Gå til innhold
  • Bli medlem

Terje WJ

Aktiv medlem
  • Innlegg

    210
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    3

Innlegg skrevet av Terje WJ

  1. Teltet til høyre er mitt. Hilleberg Unna, kjøpt tidlig i 2006. Har vært med overalt. På bildet er det oppslått ved Stabbursdalsvannet i Stabbursdalen i Finnmark. Teltet til venstre er Exped Auriga, som i motsetning til Unna, har to åpninger og plass til to personer.

    post-878-0-86521700-1399036679_thumb.jpg

     

    Dette teltet har jeg brukt mindre. North Face VE25, en klassiker i basecamper i Himalaya og utrolig solid. Men til mitt bruk i den norske fjellheimen, hvor jeg slår leir på ettermiddagen og går videre neste dag, synes jeg det er upraktisk.

     

    Her VE25 utenfor Snøheim like ved Snøhetta i januar 2009. Snø og atter snø.

    post-878-0-82047500-1399037115_thumb.jpg

     

    Neste telt på innkjøpslisten blir nok Helsport Fjellheimen 3 X-Trem. Det har to innganger, det er et tunneltelt og lett å slå opp raskt for én person. Dessuten stort nok for to selv om vinteren. To innganger er bl.a. noe jeg ønsker fordi jeg har en hund. Når jeg lager mat, kan han gå ut og inn gjennom den ene inngangen uten å tråkke på primusen...

     

    Teltet kan sees her: http://www.helsport.no/no/produkter/TELT/XTREM/Fjellheimen_X-Trem_Camp

     

    Jeg har også vurdert Hilleberg Keron 3. Men liker livmorfølelsen Helsport-teltet gir meg. Helt irrasjonelt, selvfølgelig. :-) Samme livmorfølelse kan fåes med Hilleberg Nammatj 3, gjerne GT-versjonen for ekstra plass. Men det har kun én inngang...

  2. Jeg bare undrer meg...

     

    På Akademikerbreen på Svalbard meldte NRK idag at Sysselmannen måtte redde 19 personer fordi teltene deres begynte å ryke i stormen. Ifølge artikkelen (se nedenfor) var vindhastigheten målt til 27 m/s i kastene. Vinden skiftet dessuten retning flere ganger.

     

    Telttypen og bilde fra leiren kan dere se her hos Nrk:

    http://www.nrk.no/nordnytt/her-reddes-turistene-1.11675537

     

    Såvidt jeg kan se, er teltene i gult og rødt av typen Svalbard 4 eller 6.

    Ett av teltene ser tydelig ødelagt ut (#4 fra høyre). To telt ble etter sigende ødelagt.

     

    Skulle ikke disse teltene holde vind på 27 m/s i kastene?

    Jeg kan ikke tro at de som drar til Sydpolen, Patagonia, etc. (Ousland-arrangerte turer bruker bl.a. Helsport på Patagonia) vil mene at disse teltene ikke tåler en storm.

    Hva er det eventuelt deltagerne på denne skituren på Svalbard har gjort feil?

     

    Kan de ha vært svært uheldige? Hvis man åpner opp åpning til teltet og vinden får skikkelig tak, så kan vel nesten hvilke som helst telt ryke...? Det ser ut som det har skjedd med det jeg har kalt telt #4...

     

    Duken Helsport bruker i Svalbard-teltene har 20 kg rivestyrke, hevder Helsport.

    (Se: http://www.helsport.no/no/produkter/TELT/Alt_du_trenger_aa_vite_telt/_Materialer_telt)

     

    Jeg vet at bl.a. at Keron-teltene til Hilleberg har 18 kg rivestyrke.

    (Se: http://hilleberg.se/sv/node/305)

     

    Mao: Hillebergteltene ville ha revnet de med under eksakt samme forhold og betingelser?

     

    Noen innspill...?

     

     

  3. Alt det som blir sagt her, stemmer også for meg.

    I en ganske lang periode var jeg overdrevent fokusert på utstyret. Den perioden sammenfalt med at fjellet var noe helt nytt for meg, så det er ikke så rart at alt utstyret man er nødt til å anskaffe, særlig for vinterturer, krever en viss oppmerksomhet. Men jeg overdrev det inntil et punkt hvor selve årsaken til at jeg faktisk gikk til anskaffelse av det, forsvant. Årsaken er jo nettopp det dere beskriver.

     

    Nemlig det enkle.

     

    Jeg vet at godvær er fantastisk, slik som nå for tiden. Jeg var på tur alene i påsken, kun meg, bikkja og et lite telt på Hardangervidda (jf. fjellforumrapport: http://www.fjellforum.no/topic/26759-hvorfor-våkne-opp-på-vidda/). Strålende vær hver dag, ikke en sky. Kaldt om natten, men det gjorde ingenting. Jeg var varm.

     

    Men jeg kjenner av og til, kanskje ofte, et savn etter dårlig vær, hvor nettopp det enkle, som for eksempel teltet, står frem med større styrke. For når været er dårlig og det enkle (slik som telt, sovepose, primus, vann, enkel mat, noe klær, eventuelt ski og pulk) viser seg å være mer enn nok også da, synes jeg at jeg får forelagt meg et bevis på at det enkle faktisk er mer enn tilstrekkelig. Gleden av å ligge i teltet og kjenne at vinden river i det (det behøver ikke å være storm, frisk bris er nok til å kjenne på dette). Gleden av å gå i regn og sludd, eller snø, eller kulde, sette opp teltet, skifte klær, krype ned i posen, få varmen og drikke en varm kopp med kaffe, te, solbærtoddy... spise et varmt måltid... Lytte til været utenfor. Regnet på teltduken. Hvis det er trær i nærheten, hvordan de kjemper i vinden.. bruset fra den store skog...

     

    Og så åpner man teltet neste dag... Det er tystere nå. Kanskje solen stikker frem, kanskje skyene fremdeles ligger tungt over terrenget, men det er ikke verre enn at man kan gå ut av teltet og strekke seg, kanskje gå og fiske, legge seg utenfor og spise frokost, pakke og gå videre forbi neste fjelltopp, eller inn i neste dal, over neste pass... Alt du trenger i sekken på ryggen, eller i pulken som henger på bak...

     

    Eller bare bli liggende.

     

    PS. Nedenfor er det et bilde av et sted man kunne finne på å bli liggende (Stabbursdalen i september, Finnmark):

     

    post-878-0-22763700-1365331391_thumb.jpg

    • Liker 6
  4. Takk for hyggelige kommentarer.

     

    Fjolstilfjells:

    Ja, det er et Unna-telt. Hunden liker seg best inne når det blir kaldt (og foretrekker sjeldent snø...), så om vinteren ligger han alltid inne i teltet. Men ikke om dagen hvis vi blir liggende. Da vil han være ute. En av nettene lå jeg 12 timer og sov. Det gjorde bikkja òg... Hehe...

    • Liker 1
  5. Jeg har vært en del i Femundsmarka, både vinter, vår og sommer. Men aldri om høsten eller opp mot jul. Det er noe jeg virkelig ønsker. Å se frosten en hustrig morgen i oktober, november der inne, virkelig noe jeg får lyst til. Kan hende med kano...

    Takk for inspirerende bilder!

    • Liker 1
  6. Man har jo, som alle vet, lett for å skrive om produsenter når de ikke leverer det de har lovet. Det er forbausende lett å motivere seg til å klage... Selv har jeg gitt etter for den motivasjonen noen ganger, men nu er saken annerledes...

    Noe helt motsatt.

    Jeg sendte en mail til Rottefella for noen dager siden fordi bindingen min hadde gått i stykker pga materialtretthet (bilde av bindingen ble vedlagt). Bindingen er ikke lenger i deres sortiment, så jeg var helt avhengig av at noen - sportsbutikk eller Rottefella - hadde noen ekstra liggende.

    Rottefella svarte at det hadde de, og fordi den var utgått (og fordi feilen skyldtes materialtretthet?), fikk jeg den tilsendt vederlagsfritt. De betalte t.o.m. portoen!

    Tusen takk, Rottefella!

    • Liker 4
  7. Hei,

    ifølge SeNorge.no (velg: snødybder) virker det som det er for mye snø for toppturer til fots i dette området på nåværende tidspunkt. Vi skal være der helgen 22. - 24. juni.

    Vi tenkte å gå på toppene Kvassryggen, Tjønnholsoksle, Leirungstindene, o.l. Hvis lite nok snø, fra topp til topp, ellers hver og en fra dalen.

    Er det noen som kan gi korrekte opplysninger?

    Takk!

  8. Mitt følge og jeg gikk den omvendte veien i august 2007. Målet var å gå alle toppene rundt Knutsholet med start fra Skarvfløytinden (eller hva den nå heter), men vi rakk ikke toppene i sør og derfor gikk vi ned fra denne ringen med topper etter Midtre Skarvfløytinden og over til nettopp Tjønnholsoksle. Det gikk bra, selv med stor sekk på ryggen. Ingen sikring nødvendig. Men akkurat nå virker det å være en del snø der...

    Her er turrapporten fra den turen: http://www.fjellforum.no/index.php?/topic/7857-knutsholet-rundt-2408-%e2%80%93-26082007/

  9. Jeg hadde en fin tur i Rondane i helgen som var. Satt opp teltet i Langglupdalen fredag kveld og gikk derfra over Rondeslottet, Vinjeronden og Storronden. Teltet i Illmanndalen lørdag til søndag. En del snø der enda. Fiske i Rondane har jeg ikke erfaring med.

    Hvor mye snø er det? (Kan ikke være så mye siden du gikk over Rondeslottet)

    Vurderer Rondane som alternativ til Jotunheimen i midtsommerhelgen pga mye snø i sistnevnte område (ihvertfall iflg. SeNorge.no)

  10. Det er stein på stein på stein i Rondane. Klart du kan gå med stor sekk over massivet, bare gå rolig, så ordner det seg nok. Jeg ville gjort det hvis jeg skulle over på den andre siden.

    Jeg vil slenge på et spørsmål her.

    Planen er å ta en tur til Storstygge Svånåtind og ryggen videre til neste topp (husker ikke navnet). Uansett, trenger man vanligvis ski/stegjern i andre halvdel av juni i det området?

  11. Jeg sitter her hjemme i Halden med en slapphetsskapende influensa og har ikke så mye energi til å drømme om nye turer (rart det der...). Men jeg husker godt, særlig noen av de utrolige teltplassene jeg har vært så heldig å oppdage.

    Én av dem ligger i Femundsmarka. En kamerat og jeg var på kanotur der i 2007. Det var juli. Vi hadde padlet et godt stykke. Så snodde vannet seg inn i tynne løp rundt en øy og noen odder. Og der på én av oddene, la vi til land og slo leir.

    Bildet viser ikke herligheten bak kamera, for det ville mulig være å avsløre den hemmelige teltplassen for kjennere. Fra der vi satt og stirret inn i bålet kunne vi løfte blikket og se inn i Femundsmarkas helligste, og et fantastisk vannsystem.

    Motivet er tatt samme kveld vi opplevde et større abborbett. På veien dit hadde vi også fått en ørret, og ja, til og med en liten gjedde. Det hadde vært en bra dag.

    post-898-133474744477_thumb.jpg

  12. Nei, da burde man lage en luke i teltgulvet sitt, sy på borrelås, og vips har du en god løsning når vinterstormen herjer utenfor.

    Den er faktisk gjennomførbar, men forutsetningen er at man ligger på snø eller jord, og dét mer enn noen få centimeter :wink:

  13. Imponer dine venner - bli KONGEN i teltleiren!!!!

    ifølge selger brukes "Rescue Camping 25 - mobil comfort" av personer som er ute i naturen.....

    Legg også merke til den søte lille spaden som følger med!!

    Løp.....(og kjøp????)

    Det er det verste jeg har sett!!

    Jeg vet at ekspedisjonsmannen Mike Horn bruker en kjele som han også skiter i når det er veldig dårlig vær og ikke kan gå ut av teltet. Kanskje en løsning som burde kommersialiseres?

  14. Rasepisoden var en liten vekker. Når sikten er dårlig, er det jo vanskelig å få øye på skavler o.l. Ekstra forholdsregler burde derfor taes i terreng over 25 grader, og desto mer etter det har vært mye vind.

    Artig å lese om folk som drar andre steder enn Jotunheimens tindeverden. Bra sted det, men føler at innlandet langs svenskegrensen er mye mer et sted for meg. Selv var jeg i Børgefjell 8 dager i juli/august ifjor, et helt annet sted da enn i desember. En vintertur til Børgefjell kommer helt sikkert!

    Legger ved et bilde som en kontrast til vinteren i Børgefjell.

    post-898-133474606922_thumb.jpg

  15. Jeg har lest alle. Noen flere ganger. De inspirerer, det er det absolutt beste ved dem.

    To av turbøkene har jeg satt særlig pris på: Den beste er "Til fots gjennom Alaska", nest best er "Nådeløs villmark. Canada på tvers."

    De fanger essensen ved ham og hans lidenskap. Svært inspirerende.

    Men hvis man ønsker et bedre språk og mer magi, anbefales Helge Ingstads bøker, især klassikeren Pelsjegerliv, men også Øst for den store bre (om hans overvintring på Grønlands østkyst) og Nunamiut - blant Alaskas innlandseskimoer (om hans ene år sammen med det nevnte folket).

  16. Dere har sikkert gått inn i en sportsbutikk og fått øye på en sinnsyk dustete dings som liksom skal gjøre livet ute i naturen mer lettvint. Jeg har himlet med øynene flere ganger, og skjønner meg rett og slett ikke på dem som gidder 1) Å tenke ut et dusteprodukt, 2) Designe det, 3) Finne underleverandører for å kunne produsere det, 4) Sette i gang produksjon, 5) Tilby det til sluttforhandlere, 6) Gå god for det... Hvilket de neppe gjør, all den tid ethvert dusteprodukt er et innlysende dusteprodukt og ingen ved sine fulle fem vil gå god for det.

    Men så har vi den kyniske økonomen med en underfundig sans for alt det ubrukelige såkalte friluftsmennesker kan finne på å kjøpe.

    XXL selger denne teleskopiske grillpinnen. Hurra!!

    Nedenfor er det et bilde av en kniv med kompass og lykt. Eh? Leste jeg riktig? Jepp! Hei og hå! Koster visst 85 kroner, og annonsen understreker at den er av god kvalitet. Den er dog ikke til salgs i en sportsbutikk.

    post-898-133474606901_thumb.jpg

  17. I naturen ruver fjellene. I hjemmet bagatellene

    -Eivind Bergrot-

    Det er akkurat slik jeg føler det for tiden. Men man må ikke glemme at det stort sett er mye vanskeligere å takle bagatellene hjemme enn å ligge foran bålet under en furu, eller å gå en eller annen haug med kilometer på tur. Ofte er det mao. bagatellene som virkelig ruver.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.