Gå til innhold
  • Bli medlem

Rødspritbrennere, hvorfor anvendes de fortsatt i 2022?


Anbefalte innlegg

Skaubjønn på truger skrev (2 timer siden):

Joda, men på folkemunne omtales det av mange bare som «bålforbudet». Ihvertfall nede på Østlandet. Vi er vel flere som har fyrt opp eksempelvis primus eller stormkjøkken selv i dette tidsrommet? Ihvertfall har jeg gjort det. I sommer var det faktisk fullstendig forbud mot all bruk av ild i en kommune jeg var på telttur i. Jeg valgte da å fyre opp gassbrenneren min på det sikreste stedet i mils omkrets. Det må da tross alt være litt rom for bruk av normal forstand mener nå jeg. 
 

 

Jo, men når du spør om det er lov eller ikke lov til å anvende kvistbrenner i perioden med "bålforbud" er det forskriften du må forholde deg til, ikke hva folk kaller ting. Svaret er "det kommer an på".

Du mener gass er sikkert:

https://www.nettavisen.no/primus-startet-brann-pa-blamanen/s/12-95-630040

Mener også å ha lest at den store skogbrannen i 1970 på Melsheia der tusenvis av mål brant vekk skyldtes at noen på tur veltet et gass kokeapparat.

Forskriften beskriver ikke hva folk gjør og hva de kaller ting. Den beskriver hva som er ulovlig å gjøre (og også lovlig å gjøre, det finnes unntak hvis du leser forskriften). Siden den ikke snakker spesifikt om bål, men om "å gjøre opp åpen ild" og "behandle brannfarlige gjenstander", så er det dette du må vurdere og forholde deg til. Det nytter ikke å argumentere med at dette jo var en primus eller dette var en kvistbrenner og ikke et  bål når brannen er et faktum. Brannforskriften handler om å forebygge brann, ikke om å forby folk å brenne bål. Brann er nøkkelordet, ikke bål. Likeledes forebygging, ikke forbud. Det er forbud mot å ikke forebygge fare for brann kan man si. 😉 Og man kan ikke gi et generelt svar på at for eksempel gass er greit, men ikke bål. Det må faktisk vurderes i hvert enkelt tilfelle. Det skal mye til at du vil slippe unna en svær erstatning om du skulle starte en brann, selv om du "bare brukte gass". Kan kanskje være hvis gassboksen helt uten påviselig grunn revnet og eksploderte på grunn av en feil, men neppe hvis den veltet og startet en brann på den måten.

Men les forskriften (§3, paragrafen gjelder over alt utendørs bortsett fra 3. ledd som kun gjelder i og i nærheten av  skog og utmark) , så fremgår det også hvorfor du kan behandle de forskjellige kokemulighetene og stedene forskjellig. Det kreves at du utviser skjønn, og da må du passe på å falle ned på den brannsikre siden når du er usikker. Ellers blir det lett til at du kan anklages for å ha opptrådt uaktsomt hvis det skulle oppstå en brann (aktsomhet=bruke hodet, og det skal man jo som kjent ofte gjøre). Hvis det ikke er fare for brann i det konkrete tilfellet åpner forskriften for at det er helt greit, også i perioden 15. april til 15. september. Også med bål. Er man usikker kan man også spørre brannvesenet om råd ("tillatelse").

Obs. Det er årlig også områder som har spesielle forskrifter. Det kan være forbudt selv å tenne opp en fyrstikk i avgrensede områder i spesielt brannfarlige perioder, så man må også sjekke lokale brannforskrifter. Se for eksempel denne artikkelen i fra i mai i sommer her i Lillestrøm kommune som nevner "stormkjøkken, engangsgrill, andre kokeapparater" spesifikt https://dinside.dagbladet.no/fritid/forbyr-apen-ild-i-flere-kommuner/76001560 (hva nøyaktig brannforskriften sa vet jeg ikke, men jeg leste den og det framgikk helt klart at jeg nok måtte satse på kald mat hvis jeg skulle på tur, eller bruke denne som jeg skaffet meg for andledningen: https://www.outnorth.no/barocook/lunchbox-850-ml?gclsrc=aw.ds&gclsrc=ds#SteelBlack)

 

Ps. Jeg bruker kvistbrenner når det er trygt, også innenfor perioden med "bålforbud". Det gjelder også bål. Når det er trygt. Og gass. Og bensin. Og what-ever. Men bare når det er trygt. Og i et gitt tilfelle skal det som oftest mindre til for at jeg betrakter gass-/bensin-/parafinapparat som trygt enn kvistbrenner og bål som trygt. Det er som oftest lettere å finne en trygg plass for kvistbrenner enn for bål, rett og slett fordi du kan sette den på en stor stein, for eksempel helt ut mot bredden av ei elv eller ei steinlagt strand. Men kvistbrenner er ikke alltid trygt. Hvis det for eksempel er tørt rundt der jeg sitter og det blåser er kvistbrenner direkte skummelt. Gass er heller ikke alltid trygt, for eksempel i et område med tørt gress. Man kan dog helle bøttevis med vann rundt der man sitter så brannfaren forsvinner ved et velt.

Endret av Skogens Stønn
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
zimwalker skrev (På 28.11.2022 den 17.50):

Vil tro det er fordi titan leder for godt, også kulden.

Jeg bruker kvistbrenner til det meste. Titan på grunn av vekt, og fordi brenneren kjølner behagelig raskt etter bruk. Titan kaffekjele er jeg ikke like sikker på. Når kaffen er kokt og blir tatt av brenneren den blir den mye fortere kald i en titankjele enn i en stålkjele etter min erfaring. Det er fordeler og ulemper med alt av utstyr. ;) 

Trangia spritbrenner og en skvett rødsprit er kjekt å ha i dagstursekken i tillegg, for enkel kaffekoking i veldig vått vær. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hege P. skrev (9 minutter siden):

Titan på grunn av vekt, og fordi brenneren kjølner behagelig raskt etter bruk. Titan kaffekjele er jeg ikke like sikker på. Når kaffen er kokt og blir tatt av brenneren den blir den mye fortere kald i en titankjele enn i en stålkjele etter min erfaring.

Var det som fikk meg til å tenkte at Titan er en bedre leder enn messing. At man drar slutningen slik er visst ikke uvanlig, se : https://www.natori-mnf.co.jp/english/titanheat/index.html

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Robinson skrev (1 time siden):

På denne tiden av året bruker jo egentlig "kvistbrenner"  mye. Ikke veier den mye heller. Vi må ikke glemme dette alternativet...

...og ikke glemme at mange kvistbrennere egner seg utmerket som kjelestøtte/stativ og tildels også vindskjerm for en spritbrenner. Så å ha både-og i sekken er ikke så dumt.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (På 30.11.2022 den 0.38):

Jeg har fått mer og mer sansen for å koke fisk. Eller ikke koke da, men trekke. Ha i noen olivenblad, hel pepper og salt. Både ørret, røye, gjedde og abbor er nydelig kokt.

Her ble jeg minnet på et møte jeg hadde jeg dro kystveien fra Lindesnes til Nordkapp med sykkel i 2010. I Trøndelag møtte jeg en fyr på vei sørover fra Nordkapp. Praten kom inn på fiske i Finnmark. 

-Nei jeg fisket ikke. 
-Ikke? Hvorfor ikke dersom du dro forbi mange flotte fiskemuligheter?
-Jeg hadde ikke med meg stekepanne.
-Ok. Men altså, fisken kan jo kokes også, og du laget deg vel mat på ett eller annet vis?
-??? Koke? Det tenkte jeg ikke på..

😏

  • Hehe 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hege P. skrev (35 minutter siden):

Her ble jeg minnet på et møte jeg hadde jeg dro kystveien fra Lindesnes til Nordkapp med sykkel i 2010. I Trøndelag møtte jeg en fyr på vei sørover fra Nordkapp. Praten kom inn på fiske i Finnmark. 

-Nei jeg fisket ikke. 
-Ikke? Hvorfor ikke dersom du dro forbi mange flotte fiskemuligheter?
-Jeg hadde ikke med meg stekepanne.
-Ok. Men altså, fisken kan jo kokes også, og du laget deg vel mat på ett eller annet vis?
-??? Koke? Det tenkte jeg ikke på..

😏

Var det et bevisst valg tatt på bakgrunn av vekthensyn? Fiskeutstyr + panne blir jo fort 1 kg ekstra. Dette er jo høyst subjektivt (hver sin smak, og sine prioriteringer…), men personlig har jeg ofte valgt å ta med utstyr til meitefiske og ei lett panne. Er jo så digg når man kan meske seg med nystekt ditt og datt :D 

Meeen, når det er sagt så må man jo gå noen runder med sekk-tetris før hver tur. Noe må gjerne vike for å få plass til noe annet. Er ikke det lureste valget, men på kortere turer har jeg som regel sløyfet store deler av førstehjelpskittet (kun beholdt det mest nødvendige). Kuttet ut crox til camp osv. Nå skal det sies at mat og et skikkelig soveopplegg er ting jeg prioriterer høyt. Obs: kjipt i sommer da fiske i Finnemarka var suuuuuper-tregt! 

Endret av Skaubjønn på truger
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skaubjønn på truger skrev (16 minutter siden):

Var det et bevisst valg tatt på bakgrunn av vekthensyn?

Du mener at kokt fisk veier mer enn stekt? (eller det var kanskje motsatt?) ;-)  Alvorlig talt, nå "tar du kaken" ved å gå off-topic fra en off-topic kommentar.

Endret av zimwalker
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skaubjønn på truger skrev (4 minutter siden):

Off topic is my middlename :D 

Ingen unnskyldning ("jeg bare er sånn"). Joda, skjønner tankerekken, men prøv å tenk på stakkaren som kommer inn her for å søke etter informasjon om spritbrennere og havner borti denne tråden. Uff. Er vel derfor forumet er delt opp i ulike tematiske under-forum/seksjoner og at alle ikke poster alt i en tråd.

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skaubjønn på truger skrev (21 minutter siden):

Var det et bevisst valg tatt på bakgrunn av vekthensyn? Fiskeutstyr + panne blir jo fort 1 kg ekstra.

Aner ikke. Han var reisende pr. sykkel som meg, men uten tilhenger. Mulig vekt og pakkemuligheter bidro. Ikke sikkert han hadde med seg fiskeutstyr en gang. Det hadde jeg, med tanke på at jeg jo reiste kystveien. Det ble da også noen gode fiskemiddager av det. Torsk, sei, makrell, en og annen harr og ørret. Hadde jeg dratt over Finnmark til fots "over skog og hei" hadde jeg nok fisket mer jeg også. Men det finnes da uansett muligheter til å spe på kosten selv om man reiser langs veien.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (1 minutt siden):

Joda, skjønner tankerekken, men prøv å tenk på stakkaren som kommer inn her for å søke etter informasjon om spritbrennere og havner borti denne tråden.

Sorry. 😐

Men jeg nevnte da spritbrenner et sted, gjorde jeg ikke? 😁

OT avsluttet.

  • Hehe 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (3 minutter siden):

Ingen unnskyldning ("jeg bare er sånn"). Joda, skjønner tankerekken, men prøv å tenk på stakkaren som kommer inn her for å søke etter informasjon om spritbrennere og havner borti denne tråden. Uff. Er vel derfor forumet er delt opp i ulike tematiske under-forum/seksjoner og at alle ikke poster alt i en tråd.

Sant det. Ble litt lapskaus-tråd etter hvert dette :) Huff nå begynner jeg å tenke på lapskaus, hehe…

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Ok, jeg var litt bastant her tidligere.  Har gitt rødsprit-brenneren en ny tjangs i dag. Dro opp på åsen og kokte meg en kopp kaffe. Satte den gamle 20221204_125409.thumb.jpg.822953336465646437b1fd0915c3f423.jpgbrenneren inn i en kvistbrenner slik som andre har vist her tidligere. Var ganske koselig.  Ikke mye bråk kan du si. Siden jeg hadde god tid så brydde jeg meg ikke om hvor lang tid det tok. Når kaffen var kokt satt jeg lenge og varma meg på flammen. Kanskje jeg skal ha en Trangia-brenner i sekker fast som backup. Hvis alt annet svikter så vil jeg tro at denne virker. 

God tur

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (53 minutter siden):

Ingen unnskyldning ("jeg bare er sånn"). Joda, skjønner tankerekken, men prøv å tenk på stakkaren som kommer inn her for å søke etter informasjon om spritbrennere og havner borti denne tråden. Uff. Er vel derfor forumet er delt opp i ulike tematiske under-forum/seksjoner og at alle ikke poster alt i en tråd.

Kan jo være at en som lurer på hvordan han, eller hun, skal få kokt fisken sin på tur fant et brukbart svar da? 😇

  • Hehe 1
  • Trist 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hege P. skrev (59 minutter siden):

Aner ikke. Han var reisende pr. sykkel som meg, men uten tilhenger. Mulig vekt og pakkemuligheter bidro. Ikke sikkert han hadde med seg fiskeutstyr en gang. Det hadde jeg, med tanke på at jeg jo reiste kystveien. Det ble da også noen gode fiskemiddager av det. Torsk, sei, makrell, en og annen harr og ørret. Hadde jeg dratt over Finnmark til fots "over skog og hei" hadde jeg nok fisket mer jeg også. Men det finnes da uansett muligheter til å spe på kosten selv om man reiser langs veien.

Det må da være mulig å få kjøpt seg litt fisk der oppe, om ikke annet noen fiskepinner? (men kanskje ikke koke piskepinner da)

  • Liker 1
  • Trist 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lars Erik Moen skrev (4 minutter siden):

Har gitt rødsprit-brenneren en ny tjangs i dag

Way to go! :). Mange som har testet og kommet til at tilnærmet optimale avstanden mellom topp av spritbrenner og bunn av gryte/kjele/kopp er (ca) 1 tomme (2,54cm).  Altså med tanke på effekt.  Min Emberlit kvistbrenner ligner litt på den du bruker.  Det jeg gjør er enten å bare finne noen små stein eller kvist som jeg legger i bunn av kvistbrenneren for slik å løfte spritbrenneren litt. Ellers så har jeg meg en tom veldig lett liten blikkboks som jeg sette opp-ned inni kvistbrenneren. Det meste funker bare spritbrenneren får stå rimelig plant.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (6 minutter siden):

Way to go! :). Mange som har testet og kommet til at tilnærmet optimale avstanden mellom topp av spritbrenner og bunn av gryte/kjele/kopp er (ca) 1 tomme (2,54cm).  Altså med tanke på effekt.  Min Emberlit kvistbrenner ligner litt på den du bruker.  Det jeg gjør er enten å bare finne noen små stein eller kvist som jeg legger i bunn av kvistbrenneren for slik å løfte spritbrenneren litt. Ellers så har jeg meg en tom veldig lett liten blikkboks som jeg sette opp-ned inni kvistbrenneren. Det meste funker bare spritbrenneren får stå rimelig plant.

Aha! Det er derfor folk bruker kvistbrennere i 2022?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (5 minutter siden):

Aha! Det er derfor folk bruker kvistbrennere i 2022?

Neppe, men noen bruker nok rødspritbrenner som reserve-brenner til kvistbrenneren, fordi som du jo ser de så fint lar seg kombinere.

PS: Alle her inne kan skli litt off-topic fra tid til annen, sånt skjer, mens noen har åpenbart mer enn andre nesten gjort til en vane...

Endret av zimwalker
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (4 minutter siden):

Men det er kanskjje ikke alle som samtidig er så flink til å påpeke det og strø om seg og merke innlegg med triste ansikter.

Godt mulig du ha rett i det, at det burde vært flere av oss. At flere burde si fra når tråder sklir helt ut.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (14 minutter siden):

Men det er kanskjje ikke alle som samtidig er så flink til å påpeke det og strø om seg og merke innlegg med triste ansikter.

 

zimwalker skrev (8 minutter siden):

Godt mulig du ha rett i det, at det burde vært flere av oss. At flere burde si fra når tråder sklir helt ut.

Fellestrekket mellom oss her inne er at vi i større eller mindre grad definerer oss som friluftsfolk, men det er i noen tilfeller det eneste fellestrekket også. Jeg tenker at vi alle bør lære oss å tolerere hverandre. Når det er sagt så skal jeg forsøke å gjøre digresjonene til unntak heller enn sedvane fremover. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skaubjønn på truger skrev (2 timer siden):

 

Fellestrekket mellom oss her inne er at vi i større eller mindre grad definerer oss som friluftsfolk, men det er i noen tilfeller det eneste fellestrekket også. Jeg tenker at vi alle bør lære oss å tolerere hverandre. Når det er sagt så skal jeg forsøke å gjøre digresjonene til unntak heller enn sedvane fremover. 

Et rent spørsmål-svarforum er totalt uinteressant for min del, så jeg har nok havnet på feil sted tenker jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lars Erik Moen skrev (3 timer siden):

Ikke mye bråk kan du si. Siden jeg hadde god tid så brydde jeg meg ikke om hvor lang tid det tok.

Jeg mener at koketiden går ned med en tradisjonell liten kaffekjele i forhold til typen du bruker på bildet. Der går veldig mye av varmen til spille fordi kjelen/koppen er smal og høy. Lav og vid fanger mer varme. :)

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.