Gå til innhold
  • Bli medlem

Hermes

Aktiv medlem
  • Innlegg

    96
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Hermes

  1. Jeg skal gå en tur fra Finsehytta til Geiterygghytta, og tilbake, en helg med noen venner. Vi har kun lørdag og søndag til å gå, og får derfor ikke tatt lange turene. Vi er godt kjent i dette område vinter og vår, da vi har gått mye på ski her sammen rundt påsketider, men ikke alle har forsøkt rutene sommerstid, og ikke alle er like komfortabel med å gå utenfor merket løype. 

    Vi ser på kart at det er en merket rute over Klemsbu, og vi tenker å gå denne ruten en av dagene. For å ikke måtte backtracke andre dagen, tenkte vi å gå om Kyrkjedøri andre dagen. Her ser jeg at det er merket rute om Raggsteindalen, men det blir en for lang tur for oss. Vintertid går det en rute mellom Finse og Geiteryggen om Kyrkjedøri og Godfjellet. Deler av denne er merket også sommertid, men vi trenger en "snarvei" fra Kyrkjedøri til Geiteryggen. Er det noen som vet om en god trase å følge? Kan man delvis følge vinterløypene?

    Takk for tips! (Har både håndholdt GPS og kart over området, så jeg tenkte å legge inn en rute på forhånd om vi finne noe.)

  2. Har nå hatt fire dager i Stølsheimen, og klart meg fint på vegetarisk kost. Hadde en pose med chia-frø også. 100g gir 31g fett og 17g protein, og en gode dose mineraler og vitaminer. Hadde i havregrøten hver morgen. Siste dagen lagde vi også chia-pudding basert på tørrmelk fra hytten og honning. Med litt syltetøy på ble det en glimrende frokost, vel så næringsrik som tradisjonell havregrøt.

     

    • Liker 2
  3. Linser trengs ikke bløtlegges. Koker de i kort tid, enten for seg eller direkte i gryte/suppe, og de er god to go. Kjøper vanligvis GoGreen sine tørkede røde linser, får på de fleste butikker.

    Tørkede kikerter er litt mer jobb, da de må bløtlegges en stund, gjerne et døgn. Samme gjelder mange tørkede bønner. Kan funke bra om du har base et sted for dagsturer, men kjedelig å måtte drasse på fra hytte til hytte.

    Da er linser og frø enklere. Linser (og quinoa) i middagen (sammen med pasta eller ris blir det fullverdige proteiner). Og linfrø eller chiafrø er fint å ha i havregrøten til frokost, for litt ekstra protein og fett.

  4. Drar opp en gammel tråd her, da jeg står ovenfor samme problemstilling. Jeg har i mitt tidligere kjøttspisende liv hatt for vane å bære med meg litt ferdig marinert kjøtt, sammen med litt krydder, løk og hvitløk, og godt smør, når jeg har satset på litt luksus og kos på hyttene. Har regnet ut at jeg kan bære med meg tørkede linser og frø til 3-4 dager til samme vekt som kjøtt til én kjøttmiddag. Så det skal ikke være noe problem å få i seg litt ekstra proteiner og fett sammen med det vi ellers finner av tørrvarer på hyttene. Unner meg en liten kanne med god olivenolje også.

    Men det blir mye pasta og ris. Noe det vel blir uansett. Og har de bacalao skal man ikke se bort ifra at jeg synder og gjør et unntak i matveien.

    • Liker 1
  5. Har forøvrig notert meg (og lagret gps-spor) til følgende topper: Knutshøe, Heimdalshøe, Mugnetind (møter vennene mine vet Beito på fredag, så må ned igjen hit). Har sett på Rasletind og Høgdebrotet også, men er mer usikker på disse toppene mtp snøforhold og å få med hund.

  6. Jeg er meldt på Besseggløpet til helgen, men drar til Jotunheimen i morgen, og satser på noen rolige, fine turer i fjellet før det forhåpentligvis smeller og alt klaffer på på lørdagen. Tar med meg hundene min, og pakker sekk og telt i bilen. Kona og noen venner kommer etter på fredag. Frem til da er det kun meg og hundene, og vi kunne tenkt oss en og annen topptur/tur i fjellet. Da er mitt spørsmål til dere: Har dere tips om mindre folksomme fjelltopper, ikke for høye topper (vil gjerne unngå snøen/vått terreng om det lar seg gjøre) og ikke for mye klyving (for hundenes del, men en og annen kneik der vi må ta litt sats går fint, hundene er sprekere enn meg, og jeg anser ikke meg selv for å være i dårlig form heller)? Gode teltplasser, som kan fungere som base? Har gått noen av de mer kjente toppene i Jotunheimen, men er egentlig ikke så kjent, så tar gjerne imot tips om mindre perler!

  7. Jeg trenger nye fjellski (kom hjem fra Finse i dag, og mine combo-ski uten stålkant ble noe utfordrende på skikkelig skareføre). Har dere noen gode tips til meg? Jeg vil først og fremst bruke skiene til lengre turer i fjellet/viddelandskap, men hvis jeg liker å krydre turen med en topptur i ny og ne, hva bør jeg da se etter? Jeg leser litt på Åsnes Ingstad/Nato Combat, men er litt blank på dette.

    Budsjettmessig er det en fordel med BC-bindinger, så jeg ikke behøver å kjøpe alt nytt, men usikker på hva som er best i brattere terreng?

    Hvis det skulle ha noe å si er jeg 191 cm og 80 kg. Eller lang og tynn, som det også heter.

  8. Om du skulle bestemme deg for en utenlandstur med kort flytur kan jeg anbefale Bernia Fjellene en times kjøring fra Alicante flyplass.

    Fint området å gå i med merkede ruter og nesten garantert sol :D

     

    Det vil nok være en del snø og mye som skal tørke opp i fjellområdene her hjemme i mai.

     

    Kan skrive under på dette. Har ikke vært i akkurat dette området, men fly til Alicante byr på mange muligheter :)

  9. Jeg har noen ferieuker fra 22. mai, og ønsker å bruke tiden på fjellturer (til fots). Hvor i Norge er det mulig å finne høye fjell uten snø? Eller bør jeg dra til utlandet - eventuelt hvor?

    Ser for meg å bo på en hytte, hotell eller campingplass som ligger nært flere fjell. Da kan jeg ha det som "base", og at jeg bruker hele dagen på turer.

     

    Ikke store fjellene, men jeg gikk Høgfjellet i fjor, helt i slutten av mai. Fin tur. Du har Høgfjellet, Vikerfjell, Gyranfisen i nærheten, og DNT-hyttene Tjuvenborgkoia og Vikerkoia mellom. Det er nok rimelig vått lengre opp i Vassfaret på denne tiden. Mer informasjon her.

     

    Mulig Rondane kan være et alternativ. Er nok snø på toppene fortsatt i slutten av mai, men ut i juni begynner det nok å komme seg.

  10. Samme her, vrikka over i lave sko i ulendt terreng og ble timesvis med bare kødd og smerte frem til bilen. Hadde jeg hatt på fjellstøvlene mine hadde jeg garantert ikke ødelagt meg og resten av turen, samt påfølgende måneder. Er utrolig fort gjort å få et skikkelig overtråkk, og selv om det er mye diggere med joggesko/trailsko så syns hvertfall ikke jeg det er verdt det når det først smeller :)

     

    Det er drit med skikkelig overtråkk, og kan potensielt stoppe turen helt. Men personlig kan jeg ikke huske sist jeg tråkket over, og jeg går (og løper) mye i ulendt terreng, stort sett alltid i lave sko. Jeg tror om man har trent opp sterke ankler så er ikke dette et stort problem. Kanskje kan man teipe for litt ekstra støtte foran ekstra tekniske ruter, men jeg ville ikke gjort det heller.

     

    Men det blir vel en smakssak til syvende og sist. Jeg foretrekker å kunne bevege meg lett og ledig, og lette sko på beina er mitt første valg for å oppnå det.

     

     

    Jeg går med Vivo Evo/Trail eller Inov-8 Flite195 vår/sommer/høst. Da har jeg bakkekontakt, god følelse på underlaget og sklir ikke. I disse tider med svært våt bakke og råtten snø bruker jeg ett gammelt par med halvhøye sko fra Hagløfs, og de går greit. Men nå er jeg barfotfan, og sliter med å bruke sko med tykk og stiv såle siden jeg ikke får noen god følelse på hvor underlaget går. 

     

     

    Bruker du Inov-8 F-Lite i terrenget? Det er jo en fitnessko, utviklet for trening inne. De funker nok fint til asfalt og annen vei, men ville ikke brukt de i terrenget.

    Jeg er veldig glad i Inov-8 sine sko, og har et kobbel med forskjellige varianter. Trailroc er nok de jeg bruker mest, de har ikk en veldig grov såle, og funker til det aller meste. Hvis det er vått og mykt underlag velger jeg derimot X-Talon.

  11. Det jeg opplevde da jeg kjøpte meg lette trail runners (Mammut MTR 201 Dyneema

    http://youtu.be/tOMXXnz-6SQ?t=58s) var at de er ekstremt gode å gå i. Veldig behagelige å ha på føttene og de har fantastisk feste.

    Problemet mitt etter å ha gått 27km (uten sekk, kun en bum bag med et par liter vann og matpakke) var at jeg fikk svære vannblemmer mellom stortå og tåballen (?) det som kalles Sesamoid på bildet under (omtrent akkurat der det går fra å være blått til "hudfarge".

    Jeg har aldri opplevd å få vannblemmer på dette stedet tidligere i noen sko, hverken fjellstøvler, skistøvler eller joggesko og kan bare gjette på at det er den myke sålen som er skyld i vannblemmene jeg fikk (på begge bein) da de kom akkurat der skoen bøyer seg når man går. Med drenerte vannblemmer, et par-tre dager hvile og sportsteip på utsatte områder kunne jeg igjen gå 30km i de nye skoene

     

     

    Har inntrykk av at sokker betyr mer enn sko når det kommer til blemmer og gnagsår, men det kan selvsagt hende at nye typer sko/såle har mye å si også. I løpesko sverger jeg til Drymax og Injinji-sokker. Jeg har begynt å bruke det samme i lettere anmarsjsko og fjellstøvler også (bruker fjellstøvler sjeldnere og sjeldnere, og går de fleste turene mine i lave sko med tynn såle nå), og har lite problemer med gnagsår (verre med skisko av en eller annen grunn, da har jeg lettere for å få gnagsår, spesielt på hælen).

    Jeg unngår å bruke sportsteip og compid og den slags på beina mine. Jeg pleier heller godt på forhånd og etter tur, og det blir sjelden problemer. Smører gjerne beina med vaselin dagene før lengre turer, for få få myk og smidig hud. Jeg har også hørt folk bruke Care Plus Camphor Spray 2-3 uker før lengre turer, men har ikke prøvd dette selv.

  12. Fint om du gidder å skrive rapport om disse, da jeg er litt skeptisk til borrelåsen som må limes på skoen og hvordan skoene blir å bruke uten gamasjene (det er jo ikke alltid jeg vil bruke gamasjene)

     

    Har brukt disse noen få ganger, hadde blant annet til Marka24 i fjor. Funker ikke for meg. Borrelåsen glipper ganske lett etter noen timers bruk, og tidligere enn det hvis det må tråkkes over noen myrer og annet vått terreng.

  13. Jeg skal delta i en konkurranse i England i januar. Konkurransen går over 430 km langs Penninne Way, løpet går "non-stop", og det trengs derfor på mange måter utstyr til en liten ekspedisjon. Da det er et løp er jeg naturligvis interessert i at utstyret er lettest mulig, og jeg har ikke veldig god oversikt på lettvektutstyr, det er ikke noe jeg legger mye vekt på når jeg er på tur til vanlig. Jeg har kontroll på det meste, men skal kjøpe ny sovepose, liggeunderlag, og kokesystem. Jeg lurte derfor på om dere hadde noen gode tips til meg?

     

    Følgende står på listen over nødvendig utstyr:

     

    20. Sleeping Bag
    a. 0c (Zero Degrees Celsius) Comfort Minimum

    21. Roll Mat

    22. Shelter, choose one of the options:
    a. Option 1: Tent + Survival Bag
    i.Tent users must also carry a Survival Bag (or a Bivvy Bag)
    b. Option 2: Bivvy Bag
    i. Bivvy Bags are acceptable on their own

    23. Gas or liquid fuel stove with one pan to produce hot water
    a. Jet Boil, Mini Trangia etc
    b. 48hrs Fuel (Full or nearly full 100g gas canister, used for emergencies is acceptable)

     

    Jeg har bivvy bag, så det er i orden.

     

    Tips til meg?

    • Liker 1
  14. @Hermes artig lesing. Er den merket på kartet traktorveien til Jørgenhytta?

     

    Hvis du ser "Helvetesmyra" på kart, så går det en vei opp til denne, en slags traktorvei som plutselig stopper og går over i myr. Vi fortsatte også i rødløype over Frøshaug, ned til Isielva, hvor vi vendte nord mot hytten. Dette ble en relativt sett grei rute fra Myrseter.

    • Liker 1
  15. Fikk blåbærsuppe på de fleste postene frem til natten, jeg også (i hvert fall Presthytta, Myrseter, Jørgenhytta av de jeg husker). Sinnerdammen var det også, men da vi kom dit var den kald (og vaktene på post sov, hehe).

    • Liker 1
  16. @Hermes Jeg tror ikke det er noen annen løsning enn at a) arrangørene signaliserer at dette er en utfordring. Et tiltak kan være å flytte alle lag som oppnådde en viss poengsum (feks over 1.000 poeng) til eliteklassen neste år. Altså nekte dem deltakelse i turkategorien. På den måten signaliserer man vel også at de som har ambisjoner om å løpe bør stille i eliteklassen. Og ultraløpermiljøet bør ta ansvar og helst drive litt selvjustis. Dere er vel ikke så mange? 

    Et alternativ kunne jo være minimusvekt på sekken i turklassen. For eksempel 5kg. Men ødelegger jo for de som synes det er gøy å pakke lett og gå (ikke løpe).

     

    Jeg kjente faktisk svært få av andre deltakere, og miljøet for ultraløping i Norge er relativt lite—alle "kjenner" alle. Men jeg har sjekket noen navn. Er en del o-løpere på høyt nivå som deltok her :) Men joda, helt enig, vi ultraløpere skal selvsagt stille i hardhaus-klassen.

     

    Minimusvekt på sekken er jeg ikke positiv til. Nødvendig utstyr, ja, men det bør være mulig å pakke på en måte som det går an å løpe. Med flere kilo, mer vekt, helt annen type sekk, som er mindre egnet til løping. Det bør ikke stilles strengere krav til Marka24 enn f.eks. Ultra Trail de Mont Blanc.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.