Gå til innhold
  • Bli medlem

Fra Rostadalen til Dividalen via Rostojávri og Dærtadalen


Steggen

Anbefalte innlegg

20-22 april 2007

Sol og blåswixføre

Turen i helga startet fra Rostadalen ved gården Innset på fredag kveld. I kveldssola gikk vi innover på bomvegen som ikke blir brøytet om vinteren. Der veien tok slutt gikk vi over en hengebru til nordsiden av Rostaelva. Der fulgte vi stien opp til Rostahytta (DNT). Vi kom fram kl. 21.45, omtrent da sola gikk ned. Føret var upåklagelig. Det var perfekt blåswixføre. Vi gikk 13 km på denne etappen.

3 mil til Dærtahytta

På lørdag sto vi tidig opp siden vi skulle gå langt. Været var igjen perfekt og vindstille. Vi gikk østover, krysset Iselva, gikk forbi Moskánjávri og Riehttejávri. Der tok vi en lang lunsjpause i sola.

Deretter fulgte vi Rostadalen sørover til Rostojávri, hvor vi tok en liten pause i Stor Rostahytta, en liten åpen Statskog-koie med sengeplass til fire.

Vi krysset Rostojávri over isen og gikk vestover inn i Dærtadalen. I dalen fikk vi stadig økende motvind og snøen begynte å blåse opp. Det var tungt å gå i motvind siden mye av løssnøen på skareføret var avblåst. Det harde føret slitte bort alt av smurning vi hadde under skiene. 8-9 km inn i dalen ligger Dærtahytta (DNT), hvor vi overnattet. Vi kom fram til hytta kl 19, etter å ha gått 30 km denne dagen. Da vi kom fram til hytta hadde vinden allerede løyet veldig mye. Det ble en lang og koselig kveld på hytta.

På søndag sto vi tidlig opp igjen. Vi skulle gå til Devvdesjávri (eller Dødesvannet, som er en feil oversettelse av det samiske navnet). Det var sol og lite vind da vi startet å gå kl 8.30 om morgenen. En halv time senere pakket vi bort gore-tex jakkene i sekkene. Det var varmt nok til å gå i bare ullundertøy. Vi passerte samelandsbyen ved Cievccasjávri på vei nordover til Devddesvuopmi (eller Dødesskogen).

Devddesvuopmi er en flott og veldig åpen bjørkeskog som er veldig lett å renne ned i på ski. Vi hadde en lang lunsj i skogen. Vi hadde veldig god tid denne dagen siden vi ikke hadde trodd at vi skulle komme ned til Devvdes så fort. Vi kjørte ned til Devdisbua, en koselig liten tømmerkoie fra Statskog, som også er åpen for alle, med sengeplass til 3 pers. Utenfor denne hytta satt vi ca. 3 timer i solveggen og slappet av. Noen km videre kom vi til utløpet av Devddesjávri. Derfra fulgte vi skuterløypa 3 km nedover til Dividalen. Denne skuterløypa går til Moskánjávri, som er et populært fiskevann sommer og vinter.

Vi gikk ca 25 km denne dagen.

Vi ble hentet av en minibuss ved parkeringsplassen til skuterløypa på 400 høydemeter og ble kjørt til Øverbygd hvor vi tok bussen hjem til Tromsø.

Vi var en gruppe av 5 Tromsø-studenter, på en tur som jeg var turleder for.

post-2519-13347446125_thumb.jpg

post-2519-133474461256_thumb.jpg

post-2519-133474461261_thumb.jpg

post-2519-133474461266_thumb.jpg

post-2519-133474461271_thumb.jpg

post-2519-133474461276_thumb.jpg

post-2519-133474461282_thumb.jpg

post-2519-133474461287_thumb.jpg

post-2519-133474461294_thumb.jpg

post-2519-1334744613_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Vet du hva den riktige oversettelsen av dette navnet er?

I Troms Turlag sin bok "På tur i Troms" står det at ordet "devddes" kan bety at området har alt, er rik på ressurser eller flommer over. Det står også "Ser vi på området med naturfolks øyne, kan det være riktig. Her er frodig vegetasjon med fin skog, rike jakt- og fangstmarker, fiskevatn og mulighet for å overleve.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

(..) ordet "devddes" kan bety at området har alt, er rik på ressurser eller flommer over. (...) "Ser vi på området med naturfolks øyne, kan det være riktig. Her er frodig vegetasjon med fin skog, rike jakt- og fangstmarker, fiskevatn og mulighet for å overleve.

Da er med andre ord Dødesvannet en særdeles dårlig fornorsking av det samiske navnet Devvdesjávri, da det norske navnet så å si har fått stikk motsatt betydning av det opprinnelige samiske navnet.

Men dette er vel sannsynligvis ikke det eneste eksempelet på dårlig fornorsking av et samisk ord vil jeg tro. Det er vel ganske vanlig at de norske oversettelsene av samiske ord ofte ikke er basert på den direkte betydningen av ordet, men mer av et norsk ord som ligner på det samiske ordet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei. Sikkert ein kjempefin tur. Gjekk noe av den samme ruta for 5-6 år sida. Altevann-Gaskas-Vuoma-Dividalen-Dærta-Rostajavri (RR287)-Rostahytta og ned Rostadalen. Kjempetur i flott høgfjellsterreng. Traff på to forskjellige folkehøgskuler som var på tur motsatt veg. Så tydligvis ei populær rute. Såg styggveret stod å stanga lenger vest, men me gjekk i finvær på lesida heilt til siste dagen. Trodde Devvdesjavri betydde Djevelvannet, men har sikkert tatt feil. Muligens Djevelvannet er ein annen plass i Indre Troms.

Hilsen Søring som liker de Nord-Norske fjell.!:!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Heriks fremhevet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.