Gå til innhold
  • Bli medlem

Jon Steinar

Aktiv medlem
  • Innlegg

    12
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Jon Steinar

  1. Hei, er nok bare meg som en treig i tekno-pappen, men hvordan funger høydemåleren? Mitt ønske er at den viser kun hvor høyt jeg er over havet, til enhver tid. Det som er realiteten er at den (trolig) viser hvor mange høydemeter jeg har beveget meg opp og ned etter hvert, ila døgnet. Jeg kalibrerte den i går og brukte da DEM.. Poenget mitt er at jeg ikke finner ut hvordan klokka (Fenix 7 pro) skal vise kun hvor høyt jeg befinner meg over havet, til enhver tid. Jeg kan gi et konkret eksempel: I går kalibrerte jeg klokka, og den viste da at jeg befinner meg 91 moh. Jeg ble da fornøyd, fordi jeg vet at denne høyden trolig er temmelig nøyaktig høyden over havet her i huset hvor jeg bor. I dag viser klokka 184 meter over havet, her i huset hvor jeg bor....

    Et annet spørsmål, med utgangspunkt i samme tema og i forbindelse med kalibrering: Hvorfor spør klokka meg om hvor høyt jeg befinner meg over havet, eller hvor stort barometertrykket er ved havnivå? Det er jo nettopp disse opplysningene jeg vil at klokka skal fortelle meg.... selv om jeg samtidig forstår at dette er en del av kalibreringsprosessen. Hva skjer dersom jeg tilfeldigvis ikke vet hvor høyt jeg befinner meg over havet? Det kan jo fort være, på en fjelltur... klarer ikke den dyre klokka da å finnet ut dette selv? Dere forstår sikkert at her snakker vi om en kar som har null tålmodighet og forventer desto mer av såpass dyre produkt. 

    Sette stor pris på en enkel forklaring av fremgangsmåte og hva jeg gjør feil.... 

     

  2. Heisann! Som en klassisk antiteknofreak så må jeg spørre: Noen som vet en enkel metode for å få klokka til å måle kun høyde over havet, og IKKE hvor mange meter jeg har beveget meg opp og ned siste døgn? I går kalibrerte jeg nemlig klokka (Fenix 7 pro), brukte DEM, og klokka viste etterpå en høyde som trolig stemmer med stedet jeg var på; 91 moh. Nå, et døgn senere, viser klokka 184 moh. På nøyaktig samme sted. Dermed tror jeg at klokka måler antall høydemeter jeg har beveget meg opp og ned siste døgn. Det ønsker jeg ikke; jeg vil at det skal vise KUN hvor mange høydemeter over havet jeg befinner meg, til enhver tid... Noen som kan gi en oppskrift på hvordan jeg stiller klokka inn slik at den viser dette? Tusen takk på forhånd!

  3. Hei, har et Helsport tresesongers tunneltelt for tre personer. 3,5 kg, ergo relativt stort og tungt. Noen som har konkrete tips til salgssted for en stor nok pakkepose som er vanntett og som i sin tur gjør at jeg kan henge teltet på utsiden av sekken under vandring (i også tungt regnvær)? 

    Takk så mye😀

  4. Ikigai skrev (2 timer siden):

    Høres herlig ut med en måned uten dekning! 🙌🏻 Jeg tenker det kan være lurt at du ikke undervurderer hvor mye strøm ting bruker, så det er positivt at du har begynt å sondere rundt dette allerede nå, for du trenger en god plan for å få det til gå opp.

    Det tenker at det også kan være lurt at du tenker på dette som et budsjett fra to kanter; hvor mye strøm du kan bære med deg og produsere underveis, og hvor mye strøm du bruker. Jo mer fokus du har på å minimere strømbruken jo enklere er det å få regnestykket til å gå opp, for som du sier så kan det ende opp med å være tett skydekke i en måneds tid i august/september.

    Tips for å minimere strømbruk:
    - Test og bli kjent med lavstrømsmoduser på inReachen (må du bruke den til navigering og sporing, eller kan du navigere med papirkart og kun bruke den til nødsbruk?)
    - Hvis det er lite/ingen dekning bør telefonen enten være avslått eller i flymodus når den brukes til musikk (bruker mye strøm på å søke etter basestasjoner)
    - En liten iPod eller lignende bruker betydelig mindre strøm enn en mobiltelefon hvis behovet kun er musikk
    - Ved siden av mobiltelefon så er kameraet det som vil bruke mest strøm, spesielt hvis du filmer. Gjerne skru ned lysstyrken på skjermen og minimer tiden du bruker på å se på bildene/klippene mens du bruker kameraet og i teltet på kvelden.

    Et annet tips i forhold til batterier og strøm:
    Litiumbatterier holder på strømmen lengst når de er avslått og kalde, men fungerer best når de varme (både til lading og utlading). Når du først kjenner til dette så kan du ta noen grep jevnt over som sørger for at enhetene har strøm lengre. F.eks. hvis inReachen skal være avslått så kan den fint ligge et kaldt sted i sekken. Det samme med telefonen hvis du skal ha den avslått en stund. Men skal du for eksempel bruke telefonen til musikk så kan det være lurt å varme den opp før du slår den på og holde den varm mens du bruker den, f.eks. ved å ha den på innerlommen. Når det gjelder kameraet så kan du oppbevare batteriet eller batteriene du snart skal bruke tett på kroppen. Som fotograf gjør jeg dette hele tiden. Og når du skal lade batteriet så skal det lade raskere hvis det er varmere. Hvis det er kaldt i teltet kan du lade i soveposen, men helst mens du er våken.

    Med tanke på kamera så er det viktigste at du finner et kamera som kan lades opp via USB. Du kan alternativt finne tredjeparts dockingstasjoner som kan lade enkelte batterier med USB, men det beste og enkleste er når kameraet kan lades direkte med USB. Da kan du i prinsippet klare deg med ett eller to batterier. Jeg bruker Canon R5 til jobb, men har også sansen for Fujifilm sine kameraer, som f.eks. X-T3 og X-T4. Fujifilm-kameraet lades opp av de fleste powerbanker, men Canon R5 for eksempel trenger batteribank med Power Delivery (PD). Så sjekk at alt fungerer før du drar ut.

    Hvor mye effekt du får av solcellepanelet avhenger av været, hvor du er i Norge og hvordan du bruker det. Hvis du er på den typen tur hvor du vandrer stort sett hele dagen og kun slår leir når det blir mørkt så blir det vanskeligere å lade underveis. Hvis du derimot har camp et sted over noen dager så øker sjansen drastisk for at du faktisk får noe nytte ut av solcellepanelet, gitt av du har været med deg.

    Hvis jeg var deg så ville jeg:
    - gjort alt jeg kunne for å minimere strømbruken jevnt over
    - latt alle enhetene være oppladbare med USB
    - hatt et solcellepanel
    - hatt to batteribanker, hvor den éne (gjerne mindre) kun er til bruk i nødsituasjon
    - hatt en plan for hva jeg gjør dersom jeg ikke får ladet nok underveis

    Jeg antar også at målet med turen er å unngå sivilisasjonen. Men dersom turen på visse tidspunkt går innom sivilisasjonen så er batteribank det enkleste og sikreste alternativet.

    Du har også en siste mulighet til å gjøre justeringer før du drar ved å sjekke langtidsvarselet. Er det meldt pøsregn og lavtrykk på lavtrykk de neste 10-14 dagene så ville jeg vurdert å bært med meg mer batteribanker som backup eller vurdert å bytte ut solcellepanelet med flere batteribanker og heller kuttet enda mer ned på strømforbruket for å være på den sikre siden.

    Lykke til! Vi misunner deg. 😄

    Tusen takk for grundig svar og mange gode råd, dette skal jeg lese over flere ganger!

     

    Ha en fin dag videre

    Jon Steinar

     

    • Liker 1
  5. Myriameter skrev (På 22.5.2022 den 10.30):

    Biltema har en rimelig og grei sak 

    https://www.biltema.no/kontor-teknikk/mobiltilbehor/powerbank/sammenleggbart-solcellepanel-powerbank-8000-mah-2000040624

    En på 20000mAh mer veier deretter. Valgets kval. Ville gått for en oppladbar hodelykt. Om du ikke går for denne nyheten;

    https://www.speidersport.no/pale-blue/121579/usb-batteri-aaa-pale-blue-usb-rechargeable-4xaaa

     

    Tusen takk!

     

    Jon Steinar

  6. Hei, skal vandre i en mnd i et mobildekningsløst område (aug.-sept.). Har aldri gjort noe sånt tidligere. Må ha sikker strøm til Garmin in Reach og til en mobiltelefon (musikk). Pluss til en hodelykt (men vurderer også om oppladbar hodelykt heller bør / kan erstattes med en ordinær batterilykt).

    Har også en ambisjon om å ta bilder av høy teknisk kvalitet, og helst med et kamera som kan filme. Vet noen om en pakkeløsning med strøm og type kamera her som kan funke til alt? Jeg liker solcelleideen, men det kan jo regne i en måned.... 

    Har vurdert Urberg og Ankers solceller. Urberg er akkurat nå billig. Noen som vet om den / disse kan lande Garmin og iphone?

     

    Takker

     

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.