Gå til innhold
  • Bli medlem

Tips til bålmat


redlo

Anbefalte innlegg

Vi har en 2 åring som etter vært har blitt godt vant til utendørs mat. Korte turer i nærområdet hjemme eller på hytta gjør oss fleksibel i forhold til vekt og forberedelse.

Noen tips kan være

- Koker pastaskruer nesten ferdig før vi går ut. - i steikepanna eller woken så steker vi løk/vårløk og kjøttboller og blander inn pastaskruene. Ketchup eller pastasaus på kartong fungerer som saus

- Koker brokkoli, blomkål og gulerøtter nesten ferdig hjemme. Fiskekaker i biter, sammen med løk og grønnsaker er da middagen raskt servert. Enten Crème Fraîche bare direkte på maten eller koke ut steikepanna sammen med litt krydder gir litt ekstra

- Når vi koker ris så koker vi alltid litt ekstra, som vi putter i fryseren, når vi skal på tur så kan vi ta med ris og fyre opp bålwoken (ref. tidligere svar i tråden). Kyllingbiter, vårløk paprika osv sammen med wok-saus er digg for store og små.

Vedr. fisk - har også hatt med biter av laks som jeg har stekt med stort hell - men selvfisket ørret er nok best i fars øyne, men ikke sikkert ikke inn i tidsbildet til en sulten 2 åring

Pannekaker er alltid en høydare for de fleste, og som duger på lengre turer også.

Utemiddag er fantastisk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

sist vi var ute hadde vi skikkelig god mat.. Taco..

Tacolomper , kylling ,sot, litt mais og tomatpure..

legg lompa i panna og fyll halve lompa med fyll og brett over (lag to & to i panna ) og gjerne litt extra ost på toppen 8)

stek til osten er smeltet og lompa begynner å bli litt brun..

KJempegodt! -kan godt variere med annet kjøtt og ingredienser etter ønske :lol:

017.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En ny höjdare er oppdaget!

Etter en fantastisk skogstur med mye båling kan jeg trygt anbefale flg båldesserter/kosemat

Pinnebrød - rullet i sukker/kanelblanding før steking

eplebåter og banan rullet i sukker/kanelblanding før steking i wok/stekepanne. Testet også å koke inn eplejuice og ha i eplebåter - Nydelig

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Aldri hørt om? Blir det omtrent det samme som smalahove?

Nei ikke helt. Smalahove er vel (varm) røkt og saltet (nå må dere Vossinger komme og forklare). Smalahove kan man tygge på og har vel samme konsistens som beef jerky, og det er vel kinn-kjøttet som er best (eller tunge). Lammehjerne er 'what it says' altså hjernen fra lammen som er stekt (preparert fra rå tilstand)....ikke helt ulikt andre organer som er posjert, presset og stekt (men jeg husker ikke navnet på norsk - hjerne = cervelles på fransk, ellers har man 'sweetbreads' eller 'thymus gland' på engelsk - google it). Beklager, lenge siden jeg tok fagbrevet...smaker uansett veldig mild, og for det meste som en en liten kolesterol-bombe med 'crunchy outside' og bløt innenfor hvis det er gjort riktig...veldig ok i knøtt-små porsjoner hvis utført riktig, helt uspiselig hvis det motsatte. Smaker litt nøtter (derfor det heter les noix eller nøtter på fransk)... Men ganske stor forskjell mellom innvollene (offal) fra helt ferske dyr (inkluderer lever bl.a. og lamme-nyrer) både når det gjelder alder og ferskhet. Jeg ville aldri kjøpt innmat av dyr her i norge...for gammel, og for dårlig. Du må til frankrike eller USA. Samme gjelder fisk, men jeg for heller sette opp en webside der jeg kan 'go ballistic' over fiske kvaliteten i Norge (hvis ikke du bor ved fiskekaia - heldiggriser - og ikke nevn Bergen!!! #¤%¤%/%#&!!!!!!!).

...og lammehjerne... LOL jeg husker på folkehøgskule i Seljord vi ble servert ljungemos....DET er ighværtfall ikke spiselig mat...at de turte å servere det engang! Jeg tror ikke engang fattige i uland spiser det der....fy fa?¤%&!!!

Håper det hjelper, Cookie :roll:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et par ideer, bare:

Laks i folie er bankers her... Legg et stykke laks i folie. Over fisken helles litt kokosmelk og woksaus. Pakkes sammen med to lag folie i porsjonspakker. (legg i pose i sekken hvis man gjør det ferdig hjemme, for det kan renne litt..) 15 min. på bålet, og du har den nydeligste fisk med ferdig saus...)

En annen artig sak hvis man har god tid er å lage mat på steinaldervis i kokegrop. Grav et hull i bakken og fòr det med steiner på 10-15 cm i diameter. Fyr et skikkelig bål oppi og legg på noen steiner til når det brenner skikkelig. Når veden er brent ned er steinene glovarme. Skyv noen steiner til side og legg i kjøtt pakket i folie. Urter etter smak. Legg noen varme steiner over og dekk det hele med jord. Et lår av lam tar en drøy time. Kjøttet steker i egen saft, og det blir utrolig mørt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

...og lammehjerne... LOL jeg husker på folkehøgskule i Seljord vi ble servert ljungemos....DET er ighværtfall ikke spiselig mat...at de turte å servere det engang! Jeg tror ikke engang fattige i uland spiser det der....fy fa?¤%&!!!

Vi ble servert lungemos på en veikro i Narvik i sommer, det var sinnsykt snacks, og grilla ananas med poteter og grønnsaker gjorde det til et deilig måltid. :?:

Koke elggryte på bål ute i naturen, det er virkelig godt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Et par ideer, bare:

Laks i folie er bankers her... Legg et stykke laks i folie. Over fisken helles litt kokosmelk og woksaus. Pakkes sammen med to lag folie i porsjonspakker. (legg i pose i sekken hvis man gjør det ferdig hjemme, for det kan renne litt..) 15 min. på bålet, og du har den nydeligste fisk med ferdig saus...)

En annen artig sak hvis man har god tid er å lage mat på steinaldervis i kokegrop. Grav et hull i bakken og fòr det med steiner på 10-15 cm i diameter. Fyr et skikkelig bål oppi og legg på noen steiner til når det brenner skikkelig. Når veden er brent ned er steinene glovarme. Skyv noen steiner til side og legg i kjøtt pakket i folie. Urter etter smak. Legg noen varme steiner over og dekk det hele med jord. Et lår av lam tar en drøy time. Kjøttet steker i egen saft, og det blir utrolig mørt!

:oops: JA en skikkelig New Zealand/Island hangi!! Det syntes jeg var en bra ide (nå er vi da fullstendig helt 'off-topic' men for det....). Veldig bra..må finne noe lignende palmer som beskytter (staving?) det hele fra å få for mye jord i. Likte også lakseoppskriften.. 8)

Jeg har en lettere forslag...de fleste RIMI osv har nå ferdig meksikanske greier...såkalte burritos/osv. eller hva du vil. Ta med et par av de, legg i folie med litt salsa, rømme og ost ..dinner is done! Eller hjemme-mekket versjon...

Men dere må invitere meg til en norsk Hangi da tross alt! 8) Cookie...blir sulten igjen her nå...

Beklager den som likte lungemos...det er bare noe søppell!! min mening ighværtfall.... :roll: Men elggryte....smaskens hvis du kan få tak i elg... :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.