Jump to content

ukjent skapning


Kenneth Osen

Recommended Posts

Noen som vet hva detter er for slags fisk?

http://www.ba-avis.no/nyheter/article132120.ece

Det kan absolutt se ut som en sildekonge. Jeg har sett en del sildekonger selv, tidligere. Morsomt. Jeg har ikke hørt om funn eller observasjoner av sildekonge i Norge siden 1986.

For øvrig er det ikke helt sant at man ikke har observasjoner av den i normalt levende live. I de siste årene har det blitt tatt en del bilder av levende, uskadde sildekonger (jeg har to av dem) og faktisk også en film av en ungfisk.

Grunnen til navnet er for øvrig at den ofte ble observert i forbindelse med sildefisket på Vestlandet på 1700-tallet. Man trodde da den var kongen over silda og førte de store sildestimene til land. Det latinska artsnavnet Regalecus glesne er hentet fra fiskeværet Glesvær utenfor Bergen der det såkalte type-eksemplaret ble funnet i 1766 (av dansken Ascanius). I Russland kalles den visstnok 'storm-orm' fordi den kan bli funnet på land etter stormer, japanerne kaller den noe sånt som 'budbringeren fra havjomfruene som lever på dypet av havet' (fritt etter hukommelse). På engelsk kalles den 'oarfish' pga de svært lange finnene som kommer ut fra nærheten av gjellene og har form som årer.

Den er sannsynligvis en av opprinnelsen for alle mytene om sjøormer som man finner i nærmest alle kystkulturer, og dersom man leser en av de gamle Carl Barks Donald-historiene vil man se en sjøorm der som har mange fellestrekk med sildekongen.

Trond Erik

Link to comment
Share on other sites

Det står i komentarfeltet at det er en feiltagelse at sildekonge og sølvkveite er samme art. Det vises videre til to ulike latinske navn. Dette skal da være sølvkveite, som ikke blir fult så stor. Det er også et par linker i komentarfeltet, den ene med bilder av sildekonger fra Mexico..?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy