Gå til innhold
  • Bli medlem

Helge1980

Aktiv medlem
  • Innlegg

    23
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Helge1980

  1. 9 timer siden, The Lone Wolf skrev:

    Forfulgt: illegal jakt og politikere som lar seg presse av små interessegrupper; jegere og skogeiere til å åpne for jakt ved å svekke naturmangfoldsloven som denne høringen går ut på. Det foregår nok ulovlig jakt på elg til en viss grad(liten grad) uten at jeg vil spekulere for mye i det. Men bestanden er jaktbar og uten sterke særinteresser imot seg som art i motsetning til ulven - anna enn skogeiere som først klager over lite elg for i andre øyeblikket klage over elgbeiteskader på ungfuruer. Det ser altså ut til at de ikke er enige med seg sjøl, men det er så..

    Ulvebestanden har vokst men en bestand på 90 dyr inkludert grenseulver er ikke en spesielt stor bestand, og det var først foreslått å ta ut 47 av disse, hvilket ville ha betydd en merkbar nedgang i bestanden. Men du mener fortsatt at vi skal skyve ansvaret over på naboene, det er ikke slik ting fungerer Robinson!

    Ulvebestanden har vokst men en bestand på 90 dyr inkludert grenseulver er ikke en spesielt stor bestand, og det var først foreslått å ta ut 47 av disse, hvilket ville ha betydd en merkbar nedgang i bestanden.

    hvor henter du dette ifra? Referanse må være obligatorisk når fakta kommer på bordet i denne sammenheng. Kan godt være du har rett, men jeg greier ikke å finne fakta på disse tallene.

  2. 1 time siden, Robinson skrev:

    Så lenge det har vært mennesket som har drevet husdyrhold , har rovdyrene vært der og ønsket å spise disse husdyrene hvis de klarte. Dette har vært naturens gang i tusener av år. Samtidig har eierne av disse husdyrene gjort det de har kunnet for å få ha husdyrene sine i fred for rovdyrene. Dette har innebært å drepe disse rovdyrene når de klarte det. Dette er også like mye naturens gang. Det er ikke annerledes i dag. Så når en bonde henter ned børsa for å skyte reven i hønsgården , eller ulven på sauebeitet , er dette naturens gang. Det som er annerledes i dag er at det har vokst fram en generasjon mennesker som har fjernet seg langt fra denne prosessen. De kjøper biffen på Mega , og nyter naturen gjennom Planet Earth. Og de har fått innflytelse. Og de har klart å opprette ett regime som forteller dagens husdyrholdere, spesielt i ulvesonen , at rovdyrenes velferd er viktiger enn deres velferd. Liker dere ikke situasjonen , så flytt. Eller finn dere noe annet å gjøre. For her i denne delen av landet har ikke mennesker prioritet, men rovdyrene. Det er klart at dette gjør at respekt for lovene som forvalter rovdyrene, minsker i den delen av landet. Nå bor jeg i Stavanger , langt fra problemområdet, og jobber ikke i landbruket , så alt dette burde vært ett stort gjesp for meg. Jeg , eller mine , blir jo ikke rammet. Bare noen stivnakkede bønder rundt Trysil. Men jeg er så pass gammel at jeg husker dikteren Arnulf Øvelands ord : " Du skal ikke så inderlig gjerne tåle den urett som ikke ramme deg selv" , så jeg bryr meg likevel. 

    Dette er god lesning som godt får frem logisk tenkning og realitet. Folk har lett for å glemme at maten de spiser kommer fra naturen og iherdig innsats fra bønder, fiskere og samer. Flere som må stige ned fra sin høye hest og innse at ikke alt handler om profitt. 

    Hva med innavl i ulvebestanden? Når halvparten av døde ulver i Norge og Sverige kommer av "snikjakt" blant ulvemotstandere, har vi ingen kontroll på hvilke gener som forsvinner. 

    Det ligger mye jobb i å forvalte rovdyrbestanden i norge, og siden mye av det arbeidet foregår i kulissene er det ikke så mange som tenker over det. 

     

  3. På 1.3.2017 den 8.38, REs skrev:

    Bare noen tanker som slo meg:

    Jeg er vokst opp og bor like ved et av Norges beste landbruksområder, men dette er også hovedområdet for aktiviteter knyttet til Norsk oljeindustri. Industri krever arealer og en godt utbygget infrastruktur, og når politikerne f.eks. bestemmer at nye veier og kraftlinjer skal gå gjennom vakre naturområder så blir det selvfølgelig protester, men når en gårdbruker får fire felt med asfalt rett over eiendommen sin eller at mesteparten av hans dyrkede jord skal bebygges med industri eller boliger så får bonden bare beskjed om å finne seg noe annet å gjøre hvis han ikke kan leve med fremskrittet. 

    Hvorfor i HEL. . . . får ikke disse bøndene som bor inne i skogene på Østlandet beskjed om å finne seg noe annet å gjøre når våre politikere bestemmer at ulv og sau skal beite i samme området, noe de fleste vel har forstått er en dårlig kombinasjon? Er et lite bruk i disse områdene mer verd enn et bruk som omsetter for millioner i et av Norges beste jordbruksområder?

    Dessuten er vel heiene på vestlandet bedre egnet til sauedrift enn skogsområdene inne ved svenskegrensa?

    Ikke vet jeg, men det er vel lov å stille et spørsmål uten å bli skutt?

    unnamed.png

    Er så klart lov å stille spørsmål uten å bli skutt, men måten du stiller spørsmålet på virker svært nedlatende. Men bra at du bor på en av de beste plassene, og fint med oljepenger..

    Når det gjelder ulv, så har vel antall ynglinger blitt så høyt at det vil være nødvendig med regulering. Det er som med jerv, at kommer de inn i områder hvor de er uønsket vil SNO avlive individene. Det samme gjelder antall ynglinger som er satt for området for å opprettholde balansen. 

    Jeg er på ingen måte for avlivning av ulv, men er heller ikke så trangsynt at jeg ikke ser problemene ulven fører med seg.

    Høringsfristen er satt til mandag 27. februar 2017 kl. 24:00. Den korte fristen er satt på bakgrunn av Stortingets anmodningsvedtak i saken som betyr at Regjeringen skal fremme en sak for Stortinget innen 10. mars 2017.

  4. Du burde ta med så du har mat til å dekke ditt minimums behov, jeg har opplevd å måtte avbryte en 14 dagers tur pga. For lite mat og dårlig bett. Når det er sagt, vil jeg også legge til at det har vært turer hvor jeg rett å slett ikke har trengt å jobbe så mye for fisken til middag.

    Når det kommer til fottøy i femundsmarka er anbefalingen at du har sko med god støtte på ankel. Dette blir viktigere etter hvor tung sekk du bærer. Det er også greit å være klar over at med regn så blir steinene såpeglatte, og sålen på skoen burde være god nok så du får godt feste under slike forhold. 

    Har også opplevd snø og sludd i midten av Juli, så ta med deg tøy som holder deg varm i et par blå. 

     

  5. Kan jo være en ide' å stikke innom en forhandler og se med egne øyne. Når trådstarter skriver at høyden på de voksne ikke er så høyt, antar jeg at bena ikke er over gjenomsnittet lange.

    En 15,5 holder for de aller fleste, selv om større er å foretrekke. Det er også å foretrekke en eletrisk motor, men svært få trenger det. 

  6. Første jeg tenker på er godt fottøy, men siden du har vært i Femundsmarka før så har du vel en anelse om hva slags terreng som venter. Jeg har ikke vært så langt sør som du skal begynne turen ifra, så er ikke sikker på hvilke rute du burde ta derifra. Jeg har vært mye i områdene rundt røavassdraget på norsk og svensk side, men her vil råd og tips variere med din hensikt med turen. Med det tenker jeg på om du skal fiske, padle eller bare ren fottur.

    Har inntrykk av mye kjennskap til Femundsmarka på forumet her, så du vil nok få mye tips og råd.

  7. Akkurat nå, Per Fredrik skrev:

    Nå ble jeg usikker da det ikke er noe text, men hvis du ser på videoene så bøyer teltstanga seg mye mer med vinden inn fra fotenden. Så da tror jeg testen viser vinden inn fra begge retninger. Arealet på teltduken er vel større fra fotenden og opp til stanga enn arealet ved hode enden. Derfor har jeg trodd at det er bedre med hode enden mot vinden, men jeg vet jo ikke da dette ar langt utenfor mitt fagområde. Jeg er ikt ingeniør og økonom. 

    Legg merke til den svarte "snora" nede på høyre side, så vil du se at vinden kommer fra fotenden.

  8. Jeg skal gjøre en liten test når teltet kommer tilbake. Vet ikke hvor lang tid de bruker, og antar det kommer an på hvor mye de har å gjøre for tiden.

    Jeg bytter stang i hovedsak for å unngå og sitte i villmarken med ei knekt stang og hull i duken som følge av det. Etter hva Bjørn (Helsport) sa, skulle det ikke stå på styrken på stoffet, men han sa også at superlight er ikke telt du setter opp i en storm, da styrken på duken ikke garanteres i slike forhold. Etter hva Tor Erik sier lengere opp her i tråden, som har prøvd teltet i moderat vind, så kan det hende bytte av stang strengt tatt ikke er nødvendig dersom man bardunerer riktig i forhold til plassering og vind.

    Jeg har lest noen forskjellige teorier om hvilke ende av teltet som skal stå mot vinden. Flere sier det skal stå med hodeenden mot vinden, mens Airflow systemet til helsport indikerer at fotenden skal stå mot vinden. Jeg benyttet annledningen til å høre hva Bjørn mente om dette, da han er designer for Helsport. Han sa det var fotenden som skulle mot vinden, da konstruksjonen var sterkest og tålte mest vind slik. Han la også til at i noen tilfeller kunne det være greit med vinden mot hode enden også, uten å forklare noe mer rundt det.

    En ting jeg la merke til ved teltet med vinden mot hode enden, var den høye ventilens plassering med tanke på vind og regn fra den kanten. Har noen av dere opplevd at det kommer vann inn der dersom regnet driver i vinden?

    • Liker 2
  9. Det kan godt tenkes Per. Inntrykket jeg fikk av samtalen med helsport, var at de hadde fått mange henvendelser ang. påsying av pluggfester på SL modellene.

    Det med større stangkanaler og stangkopper for plass til 2 stenger tror jeg blir å dra kapasiteten til selve stoffet noe langt. Siden teltet ikke har forhåndsbøyde stenger, kan du bestille stenger som tilhører extrem modellene og bruke de. De fåes ikke i lengde 2.90m (som Ringstind 1-2 bruker), men i 45 cm segmenter med lengde 2.95m om jeg ikke husker feil. Disse stengene kan enkelt kappes 2,5cm i hver ende for og oppnå ønsket lengde. Disse stengene har en diameter på 9,6mm kontra 8,05mm som er standard. Litt usikker på om disse stengene har  samme tykkelse på godset. 9mm tykkelsen som hører til pro serien har i alle fall samme tykkelse i veggene som de på 8,08mm. Jeg tror det er en holdbar løsning i stedet for og benytte seg av 2 stenger. Mulig noen har andre synspunkter på dette, men jeg har bestilt extrem stang da jeg syntes medfølgende var noe "blaut".

     

     

    • Liker 1
  10. Teltet ser virkelig flott ut med stram duk, og luftingen ved bruk av ekstraleddet ser bra ut.

    Var også på en 13 dagers fottur i Femundsmarka i fjor sommer, men hadde da med meg hengekøye. Hengekøye er utrolig behagelig måte å sove ute på, men med hjemmelaget underquilt av en eldre sovepose ble vekten litt over 3 kg. Blir fint på tur til Femundsmarka til sommeren med enda lettere sekk, og mulighet for å få en natt over tregrensen.

    Har du fått noen erfaring i sterk vind med teltet ditt?

     

    Femundsmarka.jpg

    • Liker 1
  11. Kjøpte meg selv dette teltet nå i januar. Etter å ha satt det opp på gulvet hjemme så begynte søkene på google pga. den slappe duken. Jeg trodde først at det måtte være en feilvare av noe slag (Har ikke fått bekreftet det enda) da jeg uansett endte opp med en side som ikke ble stram.

    Etter litt googling fant jeg denne tråden, som virkelig var hjelpefull.

    Tok en telefon til de snille damene på helsport, og svaret jeg fikk: Bare send det i vei, så skal vi fikse teltet!

    Så nå er teltet på vei til service avdelingen for sjekk av mål og påsying av 5 nye plugg fester. Du verden for en service sier nå jeg!

    Jeg vurderer også og bytte ut stangen med en noe stivere en, er det noen av dere som har lekt med den tanken også?

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.