Gå til innhold
  • Bli medlem

Gass eller bensin til min Primus Omnifuel om sommeren?


Rakkeren

Anbefalte innlegg

  • 2 år senere...
Annonse
Dag ståle, er ikke du lærer?

Joa, ække du rektor? :)

Tibake til tråden:

Gass eller bensin til min Primus Omnifuel om sommeren?

Det beste er det du føler deg komfortabel med.

Jo mer jeg fyrer ulike primusser jo mer usikker blir jeg på om noe er bare best.

Hadde nok brukt gass selv, men begrunnelsen blir jo noe sær: jeg har fått en haug med bokser som er kassert fordi de har småbulker og mindre rustflekker.

Vet ikke om jeg klarer å bruke de opp :)

Ulempen er at jeg må inspisere og vurdere sikkerheten før turen.

Har foreløpig til gode at det ruster hull, men jeg har nok sortert ut noen få bokser som muligens risiko, d.v.s. ikke brukbar, også har jeg flere ganger opplevd at ventilen ikke tetter når jeg skrur av slangen, følgelig må den sitte på til boksen er tom.

Parafin opplever jeg som tryggest, deretter bensin og gass. (Sprit er ikk en gang med som brensel)

dsk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Egentlig litt både og.

Er det bare meldt fint vær og en skal pakke lett hadde jeg brukt gass.

Skal man være borte noen dager med fare for en del regn hadde jeg tatt bensin. En liten skvett bensin og et telys kan gjøre susen når man skal tenne et bål hvis ved er litt rå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Først vil jeg si at jeg bruker alle typer primusdrivstoff etter forholdene. Enig i at gass er lettvint og rent, og det passer fint på korte helgeturer hvor vekt ikke er veldig viktig. MEN, jeg synes folk flest tar alt for lett på bruk av gass til turbruk, og få tenker over de mulige konsekvensene. Gass er i likhet med bensin et svært eksplosivt drivstoff, og du er prisgitt at både brenner og gasskanister ikke har tekniske feil og springer lekk. I dag hvor det meste av våre forbruksvarer produseres i kina med venstrerhånda, har iallfall jeg blitt mye mer forsiktig med gass. Ref. nylig sak i media med to besteforeldre på tur med barnebarna som fikk teltbrann pga gasslekkasje. To av dem er ikke lenger i blant oss, og de to som foreløpig har greid seg kjemper fortsatt for sine liv flere måneder etter, med groteske brannskader.

Nesten tilsvarende eksplosjonsfare har man med bensin, og man skal vite hva man driver med når det brukes. F.eks. bytte av fuelflaske "i fart" kan bli katastrofalt om brenneren ikke er 100% sikkert slukket. Samme gjelder åpning av tanklokk med trykk dersom det er igjen en bitte liten flamme et sted. bruker mye bensin selv da jeg liker stillebrennere, men er alltid ekstra oppmerksom og heller overforsiktig enn etterpåklok.

For min del bruker jeg gass og bensin kun når jeg er alene på tur, og i edru tilstand. Er unger og kone med, går det konsekvent i parafin eller nafta. Disse er også eksplosive oljer, men ikke i stor nok grad til at et lite feilgrep kan gi eksplosjon. En montert gassbrenner oppbevarer jeg dessuten aldri inne i teltet mens jeg sover.

(NB: Tennvæske og whitespirit er ikke parafin, men nafta. Det er flyktigere olje enn parafin, og ligger over parafin/kerosin i destillasjonshierarkiet. Naftaen brukt i tennvæske har ganske like egenskaper som parafin, men antenner lettere. At det funker glimrende på primus er bare helt klart :). Både bensin- og parafindyser kan fint brukes på dette er min erfaring, det soter mindre enn parafin, og dysene går svært sjelden tett. Dessuten er jo flaskene så kjekke å ha med på tur, og de kan brennes på bålet etter at de er tomme.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.