Gå til innhold
  • Bli medlem

Førstehjelpsutstyr


Anbefalte innlegg

Hei,

Førstehjelpsutstyret mitt begynner å bli litt utplukket, så jeg må fylle på med det som har blitt brukt. Derfor søkte jeg litt rundt i forumet for å se hva folk putter i førstehjelpsmappa si. Dessverre fant jeg kun litt spredt informasjon, så jeg tenkte det kunne være greit å lage en skikkelig liste med hvilket utstyr som bør være obligatorisk i enhver førstehjelpsmappe, evt. annet førstehjelpsutstyr som kan være smart å ta med på tur.

Jeg har notert meg følgende utstyr:

— Nål og tråd

— Nåleholder

— Smertestillende (Paracet, Ibux, Panodil Zapp, etc), gjerne også noe sterkt

— Imodium (mot guffen mage)

— Idoform (forebygger guffen mage)

— Saks

— Pinsett

— Allergitabletter (Zyrtec, Kestine, etc.)

— Hoggormtabletter (reseptbelagt pga. kortisoninnhold)

— Plaster

— Antiseptiske servietter til håndvask (Antibac)

— Sårsalve (Bacimycin)

— Rensevann (Drop-it)

— Gnagsårplaster (Compeed)

— Sportsteip

— Elastisk bandasje

— Støttebandasje

— Kompress

— Enkeltmannspakke

— Liten bok om førstehjelp

— Strips

— Liten blyant

— Engangshansker

— Skjema for ulykkesrapport

— Varmereflekterende alufolie

Ikke alt utstyr må være med på tur, men det kan være greit å gjøre seg noen tanker om hva som kan være aktuelt for en selv.

Forslag til endringer, annet utstyr, etc. mottas med takk. :wink:

Mvh Martin

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Selv har jeg droppet nål og tråd til fordel for sår-strips. Dype kutt klarer man som regel ikke å sy selv likevel, og da er det bedre å stripse det man kan og heller bandasjere ordentlig. Til nød kan man vel bruke litt av lynlimet fra rep-kittet :wink: Har lest mang eog lange debatter som i bunn og grunn endte med konklusjonen at nål og tråd mest er til å sy på knapper med.

Huggormpiller er det ikke vanlig å skrive ut lenger heller, med mindre du er allergisk. Noen allergitabletter gjør visst samme nytten. Til hund derimot kan piller være tingen...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er sammen med en dyrlege, og hun behersker kunsten med å sy både folk og fe langt bedre enn meg. Hvis ikke hadde jeg nok lagt igjen både nål, tråd og nåleholder hjemme. :wink:

Ormepiller er reseptbelagt, ja. Fordi de inneholder kortison. Jeg vil tro at allergikere som trenger medisin er klar over sine egne behov. :?:

I følge dyrlegen skal store hunder og voksne tåle ormebitt bra nok til at det normalt sett ikke er livstruende, selv om man får både utslett og reaksjoner. Små hunder og barn trenger derimot behandling med allergitabletter, slik du nevner. I tillegg bør de få nok væske og bli undersøkt av lege. I så fall bør de bæres.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sportstape og muligens 5-6 smertepiller + Jârvenduken :P

Hehe Martin, forbereder du deg like godt på alle andre "Eventualiteter" i fjellet også?

Ekstra skitupp, ekstra kringle og håndtak til stavene, ekstra kompass osv osv....

NB, ikke meningen å være frekk eller besservisser, men har kranglet så ufattelig mye med sykepleiere og leger i forsvaret gjennom mange år vedr temaet som du tar opp nå.

Ei lita hvit frostrose i ansiktet gir sjeldent amputasjon av hele hodet, selv om man til tider kàn få det inntrykket fra helsestanden :?:

Et stålkantrift i leggen tapes sammen til man treffer proffesjonelle ..........

Lista deres var ganske lik din ++ noen små detaljer til.

Da jeg spurte om de hadde testet bla alufolien selv sa de nei... men ta den med skulle de :wink:

Go lightscale :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gode gud. Legg til intubasjonsutstyr, hjertestarter og i.v. væske, så kan du begynne å kjøre legevakt!

Nål og tråd=lynlim, gnagsårplaster=sportsteip, enkeltmannspakke=sportsteip/skjerf/sokk/hva som helst med noe hardt i, Imodium=køl fra bålet, og resten på lista di kan du improvisere dersom atte hvissom atte. Hvorfor gidder du å drasse på alt dette?

Skal du backpacke gjennom Tsjetsjenia/Irak/Vestbredden?

No offense altså, jeg bare lurer? :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå må dere lese det jeg skriver, da. :wink:

Jeg siterer meg selv:

Ikke alt utstyr må være med på tur, men det kan være greit å gjøre seg noen tanker om hva som kan være aktuelt for en selv.

Ikke pokker om jeg drasser med meg hele denne lista på tur. Poenget var mer å utveksle ideer / erfaringer om hva som har vist seg som nyttig på tur.

Mvh Martin

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå må dere lese det jeg skriver, da. :P

Jeg siterer meg selv:

Ikke pokker om jeg drasser med meg hele denne lista på tur. Poenget var mer å utveksle ideer / erfaringer om hva som har vist seg som nyttig på tur.

Mvh Martin

Godt å høre Martin :D

Jeg har gitt mine 3 tips!

Håper flere kommer med sine, jeg som legestanden har ikke fasitten :wink:

Det må da for fanden finnes en ihugga og erfaren lege med solid fjell-/tindeerfaring her inne som kan komme med gode råd :?:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet det var en lege her inne for rundt 2 år siden, husker bare ikke hvem det var og om vedkommende fortsatt er med "oss".

Personlig har jeg hatt svært stor nytte av dyktige idr.leger, så en hehe "ikkeprofitt" fjell-lege setter vi stor pris på her :wink:

Blir litt mer tyngde av det, enn fra oss synsere....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis det holder med en spesialutdannet sykepleier med mange år i akuttmottak, legevakt og intensivavdeling, så ser dere svaret mitt over her et sted. Synes folk pakker med seg altfor mye. Skal man på ekspedisjon, eller på lengre turer langt faen i vold, langt fra folk, såååå blir det kanskje noe annet. Men jeg tror likevel ikke lista mi ville blitt like lang som di, da heller. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

[...]Skal du backpacke gjennom Tsjetsjenia/Irak/Vestbredden?

No offense altså, jeg bare lurer? :-)

Tja, i hvertfall høyeste topp i Tsjetsjenia besteget fra Georgia, i tillegg til en tur til Aserbajdsjan og Armenia når man først er i området :) . I tillegg er det mange av 'stanene som står på ønskelisten. :)

Erfaringsmessig holder det med sportstape, plaster og noe desinfiserende greier jeg kjøpte på apotek i Østerrike. Ducktape, stålwire og reserveteltstenger kan til nød også brukes til mye rart. Piller til alle mulige problemer har jeg etterhvert droppet, men så har jeg også ligget syk på en del steder langt hjemmefra :P

For å gjøre det hele enkelt så kjøper man en av disse røde førstehjelpspakker man finner i sportsforretningene. Disse veier nesten ingenting og inneholder et minimum av utstyr i tillegg til en liten hefte som forklarer det meste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har to kompiser som er leger, som også er friluftsmennesker, som jeg pleier å rådføre meg med. Han ene deltar for øvrig på både Norseman og Ironman, så jeg vet ikke hvor godt tegn det er. :-) Samme fyren fikset for øvrig fingeren min midt ute i skogen da jeg skar meg ned til knoken på stålkanten på fjellskiene. Dessverre er ingen av disse utbredte nettbrukere.

Anyways, jeg kjøpte selv en førstehjelpsveske fra Ortovox en gang i tiden, så jeg støtter opp om det som skrives om at det er en grei pakke for de fleste. I denne putter jeg litt smertestillende, noe mot dårlig mage, allergitabletter (siden jeg har allergi), Compeed og noe antiseptisk. Det har holdt lenge for meg.

Mvh Martin

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv kjører jeg to varianter. En "light"-pakning for kortere turer og en "heavy"-pakning for lengre turer som har omtrent samme innhold som Martin foreskriver.

Begge er ferdig pakket i vanntette poser ... så er det bare å plukke med seg den som til enhver tid passer for turen du skal på.

Jeg synes det er greit å vite at jeg ikke behøver å avbryte turen pga noe jeg kunne ha fikset sjøl med litt utstyr. Men det må ikke bli for tungt da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Martin - bra at du bærer noe mer enn "nødvendig" - 1 hjelpskitt tar ikke plass og veier lite, så ta med det du trenger. Ting blir mye lettere med ordentlige saker og det blir jo litt mer komfertabelt :)

I førstehjelpskittet til meg sjølv, evt stusselig turkamerat:

1. linje

- Enkeltsmannpakke

2. linje

- Strips

- 2 sterile kompress

- 1 bandasje

- "doktortape" (papir greiene)

- Sportstape

- Antibac-servietter

- Pinsett

+ 1. linje.

3. linje

- Fucidin

- Mepore plaster - 9x10 cm - til det meste

- Tensoplast - gnægsår

- En bit Reston (skumgummi med lim fra 3M) - gnægsår

- Sårservietter

- Engangshansker

- Noen bommullsdotter til rensing

- Pyrisept

+ 1 og 2. linje

4. linje

Her fyller jeg bare opp med mer av det overnevnte - spesielt bandasje og kompress (både de med og uten film for å hindre at såret gror i kompresset).

Til bikkja:

- Liten skarp saks

- Barberblad - han har litt mer pels en nødvendig.

- Nål og tråd

- Ormtabletter

- 2 potesokker

- Potesalve

- Øye-skyllevann

- Klotang (fungerer med leatherman også, men er mer knot)

- Liten støttebandasje (utrolig hva den kan brukes til)

- Lokalbedøvelse/slå-ut-bikkja-så-han-gir-faen-om-du-syr (gjør ting så mye lettere).

Han er forliten til å bære dette selv - enda. Viktig med god tone med "fastlegen" til hunden - mye du kan få fatt i og lære om stell av hund utover kloklipp og hikke :) Mye av det jeg bærer sjølv brukes også på bikkja.

Btw. Kjøp skaremanskjetter til bikkja om du har stålkanter på skia - da sparer du fort noen runder med sying.

Har vært utfor noen turulykker der jeg nesten hadde kunne trengt tourniqet og martinsbind :roll: så jeg tar heller med meg litt for mye enn litt for lite :)

Dere fra forsvaret skjønner i allefall linjeinndelinga.

- Min er faring med plaster er at det detter fort av. Tape og sterile kompresser er da bedre.

- Ikke finn på å bruk Compeed - det puster ikke for 5 flate øre, og kan fort gjøre vondt værre, samt gi deg infeksjoner. Bruk heller tensoplast!! Om ønskelig kan jeg lage en tråd om fiks av gnagsår slik det skal gjøres, eller - send meg pm - det går faktisk ann å ha åpne sår uten at det gjør noe når man går vis man gjør det rett. Gjør dere selv en tjeneste - hiv Compeed'en.

Ellers har jeg med på lengre turer:

Locobase (rett og slett fordi jeg sliter med feltfingre over lengre tid)

Kløver Vaselin (Kan brukes til så mangt)

Leatherman og jervenduk thermo - helt klart!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1. linje

- Enkeltsmannpakke

2. linje

- Strips

- 2 sterile kompress

- 1 bandasje

- "doktortape" (papir greiene)

- Sportstape

- Antibac-servietter

- Pinsett

Høres litt ut som innholdet hos meg. I tillegg til dette har jeg med litt flere bandasjer og kompress samt smertestillende og litt annet smått. Har vurdert å ta med en kjølespray eller lignende da en fort kan komme ut for stygge brannskader i friluftslivet med bålbrenning og primusfyring. Sistnevnte kanskje viktigst da den gjerne fyres opp langt unna friskt vann også.

Ellers lurer jeg litt på om noen har forslag til flere medikamenter som kan være aktuelt for "vanlig" turbruk? Eventuelt: Holder det med smertestillende(paracet og dets like)?

Kjør gjerne tråd på gnagsårbehandling! Ligger sikkert mange gode tips der ute og venter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, av medikamenter har jeg med meg en betennelsesdempende salve, Fucidin (reseptbelagt), pyriceptsalve eller bacimycin - disse er ikke reseptbelagte. Av smertestillende har jeg fremdeles til gode å finne noe som faktisk fungerer mot annet enn hodepine. Når det gjelder muskel og leddsmerter bruker jeg i såfall IBUX. Paracet er mer febernedsettende. Paragin forte er reseptbelagt og fungerer bedre enn IBUX.

Når det gjelder brannsår har jeg ikke noe erfaringer utover kaldt vann :roll: - men noen skryter av såkalt brannduk, eller branngel. Man kan også legge plastfolie over brannskadestedet for å holde på fuktigheten i huden.

Skal knuse på med en tråd om gnagsårbehandling og forebygging iløpet av pinsen. Sjukdom i heimen gjør at det ikke blir noe tur på meg i denne pinsen gitt.. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

aluduken har jeg alltid med, den er veldig fin hvis det er snakk om en skredulykke eller nedkjøling pga. vann. Man pakker inn vedkommede så tett at fuktigheten ikke får fordampe mens man eventuelt lager bål, venter på hjelp eller slår leir. Så kan man bruke tørre klær, sovepose eller kroppskontakt utenpå folien i første omgang.

Jeg er veldig fan av gassbind og tape, men bærer likevel med meg en ferdig pakke førstehjelp. Den har til og med fyrstikker, strobe som flyter og et lite speil med hull i. Det viktigste med førstehjelp er å gjøre seg lett å finne synes jeg. Sportsteip er alltid med i sekken som forbruksvare, gaffa har jeg vanligvis på flaska.

Det jeg alltid glemmer (amoniakkpenn mot kløe fra myggstikk), en liten solkrem med solblokkstift, salt) har jeg også med i førstehjelpssettet, men det her er mer sesongavhengig. Pakker om samtidig som jeg bytter dekk på sykkelen. Etter en del turer på randone har jeg begynt å slite med liktorn som kan kjennes bare av og til ,etter lange dager. Har kjøpt meg et sett med puter med hull i midten som kan klistres utenpå.

Ved klatring på led i fjellet har jeg to enkeltmannspakker i en liten førstehjelpspakke på sela. Med slynger og nøttepirker kan man lage tourniquet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

aluduken har jeg alltid med, den er veldig fin hvis det er snakk om en skredulykke eller nedkjøling pga. vann. Man pakker inn vedkommede så tett at fuktigheten ikke får fordampe mens man eventuelt lager bål, venter på hjelp eller slår leir. Så kan man bruke tørre klær, sovepose eller kroppskontakt utenpå folien i første omgang.

Jeg er veldig fan av gassbind og tape, men bærer likevel med meg en ferdig pakke førstehjelp. Den har til og med fyrstikker, strobe som flyter og et lite speil med hull i. Det viktigste med førstehjelp er å gjøre seg lett å finne synes jeg. Sportsteip er alltid med i sekken som forbruksvare, gaffa har jeg vanligvis på flaska.

Det jeg alltid glemmer (amoniakkpenn mot kløe fra myggstikk), en liten solkrem med solblokkstift, salt) har jeg også med i førstehjelpssettet, men det her er mer sesongavhengig. Pakker om samtidig som jeg bytter dekk på sykkelen. Etter en del turer på randone har jeg begynt å slite med liktorn som kan kjennes bare av og til ,etter lange dager. Har kjøpt meg et sett med puter med hull i midten som kan klistres utenpå.

Ved klatring på led i fjellet har jeg to enkeltmannspakker i en liten førstehjelpspakke på sela. Med slynger og nøttepirker kan man lage tourniquet.

Lightstick og ir-stick er alltid med på vinterturer i fjellet!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har med et par Dispril som er blodfortynnende. Hvis man kommer over en som har fått hjerteproblemer kan de bli utrolig viktige. Jeg var i en sånn situasjon en gang, og da spurte sykepleieren på 113 om vi hadde Dispril. Det kunne ha begrenset infarktet.

Ellers er ormetabletter igjen aktuelle, etter at de hadde gått av moten for noen år siden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kona, lege, argumenterer for at smertestillende er svært viktig. I min lille røde taske har jeg et par pinex forte i tilfelle rottefelle eller beinbrudd. Dette er ingen oppfordring til å gjøre som Max Payne, altså å éte smertestillende når verden blir for tøff, men selv mr. supertøff må innrømme at smertestillende kan være gode og ha til tider.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 måneder senere...

I min evige leting etter lettere og mer håndterlig utstyr har jeg lagt den skuddsikre 1.hjelpmappa i skapet og komponert mitt eget sett:

- Sterilt trekanttørkle,

- Noen steri-strips,

- Noen donaldplaster (små unger på tur!).

- Sårvask av typen våtserviett i forseglet pose

- Et par doser smertestillende og febernettsettende.

Dette har jeg i en plastpose, og rundt der har jeg en surret drøy dose gorillatape (litt under 2 meter, tror jeg). Størrelse og vekt er om lag som en kortstokk, men mykere og litt tynnere.

Små blødninger fikses profft og greit med steristrips eller donaldplaster. Større blødninger fikses med trekanttørkle og/eller gorillatape. Brudd kan spjelkes med improvisering og gorillatape. Trekanttørkle kan brukes til stort sett alt mulig, inkludert kompress.

Formålet mitt er ikke å legge på den mest perfekte bandasjen - jeg er ferdig med å ta speidermerker. Jeg skal bare enklest mulig lappe sammen meg selv og andre så vi kan humpe hjem igjen. Så får vi heller tåle anmerkninger fra stilpolitiet fordi det unektelig ser harry ut å bli lappet sammen med duct tape...

Dette er for småturer (dagsturer/helgeturer) ikke alt for langt unna folk. For reiser utenlands ville jeg føyd på litt mer magesjaumedisin etc. Jeg kommer sikkert også til å slenge med noen gnagsårplaster. Liker best sportstape mot gnagsår, men sportstape er ikke så grei å surre opp i mindre kvanta.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En enkel variant:

- Enkeltmannspakke

- Norgesplaster (veldig veldig kjekt synes nå jeg...)

- Sportstape

- Noe smertestillende (Har med både ibux, paracet og et par paralgin forte som jeg fikk da jeg tok ei visdomstann)

Tannverk er forøvrig noe herk på fjellet..

Min kjære far opplevde også det at paracet er noe som er kjekt å ha med; da jeg før mobiltelefon tida og som ca 10åring lå i en gamme langt til fjells med vm i feber. Vi var stuck i halvannet døgn...

Skal jeg på lengre tur vil jeg ha mye mer med meg...

Bl.a.:

- utstyr for å rense og plastre sår på en skikkelig måte

- pencillin (samboer med hyppig urinveisinfeksjon)

- Neglesaks og pinsett ( + flått pinsett om sommern)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har jeg over 20 års praksis fra et aktivt hjelpkorps og når jeg leste beskrivelsen av Martin Bekkelunds førstehjelpspakke så var min første tanke at her har vi med en førsteårs medisin eller sykepleiestudent å gjøre. Våre utrykkningsvesker fra Røde Kors Hjelpekorps var sansynligvis ikke så rikholdige som dette.

Litt i overkant spør du meg. Min førstehjelpspakke får stort sett plass i en normal jakkelomme og inneholder det min erfaring tilsier at jeg kan komme til å få bruk for.

Ting som f.eks. nål og tråd finner jeg helt unødvendig hvis ikke hensikten er å sy i en knapp eller lignende.

Hvis man lærer seg sjikkelig førstehjelp så er det ikke mye man trenger om ulykken er ute. Snakk med en gammel speider eller lignende. Det viktigste å ha med er kunskap og et klart hode. Det er ofte bedre enn et velassortert førstehjelpsskrin.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.