Jump to content

Ku-angst..


dede

Recommended Posts

Jeg er generelt litt pysete av meg men har jo alltid tenkt at det å gå på tur er ikke særlig farlig..  Men nå har jeg fått en ny skrekk - nemlig kyr.  Og det vrimler av dem i turområder i Rogaland.  Toppet seg for 2 uker siden.  Kyrne sto på ei mark og det var en elv mellom marka og veien men med ei "bru" for traktorer (elva gikk i rør).  Jeg vurderte det dermed som greit nok å gå på veien.  Men da jeg passerte kyrne løp de først motsatt vei på marka - og så plutselig løp hele flokken opp på veien bak meg.  Heldigvis var det ferist foran meg så jeg slapp å løpe så langt.. og kyrne stoppet før feristen..  Dette var en umerket løype og bonden hadde jo kanskje med vilje satt kyrne med kalver der (men var en ku med kalv på merket løype også denne helgen).  Jeg treffer jo kyr "overalt" - både med og uten kalver.  Og de stopper meg mer og mer når de står i veien og det mangler muligheter til å gå rundt - da snur jeg om ikke det er uhorvelig langt..da hender det jeg stopper og venter og håper det kommer folk. 

Gikk en tur ved sjøen for en tid tilbake der jeg valgte rullesteinene som de fleste der gjorde (mye folk) men han som gikk på gresset fikk seg en løpetur.. Og det hjalp jo ikke på ku-skrekken..

Noen gode tips?  Jeg er vant til hest - så tenker de ikke er farlige- men disse kyrne altså.. er det kalver der vet jeg det er farlig - men nå er jeg altså redd for kun voksne kyr også - selv om de ser rolige ut..

Bildet med port - der tok jeg en annen vei - de andre bildene er litt eldre og er kuflokkker der jeg passerte  - men i dag tror jeg ikke jeg hadde gjort det..

ku3.jpg

ku2.jpg

ku1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Kuer er nok ikke så farlige som du tror. Men en ting kan man jo bite seg merke i, begynner man å løpe vil de gjerne bli med! De ser vel forholdsvis dårlig og, så kommer gjerne nærme, av ren nysgjerrighet. Går man rolig, gjerne mens man småprater litt, vil de i 99/100 tilfeller oppføre seg pent. De vil gjerne ha litt kos, og kan være litt "brå" i bevegelsene, nærgående kan de bli også om hele flokken kommer. Men de tåler "en trøkk", så man kan dytte seg frem gjennom flokken, så lenge man unngår brå lyder og bevegelser. 

Link to comment
Share on other sites

Jeg er oppvokst med kyr, er ikke redd dem og leser dem relativt bra, likevel har jeg stor respekt for dyr jeg ikke kjenner og går aldri bort til storfe jeg møter på tur. 

Akkurat som rundt hester er løping og brå bevegelser aldri noen god idé, trekk rolig unna, gå rundt og ikke gjennom flokken. Mange kyr er nysgjerrige og vil gjerne bort for å hilse på. Hvis man går og bærer på bærspann og slikt så er gjerne bøtter med kraftfôr noe mange kyr kjenner veldig godt, og bøtter og spann eller alt som kan minne om det er ofte en kumagnet. Hvis en kommer mot deg og man ikke ønsker kontakt så har jeg ofte stor suksess med å heve armen over hodet, knipse litt med fingrene og lage en shhh - lyd. Regner med at du som hestemenneske kjenner teknikker for slikt, funker ofte på kyr også, men mulig det funker best om man kan lese dyra til en viss grad.   

I utgangspunktet er kyr som slippes på beite veldig sjelden aggressive, dyra skal jo gjerne håndteres utenom beitesesongen også og sinte kuer blir sjelden gamle. Det er greit å være oppmerksom på at morsinstinkt er noe man ikke bør utfordre. Gjelder stort sett alle arter så greit å holde seg unna kalver, lam, føll, fugleunger, rådyrkje, elgkalver og alt annet som mor gjerne vil beskytte, hvis man ikke er i en kontrollert situasjon (du kan klappe lammene på Åpen Gård liksom ... )   

Kyr liker ikke hund! IKKE ta med hund til steder du vet det er storfe, hele flokken i full galopp mot deg for å ta bikkja, DET er skummelt (selvopplevd).    

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Heriks skrev (1 time siden):

Kyr liker ikke hund! IKKE ta med hund til steder du vet det er storfe, hele flokken i full galopp mot deg for å ta bikkja, DET er skummelt (selvopplevd). 

Dette er kjent ja. Lært på den harde måten 😅

Link to comment
Share on other sites

"Belted Calloway" - morsomt å se. Siden vi går mye samme plasser - hvor er disse?

 

Storfe er  ikke like morsomt noen ganger. I sjøkanten, hvor jeg vandrer på vinterstid, er  det mange flokker med storfe på sommeren, og jeg kan ikke si jeg liker å gå med dyr rundt meg. Noen ganger er det nødvendig for å kommer fram, og så langt har det gått bra.....

 

Ved "Skogen" innenfor Bjødnali, går det høylandsfe ute hele året, og jeg er a lltid litt dpent på hvoe de står når jeg skal rundt Engjavatnet. Bare et par ganger har dyra hindret. en gang sto det enku med kalv rett forran oss da vi kom rundt en knaus. Vi rygget forsiktig bakover og gikk rundt på andre siden - uten problem.

En annen gang sto det en kalv helt alene ved veien da jeg kom ruslende. Da kom hele flokken oppover mot oss. Jeg stoppet opp og kalven sprang mot de som kom opp i mot veien. Jeg kunne fortsette...

 

Så til dagens gode råd: stokk.. Det ser ut som de fleste dyr respekterer en stokk... Det skal ikke mer til enn å holde stokken litt forran så viker kyrene til side.

Uten stokk, ler bare sauene av meg.

Link to comment
Share on other sites

har hytte med ca. 2 x 20 kyer på hver side hos naboene. Kyr er sabla nysgjerrige og noe som likner på kraftforspann er ganske riktig magnet. - Og så kan de springe nok så rask. Har også sett kyer hoppe over piggtrådshegn. Men stort sett fredelige, hvis de får tilsyn av bonden. Og lar sig drive med stokk eller vandrestaver. Må man drive er det viktig å få satt bjellekua i drift. Man kan forsøke sig med ulike tilråp: Hssss synes å være den norske løsningen. Elginnen er vokst opp på støl! Jeg har noe succes med cowboyenes Yeehaa, men best for meg er Østrigske alpe råpet: HOOAAH!  Hund er ikke bra!

Men de kan også forville sig, hvis de går på fjernt beite uten tilsyn (som de jo skal ha!) Har annet sted opplevd eiere som skulle samle flokken på høste. Eierne søkte alle rask tilflukt på traktorerne. Måtte få "cowboys" på hest til å samle. Kyr og andre flokkdyr opfatter ikke ryttere som mennesker, men som et samlet og til dels ufarligt "dyr". Har selv redet meget tett på hjort uten de tok notits.

Elgen

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@rejohn - bildet er fra tur til Brusaknuden - gikk via Karten så før oppstigningen til Brusaknuden.  Men det er ikke helt nytt (men god illustrasjon av kyr i turløyper) så vet ikke om de fortsatt driver med det.  De andre bildene er fra rundtur ved Grimslifjellet i Sandnes.  Ble jo kortere tur med å droppe å gå gjennom porten (men via porten kommer en jo etterhvert ned til det beitet der det andre bildet var tatt og må over det også..). Jeg har vel møtt høyfjellsfeet ved Skogen også - men der blir jeg av og til blitt stoppet av elva også (det er det andre jeg er pysete for..) så en stund siden jeg har gått der. Like greit? Kyrne som løp etter meg og også de jeg måtte passere nå i helgen ved å dytte unna en som gnagde på en gjerdeklyver var ved bursfjellet - på hver sin side.. så tryggeste vei dit nå er fra ålgård (står kyr der og..men tenker det som regel er mulig å passere om de ikke står ved gjerdeklyveren).

Synes ikke kyrne reagerer like lett som hester når jeg ber de flytte seg.  Bruker gåstaver og stemme. Er vel redd for at de istedet for skal komme mot meg når jeg jager.. På gården der jeg hadde hest jaget vi jo flokk med 10-12 hester inn fra jordet.  Da viftet jeg i tillegg med jakken om jeg ikke fikk fart på dem.  Gikk da forbi den bakerste og ville jo ha de opp i god fart for å få alle med inn..  Jager jeg kyr bakfra går de jo gjerne bare videre på den veien jeg skal så ser ikke helt at det er løsning.  

Får bare prøve å tøffe meg opp og bruke litt mer lyd.  Ellers må jeg jo vente til vinteren med de fineste turene..

Vet det finnes kvegdriftsturer til hest (bla på Kvistli)- ser morsomt ut - kanskje det er en ting for å eksponere seg for kyr (selv om hesten nok løper raskere enn ei sur ku så har en vei ut da?)

Jeg har jo vært i tenkeboksen på å få meg hund siden jeg ikke har hest lengre - men tror jeg må tenke litt til på det nå ja.. og så dropper jeg bærspann (godt tips).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kyer tar nok ikke særlig notis av rytter på hest - likesom en del andre dyr. Kan være en bra måte å komme tett på. Kanskje hesteduften overdøver menneskeduften og ekvipagen blir en "Kentaur" for dyren??

Må nesten fortelle:

Har sammen med andre innringet en flokk kyer, som hadde gått hele sommeren uten noe særlig tilsyn, fordi en av kalvene hadde tråkket en konservesboks om kloven med betennelse og det hele. Disse ellers fredelig malkekyer reagerte som moskus og slog ring om kalven.  Samme flokk hoppet også over vanleg piggtrådsgjerde.

På hyttestølen gikk elginnen snarveien tversover for å besøke nabofamlien med en eplekake i boks. (likner sikkert på kraftforboks for kyer). Kyene var ca. 1, 3 km borte i andre enden av jordet, men oppfatte dette og satte i galopp - kyer springer ganske rask! Jeg stod på hytte verandaen og så dette og forsøkte å råpe advarsel til elginne, som dog var utenfor hørevidde. Hun hørte plutselig tummel rett bak sig, men er heldigvis vokst opp på støl hver sommer, så hun bare råpte opp og fikk dem jaget opp på en skrent ovenfor, hvor e fotfulgte henne til hun slapp ut av gjerdet. Men de gjorde altså intet agressivt, men var bare sabla nysgjerrige. Det er de også når vi ankommer til hytten eller vi foretar noe uvanleg. Så kommer de og glor.

Det hender også at noen av kalvene roter sig på feil side av gjerder eller alle inn i gressengen som skal slåes. J For et par år siden var det en spsiell rotekopp - kalv. den ble ofte borte fra flokke og veldig lei sig. Jeg prøver at løse problemet først alene, men de kommer sig ofte rundt bak en. nær man er alene eller 2. Så må jeg ringe eir-bonden og si at nå spiser de gress slåtten. Et par ganger litt ut på høsten har det faktisk gått elg sammen med kyerne på samme jorde. Spennede om høstnatten med hodelykt, for hvilke øyne lyse med ganske stor avstand sådan omtrent i ens egen hodehøyde??

Har en kompis som driver mye med (storvillt)jakt. Han hadde høylandskveg gående fritt på et stort areal med skog. Dyren skulle slaktes på et tidspunkt, men hab fikk aldri drevet alle, særlig oksen, inn, hverken med traktor, hest eller annet. "OK, skyter jeg elg, kan jeg vel også skyte disse", tenkete han. Men de skal jo veterinergodkjennes til slakt, så distriktsvet måtte inn i sin 4x4 bil og se litt omkring og godkjennte så. Så det ble altså storvilltjakt på oksen, som tilmed spratt opp etter den var nedlagt med et perfekt skudd. Måtte skytes en gang mer.

Elgen

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

dede skrev (På 3.7.2024 den 9.17):

bildet er fra tur til Brusaknuden - gikk via Karten så før oppstigningen til Brusaknuden. 

Nøyaktig samme plass, men antakelig et par år senere, for dette var vanlige dyr, opplevde jeg at en stor flokk ungdyr. ble skremt av oss som kom dundrende nedover mot veien og dyra (og stien videre opp til Brusanuten).  De samlet seg og løp fort nedover mot gården. Lyden av dyra var omtrent slik jeg husker det fra cowboyfilmer....  Det må være skikkelig skremende  - om dyra kommer imot.

Link to comment
Share on other sites

Magne S skrev (På 7.7.2024 den 10.38):

Møter ofte på kyr når vi er ute på tur. Synes ikke det er noe gøy. De er sikkert snille, men jeg synes de ser skumle ut :)

 

DSC07019.thumb.JPG.3f674250e04b0fb72712e17d4f0d35eb.JPG

Bare å trykke inn bremsen litt så kommer tåkeluren og da løper de 😆

Det er stort sett de med utovertiss som kan være farlige. Særlig kviger er fryktelig nysgjerrige, akkurat som våre tenåringer og barn. Men lag litt leven og de vender tilbake rimelig kjapt.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror ku-angst først å fremst kommer av manglende kunnskap og erfaring? Det er jo forståelig; da det er store dyr. 

En tanke er å stoppe litt opp, studere dem litt... lære dem å kjenne litt. Tillate dem å komme nær deg. Du kan jo slå deg ned og ta deg en kopp kaffe, i nærheten av dem.... De er som flere skriver her inne, svært nysgjerrige. Så de vil nok komme bort mot deg og snuse litt. Da kan du forsiktig fakte litt med hendene eller be dem gå bort, så lærer man fort at det nokså enkelt.

Dette er hvordan jeg gjør det:

Er jeg på et beiteområde med kyr, så vil jeg at dem skal se meg - på god avstand. Jeg går aldri forbi kyr uten å ha fått bekreftelse på at de har sett meg. Ofte kan dem stå med ræva mot meg, og da kan de fort bli skremt om jeg plutselig skal forbi. Så det er bare å ta det med ro. Ser dem at du kommer gående, vil de nok forsøke å gi deg plass også.... Så her kan du planlegge litt; går du på en traktorsti med en fjellhylle på høre hånd og beite på venstre side, så gå mot fjellsiden så du ikke "presser" kyra inn i fjellveggen, da kan de bli litt redde. 

Er det på en tursti med mye trafikk; så er dem såpass vant med folk som passerer dem... at de kunne ikke brydd seg mindre - og da kan det hende de bare velger å stå helt i ro. 😜

Kyr med svære patter er harmløse, det er oksen du skal være litt forsiktig med. En gang jeg skulle forbi en vei, sto oksen og blokkerte veien for meg... jeg gikk sakte fremover, men oksen trampet hardt i bakken - først en gang, så sto vi å så på hverandre i ca 30 sekunder, der jeg tok et steg frem... og fikk TO tramp denne gang, da tenkte jeg at "nei vel, her vinner oksen, så ble den en stor usving i en grøft på meg..."

Kviger, altså unge kyr er ekstremt harmløse. De kan virke som de "villeste", da de springer etter deg, og kan finne på å dra litt i jakka bakfra... Men som det blir sagt her inne; de er bare veldig nysgjerrige - og er i grunn bare veldig koselige. Her kan du fint øvde deg på litt nærkontakt. Men kommer en, kommer alle.... og IKKE LØP. 😜 Da er det gjort... hehe. Er det nok, så pleier jeg å strekke ut armene og bare gå mot dem.... mens jeg sier "hysj". Det er nok. De tar tegnet ekstremt fort. 

Dersom en ku er lettere irritert på deg, kan det være den lener hodet foran mot deg, og gir deg et stort "møøøøøøøø". 

Det er oksen jeg ser etter... og kroppsholdningen til oksen. Du ser fort om den er avslappet... eller om den gjør seg klar. Ofte står den bare på avstand og stirrer på deg.... mens den gjør sin vurdering av om du er farlig eller ikke. 😜 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy