Gå til innhold
  • Bli medlem

Diskusjon rundt fellefangst - Utskilt fra "Hvor har du vært på tur i dag - 2022"


Halkatla

Anbefalte innlegg

Annonse
Fenrisfrøya skrev (5 timer siden):

Det eksisterer  mange forskjellige forskningsrapporter som viser det stikk motsatte, enn det du henviser til. Her tror jeg det kan stå uavgjort mellom den ene påstanden målt opp mot den andre, men det er lov å bruke hue når man leser de forskjellige rapportene, samt kanskje legge egne erfaringer, som er gjort over tid, til grunn i ett fast terreng. Enkelte rapporter legger ikke vekt på totalbildet av det å kun ta ut ett ledd, og kun det ene leddet. Rapporten du viser til må anses som nærmest verdiløs, den sier lite, tidsaspekt, fremtidsaspekt, langtidsvirkning, og rapporten er jo  utført av hvemsomhelst og jegere mm. 

 

Hva gjelder dine påstander som;   « skikkelige saker som dreper momentant», finnes det mange eksempler på at selv de «beste og dyreste « fellene ikke dreper momentant, men skader/ påfører lange lidelser for dyrene. Har selv egne erfaringer etter flere tiår med jakt og fellefangst, noe jeg ikke er stolt av lenger.

Forskning kan brukes til å underbygge det man ønsker. Tobakksindustrien hadde i sin tid en mengde forskere på lønningslisten som kunne "dokumentere" at tobakk var sunnere enn tran. Og hver gang jeg kan finne på å bli seende på ett debattprogram på TV  mellom politikere ( det skjer ikke ofte) er setningen "all forskning viser at..." mye brukt. På alle sider. SV presentere forskning som viser att deres politikk er best for oss, og FRP på andre siden har sine rapporter som viser at de har rett. Noen tar feil.  En ting det har vært enighet om er grunnen til den enorme økningen i hjortevilt vi har hatt i Norge i det 20 århundre. Det menes blant , ganske riktig, forskere, at det aldri har vært så mye hjortevilt i Norge i historisk tid som det er nå. Og grunnen? På akkurat dette feltet har det ikke vært noe særlig uenighet. At de store rovdyrene ble bortimot utryddet framheves som den viktigste.  I særdeleshet bjørn og ulv. Dernest kommer forvaltningen, den rettede avskytingen som årsak. Så at bestanden av byttedyr påvirkes av mengden rovdyr som spiser dem,  er en av tingene som det ikke er så mye uenighet om.  Det er likevel fritt fram  å være uenig. 

På det private  plan har jeg drevet med forskning på kråkebestandens påvirkning på bestanden av Viper, Spove og Tjeld i nærmiljøet rundt familiehytta på Nord Jæren. Vi er to forskere i dette prosjektet, jeg og min svoger. Med hver vår 223 rifle. Når vi er der ( i lovlig tid), og ei kråke setter seg på ett steingjerde , eller på bakken, noe særlig innenfor 200 meter og sitter noe særlig lenger enn 15 sekunder, forvandles den til en fjærsky. Men vi skyter ikke mange. Jeg tror jeg skjøt 3 stk i fjor. Hvor mange min svoger tok vet jeg ikke. Men det som er greia er at kråker er smarte. De slutter å sette seg. Og etter at vi spurte to av grunneieren om lov til å felle to trær, ei bjørk og ei ask, mistet de disse som utkikkstårn. Dette til sammen har gjort at det vrimler av Spove og Viper spesielt , på jordene nærmest hytta. Mens det er mye mindre av dem på jordene lenger vekk. Jeg tror ikke dette her har så stor innvirkning på det store bildet, når det gjelder problemene Vipa og Spoven har her i sør vest, men la oss kalle det enkens skjerv. Vi gjør det vi kan.  Og det er veldig trivelig rundt hytta i hekketiden for Vipe og Spove. Tjelden er nå noe for seg selv. Så ubehjelpelig som den er, både når den legger egg og prøver å forsvare ungene sine, er det ett under at arten ikke har gått under. Likevel ser det ut til at den klarer seg bedre enn de andre. Det skulle jeg gjerne sett litt forskning på, av noen med mer skolegang enn meg...

Endret av Robinson
  • Liker 5
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (58 minutter siden):

Uten at jeg vet det, så tipper jeg det er mye større sjanse for at ei rype lider på grunn av rypejakt, eller at den fisk lider under sportsfiske enn at en mår lider fordi ei felle slår feil, også om man ser i forhold til hvor mange som utøver i den enkelte gren.

Helt enig.

Stikker ofte handa i bålet med dette, men jeg mener for eksempel at fuglejakt uten hund er inhumant. Finnes sikkert tall på hvor mange flere man finner med hund enn uten, men jeg er for lat til å lete. Ser i hvert fall selv hvor vanskelig det kan være å finne fugl som klapper sammen i lufta og seiler av gårde. Hunden har sjeldent problemer med å finne de.  

Men jeg slipper ofte ut fisk da, så jeg er nok en hensynsløs banditt uansett :) 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Håper at dette ikke setter standarden for om noen velger å forlate forumet, eller dropper å bli med her. Først av alt er dette et sosialt forum for mennesker. At noen mener de har egne kanaler inn til å forstå dyr mer enn andre, bør ikke aspirere til å nær sagt mobbe en stakkar for å ha lagt ut et bilde fra hverdagslivet som omhandler nærhet til natur. Karen er tross alt nasjonalparkforvalter.

I "statuttene" til forumet står det at religion og politikk ikke er tema her. La oss fortsette med det!

Endret av Myriameter
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Myriameter skrev (9 minutter siden):

Håper at dette ikke setter standarden for om noen velger å forlate forumet, eller dropper å bli med her. Først av alt er dette et sosialt forum for mennesker. At noen mener de har egne kanaler inn til å forstå dyr mer enn andre, bør ikke aspirere til å nær sagt å mobbe en stakkar for å ha lagt ut et bilde fra hverdagslivet som omhandler nærhet til natur. Karen er tross alt nasjonalparkforvalter.

Pinlig!

Ingen har mobbet noen men sagt sin ærlige mening om fangstmetoder på et friluftsforum. Hverken mer eller mindre. 

Det er jo du som tar mannen istedenfor ballen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

ingen87 skrev (5 timer siden):

For de nysgjerrige, så legger jeg opp bildene på nytt, med spoiler (som jeg ikke var klar over), så kan de som vil trykke seg inn å se. Nå er dere i alle fall advart!

  Vis skjult innhold

DSC_0027.thumb.JPG.2f09a3537e1c0ee8139e9e9f5219e1e3.JPGDSC_0030.thumb.JPG.1fc687ccfe93e9fd2ed222c630ad6145.JPG

 

Jeg ser du skriver det, men jeg må virkelig spørre siden jeg finner det vanskelig å skjønne responsen du fikk på den originale posten, om dette er bildene som skapte denne diskusjonen. 

De to bildene du har lagt inn under spoiler funksjonen, er det virkelig de samme bildene som lå i orginalt i "Hvor har du vært på tur i dag - 2022" innlegget ditt? 

 

  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (23 timer siden):

Samme her. Fine bilder. Det av 007 Råger Mår var jo bare staselig. 😄

Han kunne med fordel kommet en halvtime tidligere, så det hadde vært litt bedre fotolys 😅Kom alltid frem rett før mørkets frembrudd. 

Jeg tror denne måren ikke var helt frisk, og at det var derfor han oppsøkte fuglematerne. Tipper hen var gammel. Hen "gikk" rart, og bykset nesten ikke (som mårer vanligvis gjør). Jeg mistenker at hen var gammel. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fenrisfrøya skrev (1 time siden):

Hva med å endre fjellform til ; jakt, feller og litt fjell? Forumet for de som dreper dyr

Eg tenkjer det går an å styre unna trådar som dette om ein synes det er vanskeleg å forhalde seg til at andre finn fellefangst både meiningsfylt og formålstenleg. 

Det er lovleg aktivitet det er tale om her. 

 

  • Liker 7
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fenrisfrøya skrev (4 timer siden):

Hva med å endre fjellform til ; jakt, feller og litt fjell? Forumet for de som dreper dyr!

Edit, fjerner innlegget da jeg ser det kan oppfattes som spydig og usaklig. 

Endret av Leinad
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes ikke de siste innleggene i denne tråden egentlig har bidratt med noe fornuftig og foreslår at vi ikke drar dette noe videre. 

Jakt og fangst er en viktig del av friluftslivet for mange og kan selvfølgelig fortelles om på fjellforum, vi har tross alt en egen kategori for dette. Skulle vi bare snakket om fjell i dette forumet hadde det nok kanskje blitt tynt med bidrag. Når det er sagt er det en helt grei løsning å bruke "spoiler" funksjonen eller opprette egne innlegg hvis man skal vise noe man tror det kan komme reaksjoner på. Så vet man det til en annen gang man skal til å poste jaktbilder i samletrådene ;)

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fenrisfrøya skrev (2 timer siden):

De dyr og fisk jeg dreper, dreper jeg for å spise!  

Så bra, håper det smaker :)
Mine fangstredskaper består for det meste av kamera og fiskestang, spiser ikke bildene, de blir kun sett på, men fisken jeg får, konsumeres med glede. 

 

Fenrisfrøya skrev (2 timer siden):

Ha det bra folkens! Takk for meg!  Fjellforum klarer seg helt fint uten meg og vise versa!

Jeg vet ikke om jeg forstår dette innlegget, men om det skulle være slik at du vurderer å forlate Fjellforum pga denne tråden og innleggene (eller om så bare ett innlegg), så håper jeg virkelig at du revurderer det.

Forumet blir ikke bedre enn hva vi brukere gjør det til selv, så selv om man ikke alltids enes eller ser likt med sine medbrukere, så bidrar innlegg av alle slag, til at diskusjonen kan belyses fra flere synspunkt. Det er bra for mangfoldet på ett forum. Og som @Heriks er innpå, trass navnet fjellforum, så er kategoriene om hva som kan diskuteres her mange. 

Det hadde vært bra kjedelig om vi alle hadde vært enige om alt.  (Dog, over kaffebålet, så tenker jeg de fleste av oss nok hadde blitt enige til slutt)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Walle skrev (27 minutter siden):

Så bra, håper det smaker :)
Mine fangstredskaper består for det meste av kamera og fiskestang, spiser ikke bildene, de blir kun sett på, men fisken jeg får, konsumeres med glede. 

 

Jeg vet ikke om jeg forstår dette innlegget, men om det skulle være slik at du vurderer å forlate Fjellforum pga denne tråden og innleggene (eller om så bare ett innlegg), så håper jeg virkelig at du revurderer det.

Forumet blir ikke bedre enn hva vi brukere gjør det til selv, så selv om man ikke alltids enes eller ser likt med sine medbrukere, så bidrar innlegg av alle slag, til at diskusjonen kan belyses fra flere synspunkt. Det er bra for mangfoldet på ett forum. Og som @Heriks er innpå, trass navnet fjellforum, så er kategoriene om hva som kan diskuteres her mange. 

Det hadde vært bra kjedelig om vi alle hadde vært enige om alt.  (Dog, over kaffebålet, så tenker jeg de fleste av oss nok hadde blitt enige til slutt)

Enig. Trasig om noen forlater tilfang av erfaring og felles interesser, selv om det butter innimellom. Etter hva jeg har forstått, så er det en mellomstor by dette sosiale fellesskapet, så litt å buksere imellom sikkert. Men vanligvis ålreit. Skal droppe syrlige kommentarer fremover.

Endret av Myriameter
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ett stor felleskap her inne. Verdt å verne om. Jeg ser at jeg postet mitt første innlegg her inne juni 2005. Jeg hadde ikke hengt her inne i så mange år hvis det ikke var for de andre som postet her inne. Jeg håper de fortsetter å poste, alle sammen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ingen87 skrev (På 9.2.2022 den 10.27):

Han kunne med fordel kommet en halvtime tidligere, så det hadde vært litt bedre fotolys 😅Kom alltid frem rett før mørkets frembrudd. 

Jeg tror denne måren ikke var helt frisk, og at det var derfor han oppsøkte fuglematerne. Tipper hen var gammel. Hen "gikk" rart, og bykset nesten ikke (som mårer vanligvis gjør). Jeg mistenker at hen var gammel. 

Da er det jo fint han har en "suppestasjon" å ty til når livet går i mot. Selv hadde jeg en grevling i hagen i natt. Han, eller hun, eller hen kanskje, var nok sulten etter en halv vintersøvn. Fint at grønsisiken, pilfinkene og meisene strør godt utover bakken da.

IMG_0527_DxO_1024.jpg.b554998dde819d41083f288d6beeb2fd.jpg

Endret av Skogens Stønn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.