Gå til innhold
  • Bli medlem

TOT

Aktiv medlem
  • Innlegg

    344
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av TOT

  1. Gabs88 skrev (På 2.1.2024 den 11.29):

    …, og stangen må også være hul inni noe som gjør den svakere enn hva den ellers ville ha vert. 

    Alle moderne stenger er hule. Men må tilbake til eldgamle glassfiberstenger eller splittcane for å finne massive stenger. 

    • Liker 1
  2. Skaubjønn på truger skrev (11 timer siden):

    Abbor er av mange ansett som «ugrassfisk», men denne var det virkelig fin størrelse på :) Det ser ut som om du har fått has på en predator og en kannibal (de store skiller seg fra de små ved at det ernærer seg på mindre abbor). Flott eksemplar, gratulerer ;) 

    Rent smaksmessig er abbor en av de beste fiskene man kan få i ferskvann. Som matfisk bør man imidlertid styre unna de aller største, da det kan hope seg opp miljøgifter i de største predatorene. 
     

    Det er vel både mort og laue i Rokosjøen, så ren kannibal er nok denne ikke. 

  3. Om du med «flue foran duppen» mener klassisk rigging med duppen i enden av snøret og to eller tre fluer som opphengere, kan jeg ikke se at snøretype skal ha all så mye å si. Bruker du vårfluer betyr det i alle fall intet, men heller ikke med ymse caddis-varianter (som er veldig effektivt 😄) skal det ha noe å si. Det fiskes jo med bevegelse og da holder fortommen seg i overflaten uansett. Da er det viktigere med en dupp som ikke graver seg ned. Noen dupper dukker nærmest som wobblere, og de vil dra fluene med seg. 

  4. Det er jo sjøørret i sjøen hele tiden og den kan i prinsippet fiskes året rundt, men den våkner utvilsomt litt til livs på våren. 
     

    Jeg har aldri fisket i sjøen i Finnmark, men jeg vil tro ørreten også der søker mot varmere vann når vårsola titter fram. Dvs at du bør lete etter plasser der vannet varmes raskere opp. Typiske plasser er sørvendte grunne bukter i le, som «fanger» mye sol. Fisken kan stå ekstremt grunt på denne tiden, gjerne under 0,5 meter, så start fisket innerst i buktende og  vær litt forsiktig med hvordan du nærmer deg fiskeplassen så du ikke skremmer fisken vekk. 
     

    Flue eller flue og dupp kan være effektivt på grunna. Fisker du med sluk, bør du bruke en sluk som ikke synker så raskt (feks en kystwobbler) og du kan gjerne henge en rekeflue en halv meter foran sluken. 

    • Liker 1
    • Takk 1
  5. Jeg synes å ha merket at enkelte stenger blir litt slaskete med årene. Jeg har i alle fall det inntrykket fra et par lette (2-3 til 12-15 gram)  og lange (rundt 9-10 fot) eldre karbonstenger. Den første Berkley-stanga jeg hadde, ble etterhvert så slaskete at det føltes som risikosport å kaste sluk med den. (Men den var perfekt til markfiske - særlig friline). 

  6. akselsen skrev (2 timer siden):

    Jeg var der i slutten av juni og da var det ekstremt mye mygg. Turen ble faktisk avsluttet tidligere da det ble vanskelig å søke tilflukt i teltet pga varme. Hunden min gravde seg faktisk et hull i bakken som han la hodet i for å unnslippe myggen. Det var riktignok midt i en varmeperiode hvor det var 25 grader.

    Var dette nede i skogen, eller over tregrensa? Normalt vil det jo være litt mer trekk og noe mindre mygg på snaufjellet. 
     

    Reinen trekker jo i høyden når insektsplagen blir for stor 😄

  7. rofferdal skrev (15 minutter siden):

    Er det relevant i Norge?

    Det er i alle fall relevant å beskytte maten mot mus, rev, ymse fugler osv.

    På en tur i Femundsmarka opplevde en kompis av meg at ekorn (tror vi …) gnagde seg rett igjennom sekken hans og inn i et brød … Selv om bjørner er et par hakk skumlere enn ekorn, er det selvsagt kjipt når utstyr blir ødelagt og mat borte. 

  8. Jakobz1 skrev (33 minutter siden):

    Hvor viktig er sprutetrekket? Som sagt kun til bruk på stille vann. 

    Skal du fiske fra raften? Jeg synes spruttrekket er glimrende særlig ved fluefiske. Da legger lina seg fint på trekket som en slags linekurv, og trekket fungerer også utmerket som «avkrokningsmatte» ved CR. 

    • Liker 1
  9. Bjørn J skrev (9 timer siden):

    Hele mitt voksne liv har jeg vært en klassisk 43-størrelse. Føttene er så gjennomsnttlig normale som de kan bli, og det meste av fottøy jeg har brukt har vært 43.
    Men i de siste årene har det skjedd noe med størrelsene på sko, min erfaring er at sko designet i Skandinavia passer meg i 43.  Mine gamle Alfa Walk King er 43, Viking fjellstøvler er 43, Viking gummistøvler er 43.  Og Sorel vinterstøvler med innersokk er 43.
    Men sko designet lenger sør i Europa eller i Asia bruker andre mål - det de kaller 43 blir alt for smått. Jeg kjøpte et par Salomon, da måtte jeg opp i 44 2/3. La Sportiva må jeg opp i 44, og da er de gjerne for smale og trange. Alfa og Viking lager sko basert på såkalt norsk lest, de er altså litt bredere enn sko produsert i f.eks. Italia.

    Også størrelser på klær er blitt veldig forvirrende nå. Jeg er 187 høy og slank og har jakker i str. M (Fjãllrãven Singi anorakk) via L (Norrøna og Arcteryx), XL (skjorter, gensere og fleece), og faktisk en norsk designet skalljakke jeg måtte opp i XXL. Altså alt mellom M og XXL passer meg perefekt!

     

    Jeg kjenner meg igjen i denne. Jeg var 43 i ungdommen og et stykke inn i voksenlivet. Nå 25 år senere, er jeg oppe på 45 og helst «wide». 
     

    Hva gjelder jakker, så bruker jeg xxl, men synes egentlig jeg er en ganske liten tass (er under 175 cm), så hvordan skikkelige karer finner klær som passer, forstår jeg ikke 🤫

  10. Truant76 skrev (På 16.1.2022 den 12.53):

    Om det regnes som "fjellet" er jeg usikker på, men kaldeste jeg har opplevd på ca. 800m høyde i månedsskiftet juni/juli ved Vonsjøen i Femunden var natt temperatur på rundt 5 grader.

    Jeg opplevde at en nesten full kaffekjele med vann bunnfryste en sankthansaften ved Øvre Roasten. Da hadde det visstnok vært -12 på Elgå …. Jeg har også hatt full snøstorm der sommerstid. På den andre siden har jeg også opplevd 29 grader i lufta og nesten 20 i Roasten. Hva som er «verst» er jeg jaggu ikke sikker på 😆

    I alle tilfeller kan det vel legges til grunn at om værmeldingen sier en uke med 20 pluss, blir det neppe minusgrader. Men melder den temp ned mot null grader, må det påregnes en del blå. 

    • Liker 1
  11. Jeg har ikke en egentlig lavvo, men Bergans Wiglo 6-10. Det har lavvoen høyde og midtstang, samtidig som de tre buede stengene gir bedre romfølelse. Det har også innertelt og fortelt. Rommer fint 7 personer. 
    Jeg er meget fornøy med teltet til bruk som base-camp og kanoturer. 

    • Liker 2
  12. Knukket snelle er kjipt, og ikke akkurat den enkleste felt-reparasjonen. 


    Jeg har tryna med fiskestang mange ganger (glatt, mørkt, bratt, full eller kombinasjoner av disse …🙄), men har tilgode å ødelegge utstyret i fallet. Jeg tror det ligger instinktivt at stanga kastes litt unna ved fall. 
     

    Men jeg har heller aldri dratt på overnattingstur med bare en snelle, dah …. 

    • Liker 1
  13. 5-6 fots stenger som er 3 eller 4 delt, er ikke veldig vanlig. Men så korte er de jo ganske transportvennlige også som to delte. 
     

    Okuma og Savage Gear har flere korte, «moderne» stenger, som er morsomme å fiske med. Jeg har feks en slik https://www.skittfiske.no/okuma/216654/okuma-psycho-perch-ufr-spin-2-delt

    Denne ser også fin ut https://www.skittfiske.no/savage-gear/230079/savage-gear-sg2-ultra-light-game-2-delt

    Du skriver for øvrig ikke hvilken kastevekt du ser for deg. Det er jo av betydning 

     

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.