Gå til innhold
  • Bli medlem

Drømmelett sekk på sommeren


Aalstad

Anbefalte innlegg

Kjempeinteressant tråd å lese!

Jeg hadde aldri trodd at man kunne pakke så lett! Absolutt en tankevekker. Men forsto aldri vitsen med toalettsakene (såpe, tannkrem, zalo etc) de 43 grammene må da være det letteste å kutte ned på. Hvem i alle dager trenger zalo på tur. På tur skal man være litt ekkel!

Her nevnes det bl.a. at man kan dele liggeunderlaget i to, og supplere med ryggsekken under beina. Interessant artikkel forøvrig, bør leses!

EDIT: + Dasspapir er ikke en obligatoris ting på pakkelisten, men heller et luksus det blir opp til den enkelte å medbringe. Jeg hadde nok selv tatt det med, men dette er vel en tråd for absolutt nødvendigheter? Men nok en gang, kjempeinteressant tråd!

- Ghalvorsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Takker for tråden. Den har vært til inspirasjon.

Familien (vi er 4) pakka for 5 dager+nødrasjon. Min sekk var tyngst, 11Kg og min datters sekk var lettest, 8,5Kg.

Vi avslutta tur etter 3 dager, og hadde dermed 2 dager og nødrasjon igjen.

Vi har ikke skaffa superlett utstyr, bare pakka det vi hadde bruk for.

Maten har bestått i:

1/2 pakke knekkebrød med smøreost/pers/dag

1 pk Mr 8 /pers/dag

1 pose real/pers/dag

100g sjokolade/pers/dag.

Ja vi har hatt med oss Downmat 9 til de voksne, men jeg og kona har lettvektsposer på 0,5Kg.

Ungene har brukt Bamse Svamp Ekstrem og Ajungilak Iglo soveposer.

Så takk for inspirasjonen. Denne sommeren ble det ikke bruk for Reeconpack :):D:D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Andreas

Du har lagt mye arbeid i denne glimrende tråden; jeg skjønner at du har behov for å runde den av. Men den er litt for god til å bli liggende, så du får bare ta det som en takk at andre holder liv i den. Det er ingen forventning til at du skal oppdatere eller ta ansvar for lister eller endringer.

Jeg er gammel og skranglete i ramma, jeg er pokka nødt til å ha lett sekk, ellers kommer jeg ingen vei.

To ting, det ene har vært diskutert.

Jeg er ikke enig i at en tarp går ut over sikkerheten. I sterk vind kan man bli nødt til å rigge den så lavt at det går ut over komforten, men det er en annen vurdering. Strengt tatt er vel mange av hensynene som er tatt i forhold til forskjellige valg i denne tråden i grenselandet komfort/sikkerhet. Ikke det at jeg mener man skal droppe komfort, jeg vil kose meg på tur, men det kan være greit å rydde i forutsetningene.

Det er riktig at det er vanskeligere med tarp i høyfjellet uten trær, men ofte finner man en stein eller noe til den ene enden, jeg har brukt fiskestanga med stort hell. Husk, i sterk vind skal det være lavt, og presset på stanga blir rett ned. Den knekker ikke. Man har stort areal, og det er som regel ikke noe problem at det driver vann inn. Jeg lærte teknikken på www.rayjardine.com - gå inn på "tarp kit" og se de forskjellig bildene av oppsett. I skog, og i relativt stille vær, rigger jeg i ståhøyde. Nesten under alle forhold er tarpen mer komfortabel og tørrere enn telt. Det er kun i drivende snø jeg absolutt ikke vil bruke tarp.

Nevnte Mountain Laurel har ultralette tarper, denne kaller de bomb proof, og den veier under 220 gram. Luksusplass for en. http://www.mountainlaureldesigns.com/shop/product_info.php?cPath=21&products_id=54&osCsid=26d60d8b28fcde969fe21f041e304195

Den andre saken hører jo egentlig ikke hjemme i sekken, men er relatert til emnet.

Jeg er opptatt av vekta på støvlene. Den belaster riktig nok ikke skjelettet, men du skal ha den med deg opp bakkene. Selv på flat mark kan du regne høydemeter på den vekta, etter som du løfter den 1000vis av ganger. Off track, med steiner og høy lyng, må det bli myyye energi på lang marsj. Vanlige høydemeter kommer selvsagt i tillegg. Er det noen realister her som kan regne på det?

Jeg prøver å finne fottøy som gir tilstrekkelig støtte til lavest mulig vekt, og bruker joggesko på god sti. Er det andre som har tanker rundt dette?

Stein

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Andreas,

blant de beste trådene på forumet.

Er i utgangspunktet overhodet ikke noen gramjeger, men dette får en til å tenke litt.

Masse gode innspill, kommer garantert ikke til å følge alle, men dette setter i gang en prosess.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan får du tarpen til å ligge skikkelig? Gikk over Hardangervidda i fjor, og sov under en tarp. Det var kort sagt et dumt valg; når det blåste hjalp det ikke å legge stein langs kanten, vinden fikk tak og reiv hele driten vekk i løpet av natta.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan får du tarpen til å ligge skikkelig? Gikk over Hardangervidda i fjor, og sov under en tarp. Det var kort sagt et dumt valg; når det blåste hjalp det ikke å legge stein langs kanten, vinden fikk tak og reiv hele driten vekk i løpet av natta.

Det enkleste er å gå inn på de linkene jeg ga høyere opp, og se bilder. Det finnes også en rekke beskrivelser på youtube som jeg ikke har linkene til i farta. For å være ærlig har jeg ikke opplevd skikkelig storm, og dermed ikke rigget med alle de 14 bardunene som er på min tarp. De forumene som har erfaring er ganske samstemte, og jeg har følt meg trygg på at Ray Jardine sine beskrivelser har stemt.

Dersom det skulle vise seg at jeg går på trynet, skal jeg si fra. Skal 12 dager i Femundsmarka i sept, det blir bare med tarp. Hovedsaklig i skog, men vi får se. Jeg regner ikke med å trenge myggbur.

Men først får jeg lære litt av deg. Hvordan hadde du rigget linene, ut over det med steinene?

Stein

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utrolig artig tråd dette her, har fulgt den i lang tid. Sjekker alle tipsene som kommer inn. Endelig har jeg klart å finne noe som er lettere enn det som er på denne drømmelista! En kniv "Buck Knives Hartsook" Den veie 14,8 gram!

Altså 1,2 gram spart...

Den koster 29,95$

Denne tråden må følges opp med lette ting og steder man kan få kjøpt de...

http://www.moontrail.com/buck-hartsook.php

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Se her, ja! Her har jeg hatt en selvstendig tanke, og så finner glote vitenskapelig bevis til meg. Takk skal du ha, glote, hjernen er ikke alene.

Den vekt man bærer på føttene koster 5 ganger mer energi enn om den ligger i sekken fordi den løftes mange ganger. Og alle disse studiene var gjort på tredemølle, noe som kan sammenlignes med flat vei eller god sti. Alle fysiske lover tilsier at det er høydeforskjell som koster, noe som igjen må bety at i terreng med høye kneløft (steiner, lyng, kratt, snø) øker faktoren i takt med høyden på kneløftet. Kanskje koster hver kg på beina det samme som 15 i sekken i energiforbruk i høy lyng..?

Mine fjellstøvler (Trezeta halvhøy, str 46) veier 1040 gram hver. Jeg har ganske gode joggesko som veier 350 gram hver. De tyngste jaktstøvlene veier vel rundt 1300 gram hver. Det vil si en total forskjell på nærmere to kilo mellom lettest og tyngst. Selv på slett vei tilsier det det samme som 10 kg i sekken i energiforbruk.

Nå mener ikke jeg at man skal dumpe fjellstøvlene. Men jeg velger i hvert fall så lett fottøy som mulig i forhold til terrenget.

Og tenk forskjellen i enrgiforbruk mellom en lett truge og en lett støvel versus tung truge og tung støvel i dyp snø. Det er gudhjelpemeg flere kvikklunsj på mila.

Stein

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gøy å høre at så mange liker tråden. Jeg ble selv veldig overrasket over hvor lav vekt vi faktisk kom frem til. Komplett utstyr uten mat og drikke veier mindre enn en gjennomsnittlig (tom) storsekk. Det er selvfølgelig bare å fortsette å holde liv i tråden, men jeg kommer nok ikke til å fortsette å oppdatere lista fordi det er så få ting som kan byttes ut nå - både fordi det rett og slett ikke finnes noe særlig som er lettere enn hva vi har funnet frem til - og fordi det ikke kommer så mange forslag lenger. Jeg tror faktisk vi har nærmet oss en grense for hva som er mulig å oppnå med utstyr fra dagens marked.

Men for all del: Hvis det plutselig kommer en hel masse nye lettere ting på markedet, må vi jo få i gang lista igjen!

Vi ligger på ca 3,2 kg uten proviant. Vi kan jo si at ny liste kommer når vi krysser 3 kg uten proviant - så har vi noe å strekke oss etter :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er vel den mest fornuftige diskusjonen jeg har sett på lenge.Jeg begynner å bli lei av å bære 20 kilo hver gang jeg skal ei uke-fjorten dager på fjellet . Med de vektene som har blitt presentert her så er det jaggu mye å spare,både vekt og ikke minst kroner.Jeg kommer i hvertfall til å bruke tid på å redusere vekten på min utrustning til neste sommer.Må være deilig å kunne rusle avgårde med 8-9 kilo istedenfor 20-24kg på 14 dagers tur.Sekk på 90-130 liter blir jo bare tull etter en slik gjennomgang.Det holder fint med 45-50 liter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er selv ingen gramjeger og har bygd meg opp et ganske komplett turutstyr gjennom årene. Det er imidlertid grunn til å ha dette i bakhodet etter hvert som ting trengs å byttes ut. Den neste soveposen bir nok lettere. Det er nok der det er mest å hente for min del. Kanskje kommer jeg ned i en femtiliter jeg også en gang i fremtiden... :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...

Men for all del: Hvis det plutselig kommer en hel masse nye lettere ting på markedet, må vi jo få i gang lista igjen!

Vi ligger på ca 3,2 kg uten proviant. Vi kan jo si at ny liste kommer når vi krysser 3 kg uten proviant - så har vi noe å strekke oss etter :(

Nå er det ny sesong og nye ting har skjedd:

Sekk http://www.gear-zone.co.uk/eshop/Terra-Nova-Laser-20-Elite.html ->45g spart

Sovepose: Terra Nova Laser 300 - 330g (kommer snart) : 120g spart

Totalt: 165g spart!!

Snart under 3kg uten mat :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Hehe, overraskende at det fremdeles er mulig å kutte vekt:)

Jeg vil nå tro at en last på under 3 kg vil få plass i en 20 liters sekk.. Jeg vet ikke sikkert, men tingene vi har valgt er lette og lite volumiøse, så jeg tror ikke det vil være noe problem.

Kjøp og prøv :D Vi nærmer oss 3 kg grensa!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Helt fabelaktig tråd, jeg skal ihvertfall skjerpe meg!

Pleier jo normalt å dra på 3-6 dagers turer og da er jo dette midt i blinken :)

Men jeg havner stort sett rundt 15kg, så da bør det kunne gå fint å komme ned rundt 10-12kg ihvertfall, nesten uten innsats! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmmm.

Havner fort på 20 kilo på ennattsstur selv.

Må tydligvis vurdere noe av utstyret.

Vanlig oppakning på våren er

Sekk, 3 sesongspose, EVA underlag, ullongs og trøye, ullgenser, lue, hansker, toppmontert brenner og 230gr boks, stekepanne, liten bålkjele og liten annen kjele, litt fiskeutstyr, Crocs, ekstra undertøy, kontaktlinser- tannbørste etc,litt mat, 1 pils(den andre plus cognac bærer bikkja i kløven), multitool, kjedesag, tennstål, kniv, førstehjelpspute og sikker tlitt annet smått.

Ser jo at jeg sparer 700gram på posen så fort der er varmt nok til sovepose. Kunne vel kanskje hatt en litt lettere og mindre sekk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.