Gå til innhold
  • Bli medlem

Vestlandet

Medlem
  • Innlegg

    66
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Vestlandet

  1. En bra sovepose, og ulltøy! Jeg har en Ajungilak kompakt 3 season sovepose, som jeg har brukt på høstturer i skogen, samt overnatting i snøhule.

    Kjøpte meg Devold dobbelt ullundertøy hin dagen, har skjønt at det er uungåelig :) Soveposen min går ikke lenger enn til minus 5, får se hvor lenge det holder, ikke det rimeligste man kjøper.

  2. Mitt tips der er gravlykt - da får man "mye for pengene". Laaangg brennetid på ett lys, flammen er beskyttet, hjelper mot kondens (bedre enn hodelykt) og gir kos.. :)

    Takk for tips, så faktisk nettopp dette på et av bildene på et galleri her inne og ble litt overrasket må jeg si :), kjøpte nesten et slikt idag... nølte og lot vær (pleier jo kjøpe disse lysene til deres egentlige bruksområde), men etter din input her tror jeg jammen jeg må ha et slikt til høstturen min likevel, et gravlys er et lys i mørke okkesom :) :)!

  3. Flott innslag, og man trenger absolutt ikke gå langt.. På denne tiden i fjor hadde jeg hatt alt for mye jobb en periode, var sliten og orket ikke være sosial. Pakket ned telt og sekk og la i vei -til jeg ganske fort stoppet igjen, Fredag ettermiddag etter jobb hadde jeg parkert på Sognsvann, tuslet inn (tok stien, ikke skogsveien) til Lille Åklungen, og la meg til der. Lørdag gikk jeg sti videre til sivilisasjonen (les: Ullevålseter) og kjøpte vaffel før jeg tuslet innom en geocache på vei til teltet igjen. 

     

    30 minutter fra bilen, rolig og stille, går du 50 meter fra vannet kan du se over til Grefsen (men hvorfor gjøre det..). Det er ikke avstanden det kommer an på ;)

    This is what It's all about :)
  4. Jeg har vasset gjennom Østmarka fra Ellingsrudåsen og nedover mot Lutvann. Det er snø, mye snø, men stiene er gått opp og er greie å gå i. Sekken er pakket med en sovepose, et liggeunderlag og litt mat. Men nå begynner det å mørkne og det ser egentlig også litt mørkt ut. Det er nemlig vanskelig å finne ved i den våte skogen og utenfor stiene er det vanskelig å bevege seg i snøen som fortsatt er ganske dypt. Håpet om utenatt nummer fem i år begynner å svinne. Skal jeg feige ut?

    attachicon.gifostmarka.jpg

    Men så! I en skråhelling nedover i retning Lutvann ser jeg død gran. Her er det muligheter. Telefonen ringer mens jeg sanker ved. Kjæresten lurer på om jeg ikke heller skal komme hjem? Hvorfor i all verden skal jeg ligge ute i skogen, bare noen få kilometer fra nærmeste vei? Det virker jo helt meningsløst?

    Jeg fortsetter å sanke grannkvister og selv om veden er våt får jeg etterhvert i gang bålet. Det brenner friskt. Etterhvert senker natten seg. Og ja, jeg hører av og til lyden av sirener og fly som suser over hodet mitt. Men kvelden kommer og himmelen er stjerneklar. Bålet gir god varme. Jeg legger vekk boka og stirrer inn i flammenefrem til de slukner og jeg sovner. Hvis dette er meningsløst, er det helt greit.

    attachicon.gifbål.JPG

    En nydelig turrapport, helt etter mitt hjerte :)

    • Liker 1
  5. Det er som regel ikke et stort problem å finne en teltplass, men av og til er det litt vanskeligere å finne en plass enn andre ganger. Så det er lurt å starte letinga før man går seg helt tom for krefter. Man må ikke alltid være alt for kresen på hvor teltet står heller. Når man er ute i naturen blir sjelden alt perfekt.

    Jeg skal forresten på telttur i svarteste østmarka i slutten av september, og har trua på at det skal gå aldeles utmerket :)

    Når tenker du å kjøre neste telttur?

    Neste telttur håper jeg blir i løpet av oktober, er blitt ordentlig bitt av "basillen" så ser frem til det :) Må gjenta at jeg syns det hjelper godt på med disse kloke ordene om å finne teltplass - utfordringen, senker den indre terskelen for hvordan det hele skal gå for seg :)

    Østmarka høres i overkant spennende ut, håper det kommer noen innlegg her på Forumet fra deg da :)!

  6. Når det kommer til teltturer i høstvær, så hadde jeg og vesla oss en skogstur i dag med kun en enkel gapahuk. I sekken var det ellers stormkjøkken og pannekakerøre and thats it, kjekt med slike opplevelser også syns jeg (selv om pannekaker med sukker iblandet pøsregn kan bli litt i heftigste laget...:) )

    post-12971-0-54182600-1378068573_thumb.j

    post-12971-0-89694800-1378068595_thumb.j

    • Liker 6
  7. Hehe...er ikke så modig, men det værste som kan skje er vel at du ikke får satt opp teltet. Finner altid en plass man kan sove på, med eller uten tak over hodet :) Jeg er ikke en av de som går flere mil så i værste tilfelle går jeg hjem igjen. Om jeg ikke går i flere dager da, da kan det bli litt vel langt å gå hjem. Man kan vel aldri være sikker på at man får satt opp teltet, men selv i svartest Østmarka (veldig veldig tett skog) har jeg funnet plass til teltet.

    Hm, tro det eller ei, men det er litt greit for en nybegynner å høre at det å faktisk finne et sted å sette opp teltet, ikke nødvendigvis er en selvfølge selv for de erfarne fjellfolka... For min del er soving under åpen himmel ikke et alternativ... :), så må foreløpig bare sørge for å ikke gå så langt at jeg ikke klarer bære sekken tilbake til utgangspunktet igjen.... Skal jeg ha med teltet mitt, stormkjøkkenet, soveposen og liggeunderlaget + litt mat, drikke og smådill, ja så blir det for tungt til at jeg klarer bære sekken så veldig langt. God planlegging må til m.a.o. :)
  8. Vil slå ett lite slag for jervenduken, det er ett par kilo med pur luksus - Sov rett i snøen med denne i forsvaret med sovepose og liggeunderlag inni, aldri sett meg tilbake. :)

    Blir nok i enkleste (les primitive) laget for meg :).., er nok for de mer durkdrevne fjellfolka det der! Ser ut si en fantastisk smart oppfinnelse :), men rett-på-snøen-soving tror jeg er for dem i en viderekommen klasse, som jeg neppe vil nå opp til :)

  9. Kan være lurt å kjøpe seg opp etterhvert....prøve deg frem. Mitt utstyr har jeg kjøpt i løpet av en 5-12  års periode + har gjort noen innkjøp i år, bla nytt telt, nye fjell-sko og noe dill og dall. 

     Sann mine ord, den tynne teltduken tåler mer enn du tror...du har nok rip-stop nylon som er silikonbelagt på begge sider, bare vær forsiktig med skarpe gjenstander. Det svakeste punktene er ofte sømmene. Doble sommer er jo mye bedre da:-)

    Lykke til med turskokjøpet og ha en fin kveld :)

    Takk, kvelden ble fin :) og skoa skal skaffes i dag, håper jeg. De har mye kjekke dippedutter i villmarksavdelingene på sportsbutikker, gjelder å holde igjen... Doble sømmer høres ut som noe et dyrere telt ville hatt? Det får nok vente, God helg :)

  10. Jeg pleier bare krysse fingrene og satse på at jeg havner på et fint sted. Ser meg ut et sted på kartet, et vann eller annet som gjør at jeg får lyst til å utforske stedet. Så drar jeg dit. Har alltid klart på et eller annet vis å få opp teltet. Vet noen gjerne tar en dagstur først for å sjekke området. Det er sikkert ikke så dumt. Mitt "problem" er at jeg ofte glemmer å tenke på høyder når jeg finner et sted jeg vil til og ganske ofte finner jeg ut at det var litt for strabasiøst å gå dit så da finner jeg et sted på veien til stedet og telter der istede :)

    Vel. da er du modigere enn jeg er :), men syns det høres ut som en metode å strekke seg mot ettersom det vel og innebærer at man kommer seg lettere på tur med telt... Men, som sagt, jeg har litt å overvinne først - legger meg på minne din jump to it innstilling og ser om det hjelper :) :), takker!

  11. Har selv et Nanok-telt, dog et mindre 2 mannstelt. Har vært igjennom øsregn og liten kuling samtidig, og det er ofte den verste kombinasjonen, like tørt inni. Vannsøylen er på 4000mm duk og 8000mm bunn..regner med det er det samme på ditt. Med en slik høy vannsøyle skal det holde vannet ute selv med striregn.

    Kjøpte det litt mindre 2 mannsteltet du sikkert har først, men fikk bytte da det jeg hadde tenkt et par dager og kommet frem til at jeg ville ha litt mer boltreplass. Tenkte ikke da på at det selvsagt ble endel tyngre å bære, men slik er det vel bare iblant for å være amatør... Er begeistret :) over å høre at telttypen skal holde stand i skikkelig vestlandsk øspøsvær. Med ca.260 regnværs dager som vi hadde i fjor, må man bare bestemme seg for å like det :)

    Takk skal du ha :)

    • Liker 1
  12. (.......)

     Poenget mitt for TS er at hun ikke må se seg blind på at alt skal være så lett og tipp topp nå, akkurat når hun er i oppstarten av det aktive friluftslivet. (........)

    Illustrasjonen din viser derimot noe annet som kan være godt for TS å ta med seg. Med rett forvaltning har hun allerede utstyr som kan vare i opptil 20 år og mere til, og det er ikke gitt at det dyreste utstyret må kjøpes for at oppgaven skal løses. Det enkle er tross alt ofte det beste.

    Jeg har merket meg dette som skrives her inne om å ikke hive seg på løp og kjøp dilla, - det er en god "bremsehjelp" for meg :). Mange beskriver et ganske så variert utstyr som sikkert er nødvendig når man skal på lengre turer i røffere terreng enn det jeg beveger meg i. Artig lesning er det like fullt, litt som vindusshopping :)..., se men ikke kjøpe! Kjekt å lese at du mener utstyret mitt kan vare såpass lenge, det er noe jeg overhodet ikke har begrep om må jeg si, men håper selvsagt at dette har vært kjøp som kan vare. På første "alene teltturen" lurte jeg litt på hvor mye teltet ville tåle at jeg "halte og dro" i det, virker ikke så sterke i utgangspunktet slike tynne teltduker.

    Skal ut å kjøpe nye tursko i morgen..., oppdaget at de jeg har nå er ganske så slitt under, så yesss jeg trenger noe nytt :)...

  13. Folk har så mange oppfatninger om hva man trenger og ikke trenger på tur. Noen er besatt av vekt, både den ene og den andre veien. Jeg har erfart at min sekk veier 16-17 kg uansett om det er sommer eller vinter og om det er mange eller få dager. Mengden klær man trenger er den samme for 2 dager eller en uke. Ved kun en overnatting kan jeg la telt og vanntette klær bli hjemme om det er spådd bra vær, det reduserer vekta på sekken endel, men så havner det i gjengjeld mer "kos" oppi og det veier litt. Kanskje jeg lar hunden slippe kløven fordi det kan være mer pes enn moro å pakke den for kun en natt. På lengre turer havner mye av min mat i kløven og noen ganger må kløven i sekken (har en hund som takler veldig dårlig varme).

    Enkelte ting bør i sekken uansett, noen av disse tingene lærer man etterhver og man forstår plutselig uttrykket "klok av skade". På min første lengre tur hadde jeg ikke noe spesielt utstyr. På dag 2 oppdaget jeg at en hurtigtørkende bukse hadde vært kjekt (måtte vaske bikkja etter at han hadde funnet noe deilig menneskebæsj, resultat: kliss våt bukse som ikke tørket før jeg kom hjem 5 dager senere), lærte også at shorts og stilongs fungerer omtrent som bukse, senere på dag 2 oppdaget jeg at jeg trengte en ordentlig sekk, på dag 3 oppdaget jeg at at noen bedre støvler hadde vært lurt, ev satt på gnagsårplaster før gnagsåret faktisk kom (visste fra før at jeg fikk gnagsår etterhvert av de støvlene). Etter det har jeg lært at spinnville hunder ikke hører sammen med pinglete oppblåsbare underlag, ble en kald natt. Funnet ut at det er lurt med et romslig og et lett telt, hadde jeg bare dratt på tur alene hadde det holdt lenge med det lille (som i noens øyne her er blytungt, men som jeg syns er helt greit :P).

    Kunne sikkert holdt på med mine personlige lærdommer til det uendelige, men poenget er at det kun er du som kan finne ut av hva du trenger. Noen sverger til lett utstyr, noen til solid utstyr, noen går helst i sandaler mens andre vil ha høye fjellstøvler, noen vil ha ull andre mener ull er tull. Det eneste vi alle kanskje er enige om er lue, men det finnes sikkert noen luemotstandere også :P

    Mitt beste tips er: kom deg ut og lag erfaringer. Det finnes så uendelig mye "kjekt å ha" men det er nesten ingenting du trenger :) Og om eller når du vil, kjøp de tingene du synes er kjekt å ha :)

     

    God tur :)

    Har lest og smilt :), takk for underholdende lesning.

    Jeg jobber nok nå aller mest med å overvinne dette med hvor teltturen skal begynne fra. Får svar som "byfjellene", "turområdene rundt / egnen" osv, men når man skal finne ut hvor selve turen / "løypen" egentlig begynner, vanskelig syns jeg... Så, utstyrsdilemmaet har jeg begynt å få littegranne oversikt over i fht det behovet jeg har og nivået mitt som turgåer, men where exact to start, and where to camp..., ja that's more the issue :) Men men, fant jo et sted på første teltturen, kan godt hende jeg drar dit igjen neste gang og, så får det bli noe nytt deretter. Da jeg fant stedet jeg kunne campe da var det litt panikk på innsida kan jeg si, så bare kratt og trær på alle kanter...

    Men det ble jo en kjempekjekk tur, så jeg gir meg altså ikke med dette :)

  14. Mitt tunge 3,5 kg telt er i samme prisklasse og produsent. Det er helt supert i regn og har masse plass. Det var noe kluss med tidligere modeller, men har bare sett positive erfaringer fra de som har kjøpt i senere år.

    Det var kjekt å høre :) Det hadde angivelig kostet ca kr 5000 og var nedsatt til kr 3000, men jeg ser at det kun selges til den nedsatte prisen både i butikker og på nett,så da er vel det den egentlige prisen og..?

  15. Ikke bare det, ditt telt er jo kvalitetstelt som har kommet bra ut i tester ser jeg.

    Ha en fin dag :)

    I sportsbutikken solgte de det som et greit nok telt slik jeg forstod det, vanskelig for en amatør å vite hva som teller og gjelder med slikt. Er veldig usikker på hvordan det vil oppføre seg i striregn ..., time will show :), som bergenser er jeg heldigvis født med både goretex og annen nødvendig impregnering :)
    • Liker 2
  16. Hva kan egentlig gå galt på tur alene? Beinbrudd kan spjelkes og man kan humpe til mobildekning eller sti, om ikke veldig øde. Hjerneslag eller infarkt er litt verre for da klarer du ikke å ringe, men hva er sannsynligheten? Olaf Thommesen fikk jo det på joggetur. Spørsmålet er likevel hvorfor man skal bry seg om alt som kan gå galt. Av og til kan en like gjerne la det stå til.

    Det var et godt spørsmål syns jeg :), ser det skrives litt om "bare man er forsiktig" etc, og forstår det hvis man skal på brevandring eller gå lange strekk utenfor "allfarvei". Jeg har prøvd å tenke hva som kan gå galt, men kommer ikke på så mye som jeg tenker at ikke er håndterlig. Skrekkinnspillene fra mine omgivelser består mest i a'la overfall i teltet på nattestid... Men hva vet jeg, er lysegrønn og uerfaren i dette -, og kanskje naivitet er et greit utgangspunkt for å våge seg på tur alene fremfor å bli sittende hjemme :)

    • Liker 1
  17. Litt tungt telt ja. Men om du i starten skal gå turer med maks en-to overnattinger på samme sted fungerer det kanskje greit nok likevel. Jeg har telt som veier 1 kg, men om jeg skal gå 5 km og slå opp teltet velger jeg likevel gjerne det som veier 3,5.

    Turene mine vil foreløpig ikke bli lengre enn 5 km før camp, så klarer å bære utstyret, men stort lengre vil det ikke gå før ryggen sier i fra med det teltet jeg har nå. Har en grei gapahuk og, med glidelås, men syns det er fint med litt mer plass inni teltet... :)

  18. Det florerer jo av gode svar her, TS har mer enn nok å ta av for å komme seg ut. Den største forskjellen på sommer og høst er behovet for litt varmere klær om høsten og mere farger i terrenget.

     Mitt råd er å stoppe nå, ta det du har og komme deg ut. Hvis du så ser at dette er noe du definitivt ønsker å gjenta flere ganger i høst eller neste år og året etter der, DA begynner du å se på vektbesparelser. Hvis vektbesparelsene skal tas før du kommer skikkelige igang, ender du fort opp med utstyr til mange tusen som ikke er verdt den bruken det får.

     Bli trygg på det du har, lær av egne feil og se om turiveren fortsatt er der. Hvis den fortsatt er tilstede, da kan du begynne med utstyrsoppgraderinger. Men vær advart: Friluftsliv kan fort blir en rimelig dyr hobby!

    Takk for gode råd, jeg ser at utstyret nok bør tilpasses behovet, skal kun se etter noe ullundertøy og ei lue foreløpig, har jo en god del allerede som vil sikre meg gode teltturer, med ikke alt for lang og krevende ruter :) Ble litt bekymra om det jeg alt hadde kjøpt var nødvendig før jeg tok første overnattingen, men kunne lettet se at neida, dette er basic gottahaveit stuff :)! Blir tur nå i høst igjen, men med familie, reisende gubbe og full jobb må slikt times godt...!

  19. Vet ikke om det er noen som har tipset om dette allerede, men her er noe som funker for mange.Lag en komplett liste over det du har tenkt å ha med deg på tur (hvis du vil være avansert så lager du regneark med vekt på alt).Når du kommer hjem så stryker du ut alle tingene du brukte. De tingene som ikke er strøket ut tar du ikke med deg på neste tur.Unntaket er sikkerhetsting slikt som førstehjelp.

    Godt råd, har riktignok ikke så god tålmodighet med å lage egne lister, men er glad i ha andres lister å se på :) Har generøst fått"låne" en liste lengre her i denne tråden, skal se om den funker for mitt behov :) Tok med lett utstyr til sikkerhet sist, klarte kutte meg med speiderkniven så det kom det svært vel med i møte med urimelig mye blod i fht "skadens omfang" :)...

    Takk :)!

  20. Når jeg telter, og jeg telter vår, sommer og høst, både i lavlandet og på fjellet, har jeg med med greit med utstyr, og jeg har erfart at grunnen til at man ofte reiser hjem igjen fort er mangel på utstyr. Kan jo vise deg utstyrslista mi som jeg alltid pakker i sekken når jeg skal på fjellet, den veier da ca 16 kg, på en regn sommertur i lavlandet blir den blir den litt lettere. 

     Når det gjelder soveposen, mener jeg din sovepose er god nok, har samme komforttemperatur som min, men vær heller mer nøye på liggeunderlaget.. Det er der den meste kulda kommer fra. 

     

    Utstyrsliste for fjellet:

    På kroppen:

    ·       Garmont Syncro Plus II GTX. Fjellstøvler.

    ·       Fjellreven G-1000, Fjellbukse med belte.

    ·       Fjellreven Fjellskjorte.

    ·       McKinley Yukon 65 10. Ryggsekk.

     I sekken:

    ·       Nanok DomusDuo 2. Helårstelt.

    ·       Jotunheim. Sovepose. 3- sesongs.

    ·       Trangia stormkjøkken. Gass!

    ·       Primus EasyLight. Gasslykt.

    ·       LMF MealKit 2.0. Komplett tallerkenboks med bestikk.

    ·       Black Diamond Gizmo. Hodelykt.

    ·       Morakniv. Jaktkniv med slire.

    ·        Swiss Army. Lommekniv.

    ·       Silva Ranger S. Kompass.

    ·       Sea to summit. Vanntett Kartmappe. 2 stk.

    ·       McKinley Emerson UX. Lett regn og vindjakke.

    ·       McKinley Ull. Stillongs og trøye.

    ·       Ulvang ullgenser.

    ·       Ulvang lue. Ull.

    ·       Bula Fleece hansker.

    ·       Skogstad Fritidsbukse + shorts.

    ·       Undertøy, t-skjorter, toalettsaker.

    ·       Lommebok, mobiltelefon og nøkler.

    ·       Helsport. Vanntette pakkposer. 10 og 20 Liter.

     

    På sekken:

    ·       Bergans Sleeping Mat Exstrem. Liggeunderlag.

    ·       Kaffekopp av tre. ”Vidar”

     

    I tillegg mat og noe drikke.

    Litt av en liste det der, takk - skal se hvor langt jeg kommer med det jeg alt har og vurdere om her en noe jeg burde supplere med til mitt nivå og behov.

    Takker så mye :)

  21. Du får masse råd her noe som er bra. Det er bare det at som jeg nevnte i første innlegget mitt her at jeg er opptatt av at man ikke kompliserer og gjør ting mer omstendlige enn hva som er nødvendig. Veldig mange er opptatt av vekt. Jeg selv har også blitt dette mer bevisst med årene. Nå vet ikke jeg hvor langt du går eller skal gå i forbindelse med overnattingsturene dine, men dersom dette ikke er så lange distansen har det etter mitt skjønn mindre betydning.

     

    Av og til tenker jeg at dersom man som nybegynner tar til seg alle velmenende råd kan man fort få inntrykk av at man MÅ bare ditt og datt. Jeg vil understreke at disse rådene virkelig er velmente også. Det er dog ikke så veldig mye man MÅ ha for slike turer jeg hadde inntrykk av at det var snakk om her. 

     

    Hvis utgangspunktet (slik jeg forsto det i første posten din her)er ei helg i telt om høsten har du sikkert det meste du trenger. Du har kanskje ei lue og en gammel ullgenser liggende? Bruk dette! Utvalget ditt kan utvides og fornyes etterhvert.

     

    Du ender kanskje bare opp med å måtte kjøpe et sett ullundertøy? Du må jo strengt tatt ikke ha dette heller, men litt mer klær enn om sommeren er nok kjekt.

     

    Jeg vil også nevne at det var ikke meningen å være negativ, bedreviter eller trekke noen råd i tvil.

     

    Jeg vil bare at det enkle friluftslivet fremdeles skal være enkelt!

    :), jeg ser at mange råd henger sammen med at de som svarer er erfarne turfolk som har et helt annet behov for avansert utstyr enn jeg har. Jeg setter like fullt pris på alle innspill, og plukker ut de som er relevant for mitt "nivå", etter beste skjønn. Det er fasinerende å se hvor mye utstyr som er knyttet til dette, og som flere har spilt inn kan det hende jeg velger å avansere i "light" utstyr med tiden, men foreløpig supplerer jeg bare det jeg har og prøver å bevare fornuften :)...

    Så, du har nok rett i at det jeg trenger videre mot høsten er et sett godt ullundertøy, og ei god lue :). "Mitt" friluftsliv er nok uansett av det enkle slaget, men gir meg ikke mindre gode opplevelser av den grunn, og jeg vil nok fortsette å holde det slik inntil videre. Gleden over første overnattingen, som gikk så bra med flere gode turer ut fra "teltbasen" min, skyldtes nok at nivået på utfarten var passe for meg :)

    Takk for gode innspill SRM

    • Liker 1
  22. Enig, Dette teltet bør stå på listen til å byttes ut med et lettere telt så snart du har mulighet. Jeg synes personlig at et 1-mannstelt ikke bør veien mer enn 2,5 kg og et 2 mannstelt ikke mer enn 3 kg om du skal bære det på ryggen.

    Dette teltet er mer egnet til bilferie eller kanotur.

     

    Oh, da glemte jeg at du var den lysegrønne fjellvandreren som nettopp har begynt. Da er det bra at du bruker det du har. Bare husk at hvis du synes sekken er litt tung, er det noe å gjøre med det på sikt hvis du vil. Jeg vil tro de fleste her har begynt med veldig tunge sekker og byttet til dyre lettvekttelt etterhvert...

    Takk, klokt svar som jeg tar med med i min litt for tunge sekk, enda en stund til :) !
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.