Gå til innhold
  • Bli medlem

Trænstaven i midnattsol. 27. - 28. juni 2007.


gi

Anbefalte innlegg

Fine dager på Helgelandskysten.

På våre første fire dager på ferieturen til Helgeland hadde vi fått med oss turer til landemerkene Heilhornet, Torghatten og Dønnamannen. I tillegg hadde vi vært gjester i et bryllup i Brønnøysund.

Mens regnet silte ned, satt vi og spiste pizza i Sandnessjøen (husker ikke navnet på restauranten). Pizzaen der kan forresten trygt anbefales. Vi hadde to dager igjen før vi måtte vende nesa sørover langs E6’en. Egentlig hadde vi tenkt oss innover i landet på jakt etter skiføre. Metereologene snakka fortsatt om nedbør, og mest i indre strøk. Nord for Saltfjellet og i Lofoten var varslene mye bedre. For langt å kjøre…….

Når bygene ligger og trykker inn i landet er det ofte lettere på øyene langt ut. Slik er det på Romsdalskysten, da kan det vel være slik på Helgelandskysten også tenkte vi…….

Vi fant ut at vi rakk kveldsferja fra Stokkvågen til Lovund, og dermed satte vi kursen ut i havet. Det regna jamnt da vi godt ut på kvelden satte opp teltet på en knaus i utkanten av bebyggelsen på Lovund.

Til Træna.

Det var fortsatt høy luftfuktighet neste dag, og vi brukte formiddagen til en tur til Lundeura (hekkeplass for lundefugl), og Nova (205 m), en liten topp under Lovundfjellet, med god utsikt til bebyggelsen. Tåka hang godt ned i sidene på det ca 600 m høye Lovundfjellet.

En liten avstikker ut til Træna frista, og etter å ha booka overnatting på Træna Rorbuferie (kan også anbefales), pakka vi med oss det vi trengte fram til neste kveld. Lurte også med et kort tau og noe ”jern”, i tilfelle en tur på Trænstaven skulle by seg…..

Da vi gikk på hurtigbåten i 13-tida hadde det slutta å regne, og Træna, som tidligere på dagen hadde vært innpakka i regn og skyer var godt synlige hele båtturen utover.

Ettermiddagen blei benytta til en rundtur på Husøya m/ sightseeing i sentrum og til det spesielle Petter Dass-kapellet. Sola kom stadig oftere fram og det blei T-skjortevær igjen. Vi var optimistiske med tanke på en nattur til Trænstaven.

Med midnattsol på Trænstaven B)

På Træna Rorbuferie fikk vi leid båt, og på kvelden kjørte vi den snaue halvtimen ut til Sanna, øya der fjella på Træna ligger.

Etter å ha lagt til ved gjestekaia i moloen, starta vi turen med høye forventninger. Klarvær i nord og vest gav håp om sol hele natta… Det er nå forresten bare fem fastboende igjen på Sanna, på 60-tallet var det rundt 70. Bebyggelsen består av ei klynge med hus og jordlapper, og med ei fin sandstrand rett foran.

Etter å ha passert bebyggelsen, og kirkegården, runda vi Trænstaven på nordsida. Høy (og våt) vegetasjon gjorde at vi hoppa fra stein til stein i fjæra. Litt lenger, men mye mer behagelig.

Etter hvert nådde vi nordvestryggen. Bratte torvbakker med høy eng stuper rett i bratte svaberg, som igjen stuper i havet. Lav sol og bårer som slår mot fjellet skapte ”eksotisk” stemning.

Vi fulgte ei renne på nordsida opp mot nv-ryggen. Regnværet hadde gjort det sleipt, og det tok ikke lang tid før joggeskoa var gjennomblaute av den fuktige vegetasjonen.

Et stykke oppe i renna gikk vi ut til høyre på en grasrygg. Tydelige antydninger til fottråkk indikerte at vi var på rett vei. Rundt og opp en torvkledd hammer tok vi tauet på for første gang.

Videre forserte vi raskt opp til selve nordvestryggen, og der ryggen reiser seg mot toppen.

Ruta videre fulgte grasrenner og klippepartier, litt hit og dit rett t.h. for eggen.

Aldri vanskeligere enn 2-3, men vi synes det var betryggende med tau en del plasser. Mer eller mindre tydelige tråkk etter tidligere ferdsel gav et hint om vegen. Klippepartiene her byr på til dels luftig og fin klyving. Etter hvert flater det litt ut, og blir graspartier avbrutt av noen hamre. Også her sikra vi et par steder. Etterhvert passerte vi en varde på et framspring og fulgte en lyngrygg til toppen på 338 m.o.h.

Vi var de første som skreiv oss inn i toppboka i år. Mange av de besøkene fortalte at de hadde gått usikra, en del beskreiv dette som en høyst nervepirrende opplevelse, ikke minst med tanke på at de også skulle ned igjen.

Vi var også litt spente, men med litt sikring regna vi med at det skulle gå greitt. Noen rapellfester i form av to borrebolter var etablert med jamne mellomrom i det bratteste partiet. Uten sele/åtter, og med 25 meter tau valgte vi å klatre ned igjen også, hvilket gikk like greitt som oppturen. Vel nede ved sjøen igjen toucha sola havflata, og vi hadde en stemningsfull vandring langs stranda tilbake til båten.

Tåke på hjemveien.

En tåkedott hadde nå lagt seg på Trænstaven, og på vei inn til Husøya igjen såg vi tåka kom sigende nordfra. På innsida av Husøya kom tåka på et blunk, men vi fant greitt tilbake til brygga vår. Snakk om god timing.

Etter å ha sovet godt frampå formiddagen, tok vi oss en ny tur til Sanna. Det var overskya, litt vind og lett yr innimellom. Vi besøkte Kirkehelleren, før vi gikk rundt øya og avslutta med en avstikker oppom Nova (107 m.o.h.). Artig topp som kan anbefales.

På kvelden tok vi ferja til fastlandet, og kursen blei satt mot E6’en og hjemveien…….

En flott avslutning på vår ferieuke på Helgelandskysten.

post-399-133474483117_thumb.jpg

post-399-133474483126_thumb.jpg

post-399-133474483137_thumb.jpg

post-399-133474483146_thumb.jpg

post-399-133474483155_thumb.jpg

post-399-133474483166_thumb.jpg

post-399-133474483175_thumb.jpg

post-399-133474483184_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Rått dette "gi"! Ikke mange som er på Trænstaven pr år. De bruker å gå usikret opp der, men det er langt ned om man glir!

Har hørt at det er mye verre å gå der når det er vått (slik som dere hadde). Jeg er i tvil om jeg vil gå der selv uten mer klatreerfaring. Vet en gubbe som var der for et par år siden på nesten 70 år, så jeg skal vel komme meg opp dit jeg også før e sprekk. De er spesielle de alpine toppene som kommer rett opp fra havet sånn, med alle de flate øyene og holmene rundt.

Du har ikke et bilde som du kan skissere ruten på?

Kommer det bilder fra Heilhornet og Dønnamann også eller?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har vært oppe på ryggen to ganger, og snudd begge gangene :D Det har vært sleipt og ekkelt, og mye vind. Men opp skal også jeg en dag. Vi var på Træna en tur i juli i år også, men da blåste det altfor mye til at det var noe vits å forsøke. Træna er et helt spesielt sted.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stemningsfulle og fine bilder "gi"! Bildet av Lovund med tåka hengende som klister rundt hele fjellet var også stilig. Det er en spesiell stillhet og harmoni i naturen der som du får fram i bildene.

Og vi som bare raste nedover på E6 da vi var der oppe, og feide innom Torghatten mens bilen nærmest sto og gikk på tomgang... :shock:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rått dette "gi"! Ikke mange som er på Trænstaven pr år. De bruker å gå usikret opp der, men det er langt ned om man glir!.........

..........Du har ikke et bilde som du kan skissere ruten på?

Kommer det bilder fra Heilhornet og Dønnamann også eller?

Har inntrykk av at mange går usikra ja, men det var som nevnt endel :D -beskrivelser av dette i toppboka :D

Det var flere steder det var såpass utsatt at jeg synes det var greit med tau, blir litt forsiktigere med åra også vet du..... :D

Har lagt ved et par bilder (to forskjellige vinkler) av bratteste partiet, der vårt rutevalg er inntegna (fulgte tråkk).

Lenger oppe var det ei bratt renne med torvhyller (se bilde 3) som var "minnerik", en passasje opp en hammer og forbi en blokk i toppen av renna utgjorde etter min mening vanskeligste punktet på turen (3(+) ?). Var tydelige tråkk i renna der, men det finnes muligens andre rutealternativ som er greiere.

Har ingen oversiktsbilder av ruta i sin helhet, for å få det må en vel gjerne til havs :D

Heilhornet og Dønnamannen ja, var det en oppfordring ? Vi får se....... :x

post-399-133474484939_thumb.jpg

post-399-133474484947_thumb.jpg

post-399-133474484957_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for positive tilbakemeldinger !

Bilde 01.jpg var ekstremt stemningsfullt.

Stemningsfullt ja, men bildet forteller ikke alt. Vi hadde rigga til med underlag og soveposer på kanten av Dønnesfjellet. Planen var å følge solas vandring over himmelen. Men den lille brisen forsvant og noe så inni h....... med knott gjorde at teltet måtte opp i en fart :D

Og enig med deg Kim, Træna er et helt spesiellt sted :x Din "historie" understreker jo også at vi var veldige heldige. Blåser nok som oftest der ute, hadde litt vind vi også, men det holdt å ta på topplua innimellom :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Artig å se bilder fra kjente trakter, gi.

Nesten flaut å si det, men jeg har ennå ikke vært på Trænstaven selv om min heimbygd, Selnes, nettopp ligger ved Stokkvågen der dere tok ferja ut til Træna. Jeg var første og foreløpig eneste gang på Træna i 1997 i nydelig vær. Vi kom utover med hurtigbåt på kvelden og overnattet på Husøya. Neste dag leide vi robåt med påhengsmotor for bare 50 kr for en hel dag og dro ut til Sanna. Men ettersom vi både skulle på den sydligste toppen og besøke Kirkehelleren og andre grotter og dessuten bade på den nydelige stranda, ble det ikke tid til Trænstaven. Men jeg husker godt den nydelige utsikten mot innlandsfjellene hvor Svartisen lå hvit og skinnende og breiet seg.

Ellers husker jeg spesialiteten stekt blåkveite på restauranten på rorbucampen på Husøya. Den smakte fortreffelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høres ut som en spennende, fin tur. Veldig flotte bilder. Er det noen som vet om det er klatret i veggene på fjellene på Træna? Og mens vi er i samme område: Er det noen som vet om det er klatret i veggene på Rødøyløva på Rødøy?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høres ut som en spennende, fin tur. Veldig flotte bilder. Er det noen som vet om det er klatret i veggene på fjellene på Træna? Og mens vi er i samme område: Er det noen som vet om det er klatret i veggene på Rødøyløva på Rødøy?

Takk ! :wink:

Vet ikke om det er klatra i veggene på Træna. Men Træna IL har ei klatregruppe http://idrett.speaker.no/organisation.asp?id=461447 Mulig det er noe informasjon å få der.

Trolig er det de som har etablert rapellruta langs normalveien på Trænstaven.

På Trænstaven bør det være muligheter, også på vestsida av Gompen.

Veggene på Breitinden og Mjåtinden ser ikke spesiellt innbydene ut......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Heriks fremhevet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.