Gå til innhold
  • Bli medlem

Nikkers


RobinM

Anbefalte innlegg

Det som irriterte meg mest med bruk av nikkers var de ufrivillige reguleringsmulighetene. Skulle strømpene holde deg oppe hele dagen måtte de ha en ganske stram passform i tillegg til at nikkersen måtte strammes godt over strømpene under knærne. Jeg liker å ha det løst og ledig når jeg skal gå på tur. Når jeg gikk i kratt hendte det at strømpene ble revet ned og krattet skrubbet meg opp på lårene. Jeg MÅTTE bruke laange strømper og fikk ikke brukt skikkelige sokker, så der var valgfriheten begrenset. Når det blåste, så blåste det rett igjennom strømpene og det kunne bli ubehagelig kaldt. For å forhindre dette måtte gamasjene på selv om det ikke var noe snø i sikte. Det er grenser på hvor tykke strømper jeg gadd å ha på meg for å dempe vinden. Når det var turer som krevde bruk av gamasjer hele tiden, ble hele meningen med gamasjene borte. Føltes bare ut som en haug med ting som prøvde å holde seg oppe på leggene mine. Strømpene var og utsatt for fuktighet, særlig i våt maisnø. Ett fall og det var kliss. Nå bruker jeg behagelige vindtette bukser der jeg selv kan velge hva jeg skal ha på bena. Og blir det varmt har mange av disse buksene mulighet til å ta av nederste delene. Er glad for at utviklingen på turtøy har kommet videre. Har foresten nikkers til bunaden min, og det er det mest ubehagelige jeg har på meg. Tror vel det er i vadmel, uutholdelig i sola.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Nikkers, det er eit bra turplagg!

Eg brukar flanellskjorte og feltbukse 300 dagar i året, eg. Bra plagg det. Og brukar det også i Oslo.

Nikkers er fantastisk, og vi kan regulera so bra med østerdalssokkar (gamasjar), strømper osv.

Brukar nikkers og strømper på tur heile året, kan ikkje leva med noko anna.

So ser du meg er det med skinnfjellsko, strømper, nikkers, grøn turskjorte, speidarskjerf og speidarhatt. Nesten alt i grønt :lol: .

Om vinteren kan ingen andre plagg enn vadmelsnikkers, ullstrømper, bomullsgamasjar, bomullsskjorte, ullstrikkegensar, fjellanorakk og raud topphue brukast! :lol:

Virkar kanskje konservativt :wink: , men er veldig praktisk!!!

Vennleg helsing Fjell-Speideren. "Alltid Beredt!"

Fint med folk som tør være seg sjøl, på tross av skikkelig beske spark mot skinnebeinet fra visse her på nettet. Tydelig at det er mange som skuer hunden på hårene og dessuten har behov for båsplasseringer.

Det beste er å finne praktiske løsninger som passer en selv og egen lommebok, uten å kjøre tvangstrøye enten det er nikkers, ikke-nikkers, goreteks, bomull eller vadmel. :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)
Nikkers, det er eit bra turplagg!

Eg brukar flanellskjorte og feltbukse 300 dagar i året, eg. Bra plagg det. Og brukar det også i Oslo.

Nikkers er fantastisk, og vi kan regulera so bra med østerdalssokkar (gamasjar), strømper osv.

Brukar nikkers og strømper på tur heile året, kan ikkje leva med noko anna.

So ser du meg er det med skinnfjellsko, strømper, nikkers, grøn turskjorte, speidarskjerf og speidarhatt. Nesten alt i grønt :) .

Om vinteren kan ingen andre plagg enn vadmelsnikkers, ullstrømper, bomullsgamasjar, bomullsskjorte, ullstrikkegensar, fjellanorakk og raud topphue brukast! :P

Virkar kanskje konservativt ;) , men er veldig praktisk!!!

Vennleg helsing Fjell-Speideren. "Alltid Beredt!"

Ser man sånt på fjellet i Nord-Norge så lyser det søring lang vei.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 8 måneder senere...

Ny i forumet jeg....har vokst opp med nikkers som vinterplagg. Jeg har gått over til disse nymotens plaggene. Har både fleece, gore tex og plastsko til skibruk. Til toppturer er dette flotte greier. Men ...hva gjør man når man skal gå 4 mil på ski i 20 grader minus. Man starter i lavlandet i tights, tar på seg gore texbuksa når kulden begynner å bite. Så kommer vinden og man begynner å fryse. Hva gjør man da....skal man ha enda en bukse under eller...? Hva slags bukse skal i såfall dette være ?

Da nikkersen var på "mote" hadde vi ullundertøy underst og nikkersen utenpå. Ved start i lavlandet var gamasjene nede og stramming under knærne på nikkersen var åpen. Når kulden begynte å bite, heiset vi gamasjene og strammet nikkersen under knærne. Dette utstyret taklet godt 20 minus. Vindbuksa hadde vi i sekken for bruk en skjelden gang.

Fleece kontra ull: Jo da ull er tyngre enn fleece.....men den som har hatt en våt fleecekrage/jakke rett på kroppen i 20 minus og i sterk vind gjør ikke dette flere ganger, hvis han er ved sine fulle fem.

Jeg må vel nevne at jeg er av den typen som svetter MYE.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker mindre gore-tex og fleece enn for noen år siden. Særlig om vinteren. De "pustende egenskapene" til disse nye skallplaggene er overdrevet. Det samler seg opp fuktighet innenfra, og da er i alle fall ull inni helt nødvendig. Jeg har med meg en packlite jakke i sekken slik at jeg kan få på et vanntett plagg hvis jeg trenger det, men ellers bruker jeg skikkelig pustende anorakk.

De fleste nikkers som selges er forøvrig bare til bruk nettopp rundt hytteveggen. Det er vel ingen grunn til å hisse seg opp over dette? De henvender se ikke til de samme segmentet. Man går heller ikke på topptur med ei snowboardbukse... Her kommer neppe nikkersen på igjen som ytterplagg, men jeg har fått meg en "underbuksenikkers" i ull som er helt uovertruffen... :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja,ja.....jeg har ikke nikkers lengre. Var innom en sportsforettning her en dag for å sjekke på nikkersfronten. De hadde bare sommernikkerser inne for øyeblikket, men Norrønas vinternikkerser ville komme til høsten. Hva bruker dere egentlig under Gore-texbuksa når det blir skikkelig kaldt. Ett lag med fleec/ull er vell neppe nokk...eller er det jeg som er pinglete? Jeg skjønner jo at man kan kle på seg flere lag, men når det begynner å bli kaldt vill jeg gjerne kle på meg et lag som er sånn nogen lunde vindtett. Det er som regel bratt på begynnelsen av turen, for så å flate ut i høyden. (Vestlandet)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har eksperimentert litt med to lag ull under skallplagg når det er kaldt. Så langt synes jeg det funker glimrende :P

Innerst en devold av to-lags typen (polyester+merinoull), ytterst en litt løsere ullstilongs og trøye. Akkurat denne kombinasjonen er basert på hva jeg fikk i julegave de siste par år... 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er det folk her inne har imot ullgensere? Og hva anbefales i stedet for? Har hatt både fleece og ullgensere i sekken men tar helst ull. Lover at når minusgradene biter på kroppen er ikke fleece fristende å ta i engang. Samme med membranplagg. Når det er ordentlig vinter har tradisjonelle bomullsplagg rangen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er det folk her inne har imot ullgensere?

Jeg har ingenting i mot ullgensere, jeg er tvert i mot veldig GLAD i ullgenserne mine. Men fleece er jo litt lettere, da. Har spesielt en ganske tynn, lett fleecegenser som tar lite plass i sekken. Den er som regel med på tur. Ullgenseren blir med når kosefaktoren skal være ekstra høy og vekt og volum ikke er så nøye.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pionerene i Turistforeningen gikk i sin tid under navnet "nikkersadelen". Kanskje like mye på grunn av at de ikke kom fra arbeiderklassen som at de gikk i nikkers.

Jeg tilhører ikke adelen, men bruker nikkers både sommer og vinter. Meget praktisk plagg. Blir det for varmt så er det bare å rulle ned sokkene og så er leggen bar. Skulle du trø under i myra så er det bare å skifte sokkene og så er du like tørr. Du slipper også å gå hele resten av turen med nedre delen av bukså våt og sorpete. Er det i tillegg sen høst så risikerer du også at nedre del av buksa fryser til is. Jeg bruker også høye gamasjer mellom nikersen og skoa. Disse kan lett skylles rene i en bekk om de skulle bli sorpete. Hvis det er et problem at sokkene siger ned så har jo de fleste bunader i dette landet som har nikkers også noe som vi kaller "Bregdaband" eller sokkebånd. Disse snøres rund sokkene like under kneet og så er problemet løst. Fungerer også bra i fjellet.

Mange av dagens turbokser er såkalte "selebukser" og som gammel seiler velger jeg å kalle dem "jollebukser". De har høyt liv og strikk i livet. Akurat som en jollebukse. De har dårlig ventilasjon og ofte må man av med både ytterjakke og genser hvis manskulle trenge å huke seg ned bak en stein eller lignende. Nikkersen min er rommelig rundt livet, har god ventilasjon og selene klikkes lett av både forran og bak hvis behovet skulle melde seg.

Ullgenser kontra fleece.

Fleece er varmt og lett så lenge det er tørt, akurat som bomull, men kaldt som en finnbullvinter hvis det blir vått. Ullgenseren er noe tyngre, men holder varmen selv om du blir våt til skinnet.

Som gammel Hjelpekorpsmedlem og turleder i Turistforeningen har jeg flere ganger opplevd å måtte låne bort klær til folk som ikke har hatt vett nok til å ha fornuftige klær i sekken. (Men dagens turgåere går vel bare på tur i pent vær langs godt merkede løyper og sover på hyttene til turistforeningen så de trenger ikke så mye i sekken.)

(Hadde fleece vert bedre enn ull så vil jeg anta at også sauene hadde hatt fleecepels.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)

Ser heller folk i nikkers i de nordnorske fjellene enn skuterkjørende lovbrytere :)

Hmm.... og hvem er på besøk hos hvem?

Vi har løyper her oppe, som det er lov å kjøre skuter på.

Nikkers er ett søringplagg (som har blidd på mote igjenn) , som jeg til dags dato ikke har sett en eneste nordlending bruke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har akkurat kommet hjem fra 4 dager i Dovrefjell og Sunndalsfjella Nasjonalpark. Masse snø enda. Fint å gå, men mange av vannene er islagt enda. Det ble ull innerst og Gore-tex som skallplagg. Når det gjelder lange flate turer i sterk kulde ser jeg ingen annen løsning enn nikkers....enda. Ett "framifrå" plagg ! Plagget er jo brukt på vinterfjellet i flere tiår. Hadde det hvært bare "rævva"så hadde det vel forsvunnet for lenge siden. Her på vestlandet er det mange som bruker nikkers enda og man blir ikke sett på som en blære av den grunn. Litt gammeldags kanskje men absolutt ingen blære. Må vel på "butikken" for å kjøpe meg nikkers igjen til høsten!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.