Gå til innhold
  • Bli medlem

Telemarkbinding med utløserfunksjon: hva finnes?


gjisen

Anbefalte innlegg

I går skjedde det utenkelige! Kneet takla ikke fallet på telemarkskia. Siste del av vinterferien må nytes på terrassen med ei god bok. Kona påpeker at jeg er nærmere førti enn tretti nå, og at det kanskje er på tide å gå over til rando. Min generasjon er vel den siste med eksemplarer som sverger til løs hæl, og jeg tenker at jeg skal ta ansvaret som kulturbærer på alvor. Likevel har jeg innsett at kroppen eldes, og at det kanskje er på tide å bytte utstyret som jeg har hatt siden folkehøgskoletida. For å redusere risikoen for framtidige knesmeller så tenker jeg at mitt nye utstyr bør ha en form for utløserfunksjon på bindingene. 

Spørsmålet mitt er altså som følger: hva finnes av telemarkbindinger på dagens marked dersom utløserfunksjom er et absolutt kriterie? Hvordan fungerer de ulike systemene, og hvilke valg har man for tilhørende støvler? Jeg har søkt litt her inne, og har kun funnet gamle tråder fra den tiden NTN var helt nytt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Spennende emne - jeg er usikker på om det finnes noe slikt? Jeg er selv nærmere 60 enn 50, men tror ikke alder har så veldig stor betydning. Hele vår familie bruker 75 mm, og i går tryna dattra mi på 11 skikkelig med vridning av foten, og det er jo skikkelig vondt! Egentlig fort gjort off pist.

Jeg har kuttet ut rando. Det ble bare stående i boden her.

Har du sett på https://www.asnes.com/xplore/ - om det kan være en løsning?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar! 

7tm skal sjekkes ut. Virka interessant. 

Den nye til Rottefella virker bra den også, men på fjellskia sverger jeg til 75mm lærstøvler med avtakbar kabel fra voile. Har aldri følt behov for utløserfunksjon på dem, da utstyret krever lavere fart og mer forsiktig kjøring enn kraftigere telemarkutstyr. 

Ellers har jeg fått anbefalt Meidjo. https://www.vpg.no/the-m-equipment/316420/the-m-equipment-meidjo-30-red-l 

Noen erfaring med den her? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja jeg har aldri brukt telemarkbindinger med utløser, men det jeg ser som en åpenbar forskjell er at Meidjo har tec front, mens Rottefella sin er full NTN. Blir vel litt forskjell på "vippepunktet", hvor støvelen er hengslet. Har ikke studert alle like nærme, men tror at Meidjo er bedre hvis man skal gå, freeride har ikke gåfunksjon (men det har freedom).

Forresten: anbefaler å ta deg en tur inn på telemark talk, mye mer erfarne telemarkkjørere der, som sikkert har prøvd alle bindingene det er snakk om.

Endret av Volum
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For telemark så kan også https://www.backcountrytalk.com/ være minst like bra. https://www.telemarktalk.com/ kunne også hett alfa/åsnes appreciation society og fokuserer mer på fjellski/toppturer med lærstøvler (XCD) og diskusjon av slikt utstyr og bruk, men det er også mange som kjører telemark der. Et annet og kanskje bedre alternativt er Telemarkski Norge på Facebook: https://www.facebook.com/groups/138948244412326 som også er ganske aktivt med en god del medlemmer.

Angående utløser så er vel 7tm er alternativet: https://freeheeler.eu/shop/telemarkbindung-7tm/ De har både bakke og toppturversjon, og jeg vil sterkt anbefale en binding med friksjonsløs gåmodus hvis du går topptur. (Voile Switchback er en enkel og glimrende toppturbinding, men har ikke utløsning.)

Jeg gikk over til NTN rett etter at det kom og startet med Rottefella Freeride. Den er tung, har en del motstand i gåmodus og er en ren bakkebinding vil jeg si, så Freedom er alternativet derfra, som en kamerat har vært veldig fornøyd med. Jeg byttet selv bindinger til Meidjo og er foreløpig mye mer fornøyd enn Freeride på alle måter, men det koster jo en del med nye sko og bindinger. Lykke til uansett hva du velger. 

Hvis ikke topptur er et mål og du skal ha utløser så er det ikke vits å kjøpe rando, da kan du jo bare gå for vanlig rimelig alpinutstyr.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar, @rokkitan 

Da tolker jeg deg slik at du mener Meidjo er bedre enn Freeride, men at Freedom kanskje kan være mer på linje?

Utløserfunksjon føles nå, med mitt vonde kne, som et absolutt krav. Jeg er i skianlegg hvert skuddår, så vekt på både binding, ski og sko er avgjørende for valget. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vil hevde Meidjo er en bedre toppturbinding enn Freedom pga. vekt og ingen motstand i gåmodus, samt kanskje også muligheten for fast hæl med Crispi og gamle Scarpa modeller. Freedom er dog en god og aktuell binding, mens Freeride er helt uaktuell. "Problemet" med NTN, telemark og topptur er det ikke finnes sko som er like lette og gode å gå med som på randonee hvis oppturen er førsteprioritet. Utvalget i sko er også ganske begrenset pga. lav popularitet, med Scarpa TX Pro, Crispi Evo og Shiver, samt kanskje Scott Voodoo, som aktuelle modeller. 75mm er på vei ut ser det ut til, for både Scarpa T1, Crispi X-P og alle Scott(Garmont) modeller er produksjonen nylig stoppet på. Forhåpentligvis så kommer Scarpa med en ny modell om ikke så lenge, men det har vi håpet i flere år allerede.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.