Jump to content
IGNORED

iPhone 14 med satellittkommunikasjon - ikke lenger behov for InReach, Spot osv?


jaknudsen
 Share

Recommended Posts

Annonse
57 minutes ago, Omnilite said:

Gratis lunch er vel ikke det Apple er mest kjent for..

Tenker du på at satellittkommunikasjon er gratis i to år for alle som kjøper iPhone 14, men at prisen etter det ikke er kjent? Ja, det blir interessant å se hvilken pris de legger seg på kontra f.eks. abonnementstjenesten til Garmin InReach.

Link to comment
Share on other sites

Foreløpig så vil en inReach ha flere nyttige funksjoner ift iPhone og satelittmeldinger.

  • Værmelding
  • Sporlogg, med sanntidsoppdateringer.
  • toveis meldinger
  • Generelle meldinger

Mulighetene med iPhone (og sikkert andre telefonprodukter) vil nok med stor sannsynlighet utvides.

Håper at dette betyr noe for prisen på de ulike abonnementene som Garmin tilbyr med inReach.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Apple oppgir vel også at det bare virker i USA og Canada, så det betyr ikke så mye om du er sør eller nord i Europa. Jeg antar dette vil åpnes opp etterhvert, men det er aldri helt greit å vite hvor lang til Apple bruker på slikt. EKG på apple watch tok vel noen måneder, mens Fittness+ enda ikke er kommet hit nesten to år etter lansering (desember 2020). Jeg ville derfor ventet litt med å kjøpe ny iPhone dersom denne funksjonen er vesentlig for investeringen.

Link to comment
Share on other sites

Det man må ta med i planleggingen hvis man skal benytte en sånn løsning med mobil i stedet for en egen enhet (inReach, SPOT etc) til å påkalle hjelp er at man hele tiden må passe på å aldri bruke opp så mye strøm i mobilen at man ikke lenger har nok til å påkalle hjelp. Bruker man mobilen til både nødhjelpsløsning, navigere, underholdning, kommunikasjon, så kan det hende at man plutselig sitter uten noen av delene fordi man uforvarende lyttet for lenge til ei alt for spennende lydbok når man gikk tur i påskefjellet. 😬 Man kan jo ta med en egen batteribank som bare skal brukes om man trenger nødhjelp, men da kan man kanskje like godt ta med en inReach eller lignende i stedet? 😁

Personlig foretrekker jeg å ha nødhjelpsløsningen på en egen enhet, en inReach. Riktignok bruker jeg den ofte til å sende posisjonen min til MapShare hver halvtime, men jeg slår av sporingen hvis batteriet blir tappet ned under 40-50% og skrur den da ikke på igjen før jeg får ladet den opp på en eller annen måte (eller hvis jeg skulle trenge hjelp da, men det har jeg heldigvis ikke trengt). Jeg har også skaffet meg en nødpeilesender (PLB) som skal overta for selve nødhjelpsfunksjonen for meg (i hvert fall innenfor Norden) slik at jeg kan bruke inReachen til bare å kommunisere og sporlogging (erstatte mobilen). Til navigasjon bruker jeg en egen GPS.

;-)

Edited by Skogens Stønn
Link to comment
Share on other sites

Skogens Stønn skrev (9 timer siden):

 Man kan jo ta med en egen batteribank som bare skal brukes om man trenger nødhjelp, men da kan man kanskje like godt ta med en inReach eller lignende i stedet? 😁

 

;-)

Skogens Stønn redigerte sitt innlegg etter jeg skrev dette, så glem det. 

Edited by SnorreL
Link to comment
Share on other sites

SnorreL skrev (1 time siden):

Er ikke batteribank billigere og noe man vel uansett har fra før?

Jo, helt sikkert mye billigere. I enkleste form er det jo bare en batteriholder med noen AA-batterier med en utgang for USB. Men man bør muligens ha en som man ikke bruker til andre ting sånn at man er sikker på at man har strøm til iphonen hvis du trenger å påkalle hjelp. Denne koster 50-lappen: https://www.biltema.no/kontor-teknikk/mobiltilbehor/powerbank/nodladerpowerpack-2000037756

Poenget mitt er ikke at man ikke skal bruke iphone og powerbank, men at man må planlegge med denne batterireserven som ikke skal brukes til noe annet enn i nødsfall - så sant iphone-løsningen er pålitelig nok der man er på tur da, også hvis man er nord for 62 breddegrad (nord for Dombås). Om man bruker en egen batteribank eller stoler på at man klarer å følge med på batteribruken på iphonen må jo så være opp til den enkelte. Noen er nok mer påpasselige enn andre, og jeg er nok mer blant de andre enn blant de påpasselige, men løser det (forhåpentligvis) ved å lage prosedyrer.

inReach bruker ett nettverk av satellitter som heter Iridium (som jo egentlig burde endret navn til Dysprosium når de fikk beregnet seg ferdig) og som går i polarbaner (nær polarbane, 86,4 grader inklinasjon), så de har ingen begrensning i breddegrad. Spot-satelittenes baner har en inklinasjon på 52 grader og dekker dermed ikke polene, men de dekker nok de områdene hvor folk flest drar på tur, så i praksis tilnærmet global dekning for oss dødelige. Nødpeilesendere (PLB for oss turgåere/turpadlere) bruker flere satellittsystemer og har også global dekning. PLB er forøvrig det aller billigste i bruk, i hvert fall for oss i Norge og Norden, men har kun én tjeneste: SOS (aner ikke hva det koster andre steder i verden og om det tilkommer merkostnader om jeg skulle finne på å ta den med meg). Min skal skifte batteri hvert 7. år hos produsenten, så powerbanken kan legges igjen hjemme om jeg satser på den.

 

;-)

Edited by Skogens Stønn
Link to comment
Share on other sites

Boggabogg skrev (2 timer siden):

Etter å ha observert iPhone-eieren grave etter mobilen i en trangt hull mellom steinene i øvre Pasvik, tenker jeg at det er lurt å fortsatt ha en Inreach klipset fast i sekken.

Godt poeng synes jeg.

Og hvor solid er en iphone? Jeg aner ikke da jeg aldri har tatt i en, men ryker skjermen ryker vel kanskje også muligheten for å bruke den?

Og hvor mye koster en iphone 14 i forhold til en dedikert enhet i innkjøp? Hvor mange inReach mini 2 får man for prisen av én iphone 14?

Mobilen har blitt den moderne "lommekniven".  Den har alt man trenger av verktøy (elektroniske) i en boks, så hvis man mister den mister man samtlige verktøy på en gang.

Link to comment
Share on other sites

Skogens Stønn skrev (6 minutter siden):

Og hvor mye koster en iphone 14 i forhold til en dedikert enhet i innkjøp? Hvor mange inReach mini 2 får man for prisen av én iphone 14?

Begynn å sammenligne funksjoner, så gir ikke denne setningen så mye mening :)

I mine øyne er det ikke nødvendigvis en "Inreach killer". Hvem trenger vel en Inreach på hver eneste lille tur? Bare det å få den lille ekstra sikkerheten i en enhet du allerede har med deg er et stort løft for hvermannsen. iPhone'n trenger ikke kunne dekke alle ekstreme situasjoner.

Skal du på en 6 måneders tur i villmarken, ja da velger du kanskje noe litt mer dedikert sikkerhetsverktøy enn én iphone. Skal du på en helgetur i marka, så gidder du kanskje ikke ta med dette - Da er det jo fint å vite at hvis noe skulle skje, så har man et ekstra sikkerhetsnett i telefonen.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

sneakyowl skrev (37 minutter siden):

Begynn å sammenligne funksjoner, så gir ikke denne setningen så mye mening

Tja, jeg drar jo ikke på tur i skog og fjell for å ha med meg mest mulig "funksjoner". Tvert i mot vil jeg si. Personlig trenger jeg bare en GPS og en inReach eller lignende. De fleste årene i mitt liv jeg har gått på tur har jeg ikke hatt noe som helst som har brukt batterier. Elektronik er en moderne ting. Det fantes ikke GPSer, mobiler og satelittkommunikatorer i mitt eie før jeg kom opp i 40-årene. Det var helt utenfor økonomiske rammer og også vektmessig helt uaktuelt. Den første mobiltelefonen jeg brukte var en svær bag som veide mange kilo med et telefonrør stort som ei nalgenflaske. GPS var noe bare James Bond hadde og satellitter var noe som fløy over himmelen uten at jeg hadde noen mulighet til å nå de (men det hente jeg kunne se dem blinke til meg når jeg lå på ryggen i lyngen under høsthimmelen og skuet opp mot stjernene et sted i skogen eller på fjellet).

Men det er nå bare meg da. Litt sånn tibake til ungdomstiden-nykker. Den gangen man ikke brød seg om litt vondt her og der og komfort var noe bare prinsessen på erten pratet om. Det var fine tider uten prat om solcelleladere, powerbanker, inReacher, mobiler, 4-sesongs og 3-sesongs. Men d.... som ve frøys av og til. Det gjorde vi.

Kan også nevne at det eneste jeg har endt opp med å bruke mobilen til på tur er å ta bilder. Nå har jeg et lite kamera (Jeg har Olympus TG6, men selv et lite GO-Pro synes jeg tar like bra bilder som en mobil)

Edited by Skogens Stønn
Link to comment
Share on other sites

Skogens Stønn skrev (1 time siden):

Tja, jeg drar jo ikke på tur i skog og fjell for å ha med meg mest mulig "funksjoner". Tvert i mot vil jeg si. Personlig trenger jeg bare en GPS og en inReach eller lignende.

 

 

Så du pleier å legge telefonen fra deg i bilen?

Med i smarttelefon med sattelittdekning trenger du bare å slå den av, eller sette den i flymodus. Så trenger du vel egentlig ikke å tenke på disse andre duppedittene hvis du ikke har særskilte behov.

sneakyowl skrev (2 timer siden):

Begynn å sammenligne funksjoner, så gir ikke denne setningen så mye mening :)

Ja, enig. de fleste trenger jo en smarttelefon uansett 👍

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Foreløpig ingen erstatning av InReach, men at det kommer til å redde liv er helt sikkert.

Det som er spennende er at det nå er et romkappløp som innen 2-5 år vil føre til store endringer. Som det står i artikkelen som @jaknudsen lenket til så er det Globalstar Apple har valgt å samarbeide med. Apple skal fremover betale 95% av utgiftene Globalstar har med å skyte opp flere satellitter. Man kan anta at målet er å forbedre hastighet, kapasitet og dekning.

Men det som virkelig er spennende er at SpaceX nylig har annonsert at de også kommer til å satse på mobildekning med sine Starlink-satellitter. Mer spesifikt så er det versjon to av Starlink-satellittene som er avhenging av den nye Starship-raketten for å få til full dekning på kort tid. Det vil gi dekning over hele verden, selvsagt med lavere hastigheter enn vanlig mobilnett, men som for folk flest vil erstatte behovet for en dedikert satellitt-enhet. Eneste argumentet for en dedikert satellittenhet vil da være selve utformingen av enheten, med fysiske knapper, lang batterilevetid, værbestandighet og beskyttelse - ting som er viktig men som også kan løses. For folk flest vil det å ha god satellittdekning på telefonen sin, og kanskje på klokken, uten noe særlig ekstra kostnad være å foretrekke. Og da vil det bli som med all annen teknologi, noen vil benytte seg av den og tilpasse seg eventuelle svakheter mens andre vil holde fast ved eldre og velprøvde metoder. Finnes ikke noe rett eller galt, men jeg tror utvilsomt dette er en positiv utvikling for sikkerhet på tur.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Marius Engelsen skrev (3 timer siden):

Så du pleier å legge telefonen fra deg i bilen?

Det kommer litt an på turen, men oftere og oftere.

Marius Engelsen skrev (3 timer siden):

Med i smarttelefon med sattelittdekning trenger du bare å slå den av, eller sette den i flymodus. Så trenger du vel egentlig ikke å tenke på disse andre duppedittene hvis du ikke har særskilte behov.

Men du må ha en dyr mobiltelefon. Jeg har fått nok av det etter at jeg for tre og et halvt år siden kjøpte en til kr 10056,- som ikke har svart til forventningene jeg hadde. Den viste seg å være direkte uegnet til turbruk.

Etter et halvt år kjøpte jeg derfor en annen "ruggedized" mobiltelefon til 8 590,00 med litt dårligere kamera, men vanntett og mer støtsikker i følge reklamen enn noen andre jeg har sett (mobil beregnet for bruk på byggeplasser og insustri der man måtte regne med både vann  og mekaniske påvirkninger). Ved andre gangs reklamasjon valgte butikken å gi meg pengene tilbake med beskjed om at de hadde sluttet å føre dette merket.

Edited by Skogens Stønn
Link to comment
Share on other sites

sneakyowl skrev (5 timer siden):

Hvem trenger vel en Inreach på hver eneste lille tur?

Jeg pleier å ha den med på hver lille tur når jeg går alene, noe jeg gjør veldig ofte (som oftest). Jeg skaffet inReachen etter at to kjenninger, en kammerat og en tidligere kollega kom ut for uhell som satte dem i en farlig situasjon som kun ble løst fordi det kom tilfeldige forbipasserende. Det som var farlig var at de ikke var i stand til å bevege seg noe særlig, så å finne et sted med dekning var utelukket. Om det var dekning der aner jeg ikke, men den ene hadde ikke med mobil, og den andre vil jeg anta hadde med mobil (typisk for ham i hvert fall), men at det ikke var dekning. Den ene brakk ankelen på ski og eneste alternativ var å krabbe på knærne i skiløypa. Den andre klarte å ryke begge lårmusklene og var ikke i stand til annet enn å ligge på bakken. Det var muligens dekning for mobil der og at han ikke hadde mobilen med seg (jeg husker ikke), men det er mange steder i området han gikk i som ikke har dekning.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy