Gå til innhold
  • Bli medlem

turgåer

Aktiv medlem
  • Innlegg

    45
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Innlegg skrevet av turgåer

  1. Turen fann sted i Halsa. – Med havet fullt av feit lyr, sei, torsk, makrell og berggylt, skogen med tallause kg med digre, urørte kantarellar, og sjølvsagt utømmelege mengder blåbær. Teltplassen var idyllisk, med hengekøyeplass med utsikt til havet og nordlyset. Vêret var omtrent berre steikande sol og vindstille sjø kvar dag i ei heil veke. Om berre flåtten hadde vore større og kaloririk, hadde det nok gått an å leve av den åleine.

  2. Eg spør for nokon som vil ei veke eller to på tur ein plass i Noreg kor ho so godt det lar seg gjere kan overleve på det ho finn i naturen. Eg er ikkje godt kjend med eteleg flora. Eg skjønnar at snaufjellet ikkje duger, men er det nokon skogsområde eller villmarker i landet som egnar seg betre enn andre? Det må sjølvsagt gå an å fiske.

  3. Nei, men kanskje JBVs (kommer for alltid til å slite med å kalle dem Bane NOR) oppslag (fra 30. juni) kan være av interesse: Ødelagt veg og anleggsarbeid i hele sommer (med pause i slutten av juli). Også: «[…] det framleis ligg mykje snø mellom Finse og Hallingskeid, og her er vegen ikkje køyrbar før seinare på sommaren.»

  4. Jeg har nettopp kommet tilbake fra min altfor korte måned i Peru og Bolivia og kan anbefale begge reisemål varmt. Jeg gikk ikke så mye tur som jeg hadde håpet på, så jeg skal garantert tilbake. Det er haugevis av 5000- og 6000-meterstopper, alle med et lass av turoperatører som kan tilby det en trenger av transport, telt og mat for en billig penge. Jeg opplevde aldri noe høydesyke på 3 300 moh. i Cusco, men merket mangel på matlyst og litt hodepine etter jeg var ferdig med regnebuefjellet (5 000 moh.). Det gikk over på noen få timer. Oppoverbakker i 5 000 moh. tok lang tid, selv om jeg er i god fysisk form.

    Hadde jeg visst at det var mulig å leie absolutt alt mulig til en billig penge, hadde jeg knapt tatt med meg noe som helst (for å slippe på å drasse på det overalt i en måned). Særlig i Cusco flyter det over av steder en kan leie alt fra telt til fjellsko. Kvalitet kan selvsagt variere, men du kan alltids finne en veldig god pris om du leter litt og pruter.

    Ikke book noe på forhånd! Alle tilbydere som er tilgjengelig på nett har ganske høyere priser enn de hundrevis som ikke har nettsider. De aller fleste leverer akkurat samme pakke, og høyere pris betyr absolutt ikke bedre guide, mat eller utstyr. Bussreiser er luksus og kan ikke sammenlignes med tilbudet som eksisterer i Norge, som er langt, langt dyrere, har ikke i nærheten av det samme servicetilbudet og ofte uten konkurranse. Hvis du ikke vil betale mer enn noen tiere, kan du selvsagt også gå for lokalbusser eller «-busser» og nyte en litt annen opplevelse. Uansett kvalitet er det artig å ta buss 4 000–6 000 moh.!

    Regnperioden sluttet ca. i midten av april, men dette burde ikke stoppe noen i å dra på dette tidspunktet av året (slutten av regntiden). Etter regnskurene var det ofte en god lengde med oppholdsvær. Landskapet var grønt, frodig og vakkert og visstnok ikke slik det ser ut i høysesongen i den tørre vinteren. Dessverre var Nord-Peru ganske utilgjengelig frem til ultimo april på grunn av flom, så Huascaran må bli neste gang. Jeg likte Machu Picchu (og femdagersturen dit) til tross for at jeg ikke likte tanken ved å besøke en slik turistplass. Som en blant de første i parken, og helt alene ved det klassiske utkikkspunktet, var det absolutt en flott opplevelse. Rundt kl. 10.00–11.00, når lasset med folk trege til bens og dagsturistene ankom, ble parken altfor folksom, og jeg drog. Husk å booke adgang til Machu Picchu-fjellet eller Huayna Picchu (god tid) i forveien!

    • Liker 1
  5. Jeg har måneder med fri jeg må bruke og har skjønt at jeg må ta en tur til disse landene og der omkring. Problemet er at jeg ikke helt vet hvor jeg skal starte planleggingen. Jeg har funnet flotte turrapporter i forumet og vet at det er fryktelig mange flott plasser å besøke. Jeg tror imidlertid ikke at jeg skal sikte på å bestige de aller høyeste fjellene for å slippe å herje med for mye utstyr, ei heller vet jeg hvordan jeg reagerer på store høyder.

    Tid? Alt fra et par uker til over en måned. Jeg kan bo i alt fra telt til ungdomsherger, og jeg bruker gjerne sofasurfing om jeg kan. Jeg er fleksibel på når jeg kan dra. Startsted og sluttsted har ingenting å si annet enn det naturligvis bør være steder det lett går an å nå med internasjonale flyruter. Det er ikke engang essensielt å besøke akkurat Bolivia og/eller Peru om det er vel så flotte turlandskap i omrkingliggende land. Jo mindre utstyr jeg kan ta med meg, desto bedre. Jeg elsker utfordringer, med klyving, utsatte partier og bratte fjell (uten å måtte ty til klatreutstyr), uten at det er noe must. Jeg har gått litt i 3000 meters høyde før, la aldri merke til høyden, men aner ikke hvordan jeg håndterer 4000–5000 meters høyde. Det vet en vel aldri. Dette blir min første tur i Sør-Amerika.

    • Er det enkelte områder som anbefales og ikke anbefales i denne sesongen, april–mai?
    • Er det vits i å drasse med seg telt, primus og alt ellers jeg ville hatt med meg på tur som om det var til fjells i Norge? (Med tanke på leie av utstyr.)
    • Er det enkelte turer eller severdigheter som anbefales varmt jeg kan forsøke å planlegge turen rundt? Synes det er altfor mye å velge blant … Jeg er ikke flink til å gå i kø, og unngår helst der det er altfor mange andre på tur.

    Jeg er svært takknemlig for alle tips! Hadde jeg hatt en OK internettforbindelse her jeg er, kunne jeg vært bedre forberedt før jeg stilte dette spørsmålet, men det må vente noen uker. Om noen har lyst til å bli med, forresten, er jeg forresten veldig åpen for det.

  6. Dette var den beste førerapportsamletråden (i «nyere» tid) jeg fant for Trollheims-området, så jeg legger ved dette, i tilfelle det kan være til nytte for andre:

    Snømengde i Sunndalen/Innerdalen:

    07.10.16 (Hovsnebba): Snøen starter på rundt 1000–1200 moh. Litt utfordrende å gå opp i skyggesiden i denne gropen vest for toppen, siden det er snø og is som gjør det glatt. Ingen snø i solsiden (gjelder hele fjellveggen nord i Sunndalen).

    09.10.16 (Litlkalkinn): Samme som over. Litt is mens det fortsatt er bratt stigning på toppen av Litlhareimdalen. Snøen på toppen er uproblematisk og kan også unngås ved å gå på steinene. Litt for lite snø til å gå komfortabelt opp til stupet ved Skarvdalen. Snøen gjør det også utfordrende å klyve i de store steinene på vei opp lenger sør.

    20.10.16 (Litjnebba/Trolla): Snøfritt helt til ca. 1500 moh. Varierende snødybde og føre, men helt OK å gå på. Hele Trolla-fjellveggen i solsiden er snøfri. Snø og is i skyggesiden. Det ser ut som at det nå er mindre snø på sørsiden av dalen (Litlkalkinn).

    22.10.16 (Innerdalstårnet): Helt snøfritt!

    • Liker 1
  7. Jeg vet ikke om det kvalifiserer som et røverkjøp, men sekken Helsport Fjellheimen (85 liter) var å finne til litt under tusen kroner på XXL Tiller fredag forrige uke. Pris på nett er per akkurat nå kr 1799. Det ble en slik sekk fordi jeg trengte noe i den duren, og prisen var ikke så fryktelig ille. Jeg er fornøyd med den så langt.

    Om noen kan bekrefte tilbudet i en annen butikk, hører kanskje innslaget hjemme i hovedtråden?

  8. eTrex 10 er fin og dekker mine behov. Om den er billig er subjektivt (jeg synes alle disse navigatorene er veldig dyre), men prisen er overkommelig. Den bør gå an å finne brukt. Den har skuffende lite lagringsminne (selv kun til sporlogger), så belag deg på å måtte hente ut og fjerne filer for å frigjøre plass i ny og ne.

    • Liker 1
  9. Tips til dem som leter etter Helsport-telt og som er heldig nok til å bo i Trøndelag: Stikk innom når fabrikkutsalget til Helsport er åpent på torsdager og kikk etter demovarer o.l. Her har jeg spart over kr 3000 på et superlight-telt som ikke bar tegn til å være pakket ut (årets modell). Sist jeg var innom lå det noen rimelige ikke-superlight-telt til koselig pris i hyllen. – Som ny, bare brukt på messe.

    • Liker 1
  10. 38 minutter siden, Miamaria skrev:

    Bør jeg slå det på?

    Du vil ta imot satellitter fra GLONASS i tillegg til GPS, så gjør et forsøk. Jeg aktiverte det fra dag én for å kunne dra nytte av to posisjoneringssystemer fremfor ett. Siden jeg aldri har prøvd uten, vet jeg ikke hvor nøyaktig Garmin-saken er med kun GPS. Jeg tror de fleste GNSS-brikkesett i dag bruker GLONASS i tillegg til GPS som standard. Hvis enheten din har støtte for Galileo-nettverket, skru på det òg.

    • Liker 1
  11. Så lenge du finner starten av løypen, er det bare å følge vaireren til topps. Fra toppen og ned kan det være litt vrient å vite hvor man skal gå (om en skal følge «ruten» via «merket» sti ned igjen). Det er mulig løypen har endret seg siden da jeg var der; blant annet så et ut som at de bygde en ny bro. Så vidt jeg husker, er det ikke mulig å parkere hvor stien starter, men det er intet problem å gå fra Loen. Først må du gå langs hovedveien et lite stykke før du tar av andre(?) til høyre. Du føler en anleggsvei opp til hvor stien starter, og derfra er det sti et stykke til første vaier. Etter denne lille vaierstrekningen er det et stykke til med sti før «klatringen» starter. Et skilt peker mot stien hvor anleggsveien slutter. Betaler du for guide, tror jeg du får med skyss begge veier med på kjøpet.

    Når du er i nærheten, må du vel nesten besøke Skåla om du ikke har vært der før.

  12. Jeg vet ikke … kanskje det er verdt å ta med i diskusjonen hvor koselig det er å søle parafin kontra flyktige væsker som f.eks. bensin. Bensinsøl er selvsagt ikke koselig, men å søle parafin på duk, klær og hender. Nei takk. – Ikke at det er så fryktelig viktig; jeg har opplevd lekkasje én gang (brukerfeil etter pumpedemontering) og jeg har ikke skvettet drivstoff siden jeg oppdaget meningen med «OFF» på flasken helt i starten.

  13. (Forsøk på) tur fra Tovmoen til Damtjønna i Forollhogna. Altfor lite snø (1–10 cm pudder, men ofte bart under), især oppå fjellet. Det så snøfullt og lovende ut helt i starten, men det ble bare verre og verre høyere opp. Jeg får prøve igjen en annen gang.

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.