Gå til innhold
  • Bli medlem

Oliver

Aktiv medlem
  • Innlegg

    5
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Oliver

  1. Du har tydeligvis mer enn nok slynger og karabinere. Om du bare skal klatre éntaulengers ruter, holder det med et vanlig kilerack og evt. noen få kamsikringer. Kiler: et fullt sett 1-10 pluss dobbelt opp på midten, altså to stk. av str. 4, 5 og 6, pleier å holde helt fint. Lær deg bruken av dem for å utvide mulighetene. Kammer er som du allerede vet dyre, så det er bare å begynne å spare opp :) Jeg ville slått til med et par-tre Camalots: grønn, rød og gul, og så plussa på med et par-tre str. under (f.eks grønn, gul og rød Aliens eller tilsvarende) når du får råd. Eller andre merker i tilsvarende størrelser - da har du nok til å klatre de fleste normalt godt sikra ruter uansett hvor du drar (fordelen med Camalots, som er kostbare saker, er at de har videre «range» enn mange andre kammer). Skal du klatre flere taulengder i fjellet øker utstyrsbehovet noe, f.eks et par større kammer er kjekke å ha siden formasjonene gjerne er større, men den tid den sorg. Hexer er kjekke nok, selv om de er sjeldnere å se i våre dager, særlig i de større rissene. Men du vil på lang sikt foretrekke kamsikringer i de aller fleste situasjoner :) 

    • Liker 2
  2. Vet ikke helt hva jeg skal presisere her, annet enn å gjenta det jeg har skrevet: At (i alle fall) en tauprodusent ser det som uproblematisk å klippe begge tauene på samme sikring under klatring på halvtau (eller dobbelttau som det også omtales som). «Regelen» man ofte får presentert er at det skal unngås, uansett, så det er interessant at (eller om..) mer kvalifiserte kilder hevder det motsatte. At man bør utøve forsiktighet i tilfelle dårlige eller veldig små sikringsmidler er vel en selvfølge vil jeg tro, også om man klatrer på enkelttau/heltau. Jeg snakker om helt streit klatring på helt ok sikringer.

    Ellers er en del av tauene man får kjøpt nå så tynne, lette og sterke at flere faktisk kan brukes både som hel-, tvilling- og halvtau, så da kan man vel i teorien gjøre som man vil, uansett, slik at hensynet i hovedsak blir mtp. taudraget :) 

  3. Den 13.7.2016 at 18.19, andynb skrev:

    Foruten fordelene med full rapellengde, mindre taudrag og to forskjellige tauløp som teoretisk kan redusere sannsynligheten for taukutt, er det som du nevner,  redusert belastning på sikringskjeden. To tau klippa inn vil doble kreftene ved fall siden "fjæra" er dobbelt så stiv, dersom alt ellers er likt. Hvorvidt dette er et problem vil avhenge av om (den øverste) sikringen er solid eller ikke. De minste sikringene tåler bare noen få kN, og jeg ser ikke hensikten i å doble kreftene på disse ved å feste begge tau. I tillegg vil man potensielt øke slakken i ett av tauene dersom vinkelen fra nest siste til siste sikring er betydelig, og dermed øke den videre fallengden hvis øverste popper. Ved en bombesikker sikring eller bolt har ikke kreftene betydning, men det kan likevel være andre ting (tauløp/taudrag) som er verdt å tenke på.

    Vet ikke om dette var kvalifisert nok, men det er nå et forum ;-)

     

    Hehe, takk - er glad for alle innspill jeg. Fordelene med halvtau er selvsagt mange, og jeg har alltid brukt det selv i fjellet. Men det er en del sånne «regler» som mest bunner i sedvane mer enn i konkret fysikk. Forstår det med økt belastning ved klipping av begge tauene, så er altså nysgjerrig på om Mammut virkelig ser på dette som uproblematisk, eller om det bare var et løst rykte som forplanta seg ut på internettet.

  4. Er det noen som har en kvalifisert mening om hvorvidt man skal klippe kun ett tau på hver sikring ved bruk av halvtau? Jeg har lest mye forskjellig, bl.a. flere kommentarer på ulike tråder om at f.eks. Mammut sier det er helt ok å klippe begge tauene på hver sikring. Andre hevder det blir for stor belastning på sikringskjeden dersom man klipper begge tauene på samme punkt (som ved bruk av tvillingtau). Setter pris på om noen har mer enn synsing å komme med, jeg har klatra i 20 år og vil ha kalde fakta :-) på forhånd takk!

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.