Gå til innhold
  • Bli medlem

Å overnatte under åpen himmel


tomclancy

Anbefalte innlegg

Hei!

Lurer litt på om jeg skal prøve å overnatte under åpen himmel i løpet av sommeren eller høsten. Noen erfaringer med dette på disse årstidene? Alle detaljer om utstyr og forhold mottas med stor takk! Lars Monsen nevnte dette såvidt i en bok, men lite detaljer dessverre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Dra før myggen kommer der du bor..

Her i oslo området er vel det for seint hvis ikke kulda siste tia har tatt knekken på den.

Min erfaringer at mygg og knott er noe dritt. ofte eneste grunnen til at jeg tar med telt på sommern.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for svar!

Hvilke ute-temperaturer bør jeg holde meg innenfor? Holder det med sommersovepose? Kanskje bruke fjellduken (orginal) i tillegg?

Mygg ja... Hva med å campe litt oppi høyden, der det blåser litt? Eller er det håpløst å gjøre? Mao vente med å sove uten telt til høsten kommer og mygga drar?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ofte en god løsning å trekke litt opp i terrenget når du camper, myrdrag og bekkedaler er myggland. Da kan det være kjekt med fjellduk mot vinddraget, i tillegg er du litt vernet om det skulle begynne å dryppe litt i løpet av natta.

Hvilken temperatur du føler deg komfortabel med må du vurdere selv, regner med at du har en viss idé fra teltturer. Det kan ofte føles litt kaldere å ligge under åpen himmel, på grunn av mer vind og at teltet isolerer noe. Pass på å ha et greit underlag, være mett og ha drukket nok tørst når du legger deg, så går det nok fint. Pass på å få med deg i hvert fall deler av grålysninga.

God tur!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)

Det er bare å la det stå til, å sove under åpen himmel e da vell ikke noe å rope rundt seg for.

Gå ut og sov.... thats it.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

SOm sagt i tidligere innlegg er det bare å la det stå til, du vil etter hvert få erfaring med hva som ikke funker og hva som funker.

Learning the hard way er ofte den beste måten å få erfaring på.

Lars Monsen gikk i dårlige teipa joggesko lenge føre han fikk råd til skikkelig sko.

Så ved behov kjøper man bedre utstyr samtidig som man blir en erfaring rikere.

Du har den viktigste egenskapen for å ligge ute, nemlig lysten.

Det er ikke mye mere som skal til.

Kai

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder kulden, er det soveposen og underlaget som avgjør. Ellers er det greitt å sove med en behagelig lue på, og armene nede i posen. Myggens tilstedeværelse må du tåle, men dersom du smører ansiktet med myggmiddel, stikker den ikke, og da gjør det ikke noe.

Men du må være beskyttet mot evt. regn. Derfor er en tynn presenning som du spenner opp som et skråtak nødvendig. Den må ha festpunkter i hjørnene, som et minimum. Med snorer til feste. Jeg har i alle år brukt en selvgjort en av tynt regntøystoff (180 gram). Størrelse 230 cm x 120 cm. Men Fjellduken er sikkert et godt alternativ. Plasser soveplassen slik at skråtaket åpner seg i le i forhold til vinden. Bruk gjerne terrengformasjonen til hjelp her, altså finn et sted i le. Er været trygt, kan du kutte ut skråtaket, men vær klar over at det beskytter mot duggfall på morgenen. Det er alltid morgentimene som er kaldest. Det er flott, og også praktisk, å klare seg uten teltet. Kjekkere å våkne om morgenen og kunne nyte utsikten fra soveposen uten å måtte se den gjennom en teltflik. Og selvsagt en lettere sekk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

deg en lun plass.lag bål.det beste er hvis du har en bergvegg,ellstoresteiner som kan reflektere varmen til deg.finn noen kraftige,nokså tørre "kubber" som du ser kan vare utover natta.jervenduken kan være god å trekke over posen,men husk å ha litt ventliasjon i den siden det er lett at det blir fuktig inni den.spis godt med mat(varm) og drikk nok før du legger deg.så blir dette helt konge...har snart 100 døgn under åpen himmel,det er bare sinnsykt deilig....god tur

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sov ei natt ute på hjortejakt for noen år siden, med sovepose og fjellduk var det riktig så behagelig. posen var en helsport alta, som er mest komfortabel rundt 0-5C (etter mitt syn), og fjellduken var en termo original som eg la over som et teppe.

siden eg skulle sove på posten min blei det ikkje noe bål, så eg bare la meg i posen på liggeunderlag og bredde over meg, varmt og godt. trivelig å ligge i mørket og hørte hjorten brøle og...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Lurer litt på om jeg skal prøve å overnatte under åpen himmel i løpet av sommeren eller høsten. Noen erfaringer med dette på disse årstidene? Alle detaljer om utstyr og forhold mottas med stor takk! Lars Monsen nevnte dette såvidt i en bok, men lite detaljer dessverre.

I det hele tatt et merkelig spørsmål! Det er bare å legge seg ute, det. Har prøvd det i -20 og +??. Er det fare for regn rekker det med en presenningsbit, er det fare for mygg holder du deg innomhus, er du mørkredd holder du deg hjemme..... :?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ligget ute i en dunsovepose uten pressenning eller annen form av tildekning. Det var i mai i Oslo marka i fjor. Den ble ganske fort veldig våt på utsiden og øverste dunlaget. Heldigvis var den så tykk at innsiden ble tørr og at jeg holdte meg varm. Men jeg kan anbefale å legge noe over soveposen. Hvis det ikke blåser holder det med en åpenklippet søppelsekk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg gjør dette stadig vekk. Særlig når jeg kjører langt og trenger 6-7 timers søvn og ikke gidder å sette opp teltet.

Dette er særlig aktuelt når man kjører til fjells sent fredag kveld, ankommer i mørket og skal avgårde 7-8 timer senere. Da er det digg å bare legge seg rett ned uten masse frem og tilbake med å sette opp teltet - selv om man sover usjarmerende nær bilen og veien. :?

Jeg bruker en grevlingtrekk (altså soveposetrekk med hette) i goretex fra Mountain Hardware. Er det meldt fint vær er det egentlig unødvendig med telt. Grevlingtrekket veier 522 gram, det vil si 1,2 kilo mindre enn de letteste enmannsteltene. Dessuten gir det litt mer villmarksfølelse av å ligge ute enn inne i telt. :shock:

Det er ofte fuktighet mellom soveposen og trekket, noe som gjerne forsvinner ut på morgenkvisten. Fuktigheten kommer antageligvis fra kroppen og det avhenger vel av temperaturen og soveposens tykkelse om og i hvilken grad dette fordamper gjennom trekket.

Trekket beskytter ikke bare mot nedbør og rim, men også mot vind. Man bør uansett beregne noe tykkere sovepose når man sover ute enn inne i telt. Alternativt regulerer man dette med mere klær på kroppen.

Jeg ser på sportsnett.no at de selger myggnett for sovepose, noe som kan være helt avgjørende for en rolig natt i insektssesongen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare hopp i det !

Dette ble resultatet i fjor høst når jeg skulle krype inn i et overfyllt telt.

Valgte heller å sove ute.

Våknet opp utpå natten med et enormt stjerneteppe over meg.

Jeg ble liggende lenge å se ut i natten og filosofere. Anbefales !

Her er "soverommet". Besshø i bakgrunnen.

Ca. 1500moh, og noen minusgrader om natten.

Soveposen var vannavstøtende, så rimen fra nattefrosten gjorde ingen skade.

marmot_bessho.jpg

rimpose.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Angående å ligge ute når det er kaldt:

-Noe som kan være lurt er å ha klærne og skoa inne i soveposen. Da er de ikke stivfrosset når du våkner.

-Tørking på kropp er også lurt hvis du skal være ute i flere dager.Fuktige sokker utenpå tørre, fuktig trøye utenpå tørr trøye osv, det funker greit.

-Bruk lue/balaklava, mye av varmetapet skjer gjennom hodet.

-Er du i skogen, så legg kvister (først grove deretter granbar) på tvers under liggeunderlaget for å unngå direkte bakkekontakt.

-Skal du ligge ved siden av bål, kan det være lurt med varmereflektor.Det fikser du ved å reise opp ei steinhelle på baksiden av bålet. Den reflekterer da varmestrålingen fra bålet.

-Et annet tips er å ta varme steiner fra bålet,pakke dem inn i tøy, og legge dem henholdsvis mellom lår og nede ved føttene inne i soveposen.De holder på varmen lenge!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skoa må du ikke ha i sovenposen mens du sover! De stjeler utrolig mye varme fra deg. Spesielt føttene.

Det er også min erfaring. Snør skoene skikkelig opp, og legg de over på siden eller sett de under en stein. De evt svette sokkene trekker du utenpå tørre nattasokker. Da har du tørre sokker når du våkner, og blir ikke kald selv om skoene er stivfrosne. På kalde netter kan en også ha en varmeflaske nederst i soveposen - da har du nok vann til havregrøten om morgenen! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.