Gå til innhold
  • Bli medlem

Impregnering: Er det lurt å varme skoen før påføring?


Trollhatten

Anbefalte innlegg

Det jeg har blitt fortalt er at silikon ikke er bra for læret og sømmene..... uten at jeg kans spesifisere 100% hvorfor :roll: Såvidt meg bekjent er det veldig få imp for sko som inneholder dette, er vel stort sett teltimp. som inneholder dette...

Det med sømene er iallefall bare en gammel myte. Dagens sytråd blir faktisk tvert imot ofte satt inn med silikon for at den ikke skal brenne av i produksjonen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Ja, jeg endte opp med- etter å ha lest meg igjennom forumet, å massere inn Kiwi Dry Cam Beewax, og satte støvlene( Alfa Hjerkinn) på badromsgølv.

Dette ser ut til å fungere veldig bra.

Jeg vakke særlig snill med dem i begynnelsen etter nyinnkjøpet så de så ut til å sprekke i skjøtene mellom gummi og lær, men etter behandlingen sto de formelig og kroet seg i velvære.

De er litt bedre å gå i nå og det kan virke som om de går litt fortere, og.

Jeg skal videre legge på vanlig Kiwi skokrem, tenker jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

kordan klarer du å slite ut et par fjellstøvler i året?

de skal brukes en del dager for å ikke klare seg mer enn ett år med skikkelig vedlikehold

Jeg ser at det - fortsatt - hevdes at gtX i sko blir fort utslitt. Min erfaring, og jeg sliter ut et par sko i året, er at gtx membranen er blitt mye bedre, og holder nå skoenes levetid.

Jeg har gått i alt for mange år med våte bein til ikke å bruke sko med gtx.

Når det gjelder vedlikehold, så funker det meste, men varme er ikke bra. Læret tørker ut og sprekker.

Det er nettopp dette påføring av voks skal hindre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tull og tøys!

Impregnering på sprayboks anbefalt av Gore funker ikke på ordentlige lærstøvler! Bruker du en voksbasert impregnering skal det utrolig mye til før fettet trenger så langt inn at noen porer blir tettet. Med mindre det er sånne lett-støvler med 1.2 mm børstet lær og noen syntetiske lapper hist og pist...

Dessuten går den goretex-membranen til h...vete i løpet av et år eller to, og har du smurt og tatt vare på lærstøvlene dine med ordentlig impregnering kan de i det minste brukes. Har de bare fått et eller annet sprayet på seg i løpet av de årene er mest antagelig læret tørket ut og støvlene ødelagt.

Det er i allefall min mening :P

Helt enig med deg.

Kjøpte for noen år siden et par goretex-sko og impregnerte dem som anbefalt. Fungerte greit helt til membranen gikk til h....... Hadde ikke hatt skoa så veldig lenge, så jeg tok dem med til butikken og klagde. De sendte dem til importøren, som returnerte dem med følgende beskjed: Læret var helt uttørket. Ikke noe rart at de skoa tok inn vann :roll:

Mitt råd er å behandle goretex-sko på samme måte som lærsko. da har du sko litt lengere

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette ble en lang tråd, godt mulig jeg ikke har fått med meg alt.

Har jobbet lenge på sportsbutikk og solgt mange forskjellige merker. Jeg ville IKKE gått så langt som å bruker varmepistoler osv. Jeg er også hjertens enig i at på en slitt sko holder det ikke med lett spraying for å bevare lær osv. Det har jeg selv sett på egne sko.

Men, beeswax, SnoSeal og andre veldig myke vokser ville jeg absolutt ikke anbefale på fjellsko av lær. Har faktisk ved flere anledninger hatt reklamasjoner (forsøk på) nesten nye sko som folk har sauset inn med myk voks. Læret har blitt fint, mykt og blankt det. Men samtidig har det mistet all stivhet. Besseggen som har 2,6mm lær uten noe særlig plastikkforsterkning blir altfor myk om man skal bruke den slags smørning.

Det er ikke uten grunn at det anbefales fra forhandlere og produsenter at man skal bruke hard voks og påføre den på vanlig måte. Nemlig børste og gnukking for å skape litt varme, og bruk av finger i kriker og kroker. Myk voks vil i tilegg til å myke opp skinnet for mye også tette Gore-Tex membranen. Og det vil merkes godt.

Enig i at sprayen holder ikke godt nok når skoene har hatt noen harde turer. Desverre blir ofte skader i membranen virker det som, slik at man må forsterke skinnets egen vannmotstand. Men ikke bruk myk voks...På jaktstøvler osv. som er høye merkes det kanskje ikke så godt. Har sett kunder som kommer innom med fjellsko av tykt skinn som er like myk som en skinnjakke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

kordan klarer du å slite ut et par fjellstøvler i året?

de skal brukes en del dager for å ikke klare seg mer enn ett år med skikkelig vedlikehold

Det er ikke vanskelig. Jeg er på tur både lørdag og søndag. Og i tillegg en del fredager.

Det hender det blir en tur midt i uka også.

(En mandag for noen uker siden, tok bestyrerinnen og jeg en kveldstur inn til en turistforreningshytte, spiste middag og gikk ut.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

jeg er enig med mye av det Rolf-Kri sier jeg....

jeg har akkurat kjøpt meg Alfa Bever grip +, etter at mine 4år gamle Viking hunter GTX sko var så slitte at sålene var like tynn som ei lefse.. de skoen lakk aldri!!! og jeg vasset mye (MYE) i myrer og elver... jeg brukte ALDRI voks impregnering på skoene.. jeg brukte vanlig brun skokrem fra Kiwi, og Goretex spray.. det at man ikke skal bruke voks på Goretex sko betyr jo ikke at de KUN skal settes inn med goretex spray!!! man må bruke vanlig skokrem i tillegg.. vanlig skokrem mykner læret og gir læret det det trenger for ikke og sprekke... men bruker man BARE goretex spray, uten og smøre skoa med vanlig skokrem, så går det dårlig med læret...

jeg har noen par m77 som jeg setter inn med beeswax fra Kiwi.. først setter jeg dem inn med vanlig svart skokrem fra Kiwi, lar dem stå over natta, tørker av det overflødige og polerer så mye jeg gidder... så setter jeg dem i skotørkeren som blåser varmluft inn i skoa og lar dem stå der i ca 1 time så de er gode og varme.. så tar jeg hårføner og varmer over utsiden av skoen i 3min før jeg begynner med beeswaxen og maserer det inn i sømmene, og tar et tynt lag over hele støvelen... så lar jeg dette stå over natta med rikelig med voks.. dagen etter tar jeg hårføneren på nytt og varmer opp støvelen så polerer jeg skoen etterpå... da blir de POTTE tett...

voks er ikke en nødvendighet for læret på goretexsko så lenge de blir satt inn ofte med vanlig skokrem... og blir de satt inn ofte med skokrem samt goretex spray så holder det i massevis!!

min mening :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

jeg har et par Aku Slope GTX, lette og fiffige sko i noe jeg tror er semsket skinn (?) og air8000(aku-lagd matriale) med gore tex membran. Har jeg forstått riktig bør jeg altså først spraye grundig med gore tex spray, la dette stå 24t, og så smøre på skokrem fra kiwi? Stemmer dette?

Evt når en membran ikke virker tett lengre er det bare å kline til med voks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her var det mange forskjellige "bastante" meninger, selvom det faktisk nok finnes EN fasit - for det må jo være EN riktig måte å gjøre det på! Det er neppe den som jeg nevner her, men...

Min egen erfaring med lær generelt og fullærstøvler m/u GoreTex er:

Alt lær puster, men når det gnis inn med fett eller voks for å øke vanntettheten - og lærets holdbarhet/levetid, så reduseres pusteegenskapene samtidig. En GoreTex membran vil etter tids bruk tettes noe innefra (svette mv) og tettes noe utenfra (fett, møkk og annet), slik at pusteegenskapene etterhvert er minimale. Forskjellen på en fullærstøvel m/u membran blir da at du fortsatt har en vanntett støvel hvis den har membran, når vannet har trukket gjennom læret og ellers gjør deg våt på beina i en støvel uten membran. Du blir uansett like klam på bena i en membranstøvel som i en uten.

For meg er det da "naturlig" å sørge for at det er læret som prioriteres vedlikehold for lang levetid - og ikke membran (også fordi denne ryker et eller annet sted før eller siden). Det er derfor synd at de fleste fullærsstøvler nå har stoff i pløsekantene og ikke lær hele veien.

Kvalitets lærfett/voks - uten dyrefett (harskner/råtner) og silikon (som etter den info jeg har reagerer med læret og gjør det mykt og "porøst" - litt pussig at Scarpa bruker silikonbasert olje i læret på sine støvler i produksjon) varmer jeg forsiktig opp før jeg gnir/masserer det inn i støvlene. Og - ja polering med skokrem gjør læret mer motstandsdyktige mot vanninntrenging - no doubt!

GoreTex-sprayimpregnering er sikkert glimrende for alle støvler i syntetmateriale, men etter min mening - ikke for lær.

Har også hatt et 2 par Crispi gjennom årene (Skarven og Halne) i Nubuck - og brukte fett/voks på samme måte på de. Man "mistet" nubuc-finishen, men støvlene ble tette. Nubuck-impregneringen - den melkehvite til Nikewax holdt ikke mange timene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter min mening skal man behandle skoen likt enten den har membran eller ikke, man vil jo i utganspunktet ikke ha vann inn i læret selv om membranen er inntakt. Dersom en er enig i dette betyr det jo også at skoen skal behandles likt før og etter at membranen gir seg.

Stein

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Etter en hel del prøving på diverse sportsbutikker så endte jeg opp med et par Hagløf Track fjellsko, ettersom de var de eneste som var bred nok. Jeg er godt fornøyd med skoene, men merket nå på en regnvåt tur siste helg at jeg ble våt. Om dette da skyldes at membranen er ferdig eller at impregneringen er for dårlig vites ikke. Så langt så har jeg brukt impregneringsspray, men etter innleggene i denne tråden så virker det for lettvint og utilstrekkelig.

Så hva gjør en da med et par fjellsko med semsket skinn som har begynt å trekke vann?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så hva gjør en da med et par fjellsko med semsket skinn som har begynt å trekke vann?

Forsøk, som anbefalt av flere i denne tråden, å sette de inn med "vanlig" lærfett/voks. Puss evt. over med skokrem etterpå. Du vil miste den semskede finishen, men det er vel viktigere å være tørr?

Du kan evt. prøve med NikeWax for nubuck/semsket skinn, men jeg har "blandet" erfaring med denne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjøpte et par dyre Chevalier fjellsko jeg skulle være ekstra forsiktig med. Behandlet dem med Gore-Tex spray. Sprayet til slutt en hel sprayflaske på dem, men så ingen tegn til at de trakk mindre vann :D Var forsiktig med å tørke dem, så de sto lenge våte etter bruk. Resultatet ble svære sprekker i skinnet. Jeg fikk ikke levert dem tilbake da forhandleren mente de hadde sprukket fordi jeg hadde tørket dem med for mye varme :wink: Nå bruker jeg Minkoil på alt av skotøy av skinn. Og kjøper selvfølgelig ikke noe fra den leverandøren. Ulempen med det å behandle med minkoil (eller voks) er at de tørker saktere når de først blir våte, men de holder seg tørre lengre og skinnet er mykt og fint. Det er veldig godt å gå i tørre sko, men jeg har akseptert at sko med membran går lekk etter et år eller to uansett merke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har nå kjøpt meg et par Meindl høye jaktstøvler med GTX. Disse kommer jeg til å behandle som mine gamle Isogaisa som ikke hadde membran. Jeg anser bare membranen som enda en hjelp til ikke å få vann inn i skoen. Pustingen i stive lærsko tror jeg er minimal uansett.

Det første jeg gjør er å vaske skoen lett, slik at den er ren. Når den så er tørr pusser jeg den godt med skokrem, og polerer. Dette er grunnlag for en mykere voks som jeg fornyer hver dag. Det må da legges til at jeg labber hele dagen utenfor sti. Det skrubber og riper i vier og lyng, og den myke voksen slites av. Det er derfor veldig viktig å ha godt polert skokrem i bunnen. Går man på oppgått DNT-sti blir slitasjen selvsagt langt mindre.

Snowseal synes jeg er for myk for sommerbruk, men den er strålende på vinteren. Mink Oil er favoritten.

I den andre enden av "støvelskalaen" har jeg et par lavere Scarpa med GTX og tekstil/semsket overflate. Det er ikke så mye som kan gjøres for å impregnere disse. Sprayer dem av og til etter å ha børstet dem rene. Det jeg foretrekker er å bruke et par gode GTX gamasjer som dekker det meste av støvelen..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.