Gå til innhold
  • Bli medlem

Rødspritbrennere, hvorfor anvendes de fortsatt i 2022?


Anbefalte innlegg

zimwalker skrev (3 timer siden):

Ellers så har jeg meg en tom veldig lett liten blikkboks som jeg sette opp-ned inni kvistbrenneren.

Forsøk med en boks tomatbønner. Tom selvsagt. Der passer brenneren perfekt oppi slik at den henger på kantringen til brenneren. Bare kutte boksen til passe høyde. Det har jeg gjort for å bruke Trangiabrenneren i min SoloStove Titan (størrelsen over den minste SoloStove). Fungerer glimrende.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Lars Erik Moen skrev (3 timer siden):

 

Ok, jeg var litt bastant her tidligere.  Har gitt rødsprit-brenneren en ny tjangs i dag. Dro opp på åsen og kokte meg en kopp kaffe. Satte den gamle 20221204_125409.thumb.jpg.822953336465646437b1fd0915c3f423.jpgbrenneren inn i en kvistbrenner slik som andre har vist her tidligere. Var ganske koselig.  Ikke mye bråk kan du si. Siden jeg hadde god tid så brydde jeg meg ikke om hvor lang tid det tok. Når kaffen var kokt satt jeg lenge og varma meg på flammen. Kanskje jeg skal ha en Trangia-brenner i sekker fast som backup. Hvis alt annet svikter så vil jeg tro at denne virker. 

God tur

Funker fint, det :) Jeg legger gjerne brennerlokket under brenneren for å få litt mindre avstand til kjelen. Litt usikker på hva som er optimal avstand, men synes dette funker greit i den lille kvistbrenneren.

trangialixada.jpg.f025492c3b208eaffd6446660570cad8.jpg

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Knut R skrev (1 time siden):

Har du bevist tatt bort platen til å sette brenneren i ?

IMG_20221204_175537.jpg

I og med at plata som fulgte med ikke passer til Trangiaen min, så... ja ;)

(Joda, jeg kunne slipt opp hullet så det ble stort nok, men gidder ikke når det funker så greit å bare bruke lokket. Så blir den en løs del mindre på drasse/passe på også.))

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blindgjenger skrev (35 minutter siden):

I og med at plata som fulgte med ikke passer til Trangiaen min, så... ja ;)

(Joda, jeg kunne slipt opp hullet så det ble stort nok, men gidder ikke når det funker så greit å bare bruke lokket. Så blir den en løs del mindre på drasse/passe på også.))

Det var litt for lite her også, 5 min med dremmel så var det plass :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

xxx

Hege P. skrev (3 timer siden):

Forsøk med en boks tomatbønner. Tom selvsagt. Der passer brenneren perfekt oppi slik at den henger på kantringen til brenneren.

Funker nok det også ja, men man får vel litt "mer "boks å dra på da enn om boksen (en litt mindre en)  sette opp ned.

Marius Engelsen skrev (1 time siden):

Jeg er som sagt ikke noen tilhenger av rødspritbrenner. Men disse små kvistbrennerne hvor man kan ha en spritbrenner som backup virker jo alldeles ikke så dum.

Vil tro at noen av de som har kjøpt seg kvistbrenner "oppdager" spritbrenneren på den måten. Fordi noen av de som lager kvistbrennere jo har tilrettelagt for bruk av spritbrenner. Som f.eks. Fireboxstove med sine Firesticks, som man trer gjennom brenneren for slik å kunne henge en spritbrenner mellom to slike pinner. Bushcraft-essentials med sine Bushbox, samme prinsippet, men der kaller de pinnene for "Trivets". 

Mange av de billige kina-kopiene har tilsvarene løsninger, med slike pinner,  eventuelt en plate med hull i  - som noen viste her for Lixada modellen.  Min gamle Emberlit modell, som jeg fortrekker å ha i sekken, har ikke en slik løsning, men det er som sagt enkelt å bygge opp-under spritbrenneren litt for å få mer optimal avstand mellom brenner og kjele/gryte.

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

De som sverger til rødsprit hele året, hvor mye kullos produserer et slikt kokeapparat?

Siden avstanden fra brenner til kjelebunn varier fra hvilket oppsett som brukes vil jeg tror det er forskjeller ute å går. Brennere i mitt eie har en avstand mellom ca 2-3cm fra brennerhode til toppen på kjelestøtter.

Jo nermere flammen er kjelebunnen jo raskere avkjølt blir den og jo raskere flammen blir avkjølt jo mer kullos genereres(ufullstendig forbrenning)

En rødspritbrenner blander vel inn oksygenet på en et senere tidspunkt i forbrenningsprossesen enn feks gass/multifuel gjør, så er forbrenningen allerede ganske ufullstendig helt fra start med et slikt kokeapparat?

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (1 minutt siden):

Veldig mye har jeg lest. Men jeg har ingen tall å komme med.

Det har jeg også lest, men ikke sett noen tall på det. 

Jeg må si jeg har stor respekt for kokeapparat, valgene av kokeapparat gjenspeiles i det FFI/forsvaret og Randulf Valle har kommet med. Kan jeg velge noe som produserer lite kullos og ha gode rutiner med lufting av telt tror jeg sjansene er små for en ulykke. 

En rødsprit brenner har en mindre effekt så eksponeringstid er også inne i bildet. Den virker så ufarlig men magefølelsen min sier noe annet 🤷 men har ingen håndfaste bevis.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Skaubjønn på truger skrev (På 28.11.2022 den 11.52):

Nja, har gått i naturen siden jeg var i førskolealder så jeg er ikke nybegynner hva gjelder langturer etc. Dette med at jeg er nybegynner var myntet utelukkende på hiking/ m utstyr. Er heller ikke særlig ung lengre, dessverre. 
Jeg vet ikke helt om rastløshet er treffende på mitt behov for pålitelige brennere som leverer mat og kaffe raskt. Når det gjelder lyden brennerne avgir så finner jeg den faktisk beroligende. Liker til og med bråkebrennere, godlyd mener nå jeg. 
 

Jeg tror heller at jeg finner resonans hos @Skal bare.... Å vente på kaffe når man trenger en kopp, eller å sitte å vente på middagsmat er ikke kvalitetstid for meg. Kvalitetstid er å innta og nyte måltidet i skjønn natur. Jeg reiser da ikke inn i naturen for å nyte ventetid på brenner etc. Skogens ro finner jeg i andre aktiviteter enn ren venting.

You just don't get it, yet.

Forslag: Lag all mat ferdig på termos. Kaffe på en termos, og mat på mat termos. Da kan du sette deg rett ned så fort du har stoppet og få bukt med all døtiden i en smekk. Lykke til.

Endret av Nikke
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tråden har vært kjempepopulær, men jeg må jo virkelig skuffe alle her for den heter: Rødspritbrennere, hvorfor anvendes de fortsatt i 2022?  og det er definitvt slutt på å få brukt brennere av noe slag i 2022!   😀

Det er forskjell på oss og tar jeg ikke feil så vil noen fortsatt benytt rødspritbrennere etter 2022... Jeg har bare gjort det en gang så langt, mens primusser har blitt fyrt opp mange flere.    Kan forresten anbefale å teste antibac i rødspritbrenner, soter mindre, men det virker som om det varmer mindre også.

Jeg vil samtidig ønske alle et godt nytt år og annmode om at vi må respektere at andre gjør andre valg enn oss når det gjelder valg av hvordan turmaten skal varmes. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

dsk skrev (52 minutter siden):

Kan forresten anbefale å teste antibac i rødspritbrenner, soter mindre, men det virker som om det varmer mindre også.

Antibac sprit kan være så lavt som 60% etanol og så høyt som 95%. Mengden glykol varierer sikker også litt. Så både soting og varme vil nok være avhengig av hvilken du kjøper.

Holdbart solgte en type før jul veldig billig (sikkert overskudd fra tidlig i pandemien, mulig de fremdeles selger den), men kjøpte ikke fordi akkurat den de solgte lukter dårlig hjemmebrent (brenner sikkert imidlertid bra).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.