Gå til innhold
  • Bli medlem

Vedlikehold av lærsko


erles

Anbefalte innlegg

Hei! Jeg har noen spørsmål angående smøring og vedlikehold av lærsko. Etter flere tiår med lærsko av varierende kvalitet, har jeg fremdeles ikke funnet fasiten på hvordan man best mulig kan ivareta kvaliteten over tid… Jeg har et par Crispi Hunter Evo. Dette er ei sko av fullnarvet lær med gummikallosjering nederst. 
Jeg har brukt disse skoene i en sesong (fuglejakt). Så langt har jeg lest meg frem frem til å bruke kun Atsko Snow Seal (bivoks) som smøremiddel. Dette har jeg påført etter hver eneste tur, etter vasking og oppvarming av både sko og voks. 

Skoene er fremdeles tett og voksen ser ut til å fungere fint. «Problemet» er at ser ut som voksen kun legger seg som et beskyttende lag utenpå læret. Er dette riktig? Og er det optimalt? 
Jeg trodde man burde tilføre fett som trekkes inn i læret for å sikre at læret ikke tørker og sprekker, men jeg er altså ingen ekspert… Finnes det noen med erfaringer og god kompetanse? 

Takk!:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Dette er støvler med Gore-Tex membran, og de bør vedlikeholdes annerledes enn lærsko/støvler uten membran.
De med best kunnskap og kompetanse om støvlene dine er antagelig de som har laget dem, altså Crispi selv.
Se på nettsiden https://www.crispi.no/faq
Under Vedlikehold finner du hva de mener er den beste måten å ta vare på støvlene. Bl.a. fraråder de bruk av voks, de anbefaler jevnlig smøring med skokrem. Det har jeg sett andre produsenter også gjøre, på lærsko med Gore-Tex membran

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter mer enn tredve par med fjellsko, kan jeg si - selv om ingen vil tro det - virkningen av vedlikehold og puss er sterkt overdrevet. 

På mine Walk King, har såle snorer og lær gått omtrent samtid - men da har det vært hull på gore-tex en en stund.

Det som jeg mener ødelegger fjellsko, er tørking for nær varmekilden. Da sprekker løret. Ellers er det bruk....

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du har impregnert etter hver tur, er det ikke rart at det ikke trekker inn. Da er nok læret mettet. Med Snoseal så er det passe å reimpregnere når det begynner å bli antydning til tørre felter.

Til tross for Crispis råd, og andre erfaringer her, så har jeg aldeles utmerket erfaring med Snoseal. Dog bruker jeg i dag helst Grangers G-wax. Den er ganske lik, men hardere i konsistensen. Hvilket gjør at jeg antar det er høyere andel bivoks i den. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

erles skrev (7 timer siden):

voksen kun legger seg som et beskyttende lag utenpå læret. Er dette riktig?

Ja. Voks trekker ikke inn (med mindre du varmer den opp til den er flytende, men det er vanligvis ikke meningen på lær og skinn). Det lær kan trenge i tillegg er en vask og en god lærolje som man smører med (den trekker inn) før voksing for å holde læret i god stand (gjør at det ikke tørker ut og sprekker).

Ellers er kanskje det @REJOHN sier om å ikke tørke vått lær med varme det viktigste. Jeg er også enig i at det nok er membranen som vanligvis ryker først på sko som har dette (de fleste?). Goretex (og lignende membraner) er noe herk i sko mener jeg. Jeg unngår det også i andre klær hvis jeg kan (jeg går i hvert fall ikke etter dem, men ser heller an andre egenskaper ved produktene). Problemet er at det er vanskelig å finne sko og jakker som ikke har dette tullet. Du kan jo høre på hva Nils Faarlund mener om Goretex i siste episoden av podkasten Uteliv. Jeg har lenge vært enig med ham uten at jeg visste hva han mente om det. (Men jeg forsto det slik at han mener at EU har forbudt Goretex og lignende membraner i klær i framtiden. Det har de så vidt jeg vet ikke. De har forbudt bruk av PFC i klær, noe som i dag brukes for å framstille Goretex og dette må de altså finne et alternativ til. Det er i hvert fall det jeg har oppfattet)

Selv bruker jeg mye produkter fra Otter Wax til skinn og lær, blant annet MC-dress (og har også prøvd en voks de har til å vokse stoff faktisk). De har noen videoer så vidt jeg husker som viser fremgangsmåten for å ta vare på lær og skinn med deres produkter. Blant annet pleier jeg av og til å vaske læret før så jeg behandler det (prøver å få det gjort en gang i året på det mest dyrebare). De kan være greie å se selv om man bruker produkter fra andre produsenter.

Det er selvsagt viktig å sette seg inn i hva produsenten av skoene sier også.

;-)

Endret av Skogens Stønn
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Goretexmebran med läder utv på kängor är en ur undrhåll kostig kobination.

Helst ska man bara spraya med en vattenavisande medel,men på tur i flera dagar så vill man ej ha en flaska med sig och svårt få lä ute och ej trevligt spraya i tex Abside.

Jag smörjde in mina som är svarta med en Cofra kräm med silicon och bivax i på tub, men tycker att de blivit mindre vatten täta,men det kan även bero på slitage för membramet spricker i veck som blir vid använding och de är 3-5 år sedan tillverkningen.

Vilka lösningsmedel som bryter ner membranet vet jag ej men det är ju av Teflon så borde vara ganska beständigt.

Mina nya kängor är bara i syntet så där får spray duga före och efter turen,hur lågskor med tunnt gult läder ska behandlas återstår men kanske FR Grönlandsvalla med lite värme från varmluftspistol med ställbar temperatur.

Står normalt ej på läder medel vad som gör det flytande men troligen typ lacknafta(whitesprite) mer info efter e-post till tillverkaren av Effvax

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Membranfrie støvler vokser ikke på trær, og støvler med syntet kan bades i impregnering, men er GTX en gåen er det umulig å få de tette.. Å gå i lyng/våt gress blir da å regne som støvel-waterboarding..

Til bruk i vått vær skal jeg straks fortdette med å gå inn et par Scarpa SL Active, dette er membranløse sko. De har ingen sømmer før midt oppe på støvlen (bortsett fra på hælen), skinnet er "brettet ned" på fremskoen under lissene. Forhåpentligvis gjør fravær av sømmer at det er mindre potensielle lekkasjepunkter. Læret er impregnert med HS12, og skal også benyttes til behandling av støvlene. Scarpa HS12 er silikonbasert og svampes på. SL Active har B1 for stegjern, så sålen er noe stivere enn andre støvler. Så håper de fungerer som tenkt og ikke blir for harde i sålen.

Skulle det skjære seg har jeg plan B klar.. Selv om det var en åpenbar feilprising, la jeg inn en bestilling, og endte lykkelig opp med et par Chevalier Utah med 87.5% rabatt rett etter jeg hadde prøvegått Scarpa'ene første gang.. Anyway, disse har omtrent samme konstruksjon uten sømmer som SL Active, men mykere mellomsåle og Sympatex membran. Sympatex er elastisk i motsetning til GTX, så om øvrige parametre matcher på membransiden, skulle disse ha god forutsetnig for å være tette, og forhåpentligvis være det en god stund.

Time will show..

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jag lärt mig av menbram är att alla ej vill ha dessa men om man ej svettas mkt och har ventilerande sockar underts lika löpar sockar i tex coolmax och tar av kängor vid längre  raster samt tidigt på kvällen och tar ur innersulan och stoppar tidningspapper i .

Kängor utan membram är ofta betydligt dyrare kanske pga mindre serier eller att de vänder sig till en mer köpstark grupp med tex finare design dyrt läder osv.

Jag vill gärna byta ofta då grepp i sulan är färskvara samt mellansula i stötdämpande material  bryts ner.

Lite underhåll under tur men med läder i turer i blöt mark eller vadning krävs nästan insmörjning varje dag.

Dock om man vill ha skalkänga med gummi upp till ankel och läder i skaft och ej behöver stöd av foder för vrister är detta en bra variant men ej snygga för de som tycker detta är viktigt samt sliter sockar pga ofta lite glapp i häl och även då risk för blåsor på fötterna.

Lenke til kommentar
Del på andre sider


Generellt sett rekommenderar vi att du tar hand om GORE-TEX-skor genom att använda vattenbaserade produkter eftersom vattentätande vaxer och fetter eller andra oljiga produkter kan påverka skornas andningsförmåga. Detta gäller dock inte läderskor eftersom de behöver särskild vård.

Att använda vissa lädervårdsprodukter kan resultera i bättre skydd, konservering eller konditionering samtidigt som det kan minska andningsförmågan hos en sko som helhet. Dessa produkter skulle dock inte skada eller påverka GORE-TEX-membranet direkt.

GORE-TEX läderskor kan underhållas genom att använda vattentätande vaxer, silikonbaserade eller vattenbaserade produkter. Ett tunt lager av vaxbaserade produkter applicerat på yttermaterialet kommer att förhindra läder från att spricka samtidigt som det säkerställer en acceptabel nivå av andningsförmåga eftersom vax lämnar läderporerna medan konsumenter rör sig.

Eftersom vax tenderar att försvinna när du går, måste ett tunt lager av det appliceras ofta på produktens yttertyg. Du kan använda vårdprodukter som säljs hos specialiserade återförsäljare, men det är alltid bäst att kontrollera med tillverkaren av dina skor vad som är den mest lämpliga produkten för ditt par.

För ytterligare information, se följande länkar:

https://www.gore-tex.com/se/support/skötsel/skor

https://www.gore-tex.com/se/support/skötsel/impregnering

Vi förblir tillgängliga för alla förtydliganden du kan behöva.

Vänliga hälsningar,

Alessandro Cianci
GORE-TEX Brand Services

 

 

 

 


 

 

 

 

 



 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.