Gå til innhold
  • Bli medlem

turopplevelser.blogg.no

Aktiv medlem
  • Innlegg

    82
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    3

Innlegg skrevet av turopplevelser.blogg.no

  1. Vi er 2 karer som hadde tenkt å vandre fra sør til nord i Børgefjell fra lørdag 5.juli. Planen er å ta båt over namsvatnet og gå derfra opp til susendalen.Noen som har forslag til hvor vi bør gå av båten? Er det noen som vet noe om hvordan det ser ut i vassdragene nå. Er det mye vann? Er det mye snø i fjellet og kanskje ikke på vann i høytliggende strøk? Er det noen andre som har tenkt å ta båt 5.juli?

  2. Ei uke i Børgefjell var noe som jeg hadde gledet meg stort til i mange måneder, så det var en gledens dag da det endelig var klart for avgang mot Fjellrevens rike.

    Jeg startet ferden fra Ballangen og tok bussen til Fauske. Der ventet jeg på min gode turkamerat Runar som kom med toget fra Bodø, og sammen skulle vi ta toget til Mosjøen.

     

    1458045-8-1373391059036.jpg
    Venting på Fauske

     

    På togturen leste vi oss opp på Børgefjell fra blant annet boken til Lars Monsen og noen turhistorier vi hadde skrevet ut fra nett. Vi noterte ned tips både på elvekrysninger og fiskevann og ble ikke mindre spent på turen etter lesingen. I tillegg kikket vi spent ut vinduet når vi kjørte over Saltfjellet. Vi har nemlig planlagt tur til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark til neste år.

     

    1458045-8-1373390993792.jpg
    Det ble en ekstra lang stopp her pga venting på nordgående tog.

     

    Vel framme i Mosjøen ble vi plukket opp av min gode venn Stian Langfjord, som skulle kjøre oss ned til Susendalen hvor vi skulle starte ferden inn i Børgefjell. I tillegg hadde han kjøpt kart til oss, for kart over Børgefjell var hverken å oppdrive i Tromsø, Narvik eller Bodø.

     

    1458045-8-1373390491264.jpg
    Stian Langfjord vår eminente sjåfør

     

    Vel framme på Øyum i Susendalen tok vi en kjapp oversikt over utstyret, før vi med tunge sekker på ryggen tok farvel med sjåføren og satte innover mot nasjonalparken. Øyum er den plassen hvor man kommer raskest inn i Børgefjell nasjonalpark, så det tok ikke mange minutter før vi var inne i selve nasjonalparken.

     

    1458045-8-1373390343704.jpg
    Klar for Børgefjell

     

    Terrenget innover var lettgått og med jevn stigning oppover. Det var fint vær og ganske varmt, så når vi tok oss en hvil tok det ikke lang tid før mygga begynte å bli plagsom. Når vi gikk var derimot mygga ikke nå problem, så det ble ikke så mange stopp på veien.

    1458045-12-1373546171654.jpg
    Glade turkamerater

     

    Når vi nærmet oss skoggrensen begynte vi å se etter en egnet plass å slå leir for natten. Vi hadde bestemt oss for å ha et skikkelig leirbål første kvelden og var dermed avhengig av å finne en plass med mye nedfallsved. Etter å ha vurdert en del plasser på vei oppover, fant vi til slutt en perfekt plass helt øverst i skoggrensen.

    1458045-7-1373581131628.jpg
    Teltplassen

     

    Etter å ha fått opp teltet, sanket vi ved og hentet vann og satte i gang med å lage kveldsmat. Vi skulle kose oss skikkelig første kvelden, så på menyen sto det biff med masse godt tilbehør:)

     

    1458045-7-1373581498628.jpg
    Biffen til steking

     

    Etter middag satt vi bare med bålet og nøt den flotte utsikten. Stian som kjørte oss til Susendalen gav oss et par øl, og de smakte nydelig der vi satt og kikket utover landskapet. Det var et lite vinddrag i luften som holdt det meste av mygga borte og dermed gjorde kvelden helt perfekt.

     

    1458045-7-1373581734789.jpg
    Skål!

     

    Etter flere timer ved bålet krøp vi inn i teltet og gjorde klart for en god natts søvn. Det var langt på natt og sola var på tur opp igjen, så vi fikk en fantastisk utsikt over soloppgangen i teltåpningen.

     

    1458045-7-1373582472647.jpg
    Nydelig utsikt fra teltet

     

    Det ble nesten litt vanskelig å sovne med sola skinnende inn i teltet, men etterhvert sovnet vi begge 2 og dermed var første dagen i Børgefjell nasjonalpark over.

     

    Flere bilder og resten av turen på Børgefjell kan du lese om på http://turopplevelser.blogg.no/

     











     





     

     

    • Liker 5
  3. Takker for svar. Dette med kalibrering er sjølvsagt og ikkje noko problem for meg. Spørsmålet er rett og slett: Dersom eg feks går opp eller ned 50 høgdemeter på nokre få minutt vil då klokka vise dette? altså ikkje om det er riktig høgde. Det er høgdeforskjellen eg er ute etter, desse distansane går ein på eit blunk, store trykkendringar ikkje noko problem. kan evt måle høgdeforskjellen både opp og ned.  og den må vise høgdeendring for kvar meter. 

     

    Ut frå det som er skrive til no tolkar eg det slik at desse klokkene ikkje kan vise nøyaktige høgdeendringar på den måten.

    Min erfaring er at klokken (Casio PRW-5100)viser høydeendringer med god nøyaktighet når jeg går på fjellturer, så lenge jeg har kalibrert klokken før turen. Jeg har testet nøyaktigheten flere ganger med kart og GPS og det har stemt veldig bra. Ikke mer en 5-10 meter avvik. 

  4. Hei. Hentar fram ein gammel tråd her om klokker. Det eg er interessert i med desse klokkene er primært høgdemålaren. Tenker på om dei er brukbare til måling av primærfaktor på toppar med pf 50-100 meter. Kort distanse å gå, tar ikkje lange tida, trykket vil ikkje endre seg mykje på kort tid, kan evt måle stig og synk opp og ned. Er den så nøyaktig at om eg løftar den 2 meter opp så vil den vise 2 meter høgare høgde? sjølvsagt ikkje på centimeteren men. Variometer brukt i feks luftsport er veldig nøyaktige, lurer på om desse klokkene er like gode. Nokon som kan fortelle meg om nøyaktigheten?

    Casioklokken PRW-5100 virker å være ganske nøyaktig, men den viser høydeendringen på hver femte meter. 

  5. Fin film med atmosfære !

    (Og så likte jeg reklamen i bloggen med rumpa til Kari Traa)... :shock:

    Spekulativ ?

     

    banner12368.jpg

     

     Takk for det!

     

    Nei reklamen som kommer på bloggen er det ikke jeg som bestemmer, men rumpa ser bra ut den:)

     

    Raymond

  6. Flott film! Godt formidlet :)

    Synes ikke det gjorde noe at det var brukt mobilkamera. 

     

    Når på sommeren var dette?

    Vurderer en rolig tur fra Rago og videre nordover til Hellemobotn i sommer, men vi har bare de første ukene av juli til rådighet. 

    Lurer på om ikke det kan bli litt tidlig med hensyn til snø- og issmeltingen.

    Vi startet denne turen 15 juli og det var helt snøfritt da.  

     

    Planen vår var egentlig å gjøre noe lignende. Vi skulle gå fra Rago til Rekvatnet på Hamarøy, men det var så fint i Rago at vi heller bare gikk på loffen der.

     

    Raymond

    • Liker 1
  7. Ser etter ny skalljakke+skallbukse til tresesongers bruk. Ønskelige spesifikasjoner: * Ikke mye tyngre enn 1 kg tilsammen * Bør ha gode luftemuligheter ved beina og under armene. * "Romslig" passform * Slitesterk * Helst mørke eller duse farger * Helst ikke for dyr. Foreløpig har jeg sett på Norønna Svalvard dri3. Har god erfaring med dri1-materialet, bortsett fra slitestyrken. Ellers har jeg på nett tittet litt på Bergans Rask og Forolhogna Paclite fra Norønna. Andre alternativer?

     

    Mammut Nordwand er vel noe av det beste på markedet. Jakke og bukse veier til sammen ca kiloet og har ekstrem slitestyrke. Masse tekniske detaljer og gode luftemuligheter. Eneste minuset er prisen..

    Jeg har jakken og kan uten tvil si at det er den beste skalljakken jeg har hatt.

     

    http://sportsnett.no/s/p.aspx?pid=5502&cid=314

    http://sportsnett.no/s/p.aspx?pid=5495&cid=314

  8. Hvor varm dunsovepose bør en velge til vår/sommer/høst? Tenker da at den skal fungere både i marka og på fjellet vår/sommer/høst og tåle at det bikker under null samtidig som den skal være mulig å bruke når det er litt varmere. Vet at man ikke kan få alt i en pose (og sekk) så er på jakt etter det "perfekte kompromiss". Holder det da med en pose med komfortrating rundt 0 grader eller bør man velge en pose som går ned mot -5/10 grader?

    Tenkt bruk med skikkelig isolerende oppblåsbart liggeunderlag ala Exped Downmat UL eller Thermarest NeoAir XTherm.

    Målet er så liten og lett pose som mulig, men ikke på bekostning av en behagelig natt. Bør altså tåle frostnetter hvor tempen bikker under nullpunktet. Er varm av meg, kan godt dra på ullundertøy i posen når det er kaldt og kommer trolig til å kombinere med silkelakenpose. Tenker at nakkekrage er en fordel mtp å beholde varme (selv om dette legger noe på vekta). Vil helst ha hel glidelås for temperaturregulering. Er 173 høy, ikke spesielt stor og ønsker ikke noen stor og romlig pose.

    Poser jeg har vurdert er lettvekterene til Western Mountaineering (Summerlite, Ultralite), Marmot (Atom, Hydrogen, Helium, Plasma), Feathered Friends (Osprey UL, Hummingbird UL) og Mountain Equipment (Xero 250, 350, 550). Slått fra meg Sir Joseph Koteka serien da den ikke har nakkekrage og jeg synes hetteløsningen ser litt spinkel ut, men åpen for å endre mening.

    Setter pris på erfaringer i forhold til hva som er tilstrekkelig tykkelse/temptolleranse og er også takknemmelig for konkrete tips til hvilken pose jeg eventuelt bør velg, gjerne også kandidater jeg ikke har listet.

    Har akkurat gjort en del research for samme bruken som du nevner. Har sjekket med en del personer og fått mange gode tips. Jeg endte til slutt opp med å gå for Ajungilak Sphere 3 sesong. Fant også en test på nett av posen. Den er et par år gammel og posen er nok oppgradert siden den gang, men uansett positiv test. http://www.klikk.no/helse/dinkropp/friluft/article588745.ece

  9. Turtips til flott natur

     

    Jeg å fatter`n planlegger en syvdagers fjelltur / skogstur til sommeren og lurer på om noen har noen flotte turområder å anbefale fra egne erfaringer.

    Jeg utelukker i utgangspunktet ingen steder i Norge, men ser helst for meg å traske i høyden 750 m.o.h til 1400 m.o.h og fortrinnsvis litt utenfor turiststier o.l.

    Overnatting blir med telt og fiskestanga pleier å sitte rimelig løst når vi er på tur, så gode vann i området er heller ikke å forakte.

     

    Så hvis noen kjenner til gode turområder eller "ruter" med flott natur og pent vær så tas det imot med stor takk.

     

    Øyvind

    Anbefaler Rago Nasjonalpark. Vill og rå natur med mange flotte fiskevann.

    Du kan lese om turen vi hadde til Rago på bloggen min. Vi var der i en uke. http://turopplevelser.blogg.no/1343780237_rago_nasjonalpark_dag.html

    • Liker 1
  10. Mandag etter jobb tok jeg skiene fatt og tok meg en skitur fra Tønsvika til Tromsdalen. Tønsvika - Tromsdalen er et et godt og et litt kortere alternativ til den litt lengre turen Snarbyeidet - Tromsdalen som jeg har skrevet om på bloggen min tidligere http://turopplevelser.blogg.no/1360055268_snarbyeidet__tromsdal.html


    1458045-11-1361437309050.jpg
    På vei opp Tønsvikdalen


    Jeg pakket kun med meg en lett matpakke, vannflaske og dunjakke, for jeg planla å gå hele turen uten noen lengre pauser. Været var nydelig og de 26 kilometerene var en sann fornøyelse å gå.


    Her er noen bilder fra turen:


    1458045-11-1361437512028.jpg

    1458045-11-1361437515308.jpg

    1458045-11-1361437519228.jpg

    1458045-11-1361437522976.jpg

    1458045-11-1361437526124.jpg

    1458045-11-1361437528363.jpg

    1458045-11-1361437531568.jpg

    1458045-11-1361437534577.jpg

    1458045-11-1361437537546.jpg
     

    Flere turhistorier finner du på http://turopplevelser.blogg.no/

    • Liker 1
  11. Ser at uttrykket "det enkle friluftsliv" ofte blir nevnt her, men hva er det enkle friluftsliv? Min erfaring er, og jeg har godt over gjennomsnittet med døgn ute i naturen, at godt utstyr gjør friluftslivet enklere. At man tar på seg olabukse og en ullgenser fra 1968 betyr jo ikke at man får en bedre friluftsliv opplevelse enn en som har ny softshellbukse og en vindtett skalljakke.

     

    For meg er friluftslivet ikke bare å dra ut når været er bra. Jeg synes også at det er en flott turopplevelse og være ute på tur når været blir en utfordring. Da bør man ha klær og utstyr som holder mål. Jeg vil påstå at i de fleste tilfeller vil gode klær og godt utstyr gjøre selve naturopplevelsen bedre!!

     

    Klær som holder mål koster som regel en del og da synes jeg det er flott at man her på fjellforum kan dele sine erfaringer med klær og utstyr. Er jo kjedelig å bruke mange tusenlapper på et produkt som ikke holder det det lover.

     

    Det som også er flott med å dele slike erfaringer er at man ofte finner ut at det dyreste ikke er det beste. Dette tror jeg også kommer "nybegynnere" til gode, for drar de i en butikk og spør hva de bør kjøpe så kommer de som oftest ut med det dyreste.

     

    Til syvende å sist så tenker jeg at det er dumt hvis utstyret man har setter begrensinger til hvilken tur man kan dra på, for hvilket utstyr man bruker bør bestemmes i forhold til hvilken tur man skal på og ikke omvendt.

    • Liker 4
  12. Mammut Eigerjoch dunjakke

    Mammut Eigerjoch er en hybrid dun- og fiberfylljakke. Jakken er laget slik at den er fylt med dun og er varmest der vi trenger det mest, og fylt med fiber der vi blir varmest under aktivitet. Dette er rett og slett en genial løsning, og selv om jeg kun har testet jakken i et par mnd, kan jeg allerede nå si at dette fungerer veldig bra.

    1458045-7-1360173946775.jpg

    Kombinasjonen av funksjonalitet, pusteevne og vekt, gjør jakken til en veldig god dunjakke til aktivetet i kulden. Jeg har brukt jakken til hverdags og skigåing i fjellet og den fungerer utmerket til begge deler. I tillegg har jeg en kamerat som har kjøpt jakken etter anbefaling fra meg, og han har brukt den på flere toppturer og er strålende fornøyd.

    Jakken har et ytterstoff som skal være både vindtett og vannavisende. Jeg har fått testet jakken i kraftig vind og den holder det den lover på det punktet, men jeg har foreløpig ikke fått testet jakken i mer fuktig vær.

    Eigerjoch jakken har også mange fine og nyttige detaljer som håndgamasjer, trepunkts hettejustering med horisontal og vertikal stramming, og snøskjørt. I tillegg er jakken meget komprimerbar og det følger med en pakkpose å ha den i.

    Jeg har jakken i sort farge, men den finnes også i blå og oransje. Prisen ligger på ca kr 4000,-, noe som jeg mener er en god pris for en jakke av et slikt kaliber.

    1458045-7-1360174874519-t200.jpg1458045-7-1360174892620-t200.jpg

    Alt i alt er dette en veldig bra dunjakke som er funksjonell og gir mye varme i forhold til vekt. Anbefales!!

    1458045-7-1360174825282.jpg

    Flere erfaringer med klær og utstyr finner du på http://turopplevelser.blogg.no/erfaringer_med_klr_og_utstyr.html

  13. Påsken 2010 var jeg å lillepia mi på påsketur på fjellet sammen med min mor og søster. Mens de lå i hytte lå jeg og Nora i telt. Det var en flott tur, noe som bildene nok beskriver:)

    1458045-9-1359802568506.jpg

    Ut på tur aldri sur:)

    1458045-9-1359802570348.jpg

    Første fisken.

    1458045-9-1359802572389.jpg

    Påskekos:)

    1458045-9-1359802574643.jpg

    Storfiskeren:)

    1458045-9-1359802578645.jpg

    Jeg flyyyyr!

    1458045-9-1359802580532.jpg

    Boligen

    1458045-9-1359802582355.jpg

    Storfisk

    1458045-9-1359802584972.jpg

    Mens de andre ble kjørt opp med scooter, tok jeg skiene fatt.

    1458045-9-1359802951102.jpg

    På besøk oppe på Rødvatnet hos Roger Kvanmo

    1458045-9-1359802953479.jpg

    Tålmodig fisker... Eller kanskje ikke:)

    1458045-9-1359802955212.jpg

    Ikke alle fiskene kan være like stor.

    1458045-9-1359802957014.jpg

    Vann må vi ha..

    1458045-9-1359802958877.jpg

    Morgenstund:)

    1458045-9-1359802960604.jpg

    Artig med skigåing.

    1458045-9-1359802962408.jpg

    Storrøya beit på til slutt:)

    1458045-9-1359803701100.jpg

    Litt arbeid må å til.

    1458045-9-1359802964529.jpg

    Små røyer beit å på.

    1458045-9-1359802966316.jpg

    Kveldsstemning!

    Flere turhistorier finner du på http://turopplevelser.blogg.no/

    • Liker 7
  14. Fristende! Hva hardu å si om størrelse? Er 174 og 72 kg. i følge ME sin størrelsestabell havner jeg på størrelse small, med 98 cm rundt brystet. Synes det va en liten størrelse. Prøvde jakka k7 fra ME, og da var størrelse large passelig for å ha utapå skalljakka.

    Jeg er 176 og 75 kg og bruker str M. Tror det vil være passelig for deg også.

  15. Det var da voldsom til vekt da!? Hva er volumet sammenpakket/sammenrullet? Jeg er en voksen mann som finner utmerket liggekomfort til langt under kiloen. Du må jo være glad i å bære ;)

    Fin omtale da.

    :)

    Her ser du volumet på liggeunderlaget(den gule pakkposen festet på sekken). Det tar litt plass, men liggekomforten og isolasjonsevnen veier opp for vekt og volum. Skal sies at jeg primært bruker dette underlaget på vinterturer med pulk.

    1458045-7-1360065527378.jpg

  16. Softskin Mat er et selvoppblåsbart, varmt og komfortabelt liggeunderlag. Med en tykkelse på 7,5 cm.

    Har hatt dette liggeunderlaget i 2 år nå og fått testet det grundig. Har brukt det hele året, sommer, høst, vinter og vår.

    1458045-8-1351347588668.jpg

    Softskin Mat er et stort og tykt underlag med fantastisk liggekomfort. Det er det mest komfortable liggeunderlaget jeg har hatt og har uten tvil gjort overnattinger ute i guds frie natur til en mer behagelig opplevelse.

    Isolasjonsevnen er også meget bra, slik at dette er et ypperlig liggeunderlag vinterstid. Det er selvoppblåsende, men man må blåse en del selv for at det skal fylles helt. Friksjonen er bra slik at det ikke er noen fare for å gli av liggeunderlaget, selv om man ligger litt skeivt eller litt nedover.

    Softskin Mat har faste pakk og transportreimer. Jeg opplevde at en av disse røyk når jeg strammet hardt, men jeg sendte da inn liggeunderlaget og fikk et nytt. Veldig god service!

    Det medfølger reprasjonssett i egen lomme i den medfølgende pakkposen.

    Det eneste minuset med Softskin Mat er vekten. Det veier såpass mye som 1790g, så det er nok ikke noe for gramjegere.

    Alt i alt er dette et liggeunderlag for den som ønsker den beste liggekomforten og ikke er så opptatt av vekt. Anbefales!

    Liggeunderlaget fikk tittelen beste liggekomfort i test hos klikk.no. http://www.klikk.no/...ticle500693.ece

    Flere tester finner du på http://turopplevelser.blogg.no/

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.