Gå til innhold
  • Bli medlem

123ABC

Aktiv medlem
  • Innlegg

    23
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av 123ABC

  1. Grimner skrev (6 timer siden):

    Noe litt verre: en god del av Star Baikal variantene ble levert med ett løp med 3/4 og ett med full trangborring. Sjekk det før du putter noe som helst av stål i børsa.

    "Det verste som kan skje"... her er det vel bare fantasien som setter grenser. Det beste som kan skje om du kjører mye stål er at du må korte ned løpene med en centimeter fordi ytterenden blir full av hakk og riper. Litt kortere løp er ingen katastrofe - det er lenge siden svartkrutt var normen på jakt.

    Det går fort mange skudd på bane, så lett, billig stålammunisjon hjelper både på skulderen og lommeboka.

    Skarv, ender og rype (bemerker at det er deler av landet hvor fjellrype benevnes som skarv), der har du to fuglearter som skal være litt mer hardskutte enn rype. Hvis du går for åpne løp, gå opp en størrelse eller to på haglene. Der rypa detter for 7 og 6, se på 5 og 4 for and og skarv.

    Hei.

    Takker for svar.

    Hagla har full trangborring ble jeg fortalt av fattern. Da er det bare å glemme stålammo til leirdueskyting da eller? 

    Det var Skarv som i sjøfugl den ble brukt til på 70-tallet. Tror det var 4 hagl som var brukt til det.

     

  2. 123ABC skrev (1 time siden):

    Jeg har nå tatt med hagla til børsemaker, som kunne bekrefte at hagla var i "overraskende" god stand etter at han demonterte den. Jeg fikk også smurt opp igjen avtrekker mekanismen og pusset løpet, så nå skal den være klar til bruk.

    Jeg fikk også kjøpt stålhagl - 12/70 til leirdueskyting. Jeg trodde man ikke skulle bruke stålhagl i det hele tatt i disse haglene, men leirduepatronene har visst såpass liten ladning at det skal funke fint.

    Når jeg leser dette innlegget, blir jeg dog litt usikker https://www.kammeret.no/topic/13228-kan-hagla-mi-skyte-stålhagl-svaret-er-her/

    Hvor det står følgende:

    1: Kammertrykk. Jaktpatroner ladet med stål eller annet lett materiale er gjerne ladet for høy utgangshastighet. Dette er for å kompensere for de dårligere ytreballistiske egenskapene som stål har sammelignet med f.eks. bly.

    2: Påkjenning på piper/lodding i trangboringsområdet. Stål og harde wolfram(tungsten)materialer vil ikke deformeres på samme måte som bly i trangboringsområdet og føre til en hardere påkjenning på pipene i dette området.

     

    Det første punktet utgår slik jeg forstår lengre ned i innlegget, siden leirdue ammunisjon (stål) kun er ladet med 24 gram. Dette med kammertrykk problematikken gjelder slik jeg forstår kun jaktammunisjon.

    Når det gjelder det andre punktet. Jeg er helt ny i gamet og kan ha misforstått noe rundt dette med trangboring, men det ikke slik at Star Baikal har 3/4 trangboring, og at man dermed ikke kan bruke stålammunisjon i det hele tatt?

    (I innlegget står det at man ikke skal bruke stål i trangere enn 1/2 choke).

     

     

  3. Grimner skrev (På 13.8.2022 den 17.46):

    Nå runder hagla mi 60 i disse dager og den var i utgangspunktet bygget som noe som skulle selges i tilbudsdunken på Nille. Har jeg lyst til å bytte? Kanskje, men det sitter langt inne. Det er ikke noe arvestykke og langt fra pen - en Star har bedre linjer - men det er den jeg treffer med og kjenner ut og inn.

    En Star Baikal laget på 70-tallet var laget for eksport og ment å skulle vise hvor overlegen kommunismen/CCCP var det dekadente Vesten. Ikke helt vellykket, men de greide å treffe på "solid" og "driftsikker".

    Det er Maximer fra begynnelsen av forrige århundre som har tatt en tur ut av museumet og nå tar del i enda en krig. Alder har liten betydning når det gjelder våpen; kunnskap om og dermed riktig bruk er alt.

    Følg planen og ta den til børsemaker for sjekk. Registrer og ta den så ut på prøveskyting og noen jaktturer. Hvis ting ikke stemmer overhodet, bruk den som en reservehagle. Blir det ny hagle, vær veldig forsiktig med det aller billigste og sjekk bruktmarkedet.

    Jeg har nå tatt med hagla til børsemaker, som kunne bekrefte at hagla var i "overraskende" god stand etter at han demonterte den. Jeg fikk også smurt opp igjen avtrekker mekanismen og pusset løpet, så nå skal den være klar til bruk.

    Jeg fikk også kjøpt stålhagl - 12/70 til leirdueskyting. Jeg trodde man ikke skulle bruke stålhagl i det hele tatt i disse haglene, men leirduepatronene har visst såpass liten ladning at det skal funke fint.

    • Liker 2
  4. Blir litt skeptisk til sikkerheten med tanke på at hagla er over 50 år gammel, og jeg har vært inne på tanken om å bare kjøpe en ny en med en gang.

    På den andre siden kunne det vært litt greit å få testet litt ut med den gamle hagla før jeg investerte i noe nytt.

  5. Grimner skrev (På 7.8.2022 den 17.41):

    Ikke bruk stålhagl i den børsa - den er ikke bygget for det.

    En tur til børsemaker for fullt ettersyn ville være lurt. Ikke vet du hvor børsa har vært og alle våpen har godt av en grundig puss. Typisk for hagler er at eieren aldri ser på mekanismen "for den virker jo". Det er riktig for en hagle som er i regelmessig bruk, men gammel olje, støv og skitt kan lage krøll etter noen tiårs på loftet.

    Gratulerer med en solid børse - "de lager dem ikke sånn lenger" :)

    Kan jeg ta den med til børsemaker før jeg registrerer den, eller må jeg bruker 1495 kr. for på å registrere den før jeg i det hele tatt har lov å ta i våpenet?

    Mulig dumt spørsmål, men jeg er helt ny på dette som dere sikkert skjønner 😅

  6. sneakyowl skrev (1 time siden):

    Hagla har full trangboring og det tilsvarer vel 3/4 choke om jeg ikke husker feil. Så da bør en vel bruke bly uansett.

     

    "Påkjenningen på trangboringene er enkel å finne ut av: Man skal ikke skyte harde hagl i trangere enn 1/2 choke, og man skal være forsiktig med å skyte harde hagl i eldre sideliggere. Pipene på disse er som regel tinnloddet, noe som gir en svakere konstruksjon enn de vanligvis slagloddete pipene på en o/u."

  7. sneakyowl skrev (2 timer siden):

    Det kan være lurt å undersøke om løpet tåler stålhagl, eller om du kun bør bruke blyhagl i hvert fall. 

    Husker jeg rett så er vel eldre hagler mindre glad i stålhagl.

    Hva er det som kan skje om en bruker stålhagl da, worst case?

  8. Vandrefalk skrev (27 minutter siden):

    Såfremt våpenet ikke er kraftig angrepet av rust eller har synlige skader, f.eks. bulk på løp, burde det være helt uproblematisk å ta det i bruk..

    Det har vært oppbevart tørt, og har tilsynelatende ingen rust eller skader.

  9. torese skrev (På 29.7.2022 den 16.07):

    Hei,

    sei har jeg alltid fisket på flo eller fjære. Den går i stim og følger åtet. Torsk stort sett på bunnen uavhengig av flo og fjære. Lyren jakter tangbeltet og den tror jeg heller ikke er så nøye på flo og fjære.

    tore

    Hei.

    Takk for svar. Har du også en formening rundt dette med tid på døgnet?

  10. Hei.

     

    Jeg er litt forvirret på noen råd jeg har fått angående fisking i sjø.

     

    Noen sier at man bør fiske enten når det når det er full fjære og sjøen er i ferd med å snu, samt når det er flo og sjøen er i ferd med å snu. Andre sier at halvveis flo på vei mot flo er en sikker vinner.

    Hva er riktig?

     

    Noe annet jeg har hørt, som erfaringsmessig ser ut til å stemme er at man bør fiske enten morgen eller kveld på sommerhalvåret, og at man fint kan fiske gjennom hele dagen på vinterhalvåret.

    Noen kommentarer til dette?

     

    Nå stemmer ikke alltid flo/fjære overens med tid på døgnet. Dvs. at om man for eksempel skal ut å fiske på kvelden, så er ikke floa nødvendigvis på det stadiet som man skulle ønske.

    Hva er viktigst, flo/ fjære eller tid på dagen?

     

    Jeg fisker forresten etter mye forskjellig, Torsk, Lyr, Hyse, Sei ++

  11. Espen Ørud skrev (På 11.6.2022 den 12.18):

    Spør den du har kjøpt av/megler. Da kan du også formidle eget ønske ifht om du vil ha det fjernet eller om det skal stå.

    Da jeg kjøpte nåværende bolig for ett år siden ga jeg beskjed om at jeg ønsket at tidligere eier ttok med seg skapet som var skrudd fast på soverommet da jeg kom til å ha med meg eget mer praktisk skap som jeg kom til å montere et annet sted i boligen uansett. Dette var helt ok. 
     

    Hei. Det ble ikke brukt megler.

  12. Skogens Stønn skrev (På 11.6.2022 den 10.21):

    Det er vel bare å informere om at det vil bli fjernet. Reglene om hva som skal følge boligen gjelder vel der ingen ting annet er sagt/avtalt så vidt jeg vet. Ingen kan tvinge deg til å la kjøkkenskapene stå igjen for eksempel, men du må informere om at du kommer til å ta dem med deg i prospektet og/eller på visning. Det er i hvert fall sånn jeg har oppfattet det. Poenget er vel at ny eier skal vite hva han eller hun kjøper.

    Les nederst om avtalefrihet i denne artikkelen:

    https://www.huseierne.no/nyheter/nye-regler-for-hva-som-folger-med-boligen-ved-salg/

     

    Det er litt for sent å informere om det, da huset allerede er solgt. Kjøkkenskapene kan man i allefall ikke ta med seg :)

    • Liker 1
  13. Blindgjenger skrev (På 11.6.2022 den 9.48):

    I og med at våpenskap etter loven skal være fastmontert (med mindre det veier mer enn 150(?) kg) vil jeg tolke det som at det skal følge med. Jeg passet hvertfall på å spesifisere at mitt skap ikke inngikk i salget da vi flyttet.

    Men spør megler om en slik er involvert.

    Hei. Beklager sent svar. 

    Det ble ikke brukt megler på salg av huset, så det er ikke et alternativ dessverre.

  14. Hei.

    Jeg leste i Jegerpøveboka at man må 2 km fra land om man skal drive jakt fra motorbåt (med unntak av sel).

    Spørsmålet er hvilke fugler kan man jakte effektivt så langt unna land? (Jeg holder til på Vestlandet).

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.