Gå til innhold
  • Bli medlem

Ukrainakonflikten inspirerer til å holde primussene i god stand.


dsk

Anbefalte innlegg

Robinson skrev (1 time siden):

Det er sikkert forskjell på byene når det gjelder sårbarhet, på dette med vannforsyningen. Her i Stavanger sier en god venn av meg, som arbeider i nettopp vann&avløps avdelingen i kommunen, at vannforsyningen har så pass god selvfall, at vi vil ha vann, selv uten strømforsyning. Men med mye dårligere trykk.

 

Dette er nok tilfelle for de fleste større vannforsyningssystemer i landet. Dette er en av grunnene til at det bygges høydebasseng for drikkevannet på vannforsyningsnettet, da disse vil fungere som buffer i tilfelle pumpebortfall pga. strømbrudd for eksempel. Drikkevannsforskriften legger jo opp til at det skal være planer/løsninger for leveranse av drikkevann også i slike situasjoner.

Det er vel kanskje i mer uforutsette situasjoner med strømbrudd over lang tid at dette kan bli problematisk. Det er relativt store lekkasjer på vannleveransenettene i Norge, så noe av bufferen vil i så fall "spises opp" av dette hvis man ikke får etterfylt med vann.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
famjsv skrev (3 timer siden):

Krig er jo også noe annet enn krise, og Sveriges svar på DSB sendte ut en veileder til alle husstander i Sverige for noen år siden som skulle hjelpe på beredskapen både for krig og kriser.

Norge har også en veileder som oppdateres og beskriver hva man skal ha. Link til siden https://www.sikkerhverdag.no/

og selve veilederen https://www.dsb.no/globalassets/dokumenter/egenberedskap/brosjyrer-2021/rev_dsb_beredskap_brosjyre_original_bokml.pdf

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

dsk skrev (På 1.3.2022 den 7.41):

Nå må "primussene" være i stand, og jeg må ha drivstoff for minst en uke med mye fyring.

Litt av samme tankegang som fikk meg til å bestille en Svea 123r i bursdagsgave nå nylig til ei som ikke akkurat dyrker friluftslivet, men som jeg tror vil kunne sette pris på å få en  "beredskapsprimus" likevel. 

Bestilte ellers nylig fra en forhandler i Finland ett sett med treskjæringskniver produsert i Ukraina. Det  slo meg straks etter at jeg bestilte... at hvem vet om produsenten, han, hun eller de, er der om og når neste ordre kommer. Huff og huff, gjør vondt å tenke tanken.

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For 5-6 år siden kjøpte jeg en 25L dunk med parafin for kokeapparater i en butikk i Sandnes som solgte parafinovner. Jeg tenkte den kunne komme godt med i jaktbua  vår, der vi kokte alt på en 111 primus. Men så kom kameraten med en gass koketopp fra hytta si, fordi kona hans ville ha ny. Så jeg har det meste av parafinen enda. Og ca 5 L bensin til bensin primusene mine. Vi kan koke her i huset med noen ukers strømstans.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (På 2.3.2022 den 10.51):

Og er man over 40 ansees bivikningene som større enn nytten.

Jeg husker etter at mange amerikanere havnet på sykehus fordi de hadde spist (antakelig forspist seg på) jodtabeletter i kjølvannet av Tjernobylkatastrofen. I praksis var nedfallet der så lite at det ikke hadde noen mening å spise jod.

Jodtabeletter beskytter kun mot kreftfare fra radioaktivt jod, ikke andre radioaktive stoffer ved utslipp. Radioaktivt jod dannes som en del av prosessen i en kjernereaktor. Hvis radioaktivt jod tas opp i skjoldbruskkjertelen vil det gi en økt risiko for kreft i skjoldbrukskjertelen. Derfor "mater" man skjoldbrukskjertelen med stabilt jod for å hindre at det opptas radioaktivt jod fra lufta man puster inn. Det er først og fremst barn og unge under 18 år som er utsatt for dette. De over 40 år har man ikke sett noen endring i risikoen for kreft i skjoldbrukskjertel ved inntak av jod, og det er derfor ikke nødvendig å ta jod.

Man kan lese mer om det her (PDF-dokument): https://dsa.no/atomberedskap/jodtabletter/Spørsmål og svar om jod.pdf

 

Endret av Skogens Stønn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grimner skrev (På 2.3.2022 den 23.17):

Apropos folk som hamstrer jod. Ser av kartet at nordvest av Pripyat, så ligger "Kantine nr 19". Gode kritikker tross dørvakt med geigerteller.

Geigerteleren er nok for å kontrollere at all maten som kommer inn døra er så radioaktiv at den er fri for bakterier. Siden de ikke har strøm har de jo ikke kjøleskap og fryser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

22 minutes ago, Skogens Stønn said:

kjøleskap og fryser

Sier noe der. Ville være en fin forretningsmulighet for Ukraina.

"Lei av høye strømregninger? En sandkorn fra Elefantens fot knekker bakterier og virus innen få generasjoner. Frakt på kjøpers bekostning og ansvar."

https://en.wikipedia.org/wiki/Elephant's_Foot_(Chernobyl)#/media/File:Chernobyl_Elephant's_Foot.jpg

 

Og det kan jo være nyttig for primusene også: frisk og fin salat lenge etter at det er tomt for frysetørret.

Endret av Grimner
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.