Gå til innhold
  • Bli medlem

To funnet døde på Hardangervidda


ørjan

Anbefalte innlegg

Hjelpe ikkje mykje med satelitttelefon viss ikkje du veit verken ka du driv med på fjellet i slikt ver eller kor du er. då må du klare deg åleine, og ikkje basere deg på hjelp utanfrå. det er ikkje alltidverforhalda gjer at hjelpekorps kan kome raskt fram til deg . det beste er å ha respekt for veret og halde seg heime er ein i tvil. helsing hjelpekorpsar !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Ja, jeg tenkte på det tidligere. Det er ikke mye hjelp i å få gitt beskjed hvis det er så dårlig vær at letemannskap ikke kan ta seg inn i området. Da må du uansett klare deg selv gjennom det verste været.

Å forebygge situasjonen er uansett det viktigste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vil rose forumet, så langt har det har vært få (om noen!) innlegg som har kommet med bombastiske påstander om de avdødes utstyr, ferdigheter og opptreden. Det tar tid å avdekke hva som faktisk har skjedd. Før alle fakta er på bordet skal man absolutt ta tabloide avisoverskrifter med et par klyper salt.

En påstand som har kommet, er at dårlig utstyr hadde betydning for utfallet. Er det noen som vet mer konkret hva britene faktisk hadde med seg og på seg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=156771

En litt mer nyansert artikkel - hvor lensmannen kommer med en uttalelse:

Det ser ut til at de både har hatt sovepose og vindsekk.

Men mangel på liggeunderlag kan ha vært den lille faktoren som skilte mellom liv og død.

Det er vel neppe alle som tar med seg liggeunderlag for en to-tre timers tur. (Nå vet jeg ikke hvor lang tur de hadde planlagt.)

Men lærdommen, i etterpåklokskapensnavn, er at selv en på "liten" fjelltur - bør ligge underlaget være med.

Det var min konklusjon - fra artikkelen over.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/03/12/494763.html

Her står det at de pakket seg inn i sovepose og vindsekk. Det antyder at de kanskje ikke var så meget dårlig utstyrt. Dessuten hadde de klart å lage en snohule natten før.

Det er godt mulig at de ikke har gjort noen store feil. Jeg tror de har hatt maksimal uflaks, spesielt med været. Muligens har de overvurdert sine skiferdigheter. Finse - Kjeldebu er en relativ lang dagsetappe og ruten er veldig utsatt for vind. Jeg skulle ta samme turen i fjor på 1. mai-tur. Men da var det så dårlig vær at jeg snudde en kilometer etter avslaget og valgte å gå til Krækkja isteden. Dit gikk det flere personer og det var bedre spor. Et problem for utlendinger eller andre ukjente i området er jo at de ikke presis vet hva de kan forvente seg og hva som er et bedre alternativ.

Linda

Lenke til kommentar
Del på andre sider

At været var ekstremt er sikkert. Kombinasjon av nullføre med regn og sludd samt kuling er det absolutt verste ein kan få. Var ute for lignande mellom Finse og Lordehytta Mars 2000 men me fekk opp teltet og bygd lemur i tide. Vindsekk fins det fleire typer av og noen er bare tri-sesongars og høver ikkje på fjellet i slikt ver. Etter mange timer med nedkjøling forsvinn den rasjonelle tanken hos ALLE. Tilbake til satelitt-telefonen. Mange har hevda at det hjelpe ikkje med den så lenge veret er så dårleg som det var. Men for atter å vende tilbake til ulykka. Dei var funnen ved ein tilfeldighet av ein snøskuterpatrulje, så veret var ikkje for dårleg for dei. Dei skulle bare ha kome før, men ingen ringte 00 47 112.

post-728-133474454186_thumb.jpg

post-728-133474454196_thumb.jpg

post-728-133474454205_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dei skulle bare ha kome før, men ingen ringte 00 47 112.
Kanskje litt utanfor tema, men fungerer det å ringe +47 112 med satelitt-telefon? (Globalstar, Iridium etc). Reknar igrunnen med at dette ikkje er tilfelle, men har ikkje testa det heller. Trur nok evt at +47 02800 kan hende virker (uprioritert tlf nr til politiet), eller meir sikkert: +47 51517000 (alarmtelefonen til HRS Sør-Norge)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har heldigvis aldri prøvt 0047112. Bruker min bedre halvpart som nødnummer. (Har endå ikkje vært nødvendig). Ser at fleire land nå innfører standard 112 som nødnummer og det er jo positivt.

Ringte 1880. Bekreftet 0047112 etter å ha ringt politiet

Ringte 1881. Kunne ikkje gje noe svar.

Ringte 1882. Kunne ikkje gje noe svar. Skulle sende mail i morgen.

Ringte 112. Kunne ikkje gje noe svar. Måtte ringe i morgen på dagtid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så på dagsrevyen akkurat nå at skotten som overlevde mente det ikke var mulig å bære med seg mer utstyr enn det de hadde. Dvs under de gitte værforhold vil det være omtrent umulig for turgåere å overleve. Jeg fant dette snodig da en avisartikkel over hevdet at de ikke hadde liggeunderlag med seg. Liggeunderlag er jo alfa omega skal man være værfast på vinteren. Med mindre man heter Jan Baalsrud og har den tyske hær etter seg, da....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har heldigvis aldri prøvt 0047112. Bruker min bedre halvpart som nødnummer. (Har endå ikkje vært nødvendig). Ser at fleire land nå innfører standard 112 som nødnummer og det er jo positivt.

Det er tekniske askpekt som hinder at slike 3-siffer nødnummer kan bli nytta, eller det har vore det til nå i alle fall slik eg har forstått det. Den enkelte satelitt-operatør må eventuelt legge til slik støtte (dvs Globalstar, Iridium Thuraya, Inmarsat m.fl).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.