Gå til innhold
  • Bli medlem

Parbat

Aktiv medlem
  • Innlegg

    223
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Parbat

  1. Skriver et en kort beskrivelse av denne turen - med fokus på et par momenter som kan være greie å ta med for andre som har tenkt seg dit.

    Dro med buss fra Mexico City til Tslatislucha(?), via Puebla. Funker helt utmerket med buss i Mexico.

    4wd fra Tslatislucha til Piedra Grande-hytta på 4000+ moh. Denne turen er en opplevelse i seg selv...spesielt om veien er våt. "Vei" er forresten en overdrivelse

    Denne hytta var overraskende mer eller mindre tom når vi kom. Hadde på forhånd hørt at den skulle være "overcrowded". Mulig vi hadde flaks, men de to dagene vi var der var den så godt som tom hele tiden.

    Hytta er veldig basic, men helt grei. NB: det er rotter der, så hold mat godt innpakket.

    Det som åpenbart er en greie er såkalt "sightseeing" i området. Folk(meksikanere) kommer kjørende opp i 4wd eller andre motorkjøretøy og surrer rundt i området. De henger også gjerne rundt de særdeles lite skjermede toalettfasilitetene mens man gjør sitt fornødne. Ruser motoren og hoier og skriker. Med andre ord...lite sjarmerende.

    Overnattet en natt og så tok vi en akklimatiseringstur til "highcamp" på cirka 4800 moh.

    Her skulle vi gjennom den såkalte "labyrinten", som etter sigende skulle være vanskelig mht å finne riktig rute. Etter min oppfatning er dette helt feil. Det er en gigantisk bratt steinrøys, hvor du passerer to gamle akvadukt-systemer. Så flater det litt ut og du må opp gjennom en av flere snø/isrenner. Her er det mange muligheter - samtidig som mulighetene for å gå feil er svært begrensede.

    (Ser også at det kan bli verre om man ikke har rekognosert litt på forhånd/sett det i dagslys).

    Så tilbake på hytta og sov noen timer. Startet toppstøtet 02 fra hytta. Det er en relativt lang toppdag: 1500 høydemeter +.

    Det er greit å ta med seg at så snart man kommer ut av "labyrinten" på 4900 moh eller deromkring er man veldig eksponert for vind. Herfra er det bre resten av veien, som gradvis blir brattere. Vi hadde egentlig knallfine forhold - hard snø, med bare flekker av is. På det aller bratteste er det maks 40 grader(i motsetning til hva vi hadde hørt på forhånd). Vi gikk i tau og med hjelm da vi hadde hørt at det var smeltet løs en del stein fra kraterkanten. Vi så også en del stein som lå på breen. Ingen sprekker. Det er absolutt en tur som kan gjøres solo så lenge forholdene er riktige.

    Pga vinden måtte vi bevege oss kontinuerlig til vi var på toppen. Overraskende kjølig tur - hadde ikke termometer så vet ikke temperatur. Brukte 6 timer opp. Litt for seint ute til soloppgangen, men flott utsikt. Vi var også de eneste på fjellet.

    Oppsummert: Enkelt tilgjengelig for en relativt høy topp og mye mindre trengsel(ingen!) enn forventet. Fin tur!

    (beklager dårlige bilder, snapshots fra videofilm)

    post-439-133474514657_thumb.jpg

    post-439-133474514664_thumb.jpg

    post-439-133474514669_thumb.jpg

    post-439-133474514673_thumb.jpg

    post-439-133474514677_thumb.jpg

    post-439-133474514681_thumb.jpg

  2. Mitt absolutte inntrykk er at folk flest går Mt. Blanc på mindre enn ett døgn.

    Opp på ettermiddagen, sove, avgang 02-03 om natten, oppe til morgengry og nede til lunch.

    Jøss. Det er definitivt ikke mitt inntrykk etter å ha vært der nede 3 år på rad nå. De aller fleste guidene anbefaler 2 døgn på turen opp - nettopp fordi det er omtrent 10 % sjanse for å dra en klient til toppen i løpet av ett døgn.

  3. http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=175231

    Denne sto i papirutgaven tidligere i sommer.

    For det første synes jeg det er mildt sagt merkelig å fremstille det som om det er "normalt" å gå Mont Blanc på 1 dag.

    Jeg vet ikke om journalisten var akklimatisert på forhånd eller bare veldig høydesterk, men høydesyke er omtrent ikke nevnt med ett ord.

    I en artikkel som når allmennheten på den måten denne gjør synes jeg det er på grensen til uforsvarlig å hevde det holder med "seige lårmuskler og flaks".

    For det andre måtte jeg le av dette; "Guiden blir ikke lenger overrasket når han ser folk komme gående med tauet i sekken i stedet for mellom seg, men nevner det likevel.

    - Det ramler mye stein her. Får de en stein i hodet, hjelper det ikke å ha tauet i sekken, sukker han."

    Omtrent ikke en eneste guide bruker hjelm der nede - noe jeg mistenker har sammenheng med forfengelighetsgrunner eller machofaktor. Jeg skulle gjerne likt å se hvordan tauet hjelper om guiden får en stein i skallen.

  4. Parbat, jeg tipper at du kan gå på biblioteket å låne bøker om samme tema. At polene vandrer er velkjent, at den nordlige i løpet av de siste 30-40 årene har vandret stadig raskere er også kjent. Om verden går til helvete om 5 år er kanskje din tolkning?

    "Konsekvensene av dette er ukjent, men det er stor sannsynlighet for at våre villeste fantasier om Armageddon bare vil være for en bagatell å regne i forhold til hva vår klode vil bli utsatt for når jaguaren legger seg ned for å dø.", står det vitterlig.

    Desto mer foruroligende er det at dette er et velkjent fenomen. At IPCC og andre "klima-forskere" har oversett maya-spådommen må jo tyde på en konspirasjon av gigantiske proporsjoner.

  5. Skal prøve på Mt. Blanc i slutten av måneden og lurer på et par ting:

    Ser at noen anbefaler plastsko, er dette virkelig å anbefale fremfor lærskoene med gamasjer? Har Scarpa Alpha plastsko og Scarpa SL lærsko. Min breinstruktør sa at plastsskoene kun var til isklatring og leking på blåis, skulle man gå litt ble de simpelthen for ukomfortable.

    At enkelte bruker plastsko er pga kulda. Det blir virkelig ganske frossent mot toppen, men jeg brukte selv bare lærstøvler. Det kan jo være kjekt å ha med seg et par skikkelig heldekkende gamasjer.

    NB:Skal du ligge i telt kan du risikere at våte lærstøvler fryser i løpet av natta.

    Betyr dette at det er unødvendig å sikre opp mot/ned fra Gouter? Hvis man skal sikre, hva er underlaget, mix, is, berg?

    Underlaget her endrer seg mye - har vært opp og ned her en del ganger over de siste årene :(

    Uansett har jeg aldri sikret noe her og det burde være unødvendig(muligens med unntak av Great Cuoloir).

    Det henger noen stålvaiere stedvis hvor folk kobler seg inn med slynge og karabin, spesielt i det bratteste partiet mot toppen.

    Ellers; takk til alle for gratulasjoner og beklager at det fortsatt ikke er noen bilder.

  6. En noe kortfattet rapport og foreløpig uten bilder.

    Kjørte ned til Chamonix torsdag 19.07 på kvelden. Fredag ettermiddag var vi fremme i Les Houches, hvor vi overnattet.

    Hadde en akklimatiseringstur til Aiguille Du Midi på lørdagen, med overnatting til søndag. Været var ganske elendig på lørdagen, men til gjengjeld utrolig flott på søndag.

    Mandag morgen startet vi på Gouter-ruta.

    Toget fra Bellevue til Nid d'aigle står fortsatt - så turen oppover startet på 1750 moh. Mens vi beveget oss oppover ble været gradvis dårligere. Like før vi nådde Tete Rousse på 3160 moh var det gått over til snø, torden, sterk vind(80kmt) og null sikt.

    I løpet av kvelden ble det hektisk stemning og flere guider ble sendt av gårde opp mot Gouter-hytta for å delta i en redningsaksjon etter savnede klatrere. Etter noen timer kom de tilbake og kunne fortelle at forholdene var så dårlige lenger opp at det var håpløst å fortsette.

    I ettertid fikk vi høre at klatrerne, i strid med advarsler, hadde gitt seg i kast med Arrete d'Bionassay, og enten gått seg vill eller rett og slett vært så utmattet at de ikke klarte å nå ned igjen i det elendige været. Alle fire ble senere funnet ihjelfrosset.

    http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article1903533.ece

    Dagen etter var forholdene fortsatt marginale med mye vind og snøfall. Ut på ettermiddagen så det ut til at forholdene bedret seg noe og derfor startet vi som noen av de første opp "veggen" mot Gouter-hytta. Bortsett fra noe vind og litt snø gikk det egentlig greit og det lysnet stadig mer.

    På Gouter-hytta sprakk skydekket og sola tittet fram samtidig som vinden løyet helt. Det var mye folk på hytta, men de store mengdene var fortsatt lenger ned på fjellet.

    Klokka 02 startet vi mot toppen. Stjerneklart og rundt -10. Gikk greit i starten, men når vi nådde over Dome du Gouter ble vi møtt av en iskald vind.

    Da vi kom til Vallothytta ble det klart at de to jeg var sammen med ville snu fordi de ikke klarte å holde varmen. Jeg fortsatte da videre sammen med to nederlendere vi hadde møtt lenger ned på fjellet. Ruta videre var stort sett grei, enkelte partier er dog ganske vindutsatt. Når sola tittet opp over horisonten ble det også en del varmere. 08 var vi på toppen.

    Det gikk fort ned igjen og ved Gouterhytta møtte jeg igjen de andre. Her var det fullstendig kaos med masse klatrere som strømmet på. Fullstendig kaos førte til at jeg først ikke fant igjen hjelmen min, og mens jeg lette etter den forsvant også stegjernene(!) Begge deler er kjekt å ha på vei ned "veggen" fra Gouter.

    Betjeningen på hytta hadde følgende forslag til løsning; "You just take some other crampons, maybe you find some that are better".

    Jeg synes denne løsningen var ganske dårlig, og omsider dukket mine stegjern på magisk vis opp igjen.

    Nedover fra Gouter var det fullstendig kaos. Vanvittige mengder folk som var på vei opp og nærmest krabbet på ryggen til hverandre. Blant annet så vi noen Øst-europeere som rigget rappelltau(!). Når dette beveget på seg løste det ut en masse stein som falt på folk under. Mye kjefting og smelling fra franske guider og en kvinne som faktisk falt og traff noen andre(som heldigvis bremset fallet hennes uten at de selv ble revet med). Lenger ned ble en slovak truffet av en stein i Grand Couloir. Etter hva vi hørte hadde han heldigvis bare brukket beinet i fallet. Rimelig lettet kom vi oss til slutt ned...

    Herfra og ned var bare fryd - varmt og sol hele veien til Bellevue.

    Jeg har forsøkt Mont Blanc 2 ganger tidligere og blitt stoppet av mangel på tid og dårlig vær, så det føltes spesielt godt å endelig nå toppen.

  7. Heis er for slalåmkjørere og pensjonister. Og franskmenn.

    Barske norske turnisser foretrekker heller å pludre seg opp gjennom skau, morene og grus.

    Hver sin smak...

    Et par andre ting; de mest populære hyttene er alltid "fulle" i sesongen. I praksis vil du alltid få plass - bare ikke nødvendigvis i en seng.

    Som de andre har vært inne på er det mye støy i disse hyttene.

    Uansett vil jeg anbefale middagen - som kan kjøpes selv om man ikke bor på hytta(si fra at dere skal spise der så snart dere når hytta). Tre retters med skikkelige kraftkost - meget bra.

    Ang. telting: Bivouac er lov, men camping er forbudt. Tror ikke håndhevingen er veldig streng. Ta med søppel ned fra fjellet.

  8. Om du søker så finnes det ganske mye info om Mont Blanc her på forum(som du kanskje allerede har gort?)

    Enklere å komme med tips om du er litt mer spesifikk på hva dere har tenkt dere; hvilken rute, hvor lang tid etc...

    Med hensyn til trening så er det labbing med tung sekk i motbakker som gjelder.

    Når det gjelder akklimatisering vil jeg anbefale å ta heisen opp til Aiguille du Midi ASAP. Dra med siste heisen og overnatt enten i telt nede på breen eller på refugee de Cosmiques. Det er faktisk mulig å overnatte i selve heisehuset på Aiguille du Midi også...selv om jeg ikke tror jeg vil anbefale det.

    Avhengig av form og erfaring kan dere prøve dere på Arete de Cosmiques(luftig) eller Mont Blanc du Tacul(høyere og lengre) dagen etter.

    NB: Dette er høyst personlige råd. Du vil få første natt på nesten 4000 moh. Om du ikke vet hvordan kroppen din takler høyde kan det være risky.

  9. Holde pusten er det dummeste en gjør når en svømmer fra dypet og oppover... Denne karen holdt nok ikke pusten, for i så fall ville han nok ikke stått oppreist i dag :wink: Han har nok lært litt av vært i sin karriere, og viste dermed at han måtte puste sakte ut heile veien opp, ellers ville nok lungene ha bristet...

    ew

    Tenkte jeg også på, men det blir vel ikke slik ettersom lungene er fylt med den mengden luft som er naturlig på overflaten?

    Uansett; en skikkelig tøffing dette her...

  10. I den teorien som jeg luftet vil øvrige landmasser kompensere med økt infrarød stråling. Dette er noe forskerne vet alt for lite om i dag. En mer nyansert og balansert bruk av forskningsmidler, bl.a gjennom FN hadde vært på sin plass.

    Landmasser? Såvidt jeg kan se er forskningen sentrert rundt skog, og fortrinnsvis tropisk regnskog(i alle fall i de linkene du har gitt oss).

    Skog som vi er i god gang med å hogge.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.