Gå til innhold
  • Bli medlem

Valg av hagle!!!


TormodiFuruskogen

Anbefalte innlegg

Er virkelig sikringene så dårlige at man ikke kan stole på dem?

Og hvorfor knekke løpet når man krysser en bekk? Da faller man jo aldri. De gangene jeg faller er det som regel på steder der jeg ikke venter balanseproblem.

(Selv går jeg bare på rensjakt, og har av forståelige grunner ikke behov for å ha patron i løpet...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Gjest Anonymous

Ja, en del hagler skal man være forsiktige med, ...ja. Slår man kolben mot en stein kan alt skje!

Det kan være greit å vise til "Jegerprøveboka", som er godkjent av Norges Jeger- og fiskerforbund,.....og der heter det:

Generelt om bruk og håndtering av våpen: Behandle alltid våpenet som om det var ladd. Pek eller sikt aldri på noen. Ta ut patroner ved pauser, når du møter noen, eller må forsere vansklige terrenghindringer

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å krysse en bekk kan være så mangt. Alt fra et litt langt steg til å ha vann opp til livet.

For meg var det bare et eksempel.

Jeg skyter serdeles dårlig midt i svev eller med vann til livet så da er det ikke så farlig om hagla er knekt for min del.

Angående pumpehagle innbiller jeg meg at det kan fort bli hakkete montering når du skyter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser forsåvidt ikke noe galt i en halvautomat, selv om jeg personlig foretrekker en O/U. Blir litt fordeler og ulemper uansett hva man velger. Men en ting jeg stusser litt på er de gjentatte argumentene om hvor stor fordel det er å ha 5-6 skudd tilgjengelig.

For å dra nytte av mange skudd må en først komme i en situasjon der det letter flere enn to ryper. I situasjoner med mindre enn to ryper er antall skudd i prinsippet lite interessant. Forutsetter da at man ikke trenger 5-6 skudd for å treffe ei rype. I tilfelle er ikke løsningen flere skudd - da skal man trene.

I tillegg til at flokken må være av en viss størrelse, må tre eller flere av rypene fly slik at du har en reell skuddsjanse. Hvis man feks er to som jakter sammen må skuddsjansen være på mer enn fem ryper.

Dersom man likevel 'navigerer' seg gjennom alle disse forutsetningene, så står man igjen med et begrenset antall sekunder til å skyte sine skudd. Antall sekunder avgrenses ofte av tett skog/løv tidlig i jakta, og langt hold sent i jakta.

Jeg skyter noen tusen skudd skeet i året, og våger å påstå at jeg skyter betydelig kjappere enn gjennomsnittsjegeren. Joda, jeg ser nok en og annen situasjon der det kunne vært greit med et skudd ekstra. Særlig på litt trykkende fjellrype. Antallet situasjoner der jeg trenger fire ekstra skudd sliter jeg imidlertid med å finne.

Mest fordi jeg er nysgjerrig: Skyter dere i praksis noen ganger mer enn to ryper pr 'lett' med automat eller pumpe?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Jeg må nok si jeg bygynner å mislike denne diskusjonen. Jeg trodde fakltisk dette var et seriøst nettsted, -hvor man skulle slippe å diskutere ulovligheter. Her i Norge er vi heldige. Forholdene blir lagt meget godt tilrette for oss! Vi bør takke for tilliten og vise respekt for de små krav til edrulighet som forlanges av oss. Vi er blitt gitt et ansvar. Et ansvar som går på human jakt. Et ansvar som går på bestanden og et ansvar som går på sikkerhet. Det gjelder sikkerhet over for oss selv, for kameraten, men også for andre, -bl.a. de som slett ikke ønsker at det blir drevet jakt i Norge. Vi bør ikke legge forholdene tilrette for at de skal få vann på mølla!?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har selv en 20/76 Lanber Baron O.U. og er meget godt fornøyd med den. Ble gjort en del narr av den av noen jaktkamerater i begynnelsen, men det gjør så absolutt ikke noe fordi jeg veldig ofte har flere ryper enn dem i sekken. Så det så! Så "damehagla" "trosthagla" osv. er god som gull den. Lavere vekt og mindre rekyl er ting som merkes godt etter en lang dag! Mindre utvalg i ammunisjon er vel en bakdel, og for storfugl og gås er det nok sikrere med grovere kaliber. Men i mitt tilfelle etter rype og orrfugl er det bra nok!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg må nok si jeg bygynner å mislike denne diskusjonen. Jeg trodde fakltisk dette var et seriøst nettsted, -hvor man skulle slippe å diskutere ulovligheter. ...........

Det går da utmerket an å diskutere ulovligheter på et seriøst nettsted! Spørsmålet er vel snarere hvilke holdninger man gir til kjenne.

Jeg forsøker relativt rasjonelt å fortelle at fjerning av plombering ikke bare er ulovlig, men at det på toppen av det hele er få gode og praktiske argumenter for å gjøre det. Sliter litt med å se hva som er feil med en slik holdning, og hvorfor man ikke kan ta en slik diskusjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Jeg har sagt klart ifra hva jeg mener, og det står jeg "fjellstøtt" på! Hva andre mener og står for, er fritt opp til dem. Hvis du leser det forige innlegget mitt, Bandit,........ -burde det være ganske klart at jeg prøver å "treffe" de som ikke ønsker å følge "spillereglene".

Jeg er også tindrende klar på, -at det er urelevant å diskutere bruk av flere enn 2 haglepatroner i hagla når det gjelder rypejakt i Norge!

Det er en meget god grunn for at dette ikke er lov. Jeg håper i det minste,....-at alle er enige om at vi ikke skal utrydde rypebestanden i Norge!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjenner flere eiere av pumpehagle eller automethagle. Ingen av disse har valgt denne typen pga. magasinet, og muligheten for å lade med flere enn 2 skudd. Jeg selv har alltid plomberingen på plass. Selv på trening.

For åtte år siden kjøpte jeg min første pumpehagle. Remington cal. 12/89. Dette var da jeg startet med gåsejakt, og noe av poenget med denne var å kunne skyte 89mm patroner. På den tiden vet jeg ikke om noen andre mekanismer som hadde dette kalibret. Nå har ihvertfall Silma Finnskog o/u kammer for 12/89, men nå er ikke dette kalibret like aktuellt lenger pga. skyhøy pris. Når det gjelder skyting med pumpe, så er det like enkelt som med andre mekanismer.

For to år siden kjøpte jeg en Benelli Comfort cal. 12/76. Her var det flere ting som avgjorde valget. Men for det ene ville jeg ha en brukshagle som tåler litt juling. Derfor ble det syntetisk kolbe. Utvalget av o/u-hagler med synt.-skjefte er vel heller magert. Kolben er forøvrig noe av det beste jeg har holdt i. Ikke noe plastikk-følelse der nei.

Dersom jeg derimot skulle kjøpe meg en ren konkurransehagle, ville jeg valgt en o/u tilpasset av kyndige fagfolk.

Alle typer mekanismer fungerer til jakt, og man skal selvsagt være forsiktig i ulendt terreng, uansett om det renner vann der eller ikke. Synes derimot at diskusjonen omkring kapasiteten i magasinet er litt malplassert, da dette sannsynligvis ikke er grunnen til at noen jegere og skyttere velger pumpe og automat.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.