Gå til innhold
  • Bli medlem

Isolerer liggeunderlag dårligere i hengekøye?


Jens Glad Balchen

Anbefalte innlegg

Jeg tror:

De første minuttene er det varmere å ligge i hengekøyen enn på bakken. Jord på -10 grader kjøler deg ned vesentlig raskere enn luft med -10. 

Etter hvert vil den som ligger på bakken ha varmet opp jorden under seg, og får hjelp av jordens isolasjon. Temperaturen under underlaget stiger noen grader, og det transporteres dermed mindre varme gjennom underlaget. For den som ligger i køyen byttes luften under underlaget ut kontinuerlig, så der er det -10 grader hele natten.

Dette blir som å sammenligne det å varme opp et telt med å varme opp en gammel tømmerhytte. Teltet er varmt på et blunk, men iskaldt like etter at varmekilden slukkes. Tømmerhytten er iskald noen timer, men når du har fått innsiden av tømmeret varmt vil du både ha bedre isolasjon og et varmelager som holder temperaturen oppe etter at varmen slukkes.

(NB: Isolasjonen til jorden/tømmeret er der selvsagt hele tiden. Du merker den bare ikke i starten fordi du må bruke energi på å varme opp jorden/tømmeret.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Skogens Stønn skrev (På 2.1.2022 den 13.37):

Sånn sett kan man også bruke temperaturene til å sammenligne poser på tvers av fabrikanter når man skal skaffe seg en ny så man ikke sammenligner "epler og bananer".

Du har selvsagt rett i dette. Min tanke var bare at det ligger epler eller bananer inni posen. Noen fryser altid og andre nesten aldri.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

seawater skrev (4 timer siden):

Min tanke var bare at det ligger epler eller bananer inni posen. Noen fryser altid og andre nesten aldri.

Ja, helt klart. Man supplere med sine egne erfaringer. Fabrikantene vet ikke hvor varmt du ønsker å ha det, så de bruker en standard når de måler, et slags gjennomsnitt, så får man selv justere opp eller ned i forhold til denne. Jeg for eksempel liker ikke å snurpe posen så mye som standarden krever (den sier så mye det lar seg gjøre). I stedet bruker jeg et skjerf (som oftest en shemag) rundt nakke/hals for å tette hvis det er kaldt. Dette gir helt sikkert en annen varmelekkasje enn å snurpe helt sammen. Jeg ligger nok ikke helt i ro heller, slik dokka gjør under målingen. Og som regel har jeg ikke på meg ullundertøy, med mindre det er så kald at jeg begynner å fryse, og da i første omgang bare på overkroppen. Og jeg bruker i hvert fall ikke alltid helt ny sovepose, jeg tørker den ikke i tørketrommel i 15 minutter først og så lar soveposen ligge i 12 timer og akklimatisere seg før jeg legger meg i den selv om standarden krever dette før målingene. Så ja, standarden er en beskrivelse av posens isolasjonsevne, ikke nøyaktig den temperaturen man begynner å fryse på. Med erfaring kan man imidlertid bruke den med rimelig godt resultat for å kjøpe seg en ny pose. Hvis man pleier å fryse når det er 5 varmegrader med en pose med T-komfort på 0 grader, så er det nok ikke en pose til med 0 grader man bør gå for hvis man skal skaffe seg en ny pose som man kan bruke uten å fryse ved 0 grader. Kanskje heller en med T-komfort mellom 5 og 10 kuldegrader er tingen da. (men veldig ofte er det heller et nytt liggeunderlag man trenger, for det skal ha en R-verdi på ca 5 eller mer for at T-komfort skal gjelde)

 

;-)

Endret av Skogens Stønn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Chirsbom skrev (På 4.1.2022 den 22.35):

@frankdrebin

Hvilke temperatur ratinger har de ulike UQene?

Har en -12 som er overkill på sommeren, ser på alternativer til sommer i disse dager og klarer ikke helt å bestemme meg for hvor stor margin jeg vil ha.

Jeg har +6 (massdrop Pine selvlaget) og -12 (Warbonnet Wooki) (med  ekstra dun i fotenden. jeg blir kald på føttene iblant på grunn av sirkulasjon.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette skulle jo være mulig å teste med et termometer mellom madrassen og køya, og mellom madrassen om bakken om man har et som ikke knuser.. Har selv sovet godt i kaldere temp enn -12 med Amok og Downmat 9 DLX (som alltid lagres liggende for å beholde dunspredningen og spensten). Det er plass til et bamseunderlag under downmaten om ønskelig. Det bør øke isolasjonen bra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.