Jump to content

Aluminium i jetboil og eksponering


dan83

Recommended Posts

Hei,jeg har jetboil Zip og den består jo av aluminium. Er mye i skogen og så vidt jeg vet så er jo skogsvann ofte litt sure pgr av humus.

Mulig at aluminium fra jetboilen smitter over til vannet ved koking? Håper ikke d, for er mye i skogen og brukt systemet en del år! 

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Det er visst påvist en årsakssammenheng mellom aluminium og Alzheimers syndrom. Men jeg finner veldig sprikende informasjon på nettet om grenseverdier. 

Hvis du bruker produktet mye, er det kanskje bedre med noe av stål eller titan? Men, enkelte billige titankokekar er visst også laget av en titan/aluminiumslegering? 

Link to comment
Share on other sites

Vi skal ikke tvert avfeie det, men dokumentasjonen er ikke entydig, Så må vi se litt på hva som skal til for å frigjøre aluminium. Siden du har brukt det i mange år så har nok den bløteste delen av overflaten allerede blitt borte, aluminiumsoksyd er ekstremt hardt så hvis du unngår å blankskure kjelen så forblir oksydbelegget der som beskyttelse. Varme bidrar selvsakt til å øke de fleste kejemiske reaksjoner, men tid er også en viktig faktor. Står maten i kjelen i timesvis? (Neppe på tur.)  Jeg bruker mye nonstick belegte kjeler og panner, det skal vistnok også være en risiko.  Bruker du stålkjeler så brenner du lettere fast maten, det er også en risiko.  Da ender vi opp med støpjernsgryter og panner.  Drar du med deg det er du trygg, og får trent opp evnen til å bære enda tyngere.  Alt er en avveining, men ingen land har så langt forbudt aluminiuskjeler.  Ingen entydige råd, men alle løsninger har en ulempe.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

dsk skrev (2 timer siden):

Vi skal ikke tvert avfeie det, men dokumentasjonen er ikke entydig, Så må vi se litt på hva som skal til for å frigjøre aluminium. Siden du har brukt det i mange år så har nok den bløteste delen av overflaten allerede blitt borte, aluminiumsoksyd er ekstremt hardt så hvis du unngår å blankskure kjelen så forblir oksydbelegget der som beskyttelse. Varme bidrar selvsakt til å øke de fleste kejemiske reaksjoner, men tid er også en viktig faktor. Står maten i kjelen i timesvis? (Neppe på tur.)  Jeg bruker mye nonstick belegte kjeler og panner, det skal vistnok også være en risiko.  Bruker du stålkjeler så brenner du lettere fast maten, det er også en risiko.  Da ender vi opp med støpjernsgryter og panner.  Drar du med deg det er du trygg, og får trent opp evnen til å bære enda tyngere.  Alt er en avveining, men ingen land har så langt forbudt aluminiuskjeler.  Ingen entydige råd, men alle løsninger har en ulempe.

Hei, takk for svar. Jeg bruker min jetboil ZIP kun for å koke vann for kaffe og innimellom realturmat. Så spørsmålet er vel om skogsvann er syrlig/surt nok til å løse ut aluminium fra jetboilen? Virker ikke som den har noe belegg, er helt grå. Minner litt om karbon faktisk. Tror det er kodenavnet til den også, "carbon" 

Link to comment
Share on other sites

Det olämpliga är ju att ha AL kastruller hemma och då till bl sur sylt men de flesta större kärl till icke profs är ändå i AL pga pris och vikt.

Men anv du ej ditt camping kök varje dag så har det ingen betydelse.

Mitt MSR kök med kastrull och Trangia HA är exolerad AL dvs ytbehandlade för längre hållbarhet och mindre risk för fastbränning,jfr med obehandlad AL.(men det kan i princip vara vad som helst i dessa AL legeringar ifh till tex flygplans AL som är specificerat bl för hållfasthet.

Men grip verktyg till kastrullen gör märken i ytan men saknar betydelse.

Som ex så finns det medicin mot sura uppstötningar som innehåller AL men exact vilka oxider somär farliga vet jag ej.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy