Gå til innhold
  • Bli medlem

Gassbrennere i moderat vinterkulde…


Anbefalte innlegg

Skogens Stønn skrev (5 timer siden):

Her kan du se hva som skjer (riktignok forvarming med bensin, men det gjør ingen forskjell i så måte)

 

 

 

Skogens Stønn skrev (3 timer siden):

Bonusmeteriale: Jeg er i videohummør i kveld (trenger å teste de nye mikrofonene), så en liten forklaring av forvarming (og en lite brukt, men relativt effektiv forvarmingsmetode som også kan brukes som ekstra forvarming hvis bensinen/rødspriten brant ut før brenneren ble varm nok)

 

Takk for supre videoer Skogens Stønn, de var veldig informative og beroligende for meg. Mye av angsten for dette forsvant da jeg så video nr1. Skal jo uansett ikke fyre i telt med det første så høye oppstartflammer vil ikke være verdens undergang dersom jeg gjør noe feil. Står heller aldri med hodet over gassbrennere verken under opptenning eller under kokkelering, så her har jeg rutinen inne allerede. Etter å ha sett disse videoene så tror jeg faktisk ikke at jeg gidder å drasse med meg rødsprit til forvarming. Så svært greit og praktisk ut med bensin til alt sammen. 
 

Tusen takk igjen for at du har tatt deg så mye tid til å hjelpe meg i denne tråden, det settes stor pris på! Skal definitivt legge ut bilde av første måltid med denne brenneren i tråden når jeg har prøvd den tilstrekkelig til å bli komfortabel med den hjemme. Venter også på at november og pissværet glir over i minusgrader :) 

Et par dumme småspørsmål til, siden du er så hjelpsom :) Hvor lenge varer en liten fuelflaske (tror den var 0325l eller noe sånt, men står i boden og husker ikke eksakt)? Rekker det til helgetur eller bør jeg skaffe meg en i større størrelse? Spørsmål nr2: går det greit med originalpumpen i minusgrader tror du? Det sto på Friluftsmagasinet at man burde kjøpe metallpumpe til bruk i kuldegrader, men den var de utsolgt for i butikk. Hvor essensielt tror det dette er? 
 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Marius Engelsen skrev (3 timer siden):

Genial brenner å slukke, men jeg har aldri sett en brenner som hoster like mye i oppstarten som den der. Gjør den alltid det?

Det er nok fordi jeg kjører mye kortere forvarming enn det som mange gjør. Ser ikke helt vitsen med å forvarme så lenge. Jeg starter heller brenneren litt tidlig og lar den forvarme på den måten. I tillegg er det gjerne fremdeles noe bensin av forvarmings-slumpen som brenner og forbruker oksygen og gjør at "hovedflammen" får lite oksygen (kan være en god del igjen alt etter hvor mye jeg fulgte med når jeg slapp på bensin). Her var det jo forvarming i overflod. Det brant til og med nedi aluminiumskaret ei stund. jeg skal ikke se bort fra at det også ble såpass mye sot at det også virket inn (sot leder varme dårlig).

Hvis jeg lar brenneren forvarme med bensin som brenner godt i over ett minutt er det ingen hosting. Det er heller ikke så kraftig blafring og hosting som er når jeg som vanlig starter opp litt før tida.

Utålmodighet er en dyd vet du. Eller var det last det var kanskje? Husker ikke helt...

Endret av Skogens Stønn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skaubjønn på truger skrev (3 timer siden):

Et par dumme småspørsmål til, siden du er så hjelpsom :) Hvor lenge varer en liten fuelflaske (tror den var 0325l eller noe sånt, men står i boden og husker ikke eksakt)? Rekker det til helgetur eller bør jeg skaffe meg en i større størrelse? Spørsmål nr2: går det greit med originalpumpen i minusgrader tror du? Det sto på Friluftsmagasinet at man burde kjøpe metallpumpe til bruk i kuldegrader, men den var de utsolgt for i butikk. Hvor essensielt tror det dette er? 

Det er vanskelig å si, for det kommer an på hvordan du lager mat. Jeg liker å kokkelere litt avansert hvis jeg har tid, og da går det jo fort med en del drivstoff. På helgeturer tar jeg med meg så jeg er sikker. Vekt betyr ikke noe særlig, i hvert fall ikke en ekstra liter drivstoff. 1/3 liter som jeg antar du mener du har burde holde ei helg hvis du bare varmer opp mat, for eksempel vann til frysetørret og kaffe/kakao/solbærtoddy etc. Hvis du skal koke poteter og lage ordentlig middag fra bunnen av kan det gå med en del drivstoff. Og kanskje vil du ha egg og bacon til frokost, og kanskje en omelett til lunsj? 1/3 liter kan nok bli lite da. Dette er noe du fort får erfaring med når du tester. Selv pleier jeg å ta med en ekstra gassboks eller ei ekstra drivstofflaske, bare sånn i tilfelle rottefelle. Å stå ute i skauen med nydelig mat som du ikke får tilberedt, det må være toppen av nedtur på tur. Som å glemme kaffen hjemme, eller fyrstikkene, eller kopp å drikke av.

Skaubjønn på truger skrev (3 timer siden):

Et par dumme småspørsmål til

Ingen spørsmål er dumme, men man kan gjøre dumt i å ikke spørre.

Skaubjønn på truger skrev (3 timer siden):

Venter også på at november og pissværet glir over i minusgrader

"Pissvær" kan være fint det også. Her er fra natt til mandag da jeg tok en tur opp i Romeriksåsene for å koke fiskesuppe fra grunnen av. Medbrakt ørret fra fryseren da, men den var selvfisket tidligere i sommer. Og oppskrifta ble tatt ut av lufta, hadde med både fløte, rømme, grønnsaker og krydder. Her gikk det jo en del drivstoff siden fisken først skal kokes, og bein, finner, skinn og hode så skal syde (holdes rundt ~80 grader) i et time eller to for å lage fiskekraft. Så skal det kokes poteter som skal has oppi. Poteter er egentlig kjapt å koke hvis man deler dem i mindre biter, og det skal man jo uansett når man har dem i suppa. Så ja, det ble sen middag, og det ble nok til lunsj dagen etter også. Og det regnet i ett fra midnatt til 3-tida neste dag. Skikkelig "pissvær" med andre ord. Men jeg hadde gardert meg med en presenning over telt og sitteplass da. Og er det noe som er koselig, så er det å ligge lunt og tørt og høre regnet danse på duken over hodet. Rene vuggesangen spør du meg.

PTG60003_DxO_1024.jpg.9ac775d1d59f93d632acf6254e4ef0d1.jpg

Krafta kokes på fiskerester, klokka er 7 om kvelden. Enda lenge til middag. Fiskerestene (bein, hode...) ligger i en saftsilepose som jeg har knabbet til formålet. Den duger fint i stedet for å sile krafta etterpå.

PTG60009_DxO_1024.jpg.69ad9aaaa0371c0dbbeb8c2a410d2357.jpg

Regn, regn og mere regn.

PTG60011_DxO_1024.jpg.adc1a92d79dd0c6a7a1ae7e5d47c6db2.jpg

Det ble like mye til lunsj som til middag. Det røde er kajennepepper. Nydelig på denne typen fiskesuppe. Er det mye kajennepepper? Neida. Husk at fett binder capsaicin. Og her i denne suppa er det mye fett!

Endret av Skogens Stønn
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (4 timer siden):

Det er vanskelig å si, for det kommer an på hvordan du lager mat. Jeg liker å kokkelere litt avansert hvis jeg har tid, og da går det jo fort med en del drivstoff. På helgeturer tar jeg med meg så jeg er sikker. Vekt betyr ikke noe særlig, i hvert fall ikke en ekstra liter drivstoff. 1/3 liter som jeg antar du mener du har burde holde ei helg hvis du bare varmer opp mat, for eksempel vann til frysetørret og kaffe/kakao/solbærtoddy etc. Hvis du skal koke poteter og lage ordentlig middag fra bunnen av kan det gå med en del drivstoff. Og kanskje vil du ha egg og bacon til frokost, og kanskje en omelett til lunsj? 1/3 liter kan nok bli lite da. Dette er noe du fort får erfaring med når du tester. Selv pleier jeg å ta med en ekstra gassboks eller ei ekstra drivstofflaske, bare sånn i tilfelle rottefelle. Å stå ute i skauen med nydelig mat som du ikke får tilberedt, det må være toppen av nedtur på tur. Som å glemme kaffen hjemme, eller fyrstikkene, eller kopp å drikke av.

Ingen spørsmål er dumme, men man kan gjøre dumt i å ikke spørre.

"Pissvær" kan være fint det også. Her er fra natt til mandag da jeg tok en tur opp i Romeriksåsene for å koke fiskesuppe fra grunnen av. Medbrakt ørret fra fryseren da, men den var selvfisket tidligere i sommer. Og oppskrifta ble tatt ut av lufta, hadde med både fløte, rømme, grønnsaker og krydder. Her gikk det jo en del drivstoff siden fisken først skal kokes, og bein, finner, skinn og hode så skal syde (holdes rundt ~80 grader) i et time eller to for å lage fiskekraft. Så skal det kokes poteter som skal has oppi. Poteter er egentlig kjapt å koke hvis man deler dem i mindre biter, og det skal man jo uansett når man har dem i suppa. Så ja, det ble sen middag, og det ble nok til lunsj dagen etter også. Og det regnet i ett fra midnatt til 3-tida neste dag. Skikkelig "pissvær" med andre ord. Men jeg hadde gardert meg med en presenning over telt og sitteplass da. Og er det noe som er koselig, så er det å ligge lunt og tørt og høre regnet danse på duken over hodet. Rene vuggesangen spør du meg.

PTG60003_DxO_1024.jpg.9ac775d1d59f93d632acf6254e4ef0d1.jpg

Krafta kokes på fiskerester, klokka er 7 om kvelden. Enda lenge til middag. Fiskerestene (bein, hode...) ligger i en saftsilepose som jeg har knabbet til formålet. Den duger fint i stedet for å sile krafta etterpå.

PTG60009_DxO_1024.jpg.69ad9aaaa0371c0dbbeb8c2a410d2357.jpg

Regn, regn og mere regn.

PTG60011_DxO_1024.jpg.adc1a92d79dd0c6a7a1ae7e5d47c6db2.jpg

Det ble like mye til lunsj som til middag. Det røde er kajennepepper. Nydelig på denne typen fiskesuppe. Er det mye kajennepepper? Neida. Husk at fett binder capsaicin. Og her i denne suppa er det mye fett!

Takk for en fin turrapport. Innser jo nå at jeg snakker med en råtass av en turkokk! Skikkelig kult at du gønner på med fiskesuppe fra bunnen av på overnattingstur i ordentlig rufsevær. Personlig er jeg mer vandretypen som foretrekker å gå lange strekk og få mat i kroppen iløpet av kortest mulig tid. Real turmat og havregrøt. Er jo kjedelige greier og man blir fort lei av det, så her bør jeg skjerpe meg litt. Egg og bacon er absolutt verdt sin vekt i gull. Få ting slår en god omelett med egg, bacon og ost som turfrokost :) 

Får nok skaffe meg hele serien med flasker. Er jo 3 ulike av de, hvilket vil være praktisk i en årrekke fremover uansett. Synes forøvrig det så ut som om du hadde det helt topp i «pissværet» :) tarp/ presenning er finfint det. Jeg planlegger å gå nordlandsruta i juli og vet jo at det vil by på svært varierte værforhold, men dørstokkmila blir høy når man starter småturer i striregn. 

Endret av Skaubjønn på truger
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (6 timer siden):

[Det er nok fordi jeg kjører mye kortere forvarming enn det som mange gjør. Ser ikke helt vitsen med å forvarme så lenge.]

———

[I tillegg er det gjerne fremdeles noe bensin av forvarmings-slumpen som brenner og forbruker oksygen og gjør at "hovedflammen" får lite oksygen] 

Vitsen med tilstrekkelig forvarming er for å unngå gule flammer. Men om man fyrer ute har det ikke hensikt å forvarme mer enn nødvendig. Fyrer man i telt har det mye å si. :) 

Og brennere som ikke forvarmer seg selv når de er i gang må også ha tilstrekkelig forvarming, som eks. Optimus 111C og 111T (stille).

———

Ingen av mine brennere (111, 111T, Simmerlite, XGKII, svea 123) hoster av at det fortsatt brenner i skålen, de får bare gul flamme inntil det er brent ut. (111T pleier jeg å blåse ut for å unngå underburn, men det er ikke aktuelt på så mange brennere). Da er det nok en forskjell der. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (3 timer siden):

Vitsen med tilstrekkelig forvarming er for å unngå gule flammer.

Nei, vitsen med forvarming er å få apparatet til å gå. 😄 Det er mange måter å forvarme på, og en av dem er å gi på litt gass når apparatet begynner å vise tegn til å brenne bra.

Enig i at det er litt flere hensyn å ta når man fyrer i telt. Men å ligge i et trangt telt i sovepose når jeg lager mat? Nei. Har du prøvd å koke fiskesuppe mens du ligger i soveposen? Rense fisk, kutte grønnsaker,... Jeg pleier heller ikke å ligge i sofaen hjemme når jeg lager mat. 😁

Skjønner heller ikke at god mat ikke skulle være vesentlig på tur. Minst like viktig som flotte utsikter og gode bademuligheter, gode fiskevann osv. Å lage mat i soveposen sammenligner jeg med å gå over fjellet med teltet over hodet. 😄

Men jeg innser at vekta på ryggsekken gjør at man inngår kraftige kompromisser...

Endret av Skogens Stønn
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skaubjønn på truger skrev (3 timer siden):

og få mat i kroppen iløpet av kortest mulig tid

Det kaller jeg foring. Mat er noe annet. Når vekta i ryggsekken blir viktig må man inngå visse kompromisser, det er helt sikkert.

 

Skaubjønn på truger skrev (3 timer siden):

Jeg planlegger å gå nordlandsruta i juli

Den drømmer jeg også om, og da blir det nok mer foring enn bespisning. Jeg har den vandreturen på lista og har kjøpt boka. Så får vi se med tiden. Det står jo en del på den lista nå...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vintergassen til Primus har et "papir" innvendig, dette gir større overflate for gassen til å fordampe, dette er ett av triksene med den.

På brennere med slange og forvarmingsbøyle er det viktig å varme opp brenneren nok før "snuoperasjonen". Snur du gassboksen for tidlig, vil gassbrenneren også "poffe" eller flamme opp, snur du boksen tilbake til "rett vei" vil den fortsette å poffe litt, siden det som er ytterst i slangen fortsatt er flytende.

MEN HVIS du er for tidlig ute med å snu boksen og DEN SLUKKER, IKKE TENN DEN IGJEN. Steng av ventilen og VENT en stund før du prøver igjen. Det som skjer er at det strømmer ut flytende gass, denne vil omdannes til en "gass-sky" som søker mot det laveste punktet. Tenk litt på det som "spøkelsesskyen" du får ved å legge tørris i vann som brer seg utover. Denne vil du ikke antenne..

Deltakere på et ekspedisjonskurs opplevde dette, det gikk bra, men opplevdes som "innmari guffent" når det brant litt her, og der og nedover stågropa i teltet...

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (32 minutter siden):

Har du prøvd å koke fiskesuppe mens du ligger i soveposen? Rense fisk, kutte grønnsaker,... Jeg pleier heller ikke å ligge i sofaen hjemme når jeg lager mat. 😁

 Seriøst? 

Hjemme på sofaen legger jeg meg sjeldent i ett enmanns telt og våkner mens regnet pisker i stuen og alle klærne er våt fra eks. gårdagens padletur.

Da er det greit å kunne ta fram fyrstikken og ha det varmt i posen mens kaffevannet koker og man ser ut på naturen. Samtidig får man tørket opp litt og får varmen i teltet slik at man kan krype ut av posen og spise i ett behagelig klima og ha en trivelig og behagelig morgen.

Også sjeldent jeg sløyer fisk til frokost. 

———

 

Og jeg skjønner ikke hvorfor dette kom inn i diskusjonen. Bare tull å dra dette så langt ut på ville veier..

Skogens Stønn skrev (32 minutter siden):

 

[Skjønner heller ikke at god mat ikke skulle være vesentlig på tur.]

[Men jeg innser at vekta på ryggsekken gjør at man inngår kraftige kompromisser...]

  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (31 minutter siden):

 Seriøst? 

Hjemme på sofaen legger jeg meg sjeldent i ett enmanns telt og våkner mens regnet pisker i stuen og alle klærne er våt fra eks. gårdagens padletur.

Da er det greit å kunne ta fram fyrstikken og ha det varmt i posen mens kaffevannet koker og man ser ut på naturen. Samtidig får man tørket opp litt og får varmen i teltet slik at man kan krype ut av posen og spise i ett behagelig klima og ha en trivelig og behagelig morgen.

Også sjeldent jeg sløyer fisk til frokost. 

———

 

Og jeg skjønner ikke hvorfor dette kom inn i diskusjonen. Bare tull å dra dette så langt ut på ville veier..

Kan faktisk aldri huske at jeg noensinne har laget mat inne i et telt. Ikke kokt kaffe eller andre ting heller. Men jeg har heller aldri padlet langs kysten, så ting hadde kanskje sett annerledes ut hvis jeg hadde drevet med det. 😄

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (2 timer siden):

 Og jeg skjønner ikke hvorfor dette kom inn i diskusjonen. Bare tull å dra dette så langt ut på ville veier..

Her er nok jeg den mest skyldige i tråden, men jeg er ts hvilket jeg tenker gir mer frihet… Jeg begynte jo tråden med å sverge til gass i kulda og avviste at jeg ville benytte bensin før eventuelt neste vintersesong… nå har jeg kjøpt fullt utstyr 🤣

Derailingen av denne tråden er mitt verk…

Endret av Skaubjønn på truger
  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (9 timer siden):

Det liker jeg. Det er sånt det blir dialog av - i stedet for bare en debatt.

Oppmuntret av din generøse vennlighet så fortsetter jeg avsporingen litt til:
Avsporingen del 2: Må/ bør man ha en slik plate man monterer brenneren på når man er på tur, eller kan man bruke den uten? Antar at man sikkert KAN bruke den uten, men er det like effektivt/ trygt som med? Tenker at en slik plate tar for mye plass i sekken ved 3-sesongsbruk. På pulk om vinteren er det jo ett fett. Fyrer IKKE i telt denne vinteren, akkurat det kan jeg faktisk garantere. 

Btw: er det deg på video nummer èn? 

Endret av Skaubjønn på truger
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skaubjønn på truger skrev (1 time siden):

Oppmuntret av din generøse vennlighet så fortsetter jeg avsporingen litt til:
Avsporingen del 2: Må/ bør man ha en slik plate man monterer brenneren på når man er på tur, eller kan man bruke den uten? Antar at man sikkert KAN bruke den uten, men er det like effektivt/ trygt som med? Tenker at en slik plate tar for mye plass i sekken ved 3-sesongsbruk. På pulk om vinteren er det jo ett fett. Fyrer IKKE i telt denne vinteren, akkurat det kan jeg faktisk garantere. 

Btw: er det deg på video nummer èn? 

Det er en fordel å ha noe under brenneren når det er snø, og det kan også være en fordel hvis det er vått, gjørmete, lyng, gress, mose, myr og sånt. Og skulle jeg fyrt opp i teltet ville jeg nok hatt noe under. Men man må ikke ha ei slik plate som du sikter til slik jeg ser det. Jeg tror de fleste som monterer brenneren på ei plate gjør dette av sikkerhetshensyn når de skal fyre i telt. Det er sikkert mindre fare for at det skal skje noe og man kan nok mye lettere flytte rundt på brenneren i et trangt telt selv om den er varm og til og med kanskje brenner.

Jeg fyrer jo ikke i teltet, men om jeg trenger noe bruker jeg noe jeg har for hånden i øyeblikket 8steikepanna?) hvis jeg ikke har noe jeg har tatt med meg for anledningen. Jeg pleier veldig ofte å ta med meg ei sånn veldig lett aluminiumsform som man får ferskvarer i på butikken, for eksempel noe sånt som denne her: https://oda.com/no/products/27246-norsk-sjomat-laksefilet-naturell-uten-skinn/?gclsrc=aw.ds&clid=18352942952__&keyword=&gclsrc=ds

Sånne former er også å få kjøpt for hjemmesnekring av mat. Bare pass på å få ei som er stor nok til at brenneren står stødig oppi, men ikke så stor at den sklir rundt omkring. Jeg pleier gjerne å ha med et par ekstra for å kunne legge redskaper og mat i (ferdiggjorte ingredienser) mens jeg lager maten, så slipper jeg å legge det på bakken eller søle på andre ting. De formene er superlette og tar liten plass og kan knøvles sammen og brettes ut igjen om nødvendig. Formbare former med andre ord.

Vanlig aluminiumsfolie brettet noen ganger fungerer også. Ellers har jeg også en vindskjerm som kommer med ei aluminiumsplate til å sette under brenneren. Den fungerer fint den også. Du ser den rundt kjelen på bildet der jeg koker fiskesuppe.

Jeg liker gjenbruk, så i den grad vi kjøper noe i aluformer brukes forma gjerne til andre ting et antall ganger før de går til gjenvinning. Til drikkeflasker/vannflasker bruker jeg juiceflasker i passe størrelse (som regel 1 liter, jeg markerer deciliter med tusj på siden). Beholder man merkelappen på kan de til og med pantes når de begynner å bli slitne. Men de er egentlig utrolig solide og jeg har aldri sett noen som selges i turbutikker som er like lette. Eneste grunnen til å velge noe annet er hvis man trenger å ha noe veldig varmt oppi. Det tåler de ikke. Og den letteste turtallerkenen jeg vet om er den jeg har på bildet av fiskesuppa med kajennepepper på. Den kommer også fra matvaredisken i butikken, kanskje en av disse ferdigrettene, Fjorland eller noe sånt. Gratis og skikkelig lettvekts. Og solid. De varer lenge, og blir de slitne får man ta seg en fjorlandsmiddag. Tipper det holder med en risgrøt hver jul.

 

Skaubjønn på truger skrev (1 time siden):

Btw: er det deg på video nummer èn?

Tror det ja. Jeg så i hvert fall sånn ut sist jeg så meg i et speil.

Endret av Skogens Stønn
  • Liker 1
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skaubjønn på truger skrev (1 time siden):

Oppmuntret av din generøse vennlighet så fortsetter jeg avsporingen litt til:
Avsporingen del 2: Må/ bør man ha en slik plate man monterer brenneren på når man er på tur, eller kan man bruke den uten? Antar at man sikkert KAN bruke den uten, men er det like effektivt/ trygt som med? Tenker at en slik plate tar for mye plass i sekken ved 3-sesongsbruk. På pulk om vinteren er det jo ett fett. Fyrer IKKE i telt denne vinteren, akkurat det kan jeg faktisk garantere. 

Btw: er det deg på video nummer èn? 

Takk.
Og på forhånd unnskyld; jeg ønsker ikke å disse noen produkter eller personlige preferanser ( eller stolte nye innkjøp ), men….

Der kom mitt påskudd til en liten «rant» om at det siste ikke alltid er det beste; og om en av mange årsaker til at primus-designet fra slutten av 1800-tallet fortsatt er overlegent moderne slangebrennere med løs flaske:

Du kan ikke flytte hele riggen; tank, slange og brenner, mens det er fyr; med en hånd, ute å montere greiene på en brødfjøl, som gjør at plass- og vektfortrinn vs. gamle primuser er tapt.

Med virkelig gamle primuser kan du gjøre dette, med fyr, med en hånd, uten grytelapper, og uten risiko for svikt i slange, koblinger, pumpe eller brenner.

Og nei, jeg snakker ikke om Forsvarets Optimus 111, som er både tung og klumpete, og som også har store svakheter i form av unødig mekanikk og deler som ryker. Jeg mener; hva skal man med integrert dysenål som kan brenne seg fast i dysen, når man helt enkelt unngår soting av dyse ved korrekt bruk? Og hva skal man med «volumkontroll» på en trykkbrenner, når man simpelthen kan få mer flamme ved å pumpe tre ganger, og mindre flamme ved å slippe litt trykk ut av tanken med den (nå ikke-eksisterende) trekkventilen?

Dette opprinnelige designet var uendret i 70 år; det funket for Nansen i Polhavet; for Amundsen på Sydpolen; og for Hillary på Mt. Everest. Det er på ingen måte ultralight, men det er fortsatt det optimale og mest driftssikre kokeapparat for flytende brennstoff. Problemet er at det i sin tid var ganske mye håndtverk, og i forniklet messing, som gjør at produksjonskost i dag ville gi en butikkpris på 5-6 tusen. Og det kan ikke lages av en maskin. Derfor - og ikke fordi det nye er bedre - så produseres ikke det gamle designet lenger.

(Husk: Produsentene lager ikke det beste de kan lage; de lager produktet som er det optimale kompromiss mellom hva folk vil kjøpe og hva de har størst profittmargin på.)

Skal du ha en bit nostalgi, som samtidig er det mest driftssikre, robuste og varige alternativ for vinterbruk, så vil jeg anbefale at du supplerer din nye brenner med en Primus 210, Radius 21 eller Optimus 00. De kan enkelt kjøpes på Finn.no for 500-800kr, fra folk som ikke vet hva de selger, så lenge du vet hva du kjøper og styrer klar av skrot annonsert som antikviteter.

image.jpeg.96fdba900ddb9c5d2155dee7e397dea7.jpeg


Her er min Radius 21 fra 1937, nedpakket, inkludert brennerhode og 0,45 liter fuel, i det lille futteralet på stubben:

image.thumb.jpeg.dc5aa0e431663049d3efbc8963727c7e.jpeg
 

Inni der ligger også rødsprit og lighter:

image.jpeg.c787c9a31647610c86f8a390ff586448.jpeg

Og montert er det en fryd:

image.thumb.jpeg.41e645ae784eaf0e8a0bee765ffd5291.jpeg

Under er min Optimus 00 på vintertur; ikke noe behov for trefjøl, plastbrett, skruer eller borrelås rundt drivstoff-flaske. Er det ikke noe estetisk overlegent med en messingtank sammenlignet med en rød aluminiumsflaske?

 

 

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Vedr. forbruk så er den gamle tommelfingerregel i hvert fall for parafin: 1/4 l (2,5 dl) pr mann pr dag. Dette er til vinterbruk med snøsmelting, mat MEN uten teltfyring. 

Jeg liker ikke teltfyring, for det er lett å slumre inn og komme bort  Primussen-velte den mm. For ikke tenke på varing innslumring pgr av CO!!

Så er jeg overbevist parafinist (tennveske) (besindamp er svært explosjonsfarlig) og forvarmer direkte ved å slippe litt parafin ut i glavaen i underskål, tenne på og åpne når den siste forvarming er ved å dø. Så åpne langsomt og la gå til stabilisering på moderat bluss og så fyre mer opp. Kanskje det soter ørlite mer enn med sprit, men sparer ekstra flaske og søl.

Underlagsplate er altid bra!

Elgen

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han Derre skrev (10 timer siden):

Takk.
Og på forhånd unnskyld; jeg ønsker ikke å disse noen produkter eller personlige preferanser ( eller stolte nye innkjøp ), men….

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Det var flotte bilder av flott utstyr. 

Skulle ønske jeg greide å holde mitt utstyr i nyskikk på linje med det du greier. 

Ser jo ut som det aldri har blitt brukt

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

elgen skrev (9 timer siden):

Hei

Vedr. forbruk så er den gamle tommelfingerregel i hvert fall for parafin: 1/4 l (2,5 dl) pr mann pr dag. Dette er til vinterbruk med snøsmelting, mat MEN uten teltfyring. 

Jeg liker ikke teltfyring, for det er lett å slumre inn og komme bort  Primussen-velte den mm. For ikke tenke på varing innslumring pgr av CO!!

Så er jeg overbevist parafinist (tennveske) (besindamp er svært explosjonsfarlig) og forvarmer direkte ved å slippe litt parafin ut i glavaen i underskål, tenne på og åpne når den siste forvarming er ved å dø. Så åpne langsomt og la gå til stabilisering på moderat bluss og så fyre mer opp. Kanskje det soter ørlite mer enn med sprit, men sparer ekstra flaske og søl.

Underlagsplate er altid bra!

Elgen

 

Takk for innspill til forbruk av drivstoff. Jeg antar parafinforbruk er nogen lunde overførbart til bruken av bensin. Da høres det ut som om liten flaske egner seg til ènnattsturer, medium (0,6 l) til 2 netter og stor (880 ml) enger seg til 3 netter. 
Ut av nysgjerrighet undrer jeg meg plutselig over hvordan ekspedisjonsfolket klarer å ta med tilstrekkelig drivstoff i sekker? Pulk er jo noe annet, men likefullt sykt med litervis med bensin i kanner underveis, men må man så må man… 

Hvordan i all verden klarer feks de som bestiger Everest og Lhotse å bære med seg tilstrekkelig til eget forbruk? Vet jo at de har mye stæsj i den permanente basecampen, men resten av toppturen? Dumper de underveis i campene på vei opp? Vet en del bruker gass i den høyden, men problematikken er uansett den samme.

Er ikke noen fjellgeit, så dette er kun et teoretisk spørsmål jeg plutselig lurte på… er vel nysgjerrig antar jeg.

Endret av Skaubjønn på truger
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Prøvde den nå nettopp. Forvarmet med bensin (4T) og fulgte påfyllingen av skålen med blikket. Tente på, ventet til den begynte å roe seg ned betraktelig (ca 20-30 sekunder…?) og åpnet ventilen. Fy fanken for en kul bensinbrenner, eller rettere sagt: bensin fungerte som hakket møkk, og brenneren var svært effektiv :) 

Dette blir min faste turkamerat november-april i årevis fremover :) 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skaubjønn på truger skrev (12 timer siden):

Avsporingen del 2: Må/ bør man ha en slik plate man monterer brenneren på når man er på tur, eller kan man bruke den uten? Antar at man sikkert KAN bruke den uten, men er det like effektivt/ trygt som med? Tenker at en slik plate tar for mye plass i sekken ved 3-sesongsbruk. På pulk om vinteren er det jo ett fett.

Brennaren må stå på eit fast underlag. Bakken er fast nok. Men snø er det ikkje. Sjølv hardpakka snø vil gje etter når brennaren er varm, då vil brennaren etter kvart bli skeiv og kjelen glir av og veltar. Så min påstand er at ein treng det på snø, ikkje ellers.

Ei flat plate ligg fint inn mot ryggen og tar minimalt plass i sekken.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Walle skrev (4 timer siden):

Det var flotte bilder av flott utstyr. 

Skulle ønske jeg greide å holde mitt utstyr i nyskikk på linje med det du greier. 

Ser jo ut som det aldri har blitt brukt

Takk for det!

Det er imildertid ikke slik at det alltid har sett slik ut. Her er bilder av Optimus 00 da jeg kjøpte den og etter restaurering, inkludert fabrikering av spesialverktøy for å demontere tilbakeslagsventil ibunnen av innvendig pumpe:

image.thumb.png.6dc70318b089d4de0ee954fd9fba7034.png

image.thumb.png.a6be68eb159f87622cad1d58fa8702bb.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han Derre skrev (17 timer siden):

Takk.
Og på forhånd unnskyld; jeg ønsker ikke å disse noen produkter eller personlige preferanser ( eller stolte nye innkjøp ), men….

Der kom mitt påskudd til en liten «rant» om at det siste ikke alltid er det beste; og om en av mange årsaker til at primus-designet fra slutten av 1800-tallet fortsatt er overlegent moderne slangebrennere med løs flaske:

Du kan ikke flytte hele riggen; tank, slange og brenner, mens det er fyr; med en hånd, ute å montere greiene på en brødfjøl, som gjør at plass- og vektfortrinn vs. gamle primuser er tapt.

Med virkelig gamle primuser kan du gjøre dette, med fyr, med en hånd, uten grytelapper, og uten risiko for svikt i slange, koblinger, pumpe eller brenner.

Og nei, jeg snakker ikke om Forsvarets Optimus 111, som er både tung og klumpete, og som også har store svakheter i form av unødig mekanikk og deler som ryker. Jeg mener; hva skal man med integrert dysenål som kan brenne seg fast i dysen, når man helt enkelt unngår soting av dyse ved korrekt bruk? Og hva skal man med «volumkontroll» på en trykkbrenner, når man simpelthen kan få mer flamme ved å pumpe tre ganger, og mindre flamme ved å slippe litt trykk ut av tanken med den (nå ikke-eksisterende) trekkventilen?

Dette opprinnelige designet var uendret i 70 år; det funket for Nansen i Polhavet; for Amundsen på Sydpolen; og for Hillary på Mt. Everest. Det er på ingen måte ultralight, men det er fortsatt det optimale og mest driftssikre kokeapparat for flytende brennstoff. Problemet er at det i sin tid var ganske mye håndtverk, og i forniklet messing, som gjør at produksjonskost i dag ville gi en butikkpris på 5-6 tusen. Og det kan ikke lages av en maskin. Derfor - og ikke fordi det nye er bedre - så produseres ikke det gamle designet lenger.

(Husk: Produsentene lager ikke det beste de kan lage; de lager produktet som er det optimale kompromiss mellom hva folk vil kjøpe og hva de har størst profittmargin på.)

Skal du ha en bit nostalgi, som samtidig er det mest driftssikre, robuste og varige alternativ for vinterbruk, så vil jeg anbefale at du supplerer din nye brenner med en Primus 210, Radius 21 eller Optimus 00. De kan enkelt kjøpes på Finn.no for 500-800kr, fra folk som ikke vet hva de selger, så lenge du vet hva du kjøper og styrer klar av skrot annonsert som antikviteter.

image.jpeg.96fdba900ddb9c5d2155dee7e397dea7.jpeg


Her er min Radius 21 fra 1937, nedpakket, inkludert brennerhode og 0,45 liter fuel, i det lille futteralet på stubben:

image.thumb.jpeg.dc5aa0e431663049d3efbc8963727c7e.jpeg
 

Inni der ligger også rødsprit og lighter:

image.jpeg.c787c9a31647610c86f8a390ff586448.jpeg

Og montert er det en fryd:

image.thumb.jpeg.41e645ae784eaf0e8a0bee765ffd5291.jpeg

Under er min Optimus 00 på vintertur; ikke noe behov for trefjøl, plastbrett, skruer eller borrelås rundt drivstoff-flaske. Er det ikke noe estetisk overlegent med en messingtank sammenlignet med en rød aluminiumsflaske?

 

 

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Mye bra skrevet her.

MSR XGKII med trillium base kan man flytte omkring med en hånd mens den brenner. Det er ett bra oppsett for slangebrenner å være, eller rørbrenner blir vel mer riktig.

Svea 123 er jo kanskje enda enklere enn Optimus 00, fordi man slipper å demontere brenneren fra tanken når det pakkes ned, ingen pumpe som kan svikte, og ingen trekkventil i lokket. Men man har til gjengjeld reguleringsspindelen som er en feilkilde, ganske liten tank og ulempen med at den går på bensin: vanskeligere å etterfylle på langtur når man må handle inn drivstoff underveis.

111 er jo også veldig bra.

Endret av Marius Engelsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.