Gå til innhold
  • Bli medlem

Primushjelpetråd


elgen

Anbefalte innlegg

Pokker, da utgår både den gamle Høviken og Whisperlite. Var sikker på at en 111 ville tåle det, men du mener det blir for varmt altså? Hadde ikke så lyst på en slangeprimus til...

Er det noen som har prøvd den svenske arme- ovnen da? Ser den selges for under 1000,- og det er jo en 4-del av de fleste lavvo-ovner.

Sent from my G100W using Tapatalk 2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Annonse

Den gamle 111 bråkebrenner er opprinnelig en parafin/tennvæskebrenner. Likevel fyrer den gressklipperbensin svært godt på samme dysa dersom du passer på å ikke pumpe opp tanken for mye. I romtemperatur trenger den tre-fire støt med velsmurt pumpe for å fyre godt. Varmen fra brennerhodet sørger for å bygge opp evt. tilleggstrykk. Vær litt forsiktig og prøv deg fram!

Sprit, rød sådann, kan fyres om du får tak i en temmelig sjelden alkoholdyse med så stort hull at du kan stikke en synål gjennom den. Jeg har bare sett den, men aldri erfart 111 bråk i drift med sprit som brennstoff. Ryktene forteller riktignok at det ikke er noe å stå etter... Mye sot og veldig høyt forbruk. Krav til trykk vet jeg ikke noe om. I praksis kan du bare glemme hele ideen.

Personlig fyrer jeg Optimus 111 med bråkebrenner utelukkende med tennvæske og Shellsol D60/70 (begge rene parafintyper). Den brenner best og er mest sikker på det den ble lagd for...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flammekaster med bensin? Heldigvis ikke noe erfaring! Jeg er først og fremst redd eksplosjon etter overtrykk i tanken. Dysa for parafin er så trang og tynn at det er begrenset med drivstoff som kommer ut som i det hele tatt kan lage noe flammekaster.

Brukes store kjeler eller stekepanne (av jern), blir det veldig varmt rundt tanken. Da pumper jeg ikke så hardt når jeg fyrer parafin heller. Overnervøs? Kanskje...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høres safe ut :P

Vet med erfaring at bensin ekspanderer under varme, "mer flamme jo varmere det er" og så sier det wooooooooooooof og ikke POW eller pang :D

Har heldigvis aldrig hørt om at en tank har eksplodert på en primus, mulig trykkventilen løser ut før det. Tror den skal tåle et par kg før den løser ut.

Klarte å forrvarme på en varm primus med bensin, det ble skikkerlig HV-bål. Tror det hadde vært tryggere om jeg kun forrvarmet med rødsprit.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har tradisjonellt en skepsis til bensin i primusser her i landet, Østerike og Norge er de eneste land jeg vet at det rett og slett har vært forbudt ved forskrift. Det er så langt tilbake at det var godkjenningsprosedyrer og testing fra SBI eller noe slikt.

På den annen side så er jo også en lekkasje i tilbakeslagsventilen på puma mindre dramatisk med parafin enn bensin.

dsk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg fått i hus en ny brenner, en Trangia multifuel X2 kjøpt hos XXL. Det første jeg la merke til var at den ikke er helt som annonsert: Justeringsnøkkelen på brenneren er borte, og erstattet med samme kobling som på gassbrenneren, altså den som kobles på gassboksen/brenselsflaska. Dermed er også bajonettkoblingen borte, og muligheten for lekkasje i den koblingen. En annen sak er at jeg trodde brenneren kom med innebygd rensenål, og magnet på multiverktøyet. Det gjør den ikke. Verktøyet inneholder en manuell rensenål.

Brenselflaska kom ikke med "blindpropp", slik at pumpa må stå i dersom jeg vil frakte flaska med fuel i. Og det vil jeg jo selvsagt.

Det første jeg fyrte opp var gass, siden det er dysa for gass/bensin som stod i da jeg pakket opp. Du verden for et spetakkel!! Jetfly ved take off. Kommer ikke til å bruke brenneren på gass før jeg absolutt må. Har jo ellers en egen gassbrenner til Trangia, og den er så snill, så.

Etter å ha testet på gass hoppet jeg over bensin og byttet til parafindysa. Jeg kommer til å bruke den noe tryggere tennvæska til jeg føler meg helt fortrolig med brenneren. Det er min første slangebrenner.

Det ble litt prøving og feiling før jeg fikk fyr på den. Gikk bra da jeg fant ut hvor mye jeg måtte forvarme. Men da jeg fikk den i gang oppdaget jeg at det var lekkasje i dysegjengene. Slukket, skrudde ut, gjorde rent, og forsøkte på nytt. Neida, den lakk enda, med en blågul flammefis på den ene siden. Ny regjøring og fyrte på nytt. Fortsatt flamme fra gjengene. Da gikk det opp for meg at jeg kanskje hadde for høyt trykk på flaska. Slukket, slapp ut trykket, og pumpet opp igjen, denne gang med færre pump. Voila! Alt OK denne gang.

Nå må jeg bruke den en del hjemme for å gjøre meg helt fortrolig med den før jeg tar den med på tur. Men jeg savner en vanlig skrukork til flaska i tillegg, slik at jeg ikke behøver å ha pumpa på plass under transport.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var inne og kikket hos XXL Sørlandssenteret i dag. Der selger de Trangia Multifuel X2 til 1340,-. I nettbutikken selges den samme for 999,-.

Var inne for å kjøpe repsett til min, og fikk først forevist et sett for Optimus. Ekspeditøren visste ikke at brenneren er basert på Primus Omnifuel. Da jeg omsider fikk et sett for Omnifuel så jeg at det inneholdt tre dyser (45, 37, 28), ellers så alt ut til å være riktig. Det er bare det at brenneren som kommer til Trangia er strupet litt, og har kun to dyser (32 til gass og bensin, og 28 til parafin og diesel). Jeg ble bedt om å kontakte Trangia for å få et repsett. Eller jeg kan ta det med tre dyser. Greit nok, men de bør vel vite hva de selger?

Jeg ville også ha en liten kaffekjele til 27-serien. Jeg fikk en til 25 -serien. Da jeg påstod at den ikke passet i det lille Trangiasettet, måtte jeg ta fram et sett og bevise at kjelen ikke passet. Da ville han i stedet selge meg en kjele fra Rast, som var enda større. *humrer* :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lurer på om jeg skal sende en mail til Trangia for å høre hvorfor de har fjernet reguleringen som satt på brenneren. Nå er brenneren jo vanskelig, for ikke å si håpløs å finjustere flammen på. Å kunne kjøre fint på lavbluss for småkoking er jo ellers noe Primus Omnifuel er kjent for, etter det jeg lese meg til her i forumet. På den vanlige brenneren er det jo regulering på brenneren i tillegg til en på flaskeenden av slangen. Eneste positive jeg kan tenke meg med Trangia-versjonen uten regulering på brenneren må være at det blir litt mindre leamikk og mulig lekkasjepunkt. Slangen er jo skrudd fast i begge ender, og bajonettkoblingen er borte. Litt bedre sikkerhet? Men jeg ble litt skuffet da, som jeg nevner i et tidligere innlegg, baserte kjøpet på den infoen jeg fikk i annonsen hos XXL: http://www.xxl.no/vi...brenner-1031922

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg savner forresten også en slags beskyttelse av gjengene til slangekoblingen. Kanskje en slags mutter eller plastkopp. Disse gjengene er jo veldig utsatt for uhell når slangen ikke er koblet til. Får finne på noe selv..

Jeg har funnet en grei løsning her. Elektrikere har en plastpropp de kobler sammen ledninger med, en rød plast med metall inni. Du fjerner innholdet (altså metallet) og skrur plastdelen på slangeenden og skjærer vekk overflødig plast med en kniv. Enkel og billig løsning. Tips: skaff deg gjerne et par stykker. Slike små deler har en irriterende evne til å forsvinne. :cry:

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jegerjente skrev:

Greit nok, men de bør vel vite hva de selger?

1662 replies i denne primushjelpetråden ! Her er ekspertiesen, ikke på xxl......... :cool:

Her har nok XXL brukt feil bilde. Dette er jo den gamle Optimus Nova for Trangia.

Trangia byttet brenner når Optimus fikk problemer etter at Katadyn kjøpte Optimus og flyttet produksjonen til Kina.

Skulle du snuble over en eldre Nova , med Made in Sweden så får du nok en bra Nova, litt mer usikker på dagens produksjon som heldigvis er flyttet til Taiwan, hvor kavliteten er noe bedre.

Brenneren du har fått er Primus, og her er kvaliteten stabil.

dsk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her har nok XXL brukt feil bilde. Dette er jo den gamle Optimus Nova for Trangia.

Det stemmer. Jeg la inn en melding om det på Facebooksiden deres, men får visst ikke svar:

Hei XXL! Jeg kjøpte en Trangia Multifuel X2 hos dere, og i dag kom den i posten. Det viser seg at denne brenneren må være basert på Primus Omnifuel, og ikke på Optimus (Nova?) som oppgitt i annonsen.

På bildet i annonsen framgår det også at brenneren skal ha to reguleringsratt, samt bajonettkobling til brenselflaske. Brenneren jeg fikk har ikke dette. På den er reguleringsnøkkelen tatt bort, og slangen er erstattet med samme kobling som til Trangia gassbrenner.

Jeg kjenner Nova-brennere fra før, og valgte denne varen basert på opplysningene som framgår i annonsen. Brenneren fungerer godt den, men jeg føler likevel at jeg ikke fikk den varen jeg bestilte denne gang. Kanskje dere bør vurdere å legge ut bilde og beskrivelse som stemmer med den varen kunden får? Når man handler på nett er man nemlig helt avhengig av korrekt bilde -og varebeskrivelse for å kunne velge riktig.

Ellers er jeg godt fornøyd med brenneren, liker bare ikke at den ikke stemmer med den jeg trodde jeg bestilte, den manglende muligheten til finkontroll på flammen ergrer meg. Men siden det tross alt er en Primus Omnifuel vil jeg beholde den. Dersom jeg kjøper det repsettet jeg nevner lenger oppe kan jeg bruke de tre dysene, faren er bare at vindskjermen kanskje ikke tåler det. Det var jo derfor Trangia strupet den litt ved å legge ved mindre dyser etter det jeg kunne lese i et innlegg her inne. Repsettet inneholder ellers de riktige pakninger og flammespreder m.m.

Et spørsmål: Da jeg var innom XXL Sørlandssenteret ville jeg blant annet høre litt om ekstra fuelflaske. Jeg er VELDIG skeptisk til alt som ikke er original vare i forbindelse med flammer og flytende drivstoff under trykk. Jeg fikk vite at jeg godt kunne kjøpe ei flaske fra Optimus. Han demonstrerte dette ved å skru inn ei pumpe. Joda, den så ut til å passe. Men det gjorde jo den han brukte han som skulle padle Norge på langs også. Det var riktig nok ei flaske fra Eagle Products han brukte, men det er nettopp slike uhell jeg er redd for. Jeg nektet å kjøpe flaske fra Optimus fra en person som allerede hadde vist at han ikke visste nok om det han selger, og som ga inntrykk av at han kjedet seg veldig og helst ville gjøre noe annet.

Senere kom jeg til å tenke på at selv om den medfølgende flaska er merket "Trangia" må det vel være OK å kjøpe ei flaske som er merket "Primus"? Ja, jeg mener at jeg vet svaret, men det er flott om noen som vet mer enn meg bekrefter det. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Svar fra XXl:

Hei Hege! Meldingen din hadde vist havnet i spam av en eller annen grunn, så jeg må bare beklage sen tilbakemelding. Jeg er helt enig at det bør være samsvar mellom bilde og tekst. Jeg ber om at dette korrigers. Jeg skal sørge for at du enten får en vare som står til varebeskrivelsen eller rabatt på den du har mottatt. Jeg tar saken videre med vår mann på villmark. Når det gjelder rep. settet må jeg også her undersøke om vi har settet du er ute etter. Du hører fra oss igjen. Mvh Ole-Kristian / XXL kundeservice

:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ikke sikker på om 96 kom som bensinbrenner? 96 finnes jo i forskjellige varianter. Men bruker du parafin til vanlig kan du bruke tennvæske også. Du kan nok ikke bruke parafin/tennvæske på en bensinprimus eller motsatt. (om ikke multifuel men det gjelder ikke disse gamle gode) Men i kontrolerte omgivelser kan du jo bare prøve om du vil. Værste som skjer er litt flammer og sot.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror ikke det finnes noen 96 som går på bensin, har ihvertfall aldri sett en som gjør det. Har tenkt tanken på å prøve tennvæske på en Enders 9061 men tviler på det går siden forrvarmingen ikke er stor nok. Er forresten Phobeus 625 multifuel?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det stemmer. Jeg la inn en melding om det på Facebooksiden deres, men får visst ikke svar:

Ellers er jeg godt fornøyd med brenneren, liker bare ikke at den ikke stemmer med den jeg trodde jeg bestilte, den manglende muligheten til finkontroll på flammen ergrer meg. Men siden det tross alt er en Primus Omnifuel vil jeg beholde den. Dersom jeg kjøper det repsettet jeg nevner lenger oppe kan jeg bruke de tre dysene, faren er bare at vindskjermen kanskje ikke tåler det. Det var jo derfor Trangia strupet den litt ved å legge ved mindre dyser etter det jeg kunne lese i et innlegg her inne. Repsettet inneholder ellers de riktige pakninger og flammespreder m.m.

Et spørsmål: Da jeg var innom XXL Sørlandssenteret ville jeg blant annet høre litt om ekstra fuelflaske. Jeg er VELDIG skeptisk til alt som ikke er original vare i forbindelse med flammer og flytende drivstoff under trykk. Jeg fikk vite at jeg godt kunne kjøpe ei flaske fra Optimus. Han demonstrerte dette ved å skru inn ei pumpe. Joda, den så ut til å passe. Men det gjorde jo den han brukte han som skulle padle Norge på langs også. Det var riktig nok ei flaske fra Eagle Products han brukte, men det er nettopp slike uhell jeg er redd for. Jeg nektet å kjøpe flaske fra Optimus fra en person som allerede hadde vist at han ikke visste nok om det han selger, og som ga inntrykk av at han kjedet seg veldig og helst ville gjøre noe annet.

Senere kom jeg til å tenke på at selv om den medfølgende flaska er merket "Trangia" må det vel være OK å kjøpe ei flaske som er merket "Primus"? Ja, jeg mener at jeg vet svaret, men det er flott om noen som vet mer enn meg bekrefter det. :)

Hei, jeg har en Primus Omnifuel (2008 mod. om det skulle være av interesse, den er blitt litt forandret i utseende) og jeg har brukt flasker fra Laken, Optimus og Primus på den. Har ikke hatt noen problemer med dette. Jeg kjøpte den da jeg selv jobbet i sportsbutikk der vi solgte optimus, trangia og primus og for en god periode hadde vi bare inne flaskene fra optimus. Disse flaskene skulle gå om hverandre allikevel. Faktisk så er det flasker fra Laken og Optimus jeg har brukt mest da dette var det jeg har hatt enklest tilgjengelig :-P MSR-flasker kan derimot ikke brukes på disse andre brennerene og MSR sin avvikende gjengestandard er vel noe som de i blant har fått litt kritikk for når det kommer til brukervennlighet. (Akkurat det var litt irriterende da jeg også kjøpte Whisperlite Int. og måtte kjøpe flere flasker. Hadde så det holdt med andre flasker...) I hvert fall: Så vidt jeg vet og har erfart skulle det ikke være noe problem å blande fuelflasker fra Optimus og Primus og regner vel med at Trangia også da fungerer. Sigg går vel også?

En annen ting jeg kom på: Fikk en gang et tips fra en kar i en annen sportsbutikk(Super-G, Storgata) om å ligge unna Rast sine flasker da gjengene der bare var limt. Laken sine skullle derimot være loddet på.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.