Gå til innhold
  • Bli medlem

Primushjelpetråd


elgen

Anbefalte innlegg

På min nyinnkjøpte primus var det slik at hver gang jeg skrudde for å rense imens den var på så slapp det ut gass som anntente, dette resulterte i en synsykt irriterende eksplosjon hver gang jeg renset.

Uansett hvor mye jeg stilte på den strammedingsen så ville ikke problemet forsvinne, viste seg også at jeg hadde fått en brenner som var ganske rar.

Høres ut som bøyd eller skjev spindel. Typiske symptomer. Ikke sikkert det hjelper å bytte pakning når det er tilfelle, selv om det muligens løste problemet i ditt tilfelle. Skjev spindel bør rettes ut igjen eller byttes.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • 4 uker senere...

Jeg kjøpte meg i går en strøken Optimus 8 R F. I Tanken lå det en veke. Skal den være der? Fikk den ikke til å brenne skikkelig, skal teste igjen i dag. Fyrte den med parafin, men dette er kanskje en bensinprimus?

Testet forøvrig min nyanskaffede Optimus 00 Camper i går, og det er en skikkelig rakett!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet ikke helt hva du mener med å brenne skikkelig. Optimus 8r og søskenbarnet Optimus Svea 123r har bare 1400 watt som toppeffekt. Du kan skvise inn litt ekstra trykk med ekstra pumpe, men effekten blir aldri mer enn ca 1600 watt. Dette kan ikke sammenliknes med høytørkere av typen Optimus 00.

OG FOR ALL DEL: OPTIMUS 8R ER EN BENSINPRIMUS!!!

Så til veken. Normalt skal veken lede bensin til brennhodet i et hårrørprinsipp. Veken svis og forkortes dersom du fyrer tanken tom. Veke er helt nødvendig på Svea 123r, men på 8r ligger brenneren nede i samme plan som tanken. Du kan jo forsåvidt prøve uten veke en gang. Hva som skjer da, vet jeg simpelt hen ikke.

Ny veke lages av piperenser som omspinnes av vanlig, tykk bomullstråd fra garasjen. Veke følger nemlig ikke med i ordinære repkit fra Optimus.

Siden du nå har fått parafin på veken, er det mulig du må skifte veke i alle tilfeller...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar! Da får jeg tømme tanken og fyre med bensin. Jeg fikk fyr på den, men den pulserte en liten stund før den slukket. Vet du forøvrig hvor jeg kan få tak i pumpe? Uniflame supply hadde vel det før, men jeg finner den ikke på nettsidene deres lenger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter min erfaring, vil du ikke savne pumpe. Du vinner ynkelige 200 watt på å få en mer eksplosiv brenner. Varmen vil lage det trykk du trenger i slike bensinprimuser. Noe av hele poenget med disse geniale primusene er nettopp det å slippe å styre med den pumpa hele tida. Spesielt dersom du gidder å forvarme med rødsprit, blir behov for pumpe enda mindre.

Forøvrig:

Pumpa er løs og plasseres opp på påfyllingshullet. Kan bli borte på tur, vet du... Dersom du insisterer på å kjøpe pumpe, er det sannsynlig at Uniflame Supply er en av få i landet som har noen kjempedyre eksemplarer av sorten. Har sett sånt på hjemmesidene der før, tankevekkende nok trukket fra siden nå.

Mail: [email protected]

Mobil: 91 59 33 70

Telefon / telefaks: 32 82 55 49

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter det jeg vet, har Optimus 7 en stillebrennende cobrabrenner. (Litt mer Optimus 111C enn 111T) Brenneren er av de mer lunefulle av dette slaget. Vær veldig nøye med å ikke pumpe trykk i primusen før forvarmingen har brent ut. "Underburning" er stor trussel mot brennerhodet og kan slå hele stasen skjev grunnet metall som utvider seg i en varme som ikke skal være der.

Dersom du kjøper primusen, ta et lite kurs i opptenning av primus med stillebrenner. Primuskongen kan på hjemmeside: http://www.techthor.com/lamp/default.asp

Videre vil jeg anbefale best mulig parafin; - tennvæske eller D60.

Å kjøpe brukt primus kan være litt risikabelt, nettopp fordi du ikke vet hvilken brennstoffkvalitet som tidligere er brukt. Kjedelig å ende opp med en skinnende blank stas som er full av karbonavleiringer innvendig. Dersom primusen er fyrt på lampeolje, har du et problem... Sjokkrensing av en cobrabrenner ved hjelp av høyt trykk og rødglødevarming av hele hodet, er nesten bare å glemme. Da kan du heller kjøpe nytt brennerhode av Primuskongen.

Primuser med slike store tanker er beregnet til stasjonært bruk - dette er kjøkkenprimusen fram for alle siden du kan fyre og snakke samtidig...

De bør testes som ovn i lavvo og andre basecamptelt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pumpe får man rimelig på Ebay. Veka bør ikke fjernes, den blir bra igjen etter en tid i bensin, når parafinen er vasket ut. Fyll tanken og rist grundig - med bensin vel og merke ;).

Eventuelt kan man skifte veke.

Skifting av veke:

Del brenner fra tank.

Pill ut gammel veke.

Rengjør.

Så lager du ny veke av tynn bommulshyssing.

20 cm lange strimler passer fint.

Surr litt ståøtråd rundt midten, og bruk ståltråden til å putte hyssingbunten på plass.

Tidsbruk, ca 15 minutter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei hei.

Jeg er ny her og har et spørsmål:

Idag har jeg en gammel Primus 210 (Høvik Verk) som trofast har fulgt meg på et uttall turer, både på jobb i E-verket, og hjemme. Denne har fungert strålende hver gang, sommer som vinter (untatt selvsagt i vind oppimot kuling). Jeg har alltid fyrt på "normal" grønn fyringsparafin, fra pumpa på Statoil. Noe mekking har aldri vært nødvendig, siden det er særdeles få deler som kan gå istykker...

Så til saken. Jeg har tenkt å gå til anskaffelse av en alternativ brenner. I denne forbindelse hadde jeg tenkt meg en slik 111 med bråkebrenner. Er dette lurt, eller vil jeg bli skuffet for så å bli sinna, for så å kaste den ut i nærmeste vann?, eller vil jeg få enda en trofast følgesvenn?

Har forstått at det er delte meninger rundt denne brenneren. Selv har jeg vært minimalt borti den fra før.

Grunnen til at jeg funderer på en 111 med bråkebrenner, er at jeg liker gamle gjenstander, og syns at fresinga har en egen sjarm...

Men er dette lurt, eller bør jeg heller vurdere en ny, fancy sak?

Har forstått at en 111 er mer komplisert enn min 210, men prinsippene er vel de samme? Det er vel heller ikke noe iveien for å fyre en bråkebrenner med den samme grønne parafinen jeg bruker idag?

Takker for svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ville ikke akkurat si at 111 er noe særlig mere vanskeligere å bruke enn en 210.

Leser du fra ca side 19 i denne hjelpetråden står det masse bra tips og triks til bruk av 111.

Jeg har jo forelsket meg i en 111T som er pusset opp og med helt ny brenner, tror ikke den vil gå fyken de neste 50 årene.

Når det gjelder forskjellen på ny og gammel brenner så er jeg ikke helt sikker, de eneste nye jeg har er en gassbrenner som jeg bruker når det ikke er så kaldt, og en optimus 123R som skal brukes på små soloturer.

Ellers så var det lignende spørsmål anngående anskaffelse av primus i denne tråden her https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=21610&highlight=

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei.

Har den siste tiden sett antydninger til at min trofaste Optimus Nova (Den eldste versjonen) brenner med små snev av pulseringer i flammen. Har alltid brukt fritidsparafin filtrert gjennom kaffefilter (gammelt råd jeg fikk av forhandler).

Jeg skrudde fra hverandre primusen igår, og bet da merke i at rensenålen var litt skjev.

Men mitt spørsmål er derfor; Skal rensenålen være litt skjev\bøyd? eller helt rett?

Jeg byttet rensenål når Novaen var ny (produksjonsfeil i 2004, den var knekt) men kan ikke huske hvorvidt den var rett eller ei...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nåla skal være rett!

Den eldste typen hadde ikke magnetisk rensenål, og måtte ristes.

Pulsering med parafin er ganske uvanelig, på bensin derimot....

Sjekk filteret i overgangen slange brenner. (skrapes forsikti rent.)

dsk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for svar.

Har nå bestemt meg for å satse på en 111 med bråkebrenner. Så er spørsmålet, hvor er det greiest å kjøpe en slik? Er Forsvarsbrukt den beste plassen? Og hvis jeg først handler der, er det noen klassiske reservedeler jeg bør få med i samme rennet??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for svar.

Har nå bestemt meg for å satse på en 111 med bråkebrenner. Så er spørsmålet, hvor er det greiest å kjøpe en slik? Er Forsvarsbrukt den beste plassen? Og hvis jeg først handler der, er det noen klassiske reservedeler jeg bør få med i samme rennet??

Tror Toresc er storhandler i 111

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har 111 med "godlydbrenner" til kr. 400 + frakt, tidligere brukt i forsvaret. Ser godt brukt ut, men fungerer knirkefritt. Teknisk overhalt og trykktestet, messingpuss etc. ordnes av kjøper :).

Fornuftig pris. PS, Autosol er et fantastisk pussemiddel. Kan brukes både på tank og kasse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.