Gå til innhold
  • Bli medlem

Tur, langtur, overnattingsturer og ekspedisjoner...


Anbefalte innlegg

Grimner skrev (10 minutter siden):

Jeg har aldri gått på ekspedisjon. Når jeg ser på ekspedisjoner fra tidligere tider, så skjønner jeg at jeg kommer aldri til å gå på noen ekspedisjon, med mindre ad astra.

Vurdert ut i fra hvordan sekken min ser ut og hvor tung den kjennes på ryggen så er jeg på ekspedisjon hver eneste gang jeg er ute på tur ...  

  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Heriks skrev (9 minutter siden):

Vurdert ut i fra hvordan sekken min ser ut og hvor tung den kjennes på ryggen så er jeg på ekspedisjon hver eneste gang jeg er ute på tur ...  

Jeg liker den definisjonen. For da er jeg egentlig på ekspedisjon hver gang jeg har med ungene, for da kjenner jeg virkelig vekta av sekken 😅

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (På 16.5.2022 den 21.51):

Jeg kaller en lengre tur i *uoppdaget område, helst uten etterforsyninger, for en ekspedisjon. Selv om jeg vet det er feil ;) 

*(uoppdaget for meg. Alt er jo oppdaget og kartlagt i dag).

Jeg tror også at noen tenker litt ekspedisjon når de skal gjøre noe de synes er spennende.. Det som er en liten ettermiddagstur for en er en ekspedisjon for en annen (satt litt på spissen, men...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (41 minutter siden):

Jeg tror også at noen tenker litt ekspedisjon når de skal gjøre noe de synes er spennende.. Det som er en liten ettermiddagstur for en er en ekspedisjon for en annen (satt litt på spissen, men...)

Kan være tilfellet. Kjenner dessuten flere som kaller en telttur for en ekspedisjon for å motivere barna til å bli med. Dersom det skaper merlyst til å være i naturen stemmer jeg selvsagt "for". Dét er jo tross alt noe annet enn én førtiåring på tur alene til Frognerseteren vil jeg si...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Språk er jo i konstant endring, og i dette tilfellet som omhandler ordet "ekspedisjon", så synes jeg det har gått inflasjon i det og har nå fått såpass brei definisjon (dog ikke spesifisert) at jeg egentlig ikke spisser ørene og blir særlig nysgjerrig når jeg leser eller hører ordet i tur sammenheng.

Det samme gjelder ordet "ekstrem",  der media vifter rundt med ekstremvær, ekstremkulde, ekstremvarme, eksteemditt og ekstremdatt. Der det blir brukt som ett adjektiv for vær eller lignende som slettes ikke er i nærheten av å være ekstrem, men som kun brukes for clickbait og hyping.

Og så har vi jo ett par ord som brukes flittig om utstyr mange av oss bruker, men som jeg i veldig mange tilfeller ikke føler stemmer over hodet for en del av produkter som har fått det i navnet eller beskrivelsen:

Superlight, Superlite, Ultralight og Ultralite. 

Men det er jo min subjektive mening, at produsent er fornøyd med å feks ha dratt ned vekta på to manns teltet de lager fra 4 til 2,5 kg gir de vel grunnlag for å kalle det superlight, sammenlignet med den tidligere versjonen. 

Dog i den større sammenheng, nja...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lærte noe i denne tråden. Takk!

Når det gjelder tidligere turer de siste 25 årene over ei ukes lengde, så ble de mest sannsynlig kalt "langtur". De siste årene har det blitt en kombinasjon av "langtur", og "adventure". En tolkning av dette engelske ordet er "engage in hazardous and exciting activity, especially the exploration of unknown territory". Ser jo nå i ettertid at også "adventure" er å ta litt i. Likevel, det er forbundet litt fare med å ferdes i områder uten kommunikasjon med omverden. Videre så er det heller ikke ufarlig å for eksempel padle, line og forsere elver med utfordringer.

En annen dimensjon som gir en følelse av en "adventure" er å vite at man deler terrenget med for eksempel bjørn. Det at man ikke er på toppen av næringskjeden, og derfor må ta visse forhåndsregler. Et eksempel her var en same som kom for hente oss ut etter endt tur i 2020. "Åja, så dokker har campet her ja, det var jo ikke langt fra binna som har hi rett bak i terrenget her". Vi vet jo at sjansene er små for at det skal gå galt, men det er mer følelsen av dele terrenget som gir den ekstra "adventure" dimensjonen.

Et annet aspekt som for egen del tillegger en langtur noe spesielt, er planleggingen i forkant. Det gjelder både mat, utstyr og sikkerhet. I tillegg kommer også planleggingen av selve ruten, gjerne basert på informasjon man har jobbet lenge med å innhente, samt timevis med studering av kart. Altså dette med "fra a til å", og alle eventualiteter i mellom. Generelt så er det en hel del logistikk. Et eksempel her er fjorårets tur på tre uker, der man både skulle forflytte seg på land, over innsjøer og elv. Ekspedisjon? Nei, egentlig ikke. Om det til tider var en ekstrem tur? Ja! Mange magiske øyeblikk? Gjett om! Verdt det? Helt klart! Langtur? Ja, etter min målestokk. "Unknown territory"? Neppe.

"Turen, uansett nivå, kan ingen ta fra deg".

 

Endret av Nikke
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.