker som har vært der. Cambelbak - ulempe - Vannet i slangen/tuten fryser (dette blir nok bare et reelt problem på toppdagen) - Det er fryktelig slitsomt å dag ut og dag inn å suge Drikkeflaske - ulempe - Tar mye plass - Må ha 2-4 flasker (på 1L) Dere som har vært på Kilimanjaro, hva anbefaler dere? Hvor mye drakk dere i løpet av dagen? Hvor mye til frokost, dagstur og camp? Da jeg var i Quito i sommer, så drakk jeg ikke spesielt mer enn vanlig. Her sov jeg i byen, og var flere ganger på 4000-4700 i løpet av et 11 dagers opphold.
  6. Begge hyttene har tilgang fra fjellheiser, men for å nå Cosmiques hut er det nødvendig å bruke litt mer tid, samt ha litt mer kunnskap? Jeg synes det er vanskelig å få informasjon om Cosmiques, både selve hytta og å komme seg dit. Først og fremst. Mitt mål med å besøke en av hyttene er å få kjennskap til hvordan kroppen reagerer på tynn luft. Jeg tenker å være på hyttene i 2-3 dager. Hva kreves for å komme seg fra Aiguille du Midi til Cosmiques hut? Kan jeg gjøre noe med egenhånd rundt hytta? Turer? Eller må jeg ha guide? Jeg ser at jeg bare kan bestille rom per telefon. Er det deres erfaring også? Det er 238 meters forskjell på hyttene. Hvor mye har dette å si for å få kjennskap til høyde? Jeg vet at den store forskjellen skjer etter 3500m. Er det slik at jeg burde velge Cosmiques, eller vil jeg egentlig ikke mer den store forskjellen? Jeg skal ikke akklimatisere meg i forkant. Jeg skal rett opp, og være der i 2-3 dager.
  7. Starter nok på Umbwe gate, og den ligger på 1800m. Jeg mistenker jeg går den vanlige turen på 6-7 dager til toppen for å akklimatisere meg, men da blir det en annen rute en den jeg skal løpe. Skal planlegge med et firma og høre hva de sier. Noen jeg pratet med tidligere mente det var greit å finne fram på de fleste rutene. Der det er vanskelig kan jeg få hjelp til å merke ruten.
  8. Jeg vurderer sterkt å ta akklimatiseringen et annet sted, men har ikke helt bestemt meg enda. Det e litt kostnader i dette bildet også, så må vurdere litt. Kan være jeg får tak i noen sponsorer når det nærmer seg og jeg og prosjektet blir mer kjent. Kristina Schou Madsen som har verdensrekorden for kvinner (kun opp) skulle vel egentlig løpe sammen med en annen kvinne, men hun måtte gi seg, selv om hun var akklimatisert på forhånd. Så det er ingen garanti at jeg kommer opp, uansett hvor godt akklimatisert jeg er. De to danske jentene akklimatiserte seg ved å gå opp til toppen, hvile 2-3 dager for deretter å løpe på rekord. Jeg trenger mer kjøtt på beinet før jeg avgjør hvordan jeg skal akklimatisere meg. Nei, fysisk form har absolutt ingenting å si for høyden sin del, men for å gjøre dette raskest mulig og for å tåle 50 km må jeg trene mye og riktig. Derfor får jeg hjelp fra Eirik Haugsnes (en av Norges beste motbakkeløpere). Kult at du følger med. Husk å sjekk ut blogg og Facebook ( fjelltoppen.blogg.no facebook.no/fjelltoppen ). Der oppdaterer jeg. Har riktig nok ikke oppdatert på en stund på grunn av store mengder skolearbeid.
  9. Det var det som var utgangspunktet, men så ble jeg anbefalt å holde meg på rundt 4500m. Men jeg har altså ikke oppnådd riktig kunnskapsnivå for å kunne ta denne avgjørelsen selv. Jeg studerer bioingeniør og lærer veldig mye, og konkluderer vel egentlig med at en toppturen er bedre.
  10. Jeg skal ikke krangle på høyden jeg må på, så jeg tar det med i vurderingen. Grunnen til at jeg nevner 4500m som et minimum er at oppstøtet normalt skjer fra denne høyden. Er jeg akklimatisert for 4500m, så takler jeg 5895m, så lenge jeg kommer meg fort fra 4500m til 5895m og ned til 4500m. Dette er ikke min vurdering, men to legers anbefalinger. Bare det å vite hvordan 5895m føles er jo absolutt verdt å ta meg seg! Så jeg kjøper absolutt argumentet ditt. Jeg er fast bestemt på at akklimatiseringen skal foregå rolig. Foregår akklimatiseringen som en tur opp til Kilimanjaro, så skal den foregå med flest mulig dager. Jeg har det ikke travelt under akklimatiseringen. Jeg skal sjekke ut Crater Edge camp. Jeg skal snart i dialog med et firma for å begynne planleggingen. Jeg har i grunnen lyst å gjøre kroppen vant til å fysisk anstrengelse i store høyder, så mot slutten av akklimatiseringen, tenker jeg å få opp pulsen. For selv om jeg er godt akklimatisert, kan jeg få trøbbel når jeg begynner å løpe under selve løpeturen. Må lese meg litt mer opp på akkurat denne biten. Takk for innspill. Jeg tar imot det dere har
  11. Takk for innspill, Curling-generasjonen! Jeg tar imot alle bidrag og leser de nøye. Jeg skal ikke akklimatisere meg på 3000m. Jeg skal akklimatisere meg på minimum 4500m. Eventuelt går jeg en vanlig tur til Kilimanjaro på 6-7 dager rett i forkant. Jeg skal i løpet av 2019 erfare høyder på minimum 3500m uten akklimatisering. Derfor er det perfekt med Rifugio Torino, for der kan jeg i tillegg sove. Jeg vurderer også å Mont Blanc uten akklimatisering. Bare gå rett opp til det eventuelt sier stopp. Da får jeg evt. kjenne på kroppen hvordan høydesyken er, samt hvilke symptomer jeg må være på vakt etter. Så, for å korte det ned, skal jeg altså akklimatisere meg på minimum 4500 m rett i forkant og i løpet av 2019 erfare høyder på minimum 3500m uten akklimatisering. Jeg vil egentlig også kjenne på høyder over 4500m (med akklimatisering) for å kjenne hvordan det er å puste og drive med fysisk anstrengelser på denne høyden.
  12. Det er fortsatt usikkert hvilken rute jeg velger, men etter all sannsynlighet blir det den korteste, Umbwe (enten via Western Beach eller Barafu. Barafu er vel 3-4 km lenger). Mweka ned. Vi har snakket litt om å benytte Mweka opp, men det er lite sannsynlig at jeg får tillatelse til å gjøre det. Slik jeg tenker er at jeg skal kjenne på kroppen hvordan det føles å være i høyden. Jeg kan gjøre det på to måter. Enten ta en helt vanlig tur i høyden, rolig og avbalansert eller gå rett til stor høyde. Fordelen med sistnevnte er at jeg slipper å bruke masse tid og penger på å teste kroppen. I starten er jeg egentlig bare ute etter å lære meg symptomene. Og det kan jeg gjøre ved å ta fjellheis til høyder uten akklimatisering. Da vil jeg også få en pekepinn på hvordan kroppen reagerer på høyde. Men ingen høydeopphold er vel like, sies det. Det siste høydeoppholdet før løpingen er akklimatiseringen, og kan egentlig gjøres hvor som helst. Det viktigste er å få til en optimal akklimatisering.
  13. Ja, det er lett tilgang til overnattingsplass i høyden som er ett av kriteriene. Hmm, Rifugio Torino virker interessant. Det er jo forholdsvis høyt også. Jeg skal sjekke den ut. Takk! Det er jo kort vei fra Chamonix til Courmayeur, så tipper det blir Skyway Monte Bianco.
  14. Jepp, jeg har god kunnskap og vil få bedre. Selv om jeg er godt akklimatisert må jeg forberede meg på at jeg må snu. Fordelen min er at jeg ikke skal være der i en lang periode. Jeg skal opp og ned på kortest mulig tid. Det viktigste er å lære meg å kjenne igjen symptomene slik at jeg ikke ignorerer faresignaler. Dette er ikke noe heisatur. Det skal planlegges og forberedes godt. Det er gjennomtenkt og helt klart mulig å gjennomføre, men jeg kan ikke ta lett på det. Det blir en stor utfordring, med det er derfor jeg ønsker å gjøre det.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.